Χρηματιστήριο

Ποιος θεσμικός «μυρίστηκε» εγκαίρως τις εξελίξεις στη ΜΙG και τι αλλαγές έκαναν συνολικά οι διαχειριστές

Ποιος θεσμικός «μυρίστηκε» εγκαίρως τις εξελίξεις στη ΜΙG και τι αλλαγές έκαναν συνολικά οι διαχειριστές
Με λιγότερες μετοχές των τραπεζών μπήκαν επίσης στο 2023 και συγκεκριμένα μείωσαν κατά 4,8 εκατ. μετοχές τη θέση στη Eurobank και κατά 2,4 εκατ. μετοχές τη θέση στην Εθνική Τράπεζα
Σχετικά Άρθρα
Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις θέσεις των θεσμικών στην εγχώρια αγορά, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που παρακολουθεί τις κινήσεις των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων το Bankingnews.
Σύμφωνα με τις θέσεις των θεσμικών στο τέλος του 2022, το πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι πως κάποιοι διαχειριστές «μυρίστηκαν» τις εξελίξεις στη MIG και την Attica Group και πήραν θέση.
Βέβαια από την ανάγνωση των στοιχείων δεν προκύπτει χρονικά πότε τοποθετήθηκαν που ίσως να είχε και περισσότερη αξία.
Ωστόσο, με το deal της MIG για τη διάθεση της συμμετοχής της Attica Group στη STRIX, το οποίο ανακοινώθηκε μέσα Δεκεμβρίου 2022, φαίνεται πως ενεργοποίησε αγοραστές.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως στο τέταρτο τρίμηνο δύο αμοιβαία της Alpha Bank (Alpha Blue Chips Ελληνικό Μετοχικό και Alpha Επιθετικής Στρατηγικής) αγόρασαν 4,5 εκατ. μετοχές της MIG και 436 χιλ. μετοχές της Attica Group.
Σημειώνεται πως η μετοχή της MIG στο τέλος του 2022 ήταν στα 0,0529 ευρώ και σήμερα έχει άνοδο 310%.
Από την άλλη η μετοχή της Attica Group είχε κάνει την κίνηση και είχε πάει στα 2,30 ευρώ που είναι και σήμερα.
Ένα σημαντικό στοιχείο είναι επίσης πως αρκετά αμοιβαία αγόρασαν μετοχές της Lavipharm στην αύξηση κεφαλαίου, που έβγαλε τη μετοχή από την επιτήρηση.
Ενώ πριν δεν είχαν μετοχές στο τέλος του 2022 εμφανίζονται τα αμοιβαία να έχουν 5,14 εκατ. μετοχές. Δύο αμοιβαία της Πειραιώς έχουν πάρει τα περισσότερα και ένα της Optima έχει 735 χιλ. μετοχές.
Τα αμοιβαία άντλησαν ρευστότητα από τη δημόσια πρόταση στη Reds πουλώντας 3,26 εκατ. μετοχές, από τη δημόσια πρόταση στην Πλαίσιο πουλώντας 1,61 εκατ. μετοχές, ενώ πωλήσεις έγιναν και στην Intrakat ύψους 1,4 εκατ. τεμαχίων που βρισκόταν σε αύξηση κεφαλαίου.
Με λιγότερες μετοχές των τραπεζών μπήκαν επίσης στο 2023 και συγκεκριμένα μείωσαν κατά 258 χιλ. τεμάχια τη θέση στην Alpha Bank, κατά 4,8 εκατ. μετοχές τη θέση στη Eurobank, κατά 1,66 εκατ. μετοχές τη θέση στην Πειραιώς και κατά 2,4 εκατ. μετοχές τη θέση στην Εθνική Τράπεζα.
Φαίνεται πως δεν πίστεψαν στην άνοδο του Χρηματιστηρίου και στη βελτίωση των συναλλαγών στο ΧΑ και μείωσαν τη θέση τους στην ΕΧΑΕ.
Αύξησαν λίγο τη θέση τους στην Ελλάκτωρ και μείωσαν θέσεις σε Viohalco, Τιτάν, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την άλλη αύξησαν λίγο τη θέση στον ΑΔΜΗΕ και τα Πλαστικά Θράκης, τη Cenergy και τον ΟΠΑΠ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης