Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι σημαίνει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης της Attica Group για τους μετόχους της ΑΝΕΚ

Τι σημαίνει η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της μεταβίβασης της Attica Group για τους μετόχους της ΑΝΕΚ
Οι αρμόδιες αρχές έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν ρωτήσει την Πειραιώς για τις προθέσεις της και όχι να άφηναν το θέμα να είναι πεδίο δημιουργίας φημών, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα
Σχετικά Άρθρα
Πιο κοντά στο να μπορούν οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ να δώσουν τις μετοχές τους στη δημόσια πρόταση της STRIX στην Attica Group βρίσκονται από χθες, μετά την ανακοίνωση της ΜΙG αναφορικά με το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς.
Ωστόσο, η πορεία όλων των μετοχών που εμπλέκονται στο deal ήταν πτωτική χθες, καθώς από τη μία η αύξηση του πολιτικού ρίσκου, έριξε το χρηματιστήριο και από την άλλη οι επενδυτές είδαν χρονική καθυστέρηση στο deal.
Ήλπιζαν προφανώς πως μετά τη γενική συνέλευση της MIG και την έγκριση της συναλλαγής, θα γίνει η μεταβίβαση και στις επόμενες μέρες θα ξεκινούσε η δημόσια πρόταση.
Θυμίζουμε πως θα είναι η δεύτερη δημόσια πρόταση την Αttica Group, μετά την πρώτη που λόγω της δημόσιας πρότασης στη MIG από την Τράπεζα Πειραιώς η τελευταία έκανε και στην Attica Group.
Τώρα αναμενόταν η δημόσια πρόταση στης STRIX σε υψηλότερη τιμή (2,59 ευρώ) λόγω της συναλλαγής.
Αρχικά πρέπει να ειπωθεί πως η καθυστέρηση της συναλλαγής μετά από αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς και μέχρι να βγει η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι προς το συμφέρον των μετόχων της ΑΝΕΚ.
Από τις πρώτες μέρες που ανακοινώθηκε η συμφωνία Πειραιώς-STRIX κινήθηκαν έντονα ανοδικά Attica Group και ΑΝΕΚ καθώς η δεύτερη θα απορροφηθεί από την πρώτη.
Όμως μετά υπήρξε ένα discount με βάση της τιμή πώλησης της ΑΤΤΙΚΑ, το οποίο στελέχη της αγοράς δικαιολογούσαν ως λογικό discount καθώς δεν είχε ξεκαθαριστεί αν οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα αντάλλασσαν τις μετοχές τους με ΑΤΤΙΚΑ με τη δημόσια πρόταση να είναι σε ισχύ ή αφού θα είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες.

Ίσως η Πειραιώς να μην ήθελε

Κάποιοι μάλιστα σημείωναν πως ίσως η Πειραιώς να μην ήθελε οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ να έχουν δικαίωμα να πουλήσουν και απλά να έπαιρναν μετοχές που θα είχαν υψηλότερη τιμή, αλλά δε θα μπορούσαν εύκολα να πουλήσουν στην υψηλή τιμή, γιατί δε θα υπήρχε δημόσια πρόταση.
Έτσι ενώ η ΑΤΤΙΚΑ ήταν στα 2,30 ευρώ η ΑΝΕΚ ήταν στα 0,23 ευρώ.
Με βάση τη σχέση ανταλλαγής (1 μετοχή ΑΝΕΚ προς 0,1217 ΑΤΤΙΚΑ) και με βάση την τιμή συναλλαγής (2,59 ευρώ) η τιμή της ΑΝΕΚ αν μπει στη δημόσια πρόταση είναι 0,3152 ευρώ.
Όμως ενώ η ΑΤΤΙΚΑ είχε discount 11% η ΑΝΕΚ είχε 27%.
Τώρα με την ΜIG να καθυστερεί το deal υπολογίζεται ότι θα προλάβουν τη συναλλαγή και οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ.
Βέβαια, σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες αρχές έπρεπε εδώ και καιρό να είχαν ρωτήσει την Πειραιώς για τις προθέσεις της και όχι να άφηναν το θέμα να είναι πεδίο δημιουργίας φημών, που υπάρχουν ακόμα και σήμερα.
Υπενθυμίζεται πως η Τράπεζα Πειραιώς, ζήτησε και εγκρίθηκε τελικά να εξετασθεί, εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι επίσπευσης για την προστασία του εταιρικού συμφέροντος, ενόψει των επισήμως δηλωμένων προθέσεων των μειοψηφούντων ανταγωνιστών της Εταιρίας να προσπαθήσουν με κάθε μέσο να αμφισβητήσουν τις νόμιμες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, προς προστασίαν του κύρους της διαδικασίας και των αποφάσεων, το ενδεχόμενο αναμονής στην κατάρτιση της μεταβίβασης μέχρις ότου ληφθεί και η αιτηθείσα από την Τράπεζα Πειραιώς έγκριση της απόκτησης ελέγχου επί της Εταιρίας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού· κατόπιν της έγκρισης αυτής η Τράπεζα Πειραιώς θα καταστεί ελέγχουσα της Εταιρίας και θα μπορεί νόμιμα να χωρίσει η διαδικασία του άρθρου 99 Ν. 4548/2018 σε πραγματική και όχι υποθετική προληπτική βάση, όπως σήμερα ζητούν οι ανταγωνιστές μέτοχοι χωρίς να προβλέπεται στο νόμο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης