Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ισχυροί … ισχυρότεροι με τόκους μέσω της ΕΚΤ

Οι ισχυροί … ισχυρότεροι με τόκους μέσω της ΕΚΤ
Αποδόσεις έως και 7% (JUMBO) με ταμειακά διαθέσιμα 426,7 εκατ. ευρώ (9μηνο)
Σχετικά Άρθρα
Οι ταμειακά ισχυρές εισηγμένες εταιρείες θα καταστούν ισχυρότερες χάρις την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, έως 4,5% μέχρι το τέλος του 2023.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι αποδόσεις από τις βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις και τις προθεσμιακές για τα ταμειακά διαθέσιμα φθάνουν έως και 7% (Jumbo) προσφέροντας πρόσθετη υψηλή ρευστότητα, σε όσες επιχειρήσεις διατηρούν παραδοσιακά υψηλό ταμείο.
Εκτός λοιπόν από τις αποπληρωμές παλαιότερων δανείων – μια τάση που επικρατεί εσχάτως πρός τις τράπεζες – το 2023 οι εισηγμένες οι οποίες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα θα έχουν ένα ακόμη λόγο να εκμεταλλευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα τους – εφόσον δεν προγραμματίζουν άμεσα επενδύσεις.
Συγκεκριμένα, με βάση τον ετήσιο ισολογισμό του 2022, ο ΟΤΕ κατείχε ταμειακά διαθέσιμα 590,1 εκατ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται σε καταθέσεις όψεως και προθεσμιακές καταθέσεις έως τρείς μήνες. Το επιτόκιο στις προθεσμιακές είναι συνήθως κυμαινόμενο και φυσικά διαπραγματεύσιμο για τόσο υψηλά ποσά. Η εμμονή του επιχειρηματία της Jumbo κ. Α. Βακάκη με την ρευστότητα αποδίδει καθώς στο πρώτο 9μηνο του 2022 διέθετε ταμειακά διαθέσιμα, ύψους 426,7 εκατ. ευρώ, τα οποία ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακές με αποδόσεις από 0-7% και λογαριασμούς όψεως με επιτόκια από 0% έως -0,25%, μέχρι το τέλος του πρώτου ενιαμήνου.

ΟΠΑΠ: 809 εκατ. ευρώ σε όψεως και προθεσμιακές έως τρείς μήνες – 722 εκατ. ευρώ η ΜΟΗ – 900 εκατ. ευρώ τα ΕΛ.ΠΕ (2022)

Στα 809 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΑΠ στο πρώτο ενιάμηνο, τα οποία είναι τοποθετημένα σε λογαριασμούς όψεως ή προθεσμιακές μέχρι τρείς μήνες ή και λιγότερο.
Στις προθεσμιακές το επιτόκιο ήταν κυμαινόμενο και ήδη έχει λάβει τις αυξήσεις από την άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ.
Ταμειακά διαθέσιμα ύψους 722 εκατ. ευρώ διέθετε για το πρώτο ενιάμηνο η Motor Oil, έναντι 668 εκατ. ευρώ του 2021.
Ο όμιλος είχε πιστωτικούς τόκους 5 εκατ. ευρώ ενώ εξόφλησε δάνεια, ύψους 812 εκατ. ευρώ.
Τα χρηματικά διαθέσιμα της Helleniq Energy για την χρήση του 2022 ανήλθαν σε 900 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις οι πιστωτικοί τόκοι ανήλθαν σε 3,3 εκατ. ευρώ, έναντι 5,3 εκατ. ευρώ το 2021.
Υψηλά διαθέσιμα κατέχει και η Coca- Cola, Mυτιληναίος, Γεκ- Τέρνα.


Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης