Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Διεθνής τραπεζική κρίση και ελληνικός πολιτικός κίνδυνος κρατούν σε ομηρία το ΧΑ +0,71% στις 1.052 μον. - Ορατές οι 950 μον.

Διεθνής τραπεζική κρίση και ελληνικός πολιτικός κίνδυνος κρατούν σε ομηρία το ΧΑ +0,71% στις 1.052 μον. - Ορατές οι 950 μον.
Εν μέσω αναταραχών στον τραπεζικό τομέα, δυσμενών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη και μιας διαφαινόμενης ύφεσης,  το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού φαίνεται η αδυναμία συνύπαρξης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Στα υψηλά της ημέρας έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.052 μονάδες, με κύριο χαρακτηριστικό το χαμηλό τζίρο και την μεταβλητότητα, με στηρίξεις από επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές όπως ΟΠΑΠ +3,06%, Τιτάν +2,26%...και με το ρίσκο να περιορίζεται στις τράπεζες.
Στο επίκεντρο οι προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμο αλλά κυρίως οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ και στην Ελβετία οι οποίες απέδειξαν ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να κλονιστεί είτε από αφερεγγυότητα των ίδιων των τραπεζών, είτε από επικίνδυνη ανικανότητα των κεντρικών τραπεζών.
Ο πληθωρισμός και οι χρεοκοπίες των τραπεζών είναι απόρροια της ποσοτικής χαλάρωσης που πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να εγκαταλείψουν μαζικά και να δημιουργήσουν ένα νέο νομισματικό σύστημα που στηρίζει τον ρεαλισμό.
Εν μέσω αναταραχών στον τραπεζικό τομέα, δυσμενών προοπτικών για τα εταιρικά κέρδη και μιας διαφαινόμενης ύφεσης, το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα ανεβαίνει κατακόρυφα, αφού φαίνεται η αδυναμία συνύπαρξης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη.
Η παραπάνω κατάσταση επιταχύνει το σενάριο διόρθωσης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς προς τις 950 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας, ανοδικά έκλεισε η Εθνική +1,67%, αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ ήπια υποχώρησαν Eurobank -0,63% και Πειραιώς -0,33%.
Διαφοροποιήσεις στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές βλέπει η Deutsche Bank, καθώς από τη μία εκτιμά άνοδο έως 41% για την Alpha Bank με την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ και πτώση  έως 6% για την Πειραιώς στα 1,8 ευρώ.
Τα περιθώρια ανόδου για Eurobank είναι 17% στα 1,5 ευρώ ενώ άνοδο 13% βλέπει για την Εθνική με τιμή στόχο στα 5,10 ευρώ.
 Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +5,96% καθώς επιστρέφουν τα σενάρια πώλησης της Άκτωρ και αυτή τη φορά οι πληροφορίες αναφέρουν  ότι μετά το ναυάγιο των συζητήσεων μεταξύ Ελλάκτωρ- Wade Adams- Δημήτρη Κούτρα, έχουν ξαναμπεί στο παιχνίδι οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο χώρο των κατασκευών.
 
Στο επίκεντρο σήμερα  23/3 τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2022
Σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση, η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, αλλά αναδιατύπωσε τις προοπτικές της σε πιο επιφυλακτική στάση ως αποτέλεσμα της τραπεζικής πίεσης.
Αρνητικά επέδρασαν στην Wall Street, οι χθεσινές αναφορές της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να επεκτείνει το όριο ασφάλισης των καταθέσεων πέραν των 250.000 δολ.
Εν τω μεταξύ, η Τράπεζα της Αγγλίας ακολούθησε την Fed και αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης ενώ δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση του βρετανικού πληθωρισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως, παρά το αιφνιδιαστικό άλμα στην αύξηση των τιμών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Στον αντίποδα, βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 4,15%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,07% και το γερμανικό 10ετές στο 2,22%.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς… αλλά όμηροι ενός σάπιου συστήματος

Οι ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν υπό την έννοια του κινδύνου χρεοκοπίας.
Διαθέτουν κεφάλαια, ρευστότητα, τα NPEs είναι σε χαμηλά 13 ετών πέριξ του 5%.
Δεν είναι λόγια καθησυχασμού αλλά η πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει κίνδυνος bank run στις ελληνικές τράπεζες αυτό είναι απόλυτο.
Όμως ούτε οι ελληνικές τράπεζες λειτουργούν με όρους κανονικότητας.
Μετέφεραν 85 δισεκ. NPEs σε τιτλοποιήσεις εκτός ισολογισμών αλλά το πρόβλημα των 85 δισεκ. δεν επιλύθηκε παραμένει κοινωνικό πρόβλημα.
Οι τράπεζες έναντι αυτών των τιτλοποιήσεων εξέδωσαν 18 δισεκ. ομόλογα senior bond που φέρουν κρατικές εγγυήσεις η αξία των οποίων όμως δεν είναι 18 δισεκ. υπάρχει εδώ ένας κίνδυνος διαχειρίσιμος.
Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν 24,4 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων τα 13,8 δισεκ. είναι αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση δηλαδή DTC δηλαδή χαμηλής στάθμης κεφάλαιο.
Οι ελληνικές τράπεζες ωστόσο στην 2ετία 2022 με 2023 θα εμφανίσουν κέρδη 7,5 δισεκ. που είναι ικανές να καλύψουν τυχόν ζημιές.
Υπό αυτό το πρίσμα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο… δεν θα μπορούν να διανείμουν μερίσματα και να επαναγοράζουν ίδιες μετοχές…
Οπότε ακόμη δεν υπάρχει κανονικότητα… ωραιοποιούμε την κανονικότητα, κατασκευάζουμε την κανονικότητα αλλά… κανονικότητα δεν υπάρχει… ακόμη τουλάχιστον

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,24%.
Λίγο πριν τις 11:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -2,44% και οι υπόλοπες πλησίον του -1% αλλά και στην πλειονότητα των  μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με ΟΤΕ -1,20%, Coca Cola -1,29%  και ο o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,03% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,56%.
Περί τις 13:45, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Εθνική +1,76% και Alpha Bank +1,59% kκαι σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Ελλάκτωρ +8,46%, OΠΑΠ +2,18%, ΔΕΗ +1,92%....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,94% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,55%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως OΠΑΠ +3,06%, Τιτάν, Motor Oil...ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,72%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,71% στις 1.052 μονάδες έχοντας υψηλό στις 1.052,50 μονάδες και χαμηλό τις 1.039,07 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος στα 22,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,6 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,9 εκατ. ευρώ και όγκου 567 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 286 χιλ. τεμάχια αξίας 335 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo διακίνησε 81,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ και η Quest 200 χιλ. τεμάχια αξίας 982 χιλ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.052 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 1.050 – 1.060  μονάδων και ακολουθούν οι 1.080 και οι  1.100  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το ψυχολογικό  σημείο των 1.000 μονάδων και ακολουθούν οι 970, οι 950 και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 781 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες .
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 750 μονάδες και ακολουθούν οι 725 μονάδες και οι  700 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,15% - Το spread με την Ιταλία στις 8 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τα σύννεφα του πληθωρισμού να πυκνώνουν και τον φόβο για ένα τραπεζικό ντόμινο μετά τις χρεοκοπίες τραπεζών σε ΗΠΑ και  Ελβετία
Στο επίκεντρο η χθεσινή απόφαση της Fed η οποία αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αλλά αναδιατύπωσε τις προοπτικές της σε πιο επιφυλακτική στάση ως αποτέλεσμα της τραπεζικής πίεσης.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ, εν μέσω τραπεζικής κρίσης, αύξησε την προηγούμενη εβδομάδα κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει πολύ υψηλός τα επόμενα χρόνια
Αναλυτικά, το ελληνικό 10ετές κινείται στο 4,15%, το ιταλικό ομόλογο στο 4,07% και το γερμανικό 10ετές στο 2,22%.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,46% και το 2ετές στο 3,90% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ έφτασε στο 3% ενώ οι επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ 4 Απριλίου 2023 και 15 Ιουνίου 2023 θα μας οδηγήσουν σε τελικό παρεμβατικό επιτόκιο στο 4% ή 4,5%
Με επιτόκια παρέμβασης στο 4% από 2,5% σημαίνει επιτόκια στο 10ετές ομόλογο στο 6,5%.
Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας το 10ετές Γερμανικό ομόλογο έχει παραπλήσιο επιτόκιο με το επιτόκιο παρέμβασης της ΕΚΤ περίπου 2,5%.
Η διαφορά μεταξύ ελληνικού 10ετές και αντίστοιχου Γερμανικού κινείται πλησίον του 2% με 2,5% ή 200 με 250 μονάδες βάσης, έχοντας απομακρυνθεί από τις 300 ή 350 μονάδες, επίπεδα που νομοτελειακά θα υπάρξει παρέμβαση της ΕΚΤ.
Οπότε όταν φθάσει το 10ετές Γερμανικό στο 4% το 10ετές ελληνικό θα βρίσκεται στο 6% με 6,5%.

Κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

Οι διαπραγματεύσεις της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής για την πώληση στρατηγικού ποσοστού κατέρρευσαν.
Πρωτίστως η μετοχή έκλεισε στα 18,90 ευρώ ή 2,19 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία…
Το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι αποχώρησε η Macquarie η οποία για δεύτερη φορά αξιολόγησε την εταιρία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και αποχώρησε…καθώς έκλεισε μεγάλο deal στην Ιταλία.
Η Macquarie δεν θα ξανασχοληθεί με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το πρόβλημα είναι ότι First Sentier, που διεκδικεί την Τέρνα Ενεργειακή αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης…και από ότι πληροφορούμαστε αποχώρησε ή σχεδιάζει να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις…
Οι όροι δανεισμού έχουν αλλάξει ριζικά ενώ έχουν μεταβληθεί άρδην και τα δεδομένα στο ενεργειακό τοπίο….
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν μπορεί να προσφέρει μακροπρόθεσμα υπεραξίες ενώ η μεγάλη μεταβλητότητα στην παγκόσμια αγορά ενέργειας καθιστά ακόμη πιο έωλο το deal…
Το deal της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής κόλλησε και δεν θα υπάρξει συμφωνία εάν δεν αλλάξουν οι όροι… το τίμημα πρέπει να μειωθεί και όχι να αυξηθεί στα 23 ευρώ θεωρείται πανάκριβη και ετεροβαρής μια συμφωνία ενώ πρέπει να επαναξιολογηθούν οι όροι δανεισμού του υποψήφιου αγοραστή που έχουν επιδεινωθεί….

Τεμαχίζεται και σπάει σε τρεις… ο Ελλάκτωρ

Ο Ελλάκτωρ σήμερα έκλεισε στα 2,1350 ευρώ ή 743 εκατ ευρώ χρηματιστηριακή αξία…
Το βασικό ερώτημα εδώ είναι η Reggeborgh τι σχεδιάζει να κάνει;
Η απάντηση είναι η εξής.
Ο Ελλάκτωρ θα σπάσει σε τρεις…
Τι εννοούμε.
Την διαχείριση των ακινήτων την Reds θα την κρατήσει ως περιουσιακό στοιχείο η Reggebrogh ως βασικός μέτοχος που τελικά θα έφερνε την επανάσταση… και τελικά έφερε τον τεμαχισμό…
Ο Άκτωρ που δραστηριοποιείται στις κατασκευές και παραχωρήσεις ήταν αδύνατο να δοθεί στον Κούτρα και στους Κυπρίους, αφού οι τράπεζες μεταξύ άλλων έθεσαν θέμα φερεγγυότητας.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σπάσει στα δύο ο Άκτωρ στο κατασκευαστικό σκέλος και στις παραχωρήσεις όπου θα μοιραστούν μεταξύ Intrakat και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Η διαχείριση απορριμμάτων που αποτελεί ένα ενδιαφέρον περιουσιακό στοιχείο του Ελλάκτωρ θα δοθεί στον όμιλο Βαρδινογιάννη και θα συμψηφιστούν άλλες υποχρεώσεις του ομίλου Ελλάκτωρ προς τον όμιλο της Motor Oil.

Με 60 εκατ αρχικά και ακολούθως με 200 εκατ στην Attica bank η Thrinvest

Με 60 εκατ αρχικά και με 200 εκατ στην συνέχεια η Thrinvest θα συμμετάσχει στην Attica bank.
Η Thrinvest των Μπάκου, Καυμενάκη και Εξάρχου… αρχικά θα επενδύσει 60 εκατ και θα πάρει το 10% της Attica bank στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου των 473,3 εκατ της Attica bank.
Θα εκδοθούν και Warrants τα οποία θα αποκτήσει η Thrinvest.
Σε επόμενη φάση θα υλοποιηθεί αύξηση 200 εκατ αντί για 400 εκατ που είχε εκτιμηθεί…
Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές της Attica bank είναι 720 εκατ και η τράπεζα ήταν στην κυριολεξία με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Οι όροι συγχώνευσης με την Παγκρήτια ικανοποιούν σχεδόν πλήρως την Thrinvest…
Υπενθυμίζεται ότι σύντομα θα κλείσει και το ζήτημα Παγκρήτιας με HSBC όπου το αρνητικό goodwill αποτιμήθηκε όχι 90 αλλά 130 εκατ εξέλιξη θετική για την Thrinvest…
Κλείνει την άλλη εβδομάδα και το deal της πώλησης του μεριδίου του Μιχάλη Σάλλα στην Thrinvest αντί 25 εκατ ευρώ. 

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά  έκλεισαν σήμερα 23/3 οι περισσότερες ασιατικές αγορές,  στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, από την Fed με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις αναφορές  για ενδεχόμενο παύσης των αυξήσεων επιτοκίων, αν και η αμερικανική κεντρική τράπεζα επανέλαβε τη δέσμευσή της για καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,17%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα στο +0,64%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +2,34%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο +0,31% και ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,67%.

Νευρικότητα στις ευρωαγορές - Κέρδη στην Wall Street

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 23/3 οι ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της νέας αύξησης των επιτοκίων από τη Fed 
Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν ευρέως, προβλέποντας τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση φέτος και λέγοντας ότι δεν έχει πρόθεση να μειώσει τα επιτόκια φέτος.
Η κεντρική τράπεζα περιόρισε επίσης τις προβλέψεις της για το ετήσιο ΑΕΠ, με την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα να είναι πιθανό να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Στον αρνητικό τόνο συνέβαλαν και τα χθεσινά σχόλια της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen,  καθώς δήλωσε ότι η κυβέρνηση "δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να ασφαλίσει όλες τις ανασφάλιστες τραπεζικές καταθέσεις".
Οι εικασίες για μια τέτοια κίνηση είχαν ενισχύσει την εμπιστοσύνη στον τομέα νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την Πέμπτη και δήλωσε ότι αναμένει ότι η αύξηση του βρετανικού πληθωρισμού θα μειωθεί ταχύτερα από ό,τι προηγουμένως, παρά το αιφνιδιαστικό άλμα στην αύξηση των τιμών που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, η αγορά εργασίας συνεχίζει να αψηφά τις προσπάθειες της Federal Reserve να μειώσει τις προσλήψεις, με τις αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ να μειώνονται ξανά την περασμένη εβδομάδα και να παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Οι αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που έληξε στις 18 Μαρτίου μειώθηκαν κατά 1.000 σε 191.000 σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εργασίας
Ισχυρή άνοδος καταγάφεται στο φυσικό αέριο, με το ολλανδικό TTF Απριλίου στο +18,6% στα 43,40 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται  οι τιμές του πετρελαίου, με τo brent +0,68% στα 77,70 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό +0,82% στα 71,48 δολ. το βαρέλι.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,10%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,15%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,15%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,55%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,2%, ο S&P 500 στο +1,5%, ο Nasdaq στο +2,2% και το ETF GREC +1,60% ( 30,51 δολ. ) .

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλό τζίρο

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες, εν μέσω μεταβλητότητας και με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 4,6260 ευρώ, με άνοδο +1,67%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,16 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,9825 ευρώ, με πτώση -0,33%, με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,48 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,2620 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 4,68 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 2,71 ευρώ, με άνοδο +7,11% και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 13,56 ευρώ, με άνοδο +4,95% με όγκο 8,8 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 135 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +5,96%, ΟΠΑΠ, Τίτάν, Motor Oil......
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, Lamda, Viohalco.......
Η Coca Cola έκλεισε στα 24,79 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 9,22 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -0,08% και αποτίμηση 5,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 7,87 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 3,01 δισ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,15 ευρώ με άνοδο +3,06% και αποτίμηση 5,50 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,62 ευρώ, με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 1,15 δισ. ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 11,32 ευρώ, με άνοδο +0,71% και κεφαλαιοποίηση 1,17 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 18,90 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 2,19 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,50 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,86 ευρώ, με άνοδο +1,96% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 19,50 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 25,34 ευρώ, με άνοδο +1,36% και κεφαλαιοποίηση 3,62 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με άνοδο +1,06% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6120 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 605 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,2170 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 204 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,15%  - Το spread με την Γερμανία στις 193 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 23/3 στα ελληνικά ομόλογα και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,15% και το 10ετές ιταλικό 4,07% με το μεταξύ τους spread στις 8 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης από 188 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 93 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,93% ή 93 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση  καταγράφεται σήμερα 23/3 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 23 Μαρτίου του 2023 στο 4,07%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/3/2023 στο 2,22%..
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,66% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 3,08% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,07% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 4,08%..
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης