Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ποιες μετοχές αξίζει να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα; - Τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat

Ποιες μετοχές αξίζει να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα; - Τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ, Intrakat
Τράπεζες, κατασκευές και ενέργεια... θα έχουν ξανά χρηματιστηριακό ενδιαφέρον
Ποιες μετοχές αξίζει να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα;
Οι μετοχές αυτές με τον ένα ή άλλο τρόπο θα έχουν χρηματιστηριακό ενδιαφέρον οπότε εύλογα θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επενδυτές...

Τράπεζες

Οι 4 ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις καλές επιδόσεις του 2022 και το 2023 με όρους οργανικής κερδοφορίας αλλά προφανώς το 2023 πρέπει να αφαιρέσουμε όλα τα έκτακτα έσοδα που καταγράφησαν.
Από τα 14,5 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία σε διάστημα 12 μηνών θα προσθέσουν άλλα 3 ή 4 δισεκ. στις κεφαλαιοποιήσεις τους δηλαδή θα φθάσουν 17,5 με 18 δισεκ.
Ωστόσο ειδικεύοντας οι τράπεζες με τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου είναι η Alpha bank και μετά η Πειραιώς.
Επίσης θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο του 2023 και το πρώτο placement το 20% της Εθνικής τράπεζας σημερινής αξίας 860 εκατ ευρώ….

Μυτιληναίος

Η μετοχή του Μυτιληναίου θα φθάσει στα 31 ευρώ και αρχές 2024 στα 35 ευρώ.
Παραμένει μια από τις καλύτερες επενδυτικές επιλογές, λόγω κερδοφορίας, ρευστότητας, ελάχιστης εξάρτησης από το δημόσιο και ελεγχόμενων δανείων.

ΔΕΗ

Παρ΄ ότι έχουμε επικρίνει πολλές φορές στο παρελθόν την ΔΕΗ, η εξασθένιση της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να αλλάξει το status στο ρίσκο της ΔΕΗ.
Προφανώς ο νέος στόχος είναι να ξαναπλησιάσει τα 9 ευρώ θα μπορούσε και υψηλότερα αλλά οι επενδυτές θέλουν ορατότητα για το deal στην Ρουμανία με την Enel.
Η ΔΕΗ ωστόσο μπορεί να βρεθεί ξανά στα 9 ευρώ στην τιμή της αύξησης κεφαλαίου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μετά από παρέμβαση της Εθνικής Τράπεζας, που συντονίζει τις διαπραγματεύσεις για τον δανεισμό έως 1 δισ. ευρώ στην First Sentier, αναζωπυρώνονται οι προσδοκίες ότι θα υπάρχει deal στην Τέρνα Ενεργειακή.
Η Τέρνα Ενεργειακή με τρέχουσα αξία 2,32 δισ. και τιμή 20,10 ευρώ ανά μετοχή έχει πιθανότητες να προχωρήσει τη διάθεση του 70% στην First Sentier.
Να σημειωθεί ότι η First Sentier είναι ο μόνος επενδυτής που έχει απομείνει και ενδιαφέρεται για την Τέρνα Ενεργειακή, ενώ οι ελληνικές τράπεζες είχαν φτάσει σε αδιέξοδο αφού έθεταν όρους και προϋποθέσεις για χρηματοδότηση με τους οποίους διαφωνούσε ο Γιώργος Περιστέρης της ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακής.
Για το κοινοπρακτικό δάνειο του 1 δισ. ευρώ το επιτόκιο θα κινηθεί περίπου στο 5,5%, ενώ τα αιτήματα των τραπεζών με επίκεντρο τις ταμειακές ροές και τα έσοδα των επομένων ετών έγιναν σε μεγάλο βαθμό δεκτά.
Το κοινοπρακτικό δάνειο θα είναι μάλλον 10ετούς διάρκειας και φέρει αρκετές δικλείδες ασφαλείας για τις τράπεζες.
Με βάση πληροφορίες η First Sentier θα υποβάλει πρόταση στην τιμή των 22,8 ευρώ στην Τέρνα Ενεργειακή, με συνδυασμό δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του 67% - 70% της Τέρνα Ενεργειακής.
Στην ουσία η First Sentier θα επενδύσει 1,85 δισ. για την Τέρνα Ενεργειακή, με το 1 δισ. θα είναι μέσω κοινοπρακτικού δανείου.

Intrakat

Η Intrakat σήμερα αποτιμάται 160,5 εκατ μετοχές Χ 1,60 ευρώ = 257 εκατ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει χρηματιστηριακή αξία 1,25 δισεκ. με προοπτική τα 1,5 δισεκ. εάν πουλήσει την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Προφανώς η Intrakat μετασχηματίζεται μετά και την εξαγορά του Άκτωρα.
Ωστόσο δεν μπορεί η Intrakat να αποτιμάται 4,8 φορές χαμηλότερα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε πρώτη φάση που ορίζεται σε βάθος 12 με 14 μηνών η διαφορά πρέπει να κλείσει στις 3 φορές όπερ σημαίνει ότι η Intrakat θα έχει αξία 500 εκατ ή με σημερινές παραδοχές 3 ευρώ από 1,60 ευρώ.
Ο στόχος των 2 ευρώ θα επιτευχθεί σχετικά σύντομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης