Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε ΜSCI Greece οι κινήσεις των ξένων πριν τις εκλογές – Ποιες μετοχές συγκέντρωσαν τον τζίρο

Σε ΜSCI Greece οι κινήσεις των ξένων πριν τις εκλογές – Ποιες μετοχές συγκέντρωσαν τον τζίρο
Οι μετοχές του ΜSCI, κυριαρχούν, καθώς στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος των δέκα μετοχών του ΜSCI αντιστοιχεί στα 2/3 και πλέον της συνολικής αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών

Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές, oι ξένοι επενδυτές έχουν στραφεί πρός την ασφάλεια της ρευστότητας την οποία προσφέρουν οι ελληνικές μετοχές του Δείκτη ΜSCI Greece. ( OTE, OΠΑΠ, Εθνική, Eurobank, Alpha, Jumbo, MOH, Mυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα ).
Οι μετοχές του ΜSCI, κυριαρχούν, καθώς στις τρείς τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος των δέκα μετοχών του ΜSCI αντιστοιχεί στα 2/3 και πλέον της συνολικής αξίας των χρηματιστηριακών συναλλαγών, αν και σημειώνονται εξαιρέσεις όπως οι τοποθετήσεις εδω και καιρό σε Τράπεζα Πειραιώς ή μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως Cenergy, Autohellas.
Από το καλάθι των δέκα μετοχών του Δείκτη της Morgan Stanley, όπως θα δούμε, την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών εμφάνισαν – λόγω και εταιρικών εξελίξεων – οι μετοχές της Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Alpha bank, Εθνική, Eurobank αλλά και οι μετοχές των ΟΠΑΠ - ΔΕΗ. H τελευταία εδώ και μερικές εβδομάδες είναι μια από τις μετοχές όπου υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα funds.
Το “φρενάρισμα”, όμως, των ξένων επενδυτών από πλευράς τζίρου και η στροφή σε τίτλους με μεγαλύτερη ρευστότητα δικαιολογείται απόλυτα εν όψει των εκλογών σύμφωνα με χρηματιστές.¨Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, “ουδείς θα ρισκάρει να αυξήσει τις θέσεις του πριν διαμορφωθούν τα αποτελέσματα της κάλπης. Είναι προτιμότερο να αγοράσουν σε υψηλότερες τιμές παρά να υποστούν ζημίες”. Στο παρελθόν άλλωστε, η αντίδραση τους είναι γνωστή όπως η έντονη βουτιά της αγοράς ( Ιανούαριος 2015 – εκλογή Σύριζα ), όταν κυκλοφόρησε το email στελέχους της Capital Group ο οποίος προέτρεπε σε φυγή των επενδυτών από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με ξένο επενδυτή στην Ελλάδα, το χειρότερο δυνατό σενάριο, το οποίο δεν θα είναι εύκολα διαχειρίσιμο θα είναι μια συγκυβέρνηση Σύριζα- Πασοκ.

Απόλυτη κυριαρχία του Δείκτη ΜSCI GREECE της Morgan Stanley στις συναλλαγές

Την περασμένη Τρίτη 16/5, σε μια ανοδική συνεδρίαση από τόν συνολικό τζίρο 95,4 εκατ. ευρώ, οι δέκα εταιρείες διακίνησαν μετοχές αξίας 58,3 εκατ. ευρώ με την πρώτη τριάδα εταιρειών να αφορά τον Μυτιληναίο με 11 εκατ. ευρώ , την Alpha bank με 9,7 εκατ ευρώ τον ΟΤΕ 9,3 εκατ. ευρώ.
Στην επόμενη συνεδρίαση 17/5 όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακές απώλειες 0,17%, οι μετοχές του MSCI αύξησαν περαιτέρω την συμμετοχή τους με 57,7 εκατ. ευρώ και συνολικό τζίρο 77,5 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με 13,9 εκατ. ευρώ, η Alpha bank με 9,9 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος με 6,2 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ με 6,1 εκατ. ευρώ. Χθες, η αγορά σημείωσε απώλειες 0,37% με συνολικό τζίρο 64,9 εκατ. ευρώ, οι τίτλοι του MSCI διακίνησαν μετοχές αξίας 46,5 εκατ. ευρώ.
Την υψηλότερη αξία συναλλαγών συγκέντρωσε η μετοχή του ΟΤΕ με 10,4 κατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 5,5 εκατ. ευρώ, η Eurobank με 5,25 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος με 4,75 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ με 4,23 εκατ. ευρώ, και η Εθνική με 4,1 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, οι προτιμήσεις των ξένων επενδυτών προς τις εταιρείες του MSCI δεν σημαίνει ότι, οι υπόλοιπες δεν είναι αξιόλογες.
Η μεσαία κεφαλαιοποίηση διαθέτει σειρά εταιρειών οι οποίες ξεπερνούν σε αποδόσεις αρκετούς από τους τίτλους του MSCI.
Η μετοχική συμπεριφορά των ελληνικών τίτλων εδώ και μήνες είναι από τις καλύτερες έναντι των ξένων ανεπτυγμένων αγορών.
Ωστόσο, η ειδοποιός διαφορά με τις ξένες αγορές είναι ότι, ακόμα δεν έχει επανέλθει μια ικανή μάζα Ελλήνων επενδυτών.
Μετά το 1999 που θεωρείται ως ταμπού, το χρηματιστήριο με την σημερινή σύνθεση της αγοράς- απουσία βασικών κλάδων και εταιρειών της οικονομίας – δεν εκπληρώνει ουσιαστικά τον βασικό του ρόλο ( άντληση κεφαλαίων ) ενώ συχνά οι μειοψηφίες των επενδυτών αντιμετωπίζονται με διακρίσεις από εταιρείες στο ΧΑ, στα εταιρικά ομόλογα.
Εάν προστεθεί, η απουσία μια μορφής μόχλευσης και ικανής εποπτείας γι αυτήν συμπληρώνονται τα εμπόδια δημιουργίας μια αγοράς.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης