Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πώς απάντησε στους διαχειριστές - πωλητές ο Απόστολος Βακάκης – Nέα (τρίτη) διανομή 1,47 ευρώ

Πώς απάντησε στους διαχειριστές - πωλητές ο Απόστολος Βακάκης – Nέα (τρίτη) διανομή 1,47 ευρώ
Η μετοχή της Jumbo παρά την πτώση την τελευταία , καταγράφει άνοδο 74% σε διάστημα 52 εβδομάδων
Σχετικά Άρθρα
Μια ημέρα μετά τις ρευστοποιήσεις και ξένων επενδυτών που έπληξαν και την μετοχή της Jumbo, o βασικός μέτοχος της κ. A. Βακάκης έστειλε τη δική του απάντηση στους διαχειριστές fund manager, αλλά κι ένα νέο δώρο προς τους μετόχους.
Συγκεκριμένα, μετά την άνοδο των καθαρών κερδών κατά 36% στο πρώτο εξάμηνο του 2023, αποφασίστηκε έκτακτη γενική Συνέλευση στις 18 Οκτωβρίου για νέα έκτακτη χρηματική διανομή μερίσματος – ύψους 1,47 (μεικτό ) η τρίτη κατά σειρά εντός της φετινής χρονιάς.
Συνολικά, με τη νέα χρηματική διανομή η JUMBO το 2023 θα έχει διανείμει στούς μετόχους της συνολικά 380 εκατ. ευρώ, μετατρέποντας την μετοχή σ ένα “ομόλογο” υψηλών αποδόσεων.
Με άλλα λόγια, η διανομή μερισμάτων – έκτακτων χρηματικών διανομών ξεπερνά κατά πολύ τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2023 ( 290 εκατ. ευρω ) καθώς δυο από τις διανομές αποτελούσαν μέρος των εκτάκτων αποθεματικών από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη από προηγούμενες χρήσεις.
Ταυτόχρονα, η μετοχή της Jumbo παρά την πτώση την τελευταία , καταγράφει άνοδο 74% σε διάστημα 52 εβδομάδων.
Σε σύγκριση επίσης με τη μανία των stock options σε εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης, η Jumbo είναι από τις λίγες εισηγμένες η οποία δεν προχώρησε σε πρόσθετες μεταβλητές αμοιβές είτε πρός το διοικητικό συμβούλιο, είτε προς τα στελέχη, επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τους μετόχους.

Αύξηση καθαρών λειτουργικών ροών στα 67,1 εκατ. ευρώ – Πρόβλεψη για αύξηση κερδών κατά 15%

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20,% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ανήλθαν σε 424,8 εκατ. ευρώ από 354,00 εκατ. ευρώ Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 55,30% από 57,04% την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο καθώς επηρεάστηκε από τα υψηλά ναύλα.
Τα κέρδη προ Φόρων, Τόκων, και Αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ανήλθαν σε 146,49 εκατ. ευρώ από 115,78 εκατ. ευρω την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση κατά + 26,52%. Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ξεπέρασαν κατά τι τις εκτιμήσεις των αναλυτών ( Alpha Finance 104 εκατ ευρώ. καθώς ανήλθαν σε 106,45 εκατ. ευρώ από 78,56 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35,50%.
Το πρώτο εξάμηνο του 2023, η Jumbo στον πιο σημαντικό δείκτη αξιολόγησης εταιρειών ( ταμειακές ροές ) εμφάνισε σημαντική άνοδο καθώς οι καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν σε 67,1 εκατ. ευρώ έναντι 5,7 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2022.
Τα δε ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα διαθεσίμων ανήλθαν σε 465 εκατ. ευρώ από 721 εκατ. ευρώ του 2022.
Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση διαβλέποντας την πορεία των αυξημένων επιτοκίων προχώρησε σε πρόωρη αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ, λήξεως 2026.
Η διοίκηση της Jumbo λαμβάνοντας υπόψιν την μέχρι τώρα πορεία των μεγεθών, τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, τα πρώτα στοιχεία από τις πωλήσεις στα σχολικά, την δυσκολία πρόβλεψης για τους μήνες Noέμβριο- Δεκέμβριο -εκτιμά ότι η αύξηση των πωλήσεων θα κυμανθεί στο 12% έναντι 15% αρχικής εκτίμησης.
Επιπλέον, η μείωση του μικτού περιθωρίου κέρδους θα είναι μικρότερη του 2%, έτσι τα καθαρά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν κατά 15%.
Υπενθυμίζεται ότι λόγω των πλημμυρών παραμένουν κλειστά δυο καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 3% των περσινών πωλήσεων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης