Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι ξένοι επενδυτές με τα placement στις τράπεζες θα φέρουν και τους short… δίκαιη αξία οι 950 μον. και άγριο ξύλο στις μετοχές

Οι ξένοι επενδυτές με τα placement στις τράπεζες θα φέρουν και τους short… δίκαιη αξία οι 950 μον. και άγριο ξύλο στις μετοχές
Οι 950 μονάδες και όχι οι 1230 μονάδες αντικατοπτρίζουν την δίκαιη αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου
Η γενική πεποίθηση – κάποτε ήταν και δική μας άποψη – ότι οι ξένοι που τοποθετούνται στα μετοχικά κεφάλαια των τραπεζών φέρνουν άνοδο και καλύτερες ημέρες στις μετοχές και συνολικά στο χρηματιστήριο.
Αυτός ο γενικός κανόνας έχει επιβεβαιωθεί σχεδόν σε όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη, οπότε γιατί να μην επαναληφθεί και στο μέλλον.
Μια πολύ καλά ενημερωμένη πηγή τονίζει στο bankingnews (ΒΝ) το εξής και το μεταφέρουμε χωρίς καμία προσθήκη «τα εν εξελίξει placement στις τράπεζες για την ώρα καθηλώνουν τις μετοχές των τραπεζών.
Της Alpha bank θα ολοκληρωθεί με αύξηση του τιμήματος από την Ιταλική UniCredit και άπαξ η αγορά έχει τοποθετήσει την μετοχή στα 1,46 ευρώ σίγουρα οι ιταλοί θα κινηθούν υψηλότερα.
Αμέσως έρχεται στο placement της Εθνικής το 20% εκ των οποίων το 5% θα δοθεί στους μικρομετόχους και επίσης θα είναι αφορμή νέοι επενδυτές να τοποθετηθούν στην Εθνική και να αυξηθεί το free float η διασπορά μετοχών.
Της Πειραιώς το placement για το 27% θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2024…
Όταν τελειώσει όλη αυτή η φάση δηλαδή μέσα σε ένα τρίμηνο – τετράμηνο… προφανώς και όλοι θα περιμένουν από τους επενδυτές κινητικότητα ώστε να ανέβουν οι μετοχές…
Επειδή όμως το μέλλον έχει προεξοφληθεί στις τράπεζες και επειδή η οικονομία δεν θα αναπτύσσεται με τους ρυθμούς τους παρελθόντος και επειδή το Euribor θα αρχίσει να μειώνεται… τα ανοδικά περιθώρια στις τράπεζες δεν είναι πολλά…
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι μαζί με την εμφάνιση long επενδυτών θα εμφανιστούν και ορισμένοι επενδυτές που θα παίξουν ανάποδα την αγορά δηλαδή short… οπότε θα δούμε άνοιγμα short θέσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ενώ σχεδόν κανείς δεν το βλέπει, πρέπει οι επενδυτές να είναι προετοιμασμένοι για άγριο ξύλο στις μετοχές…»

Οι 950 μονάδες και όχι οι 1230 μονάδες αντικατοπτρίζουν την δίκαιη αξία του ελληνικού χρηματιστηρίου

Πήραμε ως βάση το ρίσκο χώρας στα CDS στα παράγωγα των ομολόγων, τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ του 2024 και 2025, την πορεία του Euribor 3 μηνών που θα μειωθεί και που καθορίζει τα έντοκα έσοδα, την εκτίμηση για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ που θα μειωθεί που επιδρά στα έσοδα από τόκους των ομολόγων καθώς και τα business plan των τραπεζών.
Επίσης αποτιμήσαμε το P/E, τον πολλαπλασιαστή κερδών και το P/BV την χρηματιστηριακή αξία προς ίδια ενσώματα κεφάλαια.
Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι ότι το fair value δεν είναι οι 1.500 μονάδες αλλά οι 950 μονάδες εφόσον συγκριθούμε με άλλες ομοειδείς αγορές.
Είναι πολύ σημαντική αυτή η παράμετρος.
Θα εξηγήσουμε.
Αναζητούμε την θεωρητική δίκαιη τιμή και δεν είναι η τρέχουσα αλλά χαμηλότερα σε ένα εύρος 950 με 1050 μονάδες με τις 950 μονάδες να αποτελεί το κάτω εύρος.

Ωστόσο η αγορά μπορεί να διαπραγματεύεται με premium επί της θεωρητικής αξίας του χρηματιστηρίου όπως σήμερα ανέρχεται σε 22% και το οποίο είναι υψηλό… το 15% θεωρείται πιο εύλογο.
Εάν δεν αλλάξει η παράμετρος της δίκαιης αξίας, εάν δεν αυξηθεί τότε μην περιμένετε πολλά από το χρηματιστήριο.

Επίσης ως προς την αναφορά των short θέσεων εκτιμούμε ότι έχει λογική βάση αφού η Ελλάδα έχει προεξοφλήσει τα πάντα, όλα τα καλά αλλά κανένα σκληρό αρνητικό νέο που θα έρθει γιατί αυτή είναι η φύση της ζωής.
Π.χ. θα ξαναδούμε το Lansdowne Partners και άλλες δυνάμεις....

Πιστεύουμε λοιπόν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα έχει πολλά να μας πει… μετά τα placement των τραπεζών… κατά την φάση των placement η στάση των επενδυτών πρέπει να είναι ουδέτερη και έτοιμοι να αρπάζουν ευκαιρίες… σε πολύ γρήγορο χρόνο… μέσα έξω συνεχώς… αυτά που σας αρέσουν... αλλά το βασικό είναι να ξέρεις πότε θα μπεις και πότε θα βγεις. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης