Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

GlobalX ETF: Οι ελληνικές εταιρείες έχουν διπλάσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το 2019

GlobalX ETF: Οι ελληνικές εταιρείες έχουν διπλάσια απόδοση ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με το 2019
Yποτιμημένη αγορά η οποία αντιστοιχεί με έκθεση 0-1% στον MSCI - Οι καταλύτες και τα υψηλά κέρδη των τραπεζών
Διπλάσια επίπεδα κερδοφορίας έναντι του 2019, με απόδοση ιδίων κεφαλαίων 14% και μερισματική απόδοση άνω του 5%, εμφανίζουν οι ελληνικές εταιρείες σύμφωνα με ανάλυση της GlobalX ETF.
Οι αναλυτές επισκέφθηκαν την Ελλάδα, συνάντησαν τον υπουργό οικονομικών διοικήσεις τραπεζών, επιχειρήσεων και διακρίνουν αναξιοποίητες ευκαιρίες για τους διεθνείς επενδυτές για το 2024 αφενός λόγω των ελκυστικών αποδόσεων και αφετέρου λόγω της περιορισμένης έκθεσης 0-1% της Ελλάδας στον Δείκτη MSCI Emerging Markets.
Κατά την ανάλυση της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το ETF Grec, τα παγκόσμια αμοιβαία κεφάλαια έχουν παραβλέψει σε μεγάλο βαθμό την αγορά υποδεικνύοντας ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες για νέους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, σε επίπεδο αποτιμήσεων παρά την ανάπτυξη και την επενδυτική βαθμίδα, η ελληνική αγορά όπως μετριέται από τον MSCI παραμένει υποτιμημένη καθώς διαπραγματεύεται κάτω από την λογιστική αξία (Bloomberg ).
Σε επίπεδο κερδοφορίας, κατά την άποψη τους οι χαμηλοί πολλαπλασιαστές δεν είναι αρκετοί για μια επενδυτική ιστορία: Οι δυο αναλυτές, όμως, ενθαρρύνθηκαν από τα υψηλά επίπεδα κερδοφορίας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών καθώς η αγορά διαθέτει μια απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RΟΕ) πάνω από 14%, η οποία είναι η διπλάσια από τα επίπεδα κερδοφορίας του 2019.
Επιπλέον, σε επίπεδο ανάπτυξης το ελληνικό ΑΕΠ προβλέπεται να φθάσει το 2,9% το 2024 έναντι 1,3% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε επίπεδο αποδόσεων ο Δείκτης P/E του MSCI Greece διαμορφώνεται σε 7,3 το οποίο μεταφράζεται σε 13,6% απόδοση κερδών ενώ από πλευράς προοπτικών μερισματικής απόδοσης η αγορά επιβραβεύει τους επενδυτές με απόδοση άνω του 5%. Σε μακροοικονομικό επίπεδο οι δυο αναλυτές διακρίνουν ισχυρoύς μάκρο δείκτες που υποστηρίζονται από αυξημένες επενδύσεις, εξαγωγές που επεκτείνονται και ακμάζων τουρισμός. Σε ό,τι αφορά το προφίλ χρέους η Ελλάδα διαθέτει ένα ελκυστικό προφίλ χρέους με μέση ωρίμανση χρέους τα 17 χρόνια και καθορισμένα επιτόκια τα οποία συνοδεύονται από μια φιλική πρός την αγορά κυβέρνηση και σταθερό πολιτικό σκηνικό.
Οι καταλύτες της ελληνικής αγοράς για την GlobalX ETF είναι η συνεχιζόμενη διανομή των κονδυλίων του RRF, οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις για το χρέος, οι πωλήσεις κρατικών assets, η αναθέρμανση της αγοράς IPO, η ροή ρευστότητας από το ΤΧΣ, οι προοπτικές της αγοράς να συμπεριληφθεί η αγορά σε καθεστώς παρακολούθησης για τις ανεπτυγμένες αγορές, η επαναφορά μερισμάτων από τις τράπεζες, τα σημάδια ανάκαμψης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων.

Υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας για τις τράπεζες και μερίσματα

Σε ότι αφορά τις τράπεζες, αυτές αποτελούν το 48,5% του δείκτη MSCI και διαπραγματεύονται 5,7 φορές τα κέρδη με 0,66 Βook Value και 12,4% απόδοση ιδίων κεφαλαίων (6 Φεβρουαρίου). Κατά τους αναλυτές, οι προοπτικές ισχυρής ανάπτυξης έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μεταφραστούν σε ισχυρό growth δανείων, καθώς οι επενδύσεις στην Ελλάδα παραμένουν σε υποστήριξη από το Ταμείο ανάκαμψης. Τα καθαρά έσοδα των τραπεζών πιθανότατα θα υποστηριχθούν από συνεχιζόμενες δομικές μειώσεις στις προβλέψεις καθώς τα επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων ομαλοποιούνται σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους. H GlobalX ETF αναμένει υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας για τις ελληνικές τράπεζες σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές, αν και είναι πιο ευαίσθητες στην μείωση επιτοκίων. Τέλος πιστεύουν ότι οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν υψηλότερη δανειακή ανάπτυξη και οι προμήθειες και αμοιβές θα υποστηρίξουν τα καθαρά έσοδα ενώ θα ξεκινήσουν να πληρώνουν μερίσματα από τον Μάρτιο του 2024.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης