Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Έρχεται τον Μάιο σκληρή διόρθωση -18% στο Χρηματιστήριο, εξελίσσεται σε επικίνδυνη φούσκα - Η ιδιαιτερότητα των τραπεζών

Έρχεται τον Μάιο σκληρή διόρθωση -18% στο Χρηματιστήριο, εξελίσσεται σε επικίνδυνη φούσκα - Η ιδιαιτερότητα των τραπεζών
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια επικίνδυνη φούσκα που συντηρείται μέχρι να αποχωρήσει το Helikon από την αγορά και μέχρι να φύγουν και ορισμένοι άλλοι επενδυτές έχοντας εκτοξεύσει τις τράπεζες σε αποτιμήσεις πάνω από 1 φορά την λογιστική τους αξία
Μέχρι τώρα διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει σημειωθεί.... στην οποία επιμένει το BN (bankingnews)
Το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται στις 1.455 μονάδες δηλαδή στην κρίσιμη αντίσταση της ζώνης των 1.455 με 1.470 μονάδων.
Με τεχνικούς όρους εάν σπάσει η ζώνη αυτή ανοδικά επόμενος στόχος οι 1.550 μονάδες.
Εάν θέλετε να εξελίξουμε την συζήτηση διάσπαση και των 1.550 μονάδων θα οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο στις 1.680 μονάδες.
Όλα αυτά είναι πολύ ωραία αλλά αποκρύπτουν μια αλήθεια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μια επικίνδυνη φούσκα που συντηρείται μέχρι να αποχωρήσει το Helikon από την αγορά και μέχρι να φύγουν και ορισμένοι άλλοι επενδυτές έχοντας εκτοξεύσει τις τράπεζες σε αποτιμήσεις πάνω από 1 φορά την λογιστική τους αξία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έχει διορθώσει και ενώ δεν υπάρχουν εσωτερικά αίτια για διόρθωση ο κύριος παράγοντας εστιάζει στο διεθνές αίτιο μιας διόρθωσης…
Μια διόρθωση -18% στον Γενικό Δείκτη θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για επανείσοδο σε χαμηλότερες τιμές, θα επέτρεπε την έξοδο επενδυτών με κέρδος και το κυριότερο θα αποσυμπίεζε ζώνες όπου οι φούσκες έχουν καταστεί ακραία επικίνδυνες.

Ο ρόλος των τραπεζών μετά το ξεφούσκωμα

Οι ελληνικές τράπεζες έφθασαν να έχουν αποτίμηση P/BV 1 προβλέψιμο αλλά δεν συμπεριλαμβάνουμε την τράπεζα - φούσκα Optima bank.
Οι τράπεζες θα βελτιώσουν τα κεφάλαια τους κατά 2,2 δισεκ. το 2024 - μαζί με την Ελληνική Κύπρου στην Eurobank –
Η άποψη μας είναι ότι μετά την διόρθωση οι τράπεζες θα επανέλθουν έως το τέλος του 2024 πέριξ του 1 P/BV τουλάχιστον η Eurobank και Εθνική ενώ η Πειραιώς θα πλησιάσει ακόμη περισσότερο.

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου 2024 θα ανακοινωθούν
Πειραιώς 30 Απριλίου 2024
Εθνική 1 Μαίου 2024
Eurobank 16 Μαίου 2024
Alpha bank 16 Μαίου 2024

Τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα είναι δυνατά λόγω της διατήρησης του Euribor 3 μηνών στην ζώνη του 3,88%

Eurobank με Ελληνική Κύπρου έχουν ακόμη ανοδικά περιθώρια

Η Eurobank με 1,13 δισεκ. κέρδη, περίπου 7,6 δισεκ. κεφάλαια και 80 δισεκ ενεργητικό έχει χρηματιστηριακή αξία 7,5 δισεκ.
Η σχέση P/BV χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια (P/BV) διαμορφώνεται σε 1….
Είναι πανάκριβη.
Ωστόσο η Eurobank θα έχει τέλη του 2024 περίπου 8,8 δισεκ. κεφάλαια αφού θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και την Ελληνική Κύπρου.
Οπότε το P/BV διαμορφώνεται σε 0,84… δηλαδή είναι κάτω του 1…

Η Εθνική χωρίς εξαγορά θα παραμείνει στην δεύτερη θέση – Πιθανή η επαναγορά του 8% των ιδίων μετοχών

Η Εθνική τράπεζα με 1,1 δισεκ. κέρδη, περίπου 7,1 δισεκ. κεφάλαια και 75 δισεκ ενεργητικό έχει χρηματιστηριακή αξία 7 δισεκ.
Η σχέση P/BV χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια (P/BV) διαμορφώνεται περίπου σε 1….
Η Εθνική θα έχει κέρδη 1,2 δισεκ. το 2024 και τα κεφάλαια θα ανέλθουν στα 7,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2024 οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,90…
Εάν η Εθνική επαναγοράσει το 8% των ιδίων μετοχών και το διαγράψει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 18,6% περίπου τότε θα έχει δαπανήσει 560 εκατ ευρώ δηλαδή θα κάψει την κεφαλαιακή ενίσχυση μιας χρονιάς αλλά λόγω της διαγραφής θα μειωθεί ο αριθμός των κυκλοφορουσών μετοχών που ανέρχονται σε 914 εκατ μετοχές δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στους υφιστάμενους μετόχους.
Η Eurobank έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου από την Εθνική οπότε η Eurobank δεν θα χάσει την πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει μόνο εάν η Εθνική προχωρήσει σε κάποια εξαγορά.

Η Πειραιώς έχει ανοδικά περιθώρια

Η Πειραιώς με 788 εκατ. κέρδη, περίπου 6,4 δισεκ. κεφάλαια και 77 δισεκ ενεργητικό έχει χρηματιστηριακή αξία 5 δισεκ.
Η σχέση P/BV χρηματιστηριακή αξία προς ίδια κεφάλαια (P/BV) διαμορφώνεται περίπου σε 0,78….
Υπολογίζουμε ότι τα κεφάλαια της Πειραιώς στο τέλος του 2024 θα είναι 7 δισεκ. ευρώ
Οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,71 οπότε υπάρχουν ανοδικά περιθώρια για την Πειραιώς με στόχο P/BV στο 0,85

Μακράν η φθηνότερη η Alpha bank, το αφήγημα και η Optima bank

Η Alpha bank με 611 εκατ. κέρδη, περίπου 6,4 δισεκ. κεφάλαια και 74 δισεκ ενεργητικό έχει χρηματιστηριακή αξία 3,8 δισεκ.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Alpha bank είναι η πιο υποτιμημένη τράπεζα με P/BV 0,59.
Τα κεφάλαια στο τέλος του 2024 θα ανέλθουν σε 6,8 δισεκ. οπότε η σχέση P/BV διαμορφώνεται σε 0,55 είναι μακράν η φθηνότερη τράπεζα.
Η φήμη ότι θα απορροφήσει την Optima Bank με σχέση ανταλλαγής χρήζει προσοχής γιατί η Optima Bank είναι μια ακραία πανάκριβη τράπεζα με P/BV 1,5….
Η φήμη έχει διαψευστεί αλλά κάποιοι θέλουν να συντηρούν το σενάριο αυτό.

Η Optima Bank είναι μια παραμορφωτικά ακραία φούσκα – Χωρίς χειραγώγηση θα χάσει 280 εκατ αξία

Η Optima bank με 787 εκατ χρηματιστηριακή αξία και κεφάλαια 500 εκατ διαμορφώνει σχέση χρηματιστηριακής αξίας προς ίδια κεφάλαια 1,58 που είναι ότι πιο ακραία παραμορφωτικό υπάρχει στον τραπεζικό κλάδο.
Η μετοχή της Optima bank είναι ακραία φούσκα.
Η φήμη περί εξαγοράς της Optima bank από την Alpha bank με σχέση ανταλλαγής μετοχών διαψεύδεται μεν αλλά κάποιοι επιμένουν να την διακινούν προφανώς γιατί παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης