Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κοντόπουλος - Λαζαράκου σημειώσατε... 1 - Πέρασε ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, κατάπιε τις ποινές η Κεφαλαιαγορά

Κοντόπουλος - Λαζαράκου σημειώσατε... 1 - Πέρασε ο Κανονισμός του Χρηματιστηρίου, κατάπιε τις ποινές η Κεφαλαιαγορά

Πριν καν πάρει ΦΕΚ ο Κανονισμός, η ΕΧΑΕ εξέδωσε ανακοίνωση «βγάζοντας τη γλώσσα» στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Σχετικά Άρθρα

Η διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και ενέκρινε στις 21 Μαίου 2024 με μεγάλη καθυστέρηση το νέο Κανονισμό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Προηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες ισχυρές πιέσεις από την πλευρά του επικεφαλής της ΕΧΑΕ κ. Γιάννου Κοντόπουλου μέσω πολιτικών φίλων που διαθέτει στην κυβέρνηση και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να καμφθούν οι αντιρρήσεις της ηγεσίας της Κεφαλαιαγοράς.
Η κυριαρχία Κοντόπουλου στο μπρα ντε φέρ με τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς φαίνεται και από το γεγονός ότι πριν καν εκδώσει ανακοίνωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Χρηματιστήριο έστειλε δελτίο τύπου με τις αλλαγές στον Κανονισμό στις οποίες αναφέρει ότι «η Διοικούσα Επιτροπή Χρηματιστηριακών Αγορών αποφάσισε την 9η Τροποποίηση του Κανονισμού Χρηματιστηρίου Αθηνών (εφεξής «νέος Καν/ΧΑ»), που εγκρίθηκε στη συνέχεια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 21/5/2024».
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια αλλά και με στοιχεία παραπλανητικής ενημέρωσης τα οποία έχουν ως προφανή στόχο να εκθέσουν την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς ο Κανονισμός που είχε στείλει το ΧΑ υπέστη ορισμένες τροποποιήσεις χθες.
Και σε απλά ελληνικά ένας Κανονισμός με τροποποιήσεις δεν μπορεί να έχει προεγκριθεί όπως αναφέρει το Χρηματιστήριο.
Πέραν αυτού το Χρηματιστήριο προχώρησε σε ανακοίνωση πριν καν ο Κανονισμός πάρει ΦΕΚ όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Άραγε από πότε ο Επόπτης ενημερώνει τον Εποπτευόμενο για το τελικό κείμενο του Κανονισμού όχι μόνο πριν πάρει αλλά και πριν καν υπάρξει το σχετικό πρακτικό και υπογραφεί από τα μέλη του ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Πέραν αυτού, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δείχνει παντελώς αδύναμη μπροστά στον κ. Κοντόπουλο καθώς η κα Λαζαράκου εδώ και ενάμιση μήνα είχε εισάγει προς συζήτηση εδώ και ενάμιση μήνα στο ΔΣ της Επιτροπής όχι μια αλλά δύο περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας από την ΕΧΑΕ τις οποίες απέσυρε άνευ αιτιολογίας και ουδέποτε επανέφερε προς συζήτηση στο ΔΣ γεγονός που την καθιστά εκτεθειμένη και για ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος.
Η μια περίπτωση αφορά στην υπόθεση των ορίων διακύμανσης της μετοχής της ΒΙΣ και την οποία είχε αποκαλύψει το ΒΝ (Διαβάστε εδώ λεπτομέρειες)
Βέβαια, όλα αυτά πιθανά να μην συνέβαιναν αν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δεν έληγε η θητεία των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην οποία μετέχει η κα Λαζαράκου και η οποία επιθυμεί διακαώς όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες να την ανανεώσει.
Κατά τα λοιπά, το ερώτημα είναι αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την έγκριση του Κανονισμού επιτελεί τον ρόλο της που είναι πρώτα και κύρια η προστασία των επενδυτών.
Γιατί, για παράδειγμα, στην περίπτωση της Καρέλιας που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα θα οδηγηθεί εκτός Χρηματιστηρίου, είναι απορίας άξιον πως θα προστατευτούν οι μέτοχοι της μειοψηφίας.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης