Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συναλλαγές η Noval μετά το discount 30% – H Prodea δεν πουλά με 30%, έχει να διακινήσει πάνω από 1.000 τεμάχια από 23/4

Συναλλαγές η Noval μετά το discount 30% – H Prodea δεν πουλά με 30%, έχει να διακινήσει πάνω από 1.000 τεμάχια από 23/4
ΑΕΕΑΠ πολλών... ταχυτήτων
Σε μια περίοδο όπου στην Ευρώπη ξεκίνησε η μείωση επιτοκίων και αναμένεται να μειωθεί η “ψαλίδα” μεταξύ της εσωτερικής αξίας των ΑΕΕΑΠ και της χρηματιστηριακής τιμής, αλλά και οι εταιρείες στα επόμενα τρίμηνα να εμφανίσουν υψηλότερες ταμειακές ροές ( αποπληρωμή χαμηλότερων τόκων και φόρων ) η αντιμετώπιση από τους βασικούς μετόχους στο χρηματιστήριο παραμένει κατά το δοκούν.
Η Noval, η οποία εισήγαγε τις μετοχές της πρόσφατα αποδέχθηκε τους όρους της αγοράς και πώλησε τις μετοχές με έκπτωση 30% τουλάχιστον έναντι της εσωτερικής αξίας ( 2,78 ευρώ ) και με διασπορά 16,5%. Και η έκπτωση έναντι της εσωτερικής αξίας δεν αποτελεί μόνο ελληνικό φαινόμενο στο κλάδο.
Παρά τα υπόλοιπα στρεβλά που συμβαίνουν με το υφιστάμενο καθεστώς των ΑΕΕΑΠ, η έκδοση υπερκαλύφθηκε και η μετοχή πραγματοποιεί καθημερινά συναλλαγές.Στην αντίθετη όχθη, βρίσκεται η πρώτη εταιρεία του κλάδου – σε κεφαλαιοποίηση - Prodea.
Προχθές, στην γενική συνέλευση της Prodea AΕΕΑΠ ο βασικός μέτοχος κ. Χ. Παπαχριστοφόρου ( Invel ) είπε για το placement – το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί εδω και δυο χρόνια- ότι οι προσφορές που έχει δεχθεί μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί διότι ήταν με discount 30% έναντι της εσωτερικής αξίας.

Διάθεση μετοχών μετά το 2025

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι πρόκειται να γίνει διάθεση μετοχών μετά το 2025.
Yπενθυμίζεται ότι η Invel η οποία απέκτησε το 66,5% της πρώην Πανγαία με τιμήμα 580 εκατ. ευρώ – μέσω δανείου από την Εθνική Τράπεζα 421 εκατ. ευρώ και 160 εκατ. ευρώ από ξένες τράπεζες– και εισφορά ακινήτων 73 εκατ. ευρω.
Στην συνέχεια, μέσω δεκαετούς συμφωνίας η Εθνική Τράπεζα πήρε πίσω τρια από τα ακίνητα της καταβάλλοντας 151 εκατ. ευρώ και 35 μικρότερα ακίνητα συνολικής αξίας 154 εκατ,. ευρώ, δηλαδή συνολικά 305 εκατ. ευρώ. Στην συνέχεια και με συνεχείς εταιρικές μεταβολές η πρώην Πανγαία μετονομάστηκε σε Prodea και η Invel κατέχει το 81,79% και η Ascetico του κ. Γ. Παπαλέκα το 5,22%.
Η μετοχή, όμως, της Prodea έχει να πραγματοποιήσει συναλλαγές με περισσότερες από 1000 μετοχές από τις 23 Απριλίου του 2024 ! καθώς τις υπόλοιπες ημέρες είτε δεν ανοίγει καθόλου είτε διακινούνται 100-200 τεμάχια.
Σε μια άλλη ΑΕΕΑΠ, την Orilina, η οποία άντλησε κεφάλαια για να κατασκευάσει και ιδιωτική λέσχη ο βασικός μέτοχος κ. Τ. Νάτσης και η σύζυγος του συνεχίζουν καθημερινά τις αγορές μετοχών στραγγίζοντας την διασπορά.
Όπως προαναφέρθηκε, με την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, οι εταιρείες θα πληρώνουν λιγότερους τόκους ενώ οι ευνοϊκοί φόροι θα γίνουν ακόμα χαμηλότεροι καθώς ο φορολογικός συντελεστής είναι συνδεδεμένος με το βασικό επιτόκιο.
Συνεπώς, τα οφέλη της μείωσης επιτοκίων θα τα καρπώνονται περισσότερο οι βασικοί μέτοχοι όπου δεν υπάρχει διασπορά.
Και εφόσον συνεχιστεί η μείωση επιτοκίων, στελέχη των ΑΕΕΑΠ εκτιμούν ότι θα μειώνεται η διαφορά μεταξύ της εσωτερικής αξίας του χαρτοφυλακίου και της χρηματιστηριακής τιμής.
Και αν δεν μειώνεται η ψαλίδα, δεν θα είναι τόσο μεγάλη η διαφορά.
Πιθανότατα, τότε να προχωρήσει και το placement της Prodea – αν και το νομικό πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ χρήζει άμεσων αλλαγών.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης