Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1450 μονάδες, το εν λόγω σημείο είναι σημαντικό καθώς η υπέρβασή του αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά
Στο επίκεντρο η Attica Bank +18,31% καθώς προχωρά το σχέδιο συγχώνευσης και μετά της αύξησης κεφαλαίου.
Για μια ιστορική στιγμή μίλησε η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, κ Ελένη Βρεττού, στη σημερινή 3/9 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων, η οποία ενέκρινε τη συγχώνευση με την Παγκρήτια ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ η οποία τοποθετείται χρονικά τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με την κ. Βρεττού, η σημερινή Γενική Συνέλευση της Attica Bank σηματοδοτεί την οριστική αλλαγή σελίδας της Τράπεζας, δημιουργώντας ένα νέο υγιή, δυναμικό και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό μέσω της συγχώνευσης με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Τα αποτελέσματα που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες είναι πιθανό να δώσουν λόγους για επιλεκτικές τοποθετήσεις, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 88η ΔΕΘ (7/9).
Επίσης, σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισε η μετοχή της ΑΔΜΗΕ +4,49%, μετά τις τελευταίες πληροφορίες για εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ.
Μετά το τελεσίγραφο της Nexans την περασμένη εβδομάδα έγιναν συνεχείς συσκέψεις για να βρεθεί λύση και όπως φαίνεται η διασύνδεση θα προχωρήσει.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Alpha Bank +0,19% από +1,65% υψηλό ενδοσυνεδριακό, ενώ υποχώρησαν Eθνική -1,08%, Πειραιώς -0,92% και Eurobank -0,68%.
Προσφορές άνω των 2,5 δισ. ευρώ συγκέντρωσε το βιβλίο προσφορών της Alpha bank για το ομόλογο κατηγορίας ΑΤ1, ύψους 400 εκατ. ευρώ.
H ισχυρή ζήτηση από τους ξένους επενδυτές για το perpetual ομόλογο, οδήγησε το ετήσιο επιτόκιο 7,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 8%.
Το ομόλογο έχει δικαίωμα ανάκλησης στην εξαετία ενώ η Moody’s αξιολόγησε την έκδοση με Β2.
Το προηγούμενο perpetual της Alpha bank είχε επιτόκιο 11,875%
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Sarantis +4,49%, Autohellas +2,32% και Motor Oil +2,03%...ενώ υποχώρησαν Cenergy -1,64%, ΟΤΕ -1,19%, Viohalco -0,68%...
Σήμερα 3/9 αναμένονται τα αποτελέσματα 6μήνου του ΟΠΑΠ με πρόβλεψη για προμέρισμα 0,52 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να κρατήσει τις 1450 μονάδες.
Το εν λόγω σημείο είναι σημαντικό καθώς η υπέρβασή του αλλάζει την βραχυπρόθεσμη τάση στην αγορά.
Ωστόσο, ο στόχος των 1.500 μονάδων δε θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2024.
Εάν αυτό συμβεί θα είναι μεγάλη έκπληξη αλλά και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο θα γυρίσει ξανά κάτω από τις 1.500 μονάδες.
Από τον Απρίλιο 2024 είχαμε προειδοποιήσει ότι οι 1.500 μονάδες θα είναι το υψηλό έτους και πολλές ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρίες αποδέχονται αυτή την προσέγγιση.
Ναι αυτό είναι αληθές σε κάποιο μεγάλο βαθμό αλλά μην ξεχνάμε ακόμη δεν έχουμε δει την μεγάλη διόρθωση… που θα έρθει…
Στο επίκεντρο αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS και της Moody’s
Στο εσωτερικό οι επενδυτές αναμένουν τις αξιολογήσεις του Ελληνικού αξιόχρεου από DBRS και της Moody’s.
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί εκ νέου από τον Καναδικό οίκο DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, βαθμολογεί την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ Low με σταθερές προοπτικές.
Ωστόσο η πιο κρίσιμη ημερομηνία είναι 13 Σεπτεμβρίου 2024 όπου θα αξιολογήσει την Ελλάδα ο αμερικανικός οίκος Moody’s που βαθμολογεί την οικονομία σε Ba1 – εκτός επενδυτικής βαθμίδας – με σταθερές προοπτικές.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον στις επόμενες κινήσεις της FED και ΕΚΤ
Σε διεθνή επίπεδο το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στις επόμενες κινήσεις της FED και ΕΚΤ, αναφορικά με τα επιτόκια καθώς πλησιάζουν οι επόμενες συνεδριάσεις τους, στις 12 και 18 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Οι επενδυτές φαίνεται να έχει υψηλές προσδοκίες για τρεις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης από τη Fed πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME. Αυτό θα διατηρήσει τη Fed περίπου σε ευθυγράμμιση με τους ομολόγους της, παρά το γεγονός ότι κινείται αργότερα.
Την ίδια στιγμή, οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον τρεις φορές συνολικά φέτος- και η Τράπεζα της Αγγλίας κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά τρεις φορές, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Και οι τρεις κεντρικές τράπεζες βλέπουν περαιτέρω συνέχιση της νομισματικής χαλάρωσης τουλάχιστον στις αρχές του 2025, ακόμη και όταν ο επίμονος πληθωρισμός υπηρεσιών συνεχίζει να προβληματίζει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με οριακή άνοδο ξεκίνησαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες με τον Γενικό Δείκτη στο +0,02% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,02%.
Λίγο πριν τις 11:30, με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank +1,65% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,57% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,29%.
Λίγο πριν το κλείσιμο με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Πειραιώς -1,42% και με αρνητικό πρόσημο στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,74% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,12%.
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,01% στις 1.446 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.450,42 μονάδες και χαμηλό τις 1.444,48 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 86,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 19,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 17,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,6 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 19,4 εκατ. ευρώ και όγκου 2,935 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 279 χιλ. τεμάχια αξίας 2,22 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 649 χιλ. τεμάχια αξάις 2,61 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 400 χιλ. τεμάχια αξίας 637 χιλ. ευρώ και η Eurobank 847 χιλ. τεμάχια αξίας 1,75 εκατ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ 24,9 χιλ. τεμάχια αξίας 377 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 225 χιλ. τεμάχια αξίας 3,61 εκατ. ευρώ, η Jumbo 37,4 χιλ. τεμάχια αξίας 862 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 370 χιλ. τεμάχια αξίας 7,11 εκατ. ευρώ..
Η ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμαχία αξίας 221 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.446 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 1.420 και ακολουθούν οι 1400, οι 1.390 μονάδες (ο απλός ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι 1.388 μονάδες (ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών) .
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.450 – 1.460 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.510 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 1.274 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.198 μονάδες ( ο απλός εκθετικός των 200 ημερών) και οι 1.190 μονάδες ( ο εκθετικός ΚΜΟ των 200 ημερών ).
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 1.300 μονάδες και ακολουθούν οι 1.320 μονάδες, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.
Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,32% - Το spread με την Ιταλία στις 36 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/9 στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αναμένουν τις συνεδριάσεις των Κεντρικών Τραπεζών για τα επιτόκια.
Ειδικότερα η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα θα λάβει χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου με τις πιθανότητες να αυξάνονται για άλλη μία μείωση των επιτοκίων ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα κρατήσει η FED στην συνεδρίαση της 18ης Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια αλλά κυρίως για τις μελλοντικές της κινήσεις έως το τέλος του έτους.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,32% και το 10ετές ιταλικό 3,68% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Βελτίωση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,85% και το 2ετές στο 3,88%, με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να κλείνει. Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Η ελληνική οικονομία θα αξιολογηθεί εκ νέου από τον Καναδικό οίκο DBRS στις 6 Σεπτεμβρίου 2024 βαθμολογεί την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ Low με σταθερές προοπτικές.
Το βασικό σενάριο θέλει να αναβαθμίζονται οι προοπτικές (outlook) της Ελλάδος σε θετικές από σταθερές χωρίς αλλαγή της βαθμολογικής κλίμακας.
Μετά το BBB Low μια κλίμακα υψηλότερα είναι το BBB.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 2024 η Moody’s θα αξιολογήσει την Ελλάδα στην κλίμακα Baa3 από Ba1 με σταθερές προοπτικές.
Αν και η αξιοπιστία των οίκων αξιολόγησης αμφισβητείται, πληρώνονται κάθε φορά που συντάσσουν μια έκθεση και συνήθως για να παίρνουν δουλειές… πουλάνε θετικά σενάρια… εντούτοις για μεγάλο μέρος των επενδυτών είναι υπολογίσιμοι οι οίκοι αξιολόγησης.
Η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος αξιολόγησης που θα εντάξει την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.
Η αναβάθμιση από Moody's θα είναι τυπική γιατί ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο εάν αυτό δεν συμβεί θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την ελληνική οικονομία.
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.,
Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικές τάσεις επικράτησαν σήμερα 3/9 στις ασιατικές αγορές με έντονες τις ανησυχίες στις τάξεις των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές τόσο της Κίνας όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το επενδυτικό κλίμα ήταν υποτονικό καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά περίμεναν βασικά οικονομικά στοιχεία από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, με την προσοχή να εστιάζεται στις επερχόμενες εκθέσεις για τον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας και τα στοιχεία για την απασχόληση σε μη γεωργικές ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός καταναλωτών στη Νότια Κορέα συρρικνώθηκε στο 2%, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 ενώ το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα πρόσφατα σχόλια της Τράπεζας της Κορέας που υποδηλώνουν την πιθανότητα μιας λιγότερο περιοριστικής οικονομικής πολιτικής.
Η Τράπεζα της Κορέας σημείωσε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να διατηρήσει την τρέχουσα σταθερή του τάση. Αυτό ευθυγραμμίζεται με τις προοπτικές της κυβέρνησης, ενισχύοντας την πιθανότητα πιο διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών στο εγγύς μέλλον.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,14%, ο δείκτης Shanghai υποχώρησε στο -0,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,33%, ο δείκτης KOSPI στην Νότια Κορέα στο -0,61% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,08%.
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αναμένουν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ τις επόμενες μέρες και ίσως καθορίσουν το ρυθμό μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων.
Στο επίκεντρο η ανακοίνωση των βασικών οικονομικών στοιχείων από την Ελβετία, συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού των καταναλωτών και του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ),
Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της Ελβετίας διαμορφώθηκε στο 1,1% τον Αύγουστο, χαμηλότερο από την ανάγνωση του Ιουλίου του 1,3% και κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο Ελβετικός Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 1% σε ετήσια βάση και παρέμεινε αμετάβλητος από μήνα σε μήνα.
Το ελβετικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, αποκάλυψε στην έκθεσή της την Τρίτη η Κρατική Γραμματεία Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας (SECO). Σε ετήσια βάση, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 1,8%.
«Βουτιά» καταγράφεται στις τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 74,68 δολ. το βαρέλι στο -3,7% και του αμερικανικού αργού στα 71,30 δολ. το βαρέλι στο -3,06%.
Aπώλειες -2,55% καταγράφεται και στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 37,60 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,65%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο -0,85%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,85% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,65%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,80%, ο S&P 500 στο -0,95%, ο Nasdaq στο -1,4% και το ETF GREC στο +1,67% (42,58 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Attica Bank +18%
Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με την Alpha Bank να ξεχωρίζει στο +18,31% αλλά με χαμηλές τις συναλλαγές.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,8920 ευρώ, με πτώση -1,08% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,22 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5790 ευρώ, με άνοδο +0,19%, με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,9830 ευρώ, με πτώση -0,92% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,98 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 2,05 ευρώ, με πτώση -0,68%, με όγκο 3,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,51 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 13,00 ευρώ, με άνοδο +0,93% με όγκο 48 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,90 ευρώ, με πτώση -3,54% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 9,82 ευρώ, με άνοδο +18,31% με όγκο 9,4 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 491 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 270 εκατ. ευρώ.
Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips χωρίς ζίρο
Μεικτές τάσεις καταγράφονται στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis +4,49%, Autohellas +2,32% και Motor Oil +2,03%...
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Cenergy -1,64%, ΟΤΕ -1,19%, Viohalco -0,68%...
H Coca Cola έκλεισε στα 33,36 ευρώ, με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση στα 12,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με πτώση -1,19% και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,31% και αποτίμηση 5,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 34,50 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 4,93 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,70 ευρώ, με πτώση -0,34% και αποτίμηση 4,47 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 32,00 ευρώ, με πτώση -0,31% και κεφαλαιοποίηση 2,51 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 17,60 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,82 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,24 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 2,27 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,21 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2,20 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 22,10 ευρώ, με άνοδο +2,03% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 23,14 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,66 ευρώ, με άνοδο +1,25% και κεφαλαιοποίηση 603 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,86 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 698 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 3,50 ευρώ, με άνοδο +2,49% και κεφαλαιοποίηση 110 εκατ. ευρώ.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,32% - Το spread με την Γερμανία στις 103 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,32% και το 10ετές ιταλικό 3,68% με το μεταξύ τους spread στις -36 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 102 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 64 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,64% ή 640 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -36 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης.
Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 3 Σεπτεμβρίου του 2024 στο 3,68%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/9/2024 στο 2,29%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,66% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,89% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 3,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,68% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,08%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών