Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

El Erian (Pimco): Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη – Κινδυνεύει η σταθερότητα του ελληνικού δανειακού προγράμματος και η παραμονή στο ευρώ

 El Erian (Pimco): Πώς πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη – Κινδυνεύει η σταθερότητα του ελληνικού δανειακού προγράμματος και η παραμονή στο ευρώ
Τις επερχόμενες εκλογές στην Ευρώπη αναλύει σε άρθρο του οικονομικό δίκτυο CNBC ο Mohamed El Erian, επικεφαλής της Pimco, και τις επιπτώσεις που θα έχουν στους επενδυτές.
Όπως αναφέρει, οι εκλογές στην Ελλάδα εξελίσσονται σε μία μάχη μνημονιακών και αντιμνημονιακών κομμάτων, με κίνδυνο οι εκλογές της 6ης Μαΐου να αναδείξουν κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο και να τεθεί σε αμφισβήτηση το δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά λέει, το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών θα κρίνει, για τους επενδυτές, ενδεχομένως και την παραμονή της χώρας στο ευρώ, σε περίπτωση που επικρατήσουν κόμματα που αντιτίθενται στο μνημόνιο, με συνέπεια η χώρα να βρεθεί μπροστά σε μία νέα χρεοκοπία.
Στη Γαλλία, όπως αναφέρει, ο Σαρκοζί χάνει έδαφος και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιεί τη στρατηγική του, καθώς και τις υποσχέσεις που δίνει.
Κατά την άποψή του, σε περίπτωση που τελικά στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επικρατήσει ο Ολάντ έναντι του Σαρκοζί, τότε η Μέρκελ θα χάσει το σημαντικότερο σύμμαχό της της Ευρώπη – με αποτέλεσμα να δυσκολέψουν οι προσπάθειες της για την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών κανόνων στην ευρωζώνη.
Επίσης, αναφέρεται στις τοπικές εκλογές στη Γερμανία, επίσης στις 6 Μαΐου, και στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου στην Ιρλανδία για το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας.
Όπως υποστηρίζει οι τοπικές εκλογές στη Γερμανία θα δώσουν μία ένδειξη για το πώς πηγαίνει η προσπάθεια της Μέρκελ να επανεκλεγεί στην Καγκελαρία την επόμενη χρονιά.

Αναφορικά με πώς θα πρέπει να αντιδράσουν οι επενδυτές, ο El Erian υποστηρίζει ότι:
•    οι μαρκοπρόθεσμοι επενδυτές (long σε assets) αναζητούν μία νίκη του Σαρκοζί στη Γαλλία, επικράτηση των μεγάλων κομμάτων στην Ελλάδα, υπεροχή του κόμματος της Μέρκελ στις τοπικές εκλογές και «Ναι» στο δημοψήφισμα της Ιρλανδίας.
•    Αντιθέτως, οι επενδυτές που επενδύουν ποντάροντας σε βραχυπρόθεσμα κέρδη (short σε assets), επιθυμούν νίκη του Ολάντ, απώλειες για τη Μέρκελ, διφορούμενο αποτέλεσμα στην Ελλάδα και «Όχι» στο Ιρλανδικό δημοψήφισμα.
•    Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα θα ευνοήσουν επενδυτές που αντιδρούν γρήγορα στην αστάθεια.

Όπως τονίζει ο El Erian οι εκλογές οδηγούν σε αβεβαιότητες για τους επενδυτές, αλλά παράλληλα προσφέρουν ευκαιρίες και ρίσκα. Αυτή, λέει, «είναι η φάση, στην οποία μπαίνει η Ευρώπη».
Τέλος, υπογραμμίζει, οι εκλογές θα επηρεάσουν σημαντικά τις διακρατικές σχέσεις, καθώς και τη φύση και την ταχύτητα με την οποία θα υιοθετηθούν οι λύσεις που θα οδηγήσουν σε έξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης