Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Υβριδικό χειρουργείο: Η επανάσταση στη θεραπεία των πολύπλοκων αγγειοχειρουργικών παθήσεων

Υβριδικό χειρουργείο: Η επανάσταση στη θεραπεία των πολύπλοκων αγγειοχειρουργικών παθήσεων

Γράφει ο
Θεοδόσιος Μπίσδας
Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής
Αναπλ. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Universitätsklinkikum Münster
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

ΜΠΙΣΔΑΣ.jpgΤο υβριδικό χειρουργείο IGS7 της εταιρείας GE Healthcare κοσμεί το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ταυτόχρονα ολόκληρη την Ελλάδα λόγω της σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτει και της δυνατότητας που παρέχει στους αγγειοχειρουργούς να πραγματοποιούν ιδιαίτερα εξειδικευμένες επεμβάσεις σε περίπλοκες αγγειακές παθήσεις.
Είχαμε την τιμή να εγκαινιάσουμε τον χώρο αυτό που ονομάστηκε «Προμηθέας» το 2020 και τέσσερα χρόνια μετά η Αγγειοχειρουργική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών πρωτοστατεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά την πρωτοπορία και την επιτυχή αντιμετώπιση όλου του φάσματος των αγγειακών παθήσεων. Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον χώρο αυτό τόσο μοναδικό για την αγγειοχειρουργική;

Τι είναι το Υβριδικό Χειρουργείο;

Το Υβριδικό χειρουργείο είναι ο χώρος εκείνος που συνδυάζει την παρουσία μηχανημάτων απεικόνισης και πλοήγησης μέσα στα αγγεία ελάχιστα επεμβατικά (αιμοδυναμικό εργαστήριο) και ταυτόχρονα διαθέτει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασηψίας (ISO 5 και άνω) για ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποιο είναι το κύριο πλεονέκτημα ενός Υβριδικού χειρουργείου;

Το κυριότερο πλεονέκτημα ενός Υβριδικού Χειρουργείου είναι ότι  εξασφαλίζει άσηπτο περιβάλλον, προϋπόθεση απαραίτητη για την ασφαλή τοποθέτηση πολλαπλών μοσχευμάτων (στεντς, ενδονάρθηκες, μπαλόνια, σύρματα κτλ.) στο ανθρώπινο σώμα και κυρίως στα μεγάλα αγγεία (αορτή). Επιπλέον όμως, σε περίπτωση επείγοντος συμβάματος   (αιμορραγία, ρήξη αγγείου κτλ.) παρέχεται η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης με ανοιχτή χειρουργική επέμβαση σε άσηπτες συνθήκες: το συγκεκριμένο υβριδικό χειρουργείο επιτρέπει στον χειρουργό να απομακρύνει άμεσα το μηχάνημα του αγγειογράφου από το χειρουργικό πεδίο, για να διευκολυνθεί η επείγουσα παρέμβαση, χωρίς να παραβλάπτεται η πλήρης ασηψία του χειρουργικού πεδίου.

Γιατί το Υβριδικό χειρουργείο θεωρείται τεχνολογική επανάσταση και πως αυτό βοηθά τον αγγειοχειρουργό και τον ασθενή;

Το συγκεκριμένο Υβριδικό χειρουργείο της εταιρείας GE Healthcare αποτελεί μια τεχνολογική επανάσταση γιατί το λογισμικό που διαθέτει χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη (artificial intelligence, AI) στη σωστή και ασφαλή διενέργεια των αγγειοχειρουργικών επεμβάσεων.  Μια τέτοια ενδεικτική, μεταξύ άλλων, εφαρμογή αποτελεί το πρόγραμμα ASSIST: το λογισμικό διαβάζει την προεγχειρητική αξονική αγγειογραφία και την εφαρμόζει σαν χάρτη στην απεικόνιση την ώρα της επέμβασης. Με άλλα λόγια ενώνει τις δυο εικόνες σε μια (fusion imaging) και βοηθά την πλοήγηση μέσα στα αγγεία προσφέροντας στον χειρουργό έναν «οδικό» χάρτη.  Αυτό μειώνει δραματικά, τόσο την έκθεση στην ακτινοβολία, όσο και την ποσότητα του τοξικού για τα νεφρά του ασθενούς, ιωδιούχου σκιαγραφικού, που θα χρειαζόταν ο γιατρός για να απεικονίσει ένα-ένα τα αγγεία. Επιπλέον, το μηχάνημα απεικόνισης (C-arm) πραγματοποιεί πριν την ολοκλήρωση της παρέμβασης μια τρισδιάστατη εξέταση του αποτελέσματος μέσω αξονικής τομογραφίας πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Η δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης στο χειρουργικό τραπέζι είναι πολύ μεγάλης σημασίας, καθώς σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής ή ανάγκης διόρθωσης ενός προβλήματος, αυτό πραγματοποιείται πριν την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Τι είδους αγγειοχειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο Υβριδικό χειρουργείο «Προμηθέας» στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών;

Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας έχουμε πραγματοποιήσει όλο το φάσμα των πολύπλοκων αγγειοχειρουργικών παθήσεων. Σε αυτό περιλαμβάνονται η ελάχιστα επεμβατική αποκατάσταση ανευρυσμάτων του αορτικού τόξου και της θωρακοκοιλιακής αορτής, στενώσεις των καρωτίδων, ανευρύσματα των σπλαγχνικών αγγείων (σπληνική, νεφρική αρτηρία), θεραπεία της πνευμονικής εμβολής και της εν τω βάθει φλεβοθρόμωσης, διάνοιξη των περιφερικών αγγείων σε ασθενείς με περιφερική αγγειοπάθεια ή διαβητικό πόδι, θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, ειδικές θεραπείες για τις αρτηριοφλεβικές δυσπλασίες, καθώς και ελάχιστα επεμβατική δημιουργία φίστουλας για αιμοκαθερόμενους.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για θέματα που αφορούν την υγείας σας, εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης