Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Gross (Pimco): Οικογενειακή Βεντέτα η υπόθεση της Ευρώπης - Συστήνει προσοχή για μήνες ή και χρόνια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές

tags :
Gross (Pimco): Οικογενειακή Βεντέτα η υπόθεση της Ευρώπης - Συστήνει προσοχή για μήνες ή και χρόνια για τις χρηματοπιστωτικές αγορές
Η στάση των Ευρωπαίων «μία πολιτική για όλους, ένα επιτόκιο για όλους και μία Κεντρική Τράπεζα για όλους» της Ευρώπης είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που οδήγησαν την ευρωζώνη σ’ αυτή τη σφοδρή κρίση που βιώνει σήμερα και απειλεί ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο, της Pimco, Bill Gross, στην 4σέλιδη έκθεση του με τίτλο «Family Feud» (οικογενειακή βεντέτα). Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τα δυσλειτουργικά προβλήματα της ευρωζώνης, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν ούτε καν συζητηθεί, πόσο μάλλον να έχουν επιλυθεί. Την ίδια ώρα, τα περισσότερα μέλη της θεωρούν ότι έχουν κάνει περισσότερα από ότι πρέπει για τη σωτηρία του ευρώ, ενώ βλέπουν τον εαυτό τους σαν ξεχωριστά μέλη και όχι σαν οντότητα.
Η εικόνα αυτή επιβάλει πλέον στην επενδυτική στρατηγική του καθενός την αποφυγή των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης μέχρι… να βρεθεί λύση. Μπορεί η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισλανδία και η Ελλάδα να βρέθηκαν στο επίκεντρο όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο έχει δημιουργηθεί μία διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που είχαμε συνηθίσει στην ευρωζώνη, με σχεδόν όλες τις χώρες να βρίσκονται υπό απειλή.
Οι τελευταίες προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα έδωσαν το μήνυμα στις αγορές ότι προωθείται μία νέα μικρότερη ευρωζώνη με τα πλέον λιγότερο χρεωμένα κράτη – μέλη. Με αυτόν τον τρόπο θα επιτραπεί από την ΕΚΤ να ελέγξει τις αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία των αγορών στις αδύναμες χώρες. Παράλληλα, η αξιοπιστία και των υπόλοιπων ισχυρών χωρών δεν θα πληγεί.
Ο Gross επισήμανε επιπλέον ότι οι επενδυτές πρέπει κάποια στιγμή να παραδεχτούν ότι τα προβλήματα δεν είναι μόνο της ευρωζώνης, αλλά της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτά ξεκίνησαν από το 2008, έχουν επεκταθεί στην ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και άλλα αναπτυγμένα κράτη, ενώ πλέον προχωρούν και σε άλλες περιοχές, κάνοντας εμφανή την παρουσία τους στους δείκτες της ανάπτυξης. Είναι εμφανή τα σημάδια κόπωσης όταν η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, τα επιτόκια τεχνηέντως χαμηλά και το επενδυτικό κλίμα στα τάρταρα. Εάν κάποιος επενδυτής πετυχαίνει απόδοση 5% από το χαρτοφυλάκιο του πρέπει να είναι πανευτυχής…
Ο Gross καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μήνες, ίσως και για χρόνια. Οι λόγοι είναι από την ευρωζώνη, μέχρι τις πολιτικές λιτότητας και την ανικανότητα εξεύρεσης λύσης. Συστήνει δε στους επενδυτές να αφήσουν την Ευρώπη και να κάνουν μερικά «ψώνια» στις ΗΠΑ, αν και οι αποδόσεις θα είναι μικρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης