Άρχισε «παιχνίδια» η Τουρκία με το ερευνητικό πλοίο Barbaros
(upd5) Βολές για τη στάση που τηρεί η Τουρκία εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, εν μέσω κλιμακούμενης έντασης ειδικά στην Κύπρο.
Την ίδια στιγμή το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa επανήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ με νέα Navtex που θα διαρκέσει από 10 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2020.
Το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Paşa θα πραγματοποιήσει έρευνες μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Tanux-1 και Apollo Moon, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Navtex, στην ίδια περιοχή που βρισκόταν το ερευνητικό σκάφος Yavuz
Να σημειωθεί ότι το Yavuz δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 170 ημέρες στην περιοχή Selçuklu-1 από τις 24 Απριλίου και επέστρεψε στο λιμάνι Taşucu στην επαρχία Mersin της νότιας Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου.
«Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης» ήταν το μήνυμα του κ. Pompeo, που πρόσθεσε:
«Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας.
Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400».
Την ίδια στιγμή, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αν και έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία πυροδοτεί εντάσεις, ενώ το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο είναι ακόμα ένα τετελεσμένο που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και φέρνει σε δυσμενή θέση την Ελλάδα.
Η φιέστα της Τουρκίας στα Βαρώσια όχι μόνο παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά έχει βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Η ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, με τα Βαρώσια ανοιχτά.
«Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση.
Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στη Le Figaro.
Ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa
Δεν είχε διάρκεια η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Αν και το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, το «Barbaros Hayreddin Paşa» φάνηκε να αποχωρεί από τα νοτιοανατολικά της Κύπρου και να κατευθύνεται δυτικά, απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας.
Σύμφωνα και με το Marinetraffic, αλλά και σύμφωνα με νέα Navtex που εκδόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020, το ερευνητικό πλοίο επανέρχεται με πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκεται δυτικά της πόλης Χρυσοχούς με νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η Navtex που εξέδωσε για δέσμευση περιοχής εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινάει 10 Οκτωβρίου 2020 λήγει στις 9 Νοεμβρίου.
Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία Tanux 1 και Apollo Moon.
Νέο ηχηρό μήνυμα Pompeo (ΥΠΕΞ HΠΑ) σε Τουρκία: Ο εκφοβισμός δεν είναι τρόπος επίλυσης διαφορών - Κάντε πίσω για τους S - 400
Ατυχή χαρακτήρισε την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400 κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες.
Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει «διαρρήξει» τους δεσμούς του με την Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά πως «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο.
Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας.
Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».
«Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα.
Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν.
Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης.
Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιστολή - διαμαρτυρία Γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο
Την παρέμβαση του προέδρου Donald Trump για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Bob Menendez και Chris van Hollen.
Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Erdogan προκειμένου να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.
Η επιστολή των γερουσιαστών Bob Menendez και Chris van Hollen
Αγαπητέ πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την πρόθεση να ανοίξει η παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας πολιτικής της χώρας μας.
Σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Erdogan για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.
Μέσω των πράξεων του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Νακόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Erdogan εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών.
Υποστηρίζουμε επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Erdogan στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία.
Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των πράξεων. Επίσης, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του ψηφίσματος 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992. Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Erdogan και ότι επικοινωνείτε συχνά μαζί του. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σας παρακαλώ να εργαστείτε με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον πρόεδρο Erdogan για να του ζητήσετε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση.
Η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς αποτέλεσμα ήταν και το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στο περιθώριο του φόρουμ «GlobSec 2020» στην Μπρατισλάβα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές χωρίς όμως να καταφέρουν να προσδιορίσουν κάτι πιο... συγκεκριμένο.
Από την πλευρά του, δε, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας στην απόφαση αυτή της Τουρκίας.
Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα ότι ο Tούρκος ομόλογός του δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των δειρευνητικών.
«Η τουρκική πλευρά, ο κ. Cavusoglu, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας από την Πρίστινα.
Όπως εξήγησε, «έτσι είναι η σειρά. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Δένδια και Cavusoglu έγινε λίγες ώρες αφού ο Erdogan είχε επισημάνει για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει ποτέ πίσω σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν με κενές απειλές και εκβιασμούς να μας κάνουν να υποχωρήσουμε, μας άκουσαν και κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου».
Εξάλλου, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια, ο Cavusoglu επιδόθηκε σε ακόμα ένα σόου παρουσιάζοντας χάρτες για να καταγγείλει ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το σόου του Cavusoglu
Στο πλαίσιο του φόρουμ για την Ασφάλεια ο Mevlut Cavusoglu, παρουσίασε τρείς χάρτες.
Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονιζόταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο υπουργό έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.
Ο τρίτος χάρτης ήταν του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, ο Cavusoglu αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.
Αιχμές Akar κατά Ελλάδας από Ιταλία
Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σε δηλώσεις του από την Ιταλία.
«Οι προκλητικές συμπεριφορές κλιμακώνουν τις εντάσεις στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου παρά τη θετική και δίκαιη στάση της Άγκυρας» δήλωσε ο Akar από την Ιταλία όπου και συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του, Lorenzo Guerini.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, Akar και Guerini συζήτησαν θέματα ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια στιγμή το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa επανήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ με νέα Navtex που θα διαρκέσει από 10 Οκτωβρίου έως 9 Νοεμβρίου 2020.
Το ερευνητικό σκάφος Barbaros Hayreddin Paşa θα πραγματοποιήσει έρευνες μαζί με τα συνοδευτικά πλοία Tanux-1 και Apollo Moon, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Navtex, στην ίδια περιοχή που βρισκόταν το ερευνητικό σκάφος Yavuz
Να σημειωθεί ότι το Yavuz δραστηριοποιήθηκε για σχεδόν 170 ημέρες στην περιοχή Selçuklu-1 από τις 24 Απριλίου και επέστρεψε στο λιμάνι Taşucu στην επαρχία Mersin της νότιας Τουρκίας στις 5 Οκτωβρίου.
«Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης» ήταν το μήνυμα του κ. Pompeo, που πρόσθεσε:
«Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας.
Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400».
Την ίδια στιγμή, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Αν και έχει συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία πυροδοτεί εντάσεις, ενώ το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο είναι ακόμα ένα τετελεσμένο που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, και φέρνει σε δυσμενή θέση την Ελλάδα.
Η φιέστα της Τουρκίας στα Βαρώσια όχι μόνο παραβιάζει όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αλλά έχει βαραίνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Η ελληνική πλευρά δεν είναι δυνατόν να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία, με τα Βαρώσια ανοιχτά.
«Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει ένα τμήμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου (Βαρώσια), στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου, συνιστά μία απαράδεκτη πρόκληση.
Αποδυναμώνει τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη του στη Le Figaro.
Ξανά στην κυπριακή ΑΟΖ το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Paşa
Δεν είχε διάρκεια η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Barbaros» από την κυπριακή ΑΟΖ.
Αν και το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου, το «Barbaros Hayreddin Paşa» φάνηκε να αποχωρεί από τα νοτιοανατολικά της Κύπρου και να κατευθύνεται δυτικά, απέναντι από τις ακτές της Κερύνειας.
Σύμφωνα και με το Marinetraffic, αλλά και σύμφωνα με νέα Navtex που εκδόθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2020, το ερευνητικό πλοίο επανέρχεται με πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκεται δυτικά της πόλης Χρυσοχούς με νοτιοδυτική κατεύθυνση.
Σημειώνεται ότι η Navtex που εξέδωσε για δέσμευση περιοχής εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκινάει 10 Οκτωβρίου 2020 λήγει στις 9 Νοεμβρίου.
Το Barbaros θα συνοδεύεται από τα τουρκικά πολεμικά πλοία Tanux 1 και Apollo Moon.
Νέο ηχηρό μήνυμα Pompeo (ΥΠΕΞ HΠΑ) σε Τουρκία: Ο εκφοβισμός δεν είναι τρόπος επίλυσης διαφορών - Κάντε πίσω για τους S - 400
Ατυχή χαρακτήρισε την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400 κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στις 9 Οκτωβρίου 2020.
Ερωτηθείς για τη σκοπιμότητα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες.
Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει «διαρρήξει» τους δεσμούς του με την Τουρκία ο αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά πως «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο.
Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας.
Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».
«Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα.
Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν.
Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης.
Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιστολή - διαμαρτυρία Γερουσιαστών στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, για το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο
Την παρέμβαση του προέδρου Donald Trump για το θέμα των Βαρωσίων στην Κύπρο ζητούν οι γερουσιαστές Bob Menendez και Chris van Hollen.
Με επιστολή που έστειλαν στον Λευκό Οίκο, οι Αμερικανοί γερουσιαστές ζητούν από τον πρόεδρο να επικοινωνήσει απευθείας με τον Erdogan προκειμένου να ζητήσει την ανάκληση της απόφασης.
Η επιστολή των γερουσιαστών Bob Menendez και Chris van Hollen
Αγαπητέ πρόεδρε
Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την πρόθεση να ανοίξει η παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο κατά παράβαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και της μακροχρόνιας πολιτικής της χώρας μας.
Σας παροτρύνουμε να επικοινωνήσετε απευθείας με τον πρόεδρο Erdogan για να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Επίσης σας παροτρύνουμε να εργαστείτε μέσω του Σ.Α. του ΟΗΕ για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των υπαρχόντων ψηφισμάτων του Οργανισμού για τα Βαρώσια.
Μέσω των πράξεων του στα Βαρώσια και της στήριξης του στο Αζερμπαϊτζάν για τη σύγκρουση στο Νακόρνο Καραμπάχ, ο πρόεδρος Erdogan εργάζεται πυρετωδώς για να αλλάξει τα δεδομένα στο έδαφος την ώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με άλλα γεγονότα. Οι ΗΠΑ πρέπει να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση και να καταστήσουν σαφές ότι έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον για τα γεγονότα σε όλη την περιοχή. Αυτό ξεκινά από τη δική σας εμπλοκή και την εμπλοκή του υπουργού Εξωτερικών.
Υποστηρίζουμε επιστροφή στο διάλογο μετά από μήνες έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά η κίνηση του Erdogan στα Βαρώσια θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τη γνήσια δέσμευση της Τουρκίας για διπλωματική πορεία.
Σε συνεργασία με την Ε.Ε. οι ΗΠΑ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια καταδίκης αυτών των πράξεων. Επίσης, οι ΗΠΑ πρέπει να ηγηθούν των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για την εφαρμογή των ψηφισμάτων για τα Βαρώσια, συμπεριλαμβανομένων του ψηφίσματος 550 του 1984 που ζητεί τη μεταφορά της διοίκησης της πόλης στον ΟΗΕ και του 789 του 1992. Χωρίς τέτοια ισχυρά μηνύματα από τα Ηνωμένα Έθνη η Τουρκία θα αισθανθεί ενδυναμωμένη να κάνει και άλλα βήματα τα οποία θα προκαλέσουν μόνιμη ζημιά στις ελπίδες για τη δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.
Αντιλαμβανόμαστε ότι έχετε στενή σχέση με τον πρόεδρο Erdogan και ότι επικοινωνείτε συχνά μαζί του. Υποστηρίζουμε την συνεργασία με ξένους ηγέτες αν αυτή προωθεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Σας παρακαλώ να εργαστείτε με την αίσθηση του κατεπείγοντος και να χρησιμοποιήσετε τη φιλία σας με τον πρόεδρο Erdogan για να του ζητήσετε να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Σ.Α. του ΟΗΕ και να σταματήσει να πλήττει τις προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επανένωση.
Η συνάντηση Δένδια με Cavusoglu
Στο πλαίσιο αυτό, χωρίς αποτέλεσμα ήταν και το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στο περιθώριο του φόρουμ «GlobSec 2020» στην Μπρατισλάβα.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές χωρίς όμως να καταφέρουν να προσδιορίσουν κάτι πιο... συγκεκριμένο.
Από την πλευρά του, δε, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας στην απόφαση αυτή της Τουρκίας.
Πάντως, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε σήμερα ότι ο Tούρκος ομόλογός του δεσμεύθηκε να προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των δειρευνητικών.
«Η τουρκική πλευρά, ο κ. Cavusoglu, δεσμεύθηκε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως ξέρετε, η επόμενη συνάντηση πρόκειται να γίνει στην Τουρκία», ανέφερε ο κ. Δένδιας από την Πρίστινα.
Όπως εξήγησε, «έτσι είναι η σειρά. Η τελευταία είχε γίνει το 2016 στην Αθήνα, οπότε η Τουρκία που πρόκειται να φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση πρέπει να προτείνει και τη σχετική ημερομηνία. Αναμένουμε από την τουρκική πλευρά» σημείωσε.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση Δένδια και Cavusoglu έγινε λίγες ώρες αφού ο Erdogan είχε επισημάνει για ακόμα μία φορά ότι η Τουρκία «δεν θα κάνει ποτέ πίσω σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Όσοι είδαν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν με κενές απειλές και εκβιασμούς να μας κάνουν να υποχωρήσουμε, μας άκουσαν και κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου».
Εξάλλου, λίγα λεπτά μετά τη συνάντηση του με τον κ. Δένδια, ο Cavusoglu επιδόθηκε σε ακόμα ένα σόου παρουσιάζοντας χάρτες για να καταγγείλει ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το σόου του Cavusoglu
Στο πλαίσιο του φόρουμ για την Ασφάλεια ο Mevlut Cavusoglu, παρουσίασε τρείς χάρτες.
Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονιζόταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο υπουργό έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.
Ο τρίτος χάρτης ήταν του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ. από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα.
Παράλληλα, ο Cavusoglu αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.
Αιχμές Akar κατά Ελλάδας από Ιταλία
Νέες αιχμές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, σε δηλώσεις του από την Ιταλία.
«Οι προκλητικές συμπεριφορές κλιμακώνουν τις εντάσεις στις θάλασσες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου παρά τη θετική και δίκαιη στάση της Άγκυρας» δήλωσε ο Akar από την Ιταλία όπου και συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογο του, Lorenzo Guerini.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, Akar και Guerini συζήτησαν θέματα ασφάλειας, αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών