Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταια η Ελλάδα προσπαθεί να εμποδίσει τις έρευνες του Oruc Reis

Προκαλεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: Μάταια η Ελλάδα προσπαθεί να εμποδίσει τις έρευνες του Oruc Reis
Η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών
Με μία νέα εμπρηστική δήλωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy συντηρεί την ένταση μετά τις νέες προκλητικές αναφορές του Τούρκου προέδρου Tayyip Erdogan και την τουρκική NAVTEX.
«Είναι μάταιο για την Ελλάδα να προσπαθεί να παρεμποδίσει τις δραστηριότητές μας μετά από κάθε ανακοίνωση του NAVTEX με βάση τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της.
 Η χώρα μας θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην περιοχή στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Aksoy.
Μάλιστα κάλεσε την Ελλάδα σε διάλογο άνευ όρων.
«Αντί να κατηγορεί την Τουρκία με αβάσιμες κατηγορίες και να διαμαρτύρεται σε τρίτες χώρες, περιμένουμε από την Ελλάδα να απέχει από τέτοια βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή και να συμβάλει στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος για διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Aksoy.
Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία εξέδωσε προκλητική NAVTEX νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου σχεδόν 24 ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Erdogan μετά τον ισχυρό σεισμό στη Σάμο.
Η Αθήνα, καταδίκασε την ενέργεια προβαίνοντας σε διάβημα διαμαρτυρίας το οποίο συνοδεύτηκε και με ελληνική αντι - NAVTEX  απέναντι στην Τουρκική NAVTEΧ για έρευνες του Oruc Reis.
Εξάλλου σ διάβημα διαμαρτυρίας προς την Τουρκία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τη νέα NAVTEX για σεισμογραφικές έρευνες στα νότια της Ρόδου, μία εξέλιξη η οποία επιδεινώνει εκ νέου το κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.
«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης NAVTEX για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Eλληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» ανέφερε, χαρακτηριστικά, το ελληνικό υπουργείο.
Τόνισε δε, ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης