Τελευταία Νέα
Διεθνή

Game over – Στρατηγός ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι διαλύουν τους Ουκρανούς, θα πάρουν όλο το Donbass - Zelensky: Δεχόμαστε επίθεση στο Kharkiv

Game over – Στρατηγός ΝΑΤΟ: Οι Ρώσοι διαλύουν τους Ουκρανούς, θα πάρουν όλο το Donbass - Zelensky: Δεχόμαστε επίθεση στο Kharkiv
Ben Hodges (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Οι ρωσικές δυνάμεις θα σπάσουν την Ουκρανική άμυνα – Έρχονται δύσκολες στιγμές - Pavel Fedosenko (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Σε λίγες εβδομάδες οι ρώσοι θα βρίσκονται σε Δνείπερο, Kharkiv και Krivoy Rog
(upd 40) Το Καλοκαίρι του 2024 θα γραφεί ο μοιραίος επίλογος της Ουκρανίας, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατηγού του ΝΑΤΟ αλλά και Ουκρανού Συνταγματάρχη σε άρθρο του στον Economist, τις προσεχείς εβδομάδες οι Ρώσοι θα σπάσουν την Ουκρανική άμυνα και θα καταλάβουν όλο το Donbass.
O στρατηγός Ben Hodges σκληροπυρηνικά εναντίον των Ρώσων διαχρονικά, εκτιμάει ότι έτσι όπως έχει η κατάσταση η ήττα για την Ουκρανία είναι αναπόφευκτη.
Συνταγματάρχης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε μια συγκλονιστική δήλωση για το μέτωπο, η κατάληψη της Konstantinovka και της Druzhkovka θα ανοίξουν το δρόμο για τους Ρώσους να φθάσουν προς τον Δνείπερο και το Kharkiv.
Για κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες του πολέμου έκανε λόγο και ο  διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, Oleksandr Pavliuk, εξηγώντας πως η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις καθυστερήσεις στην παροχή όπλων στο Κίεβο.
Η πραγματικότητα είναι ότι Δυτικά της Avdiivka οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν 1,5 χιλιόμετρα καθημερινά και καταλαμβάνουν το ένα χωριό μετά το άλλο χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση…
Η κατάρρευση του μετώπου δυτικά της Avdiivka είναι γεγονός, αλλά η Ουκρανική άμυνα θα δεχθεί τελειωτικό χτύπημα εάν πέσει προσεχώς το Chasiv Yar… συνολικά το Donbass θα πέσει στα χέρια των Ρώσων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, πως μέσα σε 7 μέρες οι Ουκρανοί έχασαν 3.300 στρατιώτες σε μάχες σε Donetsk και Kharkiv, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή (10/5/2024).
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelensky, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει μεγάλη χερσαία επίθεση στα βορειοανατολικά στην κατεύθυνση του Kharkiv.  
Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία», Vladimir Rogov, αποκάλυψε πως ο στρατηγός Αρμαγεδδών ο γνωστός Sergey Surovikin επέστρεψε στη Μόσχα από την Αφρική και μάλιστα θα έχει σημαντικό ρόλο στην ειδική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Zelensky (Πρόεδρος Ουκρανίας): Έντονες μάχες σε όλο το μέτωπο – Η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Kharkiv

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (10/5/2024) ότι «έντονες μάχες» μαίνονται σε ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου, καθώς η Ρωσία εξαπέλυσε μεγάλης κλίμακας χερσαία επίθεση στη βορειοανατολική Ουκρανία.
«Σημειώνονται έντονες μάχες σε όλη τη γραμμή του μετώπου», είπε ο Zelensky σε ανάρτηση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων.
«Συζητήσαμε για αμυντικές ενέργειες και (τρόπους) για να ενισχύσουμε τις θέσεις μας στo Kharkiv» (βορειοανατολικά), πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Ουκρανία στέλνει ενισχύσεις στην περιοχή και απαντά στη ρωσική επίθεση με δυνάμεις πυροβολικού και drones.
Ο Zelensky ανέφερε ότι το Κίεβο «θα απαντήσει στη νέα ρωσική πρόκληση με ισχύ» και κάλεσε τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας να παράσχουν πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια.
Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε ότι η Ρωσία «σίγουρα θα εντείνει τις επιθέσεις της και θα διατηρήσει περισσότερους στρατιώτες» στη βορειοανατολική Ουκρανία μέσα «τις επόμενες εβδομάδες» και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων.


Ben Hodges (Στρατηγός ΝΑΤΟ): Οι ρωσικές δυνάμεις θα σπάσουν την Ουκρανική άμυνα – Έρχονται δύσκολες στιγμές

Οι ενέργειες του ρωσικού στρατού δημιουργούν σοβαρά προβλήματα για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε ο απόστρατος στρατηγός του ΝΑΤΟ Ben Hodges σε συνέντευξή του στο T-online.
«Αυτή θα είναι μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο στρατηγός Syrsky, ως αρχιστράτηγος των Ουκρανικών δυνάμεων… θα πρέπει να σταθεροποιήσει το μέτωπο για να αποτρέψει μια σημαντική ρωσική προέλαση».
Κατά τη γνώμη του, αυτή η στιγμή της σύγκρουσης θα έχει ψυχολογικό αποτέλεσμα.
Νωρίτερα, ο αρχιστράτηγος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, διαμαρτυρήθηκε για τη δύσκολη κατάσταση των ουκρανικών στρατευμάτων στην πρώτη γραμμή.
Σύμφωνα με τον Alexander Syrsky, η Ρωσία έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα και επιτίθεται ενεργά σε όλη τη γραμμή επαφής, γεγονός που οδηγεί σε τακτικές επιτυχίες.

Pavel Fedosenko (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Σε λίγες εβδομάδες οι Ρώσοι θα βρίσκονται σε Δνείπερο, Kharkiv και Krivoy Rog

Η πιθανότητα οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις να καταλάβουν ολόκληρο το Donbass αγγίζει το 70%, δήλωσε ο διοικητής του 92ου συντάγματος, Ουκρανός συνταγματάρχης Pavel Fedosenko, σε άρθρο του για τον Economist.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό, όταν τα ρωσικά στρατεύματα καταλάβουν την Konstantinovka και την Druzhkovka, θα ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν βαθύτερα.
«Σε λίγες εβδομάδες, τα ρωσικά στρατεύματα θα βρίσκονται στον Δνείπερο, στο Kharkiv, στο Krivoy Rog», σημείωσε ο Pavel Fedosenko.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα χάνουν 1.000 στρατιώτες κάθε μέρα λόγω των απαιτήσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων να περιορίσουν την επίθεση με κάθε κόστος.
Σημείωσε ότι η Ουκρανία είχε ήδη χάσει περισσότερους από 111.000 στρατιώτες το 2024, καθώς και 21.000 μονάδες όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.

Pavliuk (Ουκρανός διοικητής): Το επόμενο δίμηνο σε κρίσιμη φάση ο πόλεμος - Η απώλεια του Chasiv Yar δεν θα είναι αποφασιστικής σημασίας

Σε κρίσιμη φάση τους επόμενους δύο μήνες θα εισέλθει ο πόλεμος κατά της Ρωσίας, όπως εκτίμησε ο διοικητής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, Oleksandr Pavliuk, εξηγώντας πως η Μόσχα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τις καθυστερήσεις στην παροχή όπλων στο Κίεβο.
Ο Oleksandr Pavliuk σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 10/5 στο περιοδικό The Economist, πριν η Ρωσία επιτεθεί με τεθωρακισμένα σε περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας του Kharkiv, δήλωσε πως «η Ρωσία γνωρίζει ότι αν λάβουμε αρκετά όπλα σε ένα ή δύο μήνες, η κατάσταση θα στραφεί εις βάρος της».
Υπογράμμισε ότι το Κίεβο έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα και εκτίμησε ότι αυτή θα ενισχυθεί από την επικειμένη παράδοση μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Σύμφωνα με τον Pavliuk, η Μόσχα θα παραμείνει επικεντρωμένη στην αργή προέλασή της στις επαρχίες Lugansk και Donetsk στα ανατολικά, ενώ «δοκιμάζει τη σταθερότητα των γραμμών μας προτού επιλέξει την πιο κατάλληλη κατεύθυνση».
Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει αρκετά χωριά στην ανατολική Ουκρανία, αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Avdiivka τον Φεβρουάριο.
Ο Pavliuk φάνηκε να υποτιμά τη σημασία ενδεχόμενης απώλειας της πόλης Chasiv Yar, επίσης στα ανατολικά, η οποία θεωρείται κρίσιμη ώστε η Μόσχα να καταφέρει να ελέγξει άλλες πόλεις.
Κατά τον ίδιο, η απώλεια του Chasiv Yar δεν θα «είναι αποφασιστικής σημασίας», καθώς είναι «ένας απλός αστικός οικισμός».
Ακόμη, ανέφερε πως πιστεύει ότι θα υπάρξει νέο ενδιαφέρον για το Κίεβο, απ΄ όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχώρησαν λίγο μετά την εισβολή τους στην Ουκρανία, αφού αρχικά προσπάθησαν να προελάσουν προς την πρωτεύουσα.
«Η υπεράσπιση του Κιέβου παραμένει μία από τις βασικές μας ανησυχίες, ανεξαρτήτως του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στα ανατολικά», δήλωσε στον Economist, εξηγώντας πως «είναι η καρδιά της Ουκρανίας και γνωρίζουμε τον ρόλο κλειδί που θα παίξει η άμυνα της πρωτεύουσας στο μέλλον».

 Ρωσική επίθεση στο Kharkiv με 3 νεκρούς και 4 τραυματίες - Νεκρή ζώνη στο Vovchansk

Τουλάχιστον 3 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τέσσερις τραυματίστηκαν σε ρωσική επίθεση στο Kharkiv σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Οι ρωσικές επιθέσεις εναντίον της περιφέρειας του Kharkiv στις 10 Μαΐου σκότωσαν δύο ανθρώπους και τραυμάτισαν τέσσερις στο Vovchansk.
Επίσης ένας άνδρας σκοτώθηκε στο χωριό Cherkaski Tyshky, όπως ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Ουκρανίας.
H επίθεση στο Vovchansk θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας ρωσικής προσπάθειας να χαράξει μια «νεκρή ζώνη», σύμφωνα με το Associated Press.
Ο Vladimir Putin είχε υποσχεθεί να δημιουργήσει μια τέτοια περιοχή νωρίτερα φέτος για να σταματήσει τις συχνές ουκρανικές επιθέσεις στο Belgorod και σε άλλες ρωσικές συνοριακές περιοχές.
Η Ουκρανία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι γνώριζε ότι η Ρωσία συγκεντρώνει χιλιάδες στρατιώτες κατά μήκος των βορειοανατολικών συνόρων, κοντά στις περιοχές Kharkiv και Sumy.
Ενώ οι δυνάμεις του Κρεμλίνου πραγματοποίησαν την πιο πρόσφατη χερσαία προέλασή τους στην ανατολική Ουκρανία, Ουκρανοί αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι ανέμεναν οι δυνάμεις του Κρεμλίνου να επιτεθούν και στα βορειοανατολικά.

Οι Ουκρανοί χτύπησαν δεξαμενή πετρελαίου στο Lugansk – Ξέσπασε τεράστια φωτιά, ένας νεκρός και έξι τραυματίες

O ουκρανικός στρατός χτύπησε το βράδυ της Παρασκευής (10/5/2024) δεξαμενή πετρελαίου στην προσαρτημένη από τη Ρωσία επαρχία Lugansk.
Ο κυβερνήτης της περιοχής δήλωσε ότι ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και έξι τραυματίστηκαν από την ουκρανική επίθεση, όπως μετέδωσε το Tass.
Ουκρανοί bloggers και κανάλια στο Telegram ανέφεραν ότι βομβαρδίστηκε η δεξαμενή στην πόλη Rovensky και πολλοί ανήρτησαν φωτογραφίες που δείχνουν μια μεγάλη πυρκαγιά.

Η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων θα διασπάσει την Ουκρανική άμυνα – Το Game Over πλησιάζει

Ενώ οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι δεν βρίσκονται σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, οι πολίτες τους πεθαίνουν στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας και ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός καίγεται κάτω από τα ρωσικά πυρά.
Χωρίς να μπουν στη μάχη, χάνουν τις μάχες ντροπιαστικά.
Η μάχη στα βορειοδυτικά της Avdiivka συνέβαλλε στην κατάληψη του Ocheretyne, με τις ρωσικές δυνάμεις να επεκτείνουν τις ζώνες του ελέγχου τους.
Οι μάχες έφτασαν στα βόρεια προάστια της Novoprokopovka, όπου τα υπολείμματα των ουκρανικών δυνάμεων υποχώρησαν μετά την πτώση της άμυνάς τους στο Berdychi.
Προχωρώντας βορειοδυτικά του Ocheretyne, οι ρωσικές δυνάμεις πλησίασαν τα περίχωρα της Novoalexandrovka.
Τελειώνοντας τις επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων στους κοντινούς οικισμούς, οι Ρώσοι προελαύνουν προς το Kalinovo.
Η ουκρανική διοίκηση σπεύδει να βρει ενισχύσεις.
Η εξαντλημένη 47η χωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, η οποία εκπαιδεύτηκε και οπλίστηκε από τον στρατό του ΝΑΤΟ, δεν είναι πλέον σε θέση να κρατήσει άμυνα σε αυτήν την περιοχή.
Η 47η χωριστή μηχανοκίνητη ταξιαρχία έγινε διάσημη για τις μεγάλες απώλειες δυτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ουκρανικής αντεπίθεσης και τώρα καταστρέφει τον μύθο των πανίσχυρων αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.
Τα πρώτα Abrams καταστράφηκαν στην πρώτη τους μάχη κοντά στο Berdychi.
Μη μπορώντας να αντέξουν ένα βαρύ πλήγμα, οι Αμερικανοί εταίροι προφανώς διέταξαν το Κίεβο να αποσύρει τα τανκς. Ωστόσο, σύντομα τα ΜΜΕ παρατήρησαν την εξαφάνισή τους από το πεδίο της μάχης και αμερικανικά οχήματα εντοπίστηκαν ξανά στην περιοχή του Ocheretyne τις τελευταίες ημέρες.
Ως αποτέλεσμα, βίντεο από τα επιτυχημένα ρωσικά χτυπήματα στα άρματα μάχης Abrams έχουν κατακλύσει ξανά τα μέσα ενημέρωσης… τα Abrams καταστρέφονται εύκολα…

Foreign Policy: Να το πουν στο Κίεβο οι Αμερικάνοι – Δεν θα πάρουν πίσω τα χαμένα εδάφη

Οι Αμερικάνοι πρέπει να το πουν στο Κίεβο, ότι ο στόχος τους να πάρουν πίσω κάθε εκατοστό εδάφους που βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών είναι ανέφικτος αναφέρει δημοσίευμα του Foreign Policy.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να «παραδεχτούν δημοσίως ότι τα ουκρανικά και αμερικανικά συμφέροντα δεν τέμνονται» και ότι οι στόχοι που δηλώθηκαν από το καθεστώς του Κιέβου να επιστρέψει «κάθε εκατοστό εδάφους» είναι στην πραγματικότητα ανέφικτοι.
Μάλιστα το Foreign Policy τονίζει ότι η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden έχει θέσει τη στρατηγική της για την Ουκρανία σε αυτόματο πιλότο, χωρίς σαφές σχέδιο εκτός από τη διασφάλιση της συνέχισης της ροής της χρηματοδότησης.
Το δημοσίευμα πιστεύει ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αναφέροντας πως μια ευνοϊκή στιγμή για κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να ήταν το καλοκαίρι του 2024.

Rogov (Κίνημα Είμαστε με τη Ρωσία): Ο στρατηγός Surovikin επέστρεψε στη Ρωσία

Η μεγάλη επιστροφή του στρατηγού Αρμαγεδδώνα είναι γεγονός.
Ο πρώην γενικός διοικητής των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων της Ρωσίας, (VKS) Sergey Surovikin, o οποίος βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο στην Αφρική, επέστρεψε στη Μόσχα.
Στην αποκάλυψη αυτή προέβη ο επικεφαλής του κινήματος «Είμαστε με τη Ρωσία» Vladimir Rogov.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Surovikin στην Αφρική «συνέπεσε» με την εγκατάσταση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στον Νίγηρα αλλά και τη διαρκώς αυξανόμενη ρωσική επιρροή σε μία σειρά από χώρες στη Ζώνη του Sahel.
Αξιόπιστες πληροφορίες, τις οποίες επιβεβαιώνουν τόσο ο Rogov όσο και το Ria Novosti, αναφέρουν πως ο Surovikin επέστρεψε στη Ρωσία για επαγγελματικούς λόγους.
Ο Surovikin πρόκειται να έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους στο υπουργείο Άμυνας, που αφορούν στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Rogov υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Surovikin να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην «απελευθέρωση μιας μεγάλης νότιας ρωσικής πόλης, ενός περιφερειακού κέντρου, που προσωρινά κατέχεται από την Ουκρανία».
Χωρίς να αποσαφηνίσει τι ακριβώς εννοεί, εικάζεται πως ο Surovikin θα καταλάβει ηγετική θέση σε επιχείρηση κατάληψης της Οδησσού εν όψει της μεγάλης ρωσικής επίθεσης το καλοκαίρι 2024.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το περιβάλλον του ίδιου του Surovikin αρνείται τα περί επιστροφής του στη Ρωσία.

Telegraph: Διάσπαση στη Δύση… για τις επιθέσεις των Ουκρανών στη Ρωσία - Αντίθετες οι ΗΠΑ

Τα πυραυλικά πλήγματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος έχουν προκαλέσει διάσπαση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς η Ουάσιγκτον «δεν υποστηρίζει» τέτοιες επιθέσεις, σε αντίθεση με το Λονδίνο και το Παρίσι που επιδιώκουν να κλιμακώσουν τη σύγκρουση.
Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα The Telegraph.
«Το αποτέλεσμα είναι ένα αυξανόμενο στρατηγικό χάσμα μεταξύ των ΗΠΑ και του στενότερου συμμάχου τους αλλά και μεταξύ των ΗΠΑ και του παλαιότερου συμμάχου τους.
Βρετανία και Γαλλία πιστεύουν ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί με τις ίδιες αρχές που την περιόρισαν και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η επίδειξη αδιαφορίας για την κλιμάκωση, θα προκαλέσουν την εύνοια του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin» επισημαίνει το δημοσίευμα.
Σημειώνεται πως το τελευταίο διάστημα, ουκρανικά drones έχουν βάλει στο στόχαστρο τους πολλά ρωσικά διυλιστήρια, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων στις περιοχές Nizhny Novgorod, Samara, Ryazan και Krasnodar.

Αλέξανδρος Μερκούρης (Βρετανός ειδικός): Η 47η ταξιαρχία των Ουκρανών αρνείται να αποσύρει άρματα μάχης Abrams - Καίγονται στο μέτωπο

Η 47η ταξιαρχία των Ουκρανών αρνείται να ακολουθήσει τις οδηγίες των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσύρει τα άρματα μάχης Abrams από την πρώτη γραμμή, δήλωσε ο Βρετανός ειδικός Αλέξανδρος Μερκούρης.
«Αναφέρθηκε ευρέως στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι ελήφθη η απόφαση να αποσυρθούν τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams από την πρώτη γραμμή επειδή ήταν πολύ ευάλωτα στις ρωσικές επιθέσεις, κάτι που ήταν ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο η Ουκρανική 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, προφανώς αντιτάχθηκε δημόσια σε αυτό, αρνήθηκε να τα αποσύρει».
Σύμφωνα με τον ειδικό Αλέξανδρο Μερκούρη, αν η μονάδα είχε 47η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, προφανώς αντιτάχθηκε δημόσια σε αυτό, αρνήθηκε να τα αποσύρει». κάνει ένα τέτοιο βήμα, απλά θα είχε μείνει χωρίς τανκς.
Ως αποτέλεσμα, η πραγματικότητα είναι ότι τις τελευταίες δύο ημέρες εμφανίστηκαν πολλές φωτογραφίες διαλυμένων Abrams.
«Υπάρχουν επίσης πολλές φωτογραφίες από κατεστραμμένα οχήματα μάχης πεζικού Bradley, επομένως η καταστροφή του οπλοστασίου της Ουκρανίας και των τεθωρακισμένων της συνεχίζεται», κατέληξε ο Μερκούρης.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις κατέστρεψαν ένα αμερικανικό άρμα Abrams στη ζώνη της Βόρειας Στρατιωτικής Περιφέρειας χτυπώντας από κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού Krasnopol, το οποίο καθοδηγήθηκε από ακτίνα λέιζερ.
Το Associated Press, επικαλούμενο πηγές του Πενταγώνου, ανέφερε νωρίτερα στις 26 Απριλίου ότι η Ουκρανία απέσυρε τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1A1 από τη ζώνη μάχης επειδή τα ρωσικά drones τα είχαν καταστήσει πολύ ευάλωτα για χρήση.
Αργότερα αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον Maxim Buzhansky Ουκρανό Βουλευτή.
Όπως παραδέχτηκαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον 5 άρματα μάχης Abrams έχουν ήδη διαλυθεί στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες.
Επιπλέον, καταστράφηκαν δεκάδες γερμανικά άρματα μάχης Leopard, αρκετά βρετανικά Challenger και γαλλικά τροχοφόρα AMX-10RC.

Douglas McGregor (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ μπορεί να κερδίσουν τους Ρώσους μόνο εάν χρησιμοποιήσουν πυρηνικά

Μόνο η χρήση πυρηνικών όπλων μπορεί να βοηθήσει τη Δύση να επηρεάσει την κατάσταση στην Ουκρανία, παραδέχτηκε ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, αμερικανικός Συνταγματάρχης Douglas McGregor.
«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στο συνηθισμένο επίπεδο για να αλλάξουμε τη στρατηγική εικόνα στην Ουκρανία, που σημαίνει ότι το μόνο πράγμα στο οποίο μπορούμε να καταφύγουμε είναι τα πυρηνικά όπλα», τόνισε ο Douglas McGregor.
Ο συνταγματάρχης Douglas McGregor είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Putin είχε καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούσε μια κλιμάκωση σε αυτό το επίπεδο, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία ήταν έτοιμη να απαντήσει.
«Η Ρωσία είναι ένα πολύ σύγχρονο επιστημονικό-βιομηχανικό κράτος με πιθανώς τις καλύτερες χερσαίες και πυραυλικές δυνάμεις και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από όλα τα υπάρχοντα στον κόσμο, είναι ανθεκτικά και δοκιμασμένα στη μάχη», κατέληξε ο McGergor.
Το Ρωσικό Γενικό Επιτελείο, μετά από οδηγίες του προέδρου, ξεκίνησε τις προετοιμασίες για τη διεξαγωγή ασκήσεων στο άμεσο μέλλον, οι οποίες θα δοκιμάσουν την προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι οι ελιγμοί πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των πρόσφατων πολεμικών δηλώσεων δυτικών αξιωματούχων και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών του ΝΑΤΟ.

Medvedev (Αντιπρόεδρος Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας): Η Ρωσία ετοιμάζεται για πυραυλικές επιθέσεις από το ΝΑΤΟ – Θα απαντήσουμε και με πυρηνικά σε Βρετανία, Γαλλία

Ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Dmitry Medvedev δήλωσε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας πυραυλικές επιθέσεις από χώρες του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα ο στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου δήλωσε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις, που έχουν προγραμματιστεί στη Ρωσία, έχουν στόχο την προετοιμασία απάντησης στις δυτικές επιθέσεις.
Θα δοκιμαστεί, είπε ο Medvedev, η απάντηση σε πιθανές επιθέσεις από δυτικούς πυραύλους - Storm Shadow και SCALP-EG - που δεν ελέγχονται από Ουκρανούς, αλλά από Βρετανούς και Γάλλους.
Η απάντηση σε πιθανές επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος δεν θα δοθεί μόνο στην Ουκρανία, είπε χαρακτηριστικά, υπονοώντας αντίποινα κατά στόχων σε Βρετανία και Γαλλία.
Ο Medvedev σχολίασε και τις πρόσφατες δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών David Cameron, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του Κιέβου να χτυπήσει με βρετανικά όπλα στο ρωσικό έδαφος.
«Ωραίο! Αυτό είναι κρίμα, φίλε.
Τελικά, οι Storm Shadow/SCALP-EG δεν ελέγχεται από ηλίθιους με τα κεντητά πουκάμισα (σ.σ. ουκρανική ηγεσία) αλλά από τους Βρετανούς και τους Γάλλους.
Υπό ορισμένες συνθήκες, η απάντηση για αυτό δεν θα πετάξει μόνο για το Κίεβο.
Και όχι μόνο με συμβατικά εκρηκτικά, αλλά και με ...ειδικά πυρομαχικά και η εξάσκηση της απάντησης σε τέτοιες επιθέσεις είναι ο στόχος των προγραμματισμένων ασκήσεων», σημείωσε ο Medvedev.

Αδύναμο το ΝΑΤΟ, θα καταρρεύσει μετά την Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ είναι αδύναμο και μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία θα καταρρεύσει
υποστηρίζει ο απόστρατος Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, Douglas McGregor.
Όπως λέει το ΝΑΤΟ είναι αδύναμο και μετά την ουκρανική σύγκρουση, η μοίρα της Συμμαχίας μπορεί να είναι απελπιστική.
«Το ΝΑΤΟ δεν θα επιβιώσει από τη σύγκρουση και θα καταρρεύσει.
Τώρα η συμμαχία είναι πιο αδύναμη από ποτέ και προσπαθεί να το κρύψει ….
Η Ρωσία το καταλαβαίνει πολύ καλά» επισήμανε ο McGregor.

Reuters: Η Ουκρανία θα παραλάβει τα πρώτα F -16 τον Ιούλιο 2024

Η Ουκρανία ελπίζει να παραλάβει τα πρώτα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 τον Ιούνιο - Ιούλιο του 2024, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο υψηλόβαθμη πηγή στην ουκρανική στρατιωτική ηγεσία.
«Το Κίεβο αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά F-16 από τους δυτικούς συμμάχους του τον Ιούνιο-Ιούλιο», σημειώνει το Reuters.
Όπως αναφέρεται, η πηγή στο Κίεβο δεν διευκρίνισε ποια χώρα θα προμηθεύσει το αεροσκάφος.
Στις αρχές Μαΐου, ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ilya Yevlash, υποσχέθηκε τις πρώτες πτήσεις με το F-16 μετά το Πάσχα.
Την Τρίτη (7/5/2024) ο Ουκρανός βουλευτής Alexey Goncharenko είπε ότι τα μαχητικά F-16 θα μπορούσαν να εμφανιστούν στην Ουκρανία τον Ιούλιο.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τις δυτικές χώρες ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία δεν θα αλλάξουν τίποτα και απλώς θα παρατείνουν τη σύγκρουση.
Όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συμμετέχουν άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση όχι μόνο με την αποστολή στρατιωτικών μέσων, αλλά και με την εκπαίδευση του προσωπικού.

Νέο πακέτο βοήθειας 400 εκατ. δολαρίων για Ουκρανία – Πυρομαχικά για Patriot στέλνουν οι ΗΠΑ

Ένα νέο πακέτο βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ για την Ουκρανία περιλαμβάνει πυρομαχικά για συστήματα αεράμυνας Patriot και πρόσθετα συστήματα HIMARS,
δήλωσε την Παρασκευή (10/5/2024) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Antony Blinken.
Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης πυρομαχικά για πυραύλους επιφανείας - αέρος NASAMS, αντιαεροπορικούς Stinger και βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, ανέφερε ο Blinken σε δήλωσή του.
Επιπλέον, το πακέτο περιλαμβάνει πυραύλους TOW και Javelin, εναέρια πυρομαχικά ακριβείας, οχήματα μάχης πεζικού Bradley, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, παράκτια και ποτάμια περιπολικά σκάφη, πυρομαχικά φορητών όπλων και χειροβομβίδες.
Το πακέτο έρχεται μετά την ψήφιση ενός νομοσχεδίου για τη βοήθεια 61 δισεκ. δολαρίων από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Η Κίνα προσπάθησε να μεταφέρει στην Ευρώπη την άποψη του Putin για την Ουκρανία

Ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping προσπάθησε να μεταφέρει στις ευρωπαϊκές χώρες τη γνώμη του Ρώσου προέδρου για την ανάγκη ταχείας λήξης της σύγκρουσης στην Ουκρανία, τόνισε ο Douglas McGregor.
Ο Douglas McGregor απέρριψε την ιδέα ότι ο Κινέζος ηγέτης ήρθε στην Ευρώπη με στόχο τη διάσπαση του ΝΑΤΟ.
Ο McGregor είναι πεπεισμένος ότι το μπλοκ θα καταρρεύσει χωρίς καμία εξωτερική επιρροή.
Πρώτα από όλα η Κίνα προσπαθεί να μεταφέρει αυτό που λέει ο Πρόεδρος Putin.
Προσπαθεί να μεταφέρει την αλήθεια: αυτή τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Σταματήστε να φουντώνετε τις φλόγες του και να ρίχνετε λάδι στη φωτιά, ας το τελειώσουμε και ας επιστρέψουμε στις δουλειές μας.
Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Κίνας επισκέφθηκε τη Γαλλία, όπου είχε διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο Macron, καθώς και τριμερή συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη συνάντηση, ο Xi Jinping ανέφερε ότι η Κίνα, η Γαλλία και η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κίνα θα υποστηρίξει τη διεξαγωγή διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, η οποία θα αναγνωριστεί τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Ουκρανία.

Borrell (ΕΕ): Η Κίνα δεν θέλει να επηρεάσει τη Ρωσία για την Ουκρανία – Δεν έχει συμφέρον να το κάνει

Η Κίνα δεν ενδιαφέρεται να επηρεάσει τη Ρωσία για την κατάσταση στην Ουκρανία υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Josep Borrell σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RTVE.
«Λέγαμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της.
Η Κίνα δεν το κάνει αυτό γιατί δεν έχει κανένα συμφέρον να το κάνει» υπογράμμισε ο Borrell.

Σε αντίθεση με τον Πάπα ο Βαρθολομαίος πηγαίνει στη διάσκεψη – παρωδία στην Ελβετία για Ουκρανία – Ευχαριστώ Zelensky

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky είχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Παρασκευή (10/5/2024).
Ο Zelensky ευχήθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη για το Πάσχα και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για τις προσευχές του Παναγιωτάτου για την Ουκρανία και τις θερμές ευχές για τον ουκρανικό λαό».
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε γνωστό ότι ο κ. Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ελβετίας στα μέσα Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία της Ρωσίας και με τον Παγκόσμιο Νότο να γυρνά επιδεικτικά την πλάτη του στην εν λόγω πρωτοβουλία.
«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης, η οποία είναι άκρως συμβολική για εμάς.
Εκτιμούμε τη σημαντική συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην αποκατάσταση της δίκαιης ειρήνης στη χώρα μας.
Το φως θα επικρατήσει!», σημείωσε σε ανάρτησή του στο X ο Zelensky.

Πώς τα αναγνωριστικά drones Zala βοήθησαν το ρωσικό πυροβολικό να χτυπήσει με σφοδρότητα το ουκρανικό πεζικό στον Δνείπερο

Μονάδες αναγνωριστικών drones Zala των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων εντόπισαν και βοήθησαν το πυροβολικό να χτυπήσει το πεζικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στη δεξιά όχθη του Δνείπερου, καθώς και ουκρανικά σκάφη που προσπαθούσαν να διασχίσουν τον ποταμό, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Μονάδες UAV Zala των αερομεταφερόμενων δυνάμεων από την ομάδα μάχης Δνείπερου διεξάγουν επιτυχώς επιχειρήσεις για την αναζήτηση και τον εντοπισμό στόχων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων για καταστροφή από το πυροβολικό της ομάδας μάχης και τα drones στη δεξιά όχθη του Δνείπερου στην περιοχή Kherson.
Ρώσοι αλεξιπτωτιστές βρήκαν τα σκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που κατέβαλαν άλλη μια ανεπιτυχή προσπάθεια να διασχίσουν τον ποταμό, καθώς και πεζικό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που κρύβονταν στα ερείπια σπιτιών στην απέναντι όχθη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι συντεταγμένες των στόχων μεταδόθηκαν στο πυροβολικό της ομάδας, που χτύπησε τις θέσεις του πεζικού και επίσης κατέστρεψε τα σκάφη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αναγνωριστικό drone Zala
zala.png

Τι συμβαίνει στο μέτωπο

Η Ουκρανία έχασε 3.300 στρατιώτες σε μάχες σε Donetsk – Kharkiv

Ο ουκρανικός στρατός έχασε περίπου 3.300 στρατιώτες (νεκροί, τραυματίες) σε μάχες με τις δυτικές και κεντρικές ομάδες δυνάμεων της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την Παρασκευή (10/5/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τις τελευταίες επτά ημέρες, η δυτική ομάδα ανέλαβε τον έλεγχο των οικισμών Kyselevka και Kotlyarovka στην περιοχή Kharkiv και απέκρουσε 14 ουκρανικές αντεπιθέσεις, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Οι ουκρανικές δυνάμεις έχασαν έως και 1.015 στρατιώτες στις μάχες, πρόσθεσε το υπουργείο.
Η κεντρική ομάδα δυνάμεων ανέλαβε τον έλεγχο του οικισμού Novokalynovoe στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και απέκρουσε 48 ουκρανικές επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο.
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 2.360 στρατιώτες, τέσσερα άρματα μάχης, μεταξύ των οποίων ένα γερμανικής κατασκευής Leopard και δύο αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams την περασμένη εβδομάδα προς αυτή την κατεύθυνση», ανακοίνωσε η Μόσχα προσθέτοντας ότι το Κίεβο έχασε επίσης πάνω από 1.985 στρατιώτες σε μάχες κατά της νότιας ρωσικής ομάδας δυνάμεων την ίδια περίοδο.
Με βάση τα εν λόγω στοιχεία η Ουκρανία έχανε την προηγούμενη εβδομάδα 470 στρατιώτες κάθε μέρα.
Συνολικά 13 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
«Από τις 5 Μαΐου έως τις 10 Μαΐου… οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν 27 μαζικά πλήγματα με θαλάσσια και αερομεταφερόμενα όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας… χτυπήθηκαν εγκαταστάσεις του ενεργειακού τομέα, επιχειρήσεις του στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος και σιδηροδρομικές υποδομές της Ουκρανίας». ανέφερε η Μόσχα, προσθέτοντας ότι μια αποθήκη όπλων που είχε πυραύλους δυτικής κατασκευής καταστράφηκε επίσης κοντά στην Οδησσό.


Η ρωσική ομάδα Dnepr απέκρουσε σημαντική αντεπίθεση της 118ης ουκρανικής μηχανοκίνητης ταξιαρχίας στο Rabotino

Η ομάδα στρατευμάτων της Ρωσίας Dnepr απέκρουσε μια αντεπίθεση της ομάδας εφόδου της 118ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας των ουκρανικών δυνάμεων κοντά στο Rabotinο στην περιοχή Zaporizhia και προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο στρατιωτικό προσωπικό και τον εξοπλισμό τεσσάρων ουκρανικών ταξιαρχιών, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Παρασκευή (10/5/2024).
«Μια αντεπίθεση από την ομάδα εφόδου της 118 μηχανοκίνητης ταξιαρχίας βόρεια του χωριού Rabotino στην περιοχή Zaporizhia αποκρούστηκε», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μονάδες της ομάδας στρατευμάτων Dnepr επικράτησε σε μάχες με τέσσερις ουκρανικές ταξιαρχίες και την Εθνική Φρουρά της Ουκρανίας στις περιοχές των οικισμών Zolotaya Balka , Tokarevka, Ivanovka, Mikhailovka, Tyaginka, Stepnoe στην Kherson και Pavlovka στην Zaporizhia, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.
Τα ουκρανικά στρατεύματα έχασαν έως και 1.015 άτομα, καθώς και 3 άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 2 τανκς Leopard κατά τη διάρκεια της εβδομάδας στη ζώνη ευθύνης της ρωσικής ομάδας δυνάμεων Δύση, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, μονάδες της Δυτικής Ομάδας Δυνάμεων απελευθέρωσαν τους οικισμούς Kotlyarovka και Kislovka στην περιοχή Kharkov και επίσης επικράτησαν των σχηματισμών εννέα εχθρικών ταξιαρχιών στις περιοχές των οικισμών Stelmakhovka και Novoselovskoye στη Λαϊκή Δημοκρατία του Lugansk, Novosadovoye. στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk και Sinkovka στην περιοχή του Kharkiv», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.
Luhansk_Battle_Map_Draft_May_9_2024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_May_9_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_May_9_2024.png

West_Of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_May_9_2024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_May_9_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης