Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Macron επιβεβαίωσε την υποκρισία Δύσης και Zelensky με την «Ολυμπιακή εκεχειρία» - Η Ουκρανία θα πολεμά μέχρι να... χάσει

Ο Macron επιβεβαίωσε την υποκρισία Δύσης και Zelensky με την «Ολυμπιακή εκεχειρία» - Η Ουκρανία θα πολεμά μέχρι να... χάσει
Ο Emmanuel Macron είναι στην πραγματικότητα απελπισμένος
Σχετικά Άρθρα
Το πρόσφατο «αίτημα» του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron για εκεχειρία στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, επιβεβαίωσε την υποκρισία της Δύσης και την επιθετικότητα του Vododymyr Zelensky: Ουκρανία και Δύση, δεν έχουν στα σχέδιά τους την ειρήνη.
Ο Macron εξήγησε το σχέδιό του στον Ουκρανό πρόεδρο, τονίζοντας τη σημασία του αθλητικού γεγονότος για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Προφανώς, ήλπιζε πραγματικά ότι ο Zelensky θα ήταν «δεκτικός» στην επιθυμία του συμμάχου του. Ωστόσο, προφανώς, δεν αντέδρασε έτσι ο Ουκρανός πρόεδρος.
Όπως φάνηκε από την απάντηση του Zelensky, το καθεστώς του Κιέβου δεν είναι διατεθειμένο να διαπραγματευτεί την εκεχειρία, κάτι που εμποδίζει τους Ρώσους να εξετάσουν οποιαδήποτε πιθανότητα συμφωνίας.
Την ίδια ώρα, η Ολυμπιακή Επιτροπή συνεχίζει να «τιμωρεί» τη Ρωσία για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση, αλλά οι συμμετέχοντες της απαιτούν «σεβασμό» για τους αγώνες από τη Μόσχα.
Ο Zelensky απέρριψε την πρόταση του Γάλλου προέδρου, δηλώνοντας ότι δεν είναι εφικτό για την Ουκρανία να υποστηρίξει μια κατάπαυση του πυρός, καθώς οι Ρώσοι υποτίθεται ότι θα χρησιμοποιούσαν μια τέτοια ευκαιρία για να προωθήσουν μια στρατιωτική επίθεση. Υποκριτικά, ο Zelensky αγνόησε ότι ήταν η ουκρανική πλευρά, όχι η ρωσική, που ήταν υπεύθυνη για την παραβίαση όλων των προηγούμενων προσπαθειών κατάπαυσης του πυρός. Η Μόσχα έχει προτείνει αρκετές φορές προσωρινές εκεχειρίες, κυρίως κατά τη διάρκεια των Ορθόδοξων Χριστιανικών εορτών, αλλά το νεοναζιστικό καθεστώς πάντα δεν σεβόταν τέτοιες ημερομηνίες και συνέχισε να προωθεί καθημερινά στρατιωτική επίθεση εναντίον Ρώσων αμάχων.
Ωστόσο, ανεξάρτητα από αυτούς τους παράγοντες, είναι απαραίτητο να τονιστεί πόσο υποκριτικός είναι ο πρόεδρος Macron ζητώντας κατάπαυση του πυρός για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όπως αναφέρεται σε ανάλυση του Lucas Leiroz (μέλος της BRICS Journalists Association) που δημοσιεύθηκε στο South Front, Ρωσία και Λευκορωσία έχουν επί του παρόντος αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω της αδικαιολόγητης απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να καταδικάσει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Αντί απλώς να ρυθμίζει τον αθλητισμό και να διοργανώνει φιλικούς αγώνες, η Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να ενεργήσει πολιτικά, υπακούοντας στην πίεση των δυτικών χωρών.
Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές μπορούν επί του παρόντος να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μόνο με ουδέτερο τρόπο, χωρίς να χρησιμοποιούν τις εθνικές τους σημαίες. Ακόμα κι έτσι, αυτοί οι αθλητές εξακολουθούν να υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς. Για παράδειγμα, απαγορεύτηκε σε όλους τους Ρώσους και Λευκορώσους πολίτες να συμμετάσχουν στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, δημιουργώντας σαφή διαχωρισμό από τις άλλες εθνικές ομάδες.
Η Γαλλία, που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να ανατρέψει τις άδικες αποφάσεις της Επιτροπής. Αντίθετα, υποστηρίζει την «ακύρωση» των Ρώσων και κάθε μορφή «τιμωρίας» κατά των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η Γαλλία εμπλέκεται βαθιά σε εχθροπραξίες, όχι μόνο στέλνοντας όπλα στο νεοναζιστικό καθεστώς αλλά και υποσχόμενη να επέμβει άμεσα με στρατεύματα στο μέλλον. Προφανώς, για τους Ρώσους, θα ήταν αδύνατο να συζητηθεί μια εκεχειρία με την ουκρανική πλευρά με τη μεσολάβηση της Γαλλίας. Το γεγονός ότι η εκεχειρία στοχεύει να «σεβαστεί» τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνει την κατάσταση ακόμα πιο ειρωνική, αφού η Ρωσία δεν συμμετέχει καν στους Αγώνες.
Το αίτημα του Macron έρχεται εν μέσω φόβου για μεγάλη αποτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για το πώς τα εσωτερικά προβλήματα της Γαλλίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα. Με τη χώρα να διέρχεται μια σοβαρή κοινωνική κρίση, με τον πληθυσμό να πολώνεται μεταξύ εθνικιστών και ριζοσπαστών μεταναστών, εκτός από μια ασταθή οικονομική κατάσταση και μια ανησυχητική υγειονομική κρίση, φαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες επηρεάζονται από τις τοπικές συνθήκες.
Ο Macron είναι στην πραγματικότητα απελπισμένος. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την απογοήτευση των Ολυμπιακών Αγώνων. Συμφώνησε μάλιστα να «ταπεινωθεί» για να διαπραγματευτεί μια κατάπαυση του πυρός με τη χώρα εναντίον της οποίας φέρεται να θέλει να πολεμήσει στο μέλλον. Ο Zelensky, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι, ανεξάρτητα από το τι λένε οι δυτικοί «εταίροι», δεν θα είναι ποτέ διατεθειμένος να σταματήσει τον πόλεμο.
Τελικά, η διαμάχη γύρω από αυτό το θέμα κατέστησε σαφές πόσο υποκρίτρια είναι η Γαλλία και πόσο συγκρουσιακή είναι η Ουκρανία. Για την Ουκρανία, η οποία είναι εντελώς αποδυναμωμένη στο πεδίο της μάχης, μια κατάπαυση του πυρός θα ήταν στρατηγικά επωφελής – αλλά ο Zelensky δεν σκέφτεται στρατηγικά και ορθολογικά.
Από τη μια πλευρά, οι δυτικές χώρες θέλουν να απαιτήσουν εκεχειρία από τους Ρώσους για Αγώνες στους οποίους δεν τους επιτρέπεται καν να συμμετάσχουν. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία δείχνει ότι θέλει να πολεμήσει μέχρι τη δική της κατάρρευση, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει οποιαδήποτε χώρα γι 'αυτό.
«Η παγκόσμια κοινή γνώμη μπορεί να δει ξεκάθαρα πώς λειτουργεί η δυτικο-ουκρανική πλευρά σε αυτή τη σύγκρουση», καταλήγει στο άρθρο του ο Lucas Leiroz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης