Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αξιολογεί για πρώτη φορά την Aegean Baltic Bank - Στο BB η βαθμολογία, με σταθερό outlook

Scope: Αξιολογεί για πρώτη φορά την Aegean Baltic Bank - Στο BB η βαθμολογία, με σταθερό outlook
Ο ναυτιλιακός κλάδος είναι αποσυνδεδεμένος από την ελληνική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε ΒΒ όρισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Aegean Baltic Bank (ABBank) η Scope Ratings, με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), στην πρώτη της αξιολόγηση για την ελληνική τράπεζα.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η ABBank είναι ένας μικρός, εξειδικευμένος δανειστής που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας. Ενώ ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ιδιαίτερα κυκλικός, είναι σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένος από την ελληνική οικονομία, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να ξεπεράσει την εγχώρια οικονομική κρίση. Η πρόσφατη επέκταση της τράπεζας στον χερσαίο εταιρικό δανεισμό προσθέτει στο προφίλ διαφοροποίησης των επιχειρήσεων της.
Από το 2018, η τράπεζα διαφοροποιείται δανείζοντας ελληνικές χερσαίες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς των εμπορικών ακινήτων, της μεταποίησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των κατασκευών. Η ABBank στοχεύει σε ισχυρή επέκταση του ισολογισμού την περίοδο 2024-2026, καθώς και σε διάσπαση 70/30 του χαρτοφυλακίου δανείων μεταξύ ναυτιλιακών και μη ναυτιλιακών. Ενώ η τράπεζα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στη ναυτιλία, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στον χερσαίο εταιρικό δανεισμό.
«Μένει να δούμε αν η ταχεία αύξηση του όγκου θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς να επηρεαστεί ουσιαστικά το προφίλ κινδύνου της τράπεζας», σχολιάζει η Scope σην έκθεσή της, ενώ συνεχίζει:
«Η Scope κατανοεί ότι η εκκρεμής αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, με τον κ. Μυστακίδη να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της τράπεζας, δεν θα διαταράξει την τρέχουσα στρατηγική. Ταυτόχρονα, αυτό εισάγει έναν βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά πιθανές αλλαγές στα βασικά διευθυντικά στελέχη».
«Η αυξημένη δανειοδοτική ικανότητα, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών χρηματοδότησης για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επέτρεψε στην ABBank να αναπτυχθεί γρήγορα και να επιτύχει αποτελέσματα ρεκόρ από το 2020. Οι απώλειες δανείων παρέμειναν επίσης πολύ χαμηλές.
Τα ακαθάριστα υπόλοιπα δανείων των δέκα μεγαλύτερων ομίλων οφειλετών αντιπροσώπευαν το 37% του συνόλου το έτος 2023. Η τράπεζα παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου σε συνεχή βάση.
Μετά από τρία χρόνια ταχείας ανάπτυξης, το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας μειώθηκε κατά 11% από τον Δεκέμβριο του 2021. Αυτό οφείλεται στις πρόωρες αποπληρωμές δανείων από πελάτες ναυτιλίας σε ένα πλαίσιο απότομης αύξησης των επιτοκίων και πλεονάζουσας ρευστότητας. Η διοίκηση αναμένει ότι τα δάνεια θα διπλασιαστούν μέχρι το 2026, παράλληλα με την αύξηση των καταθέσεων πελατών και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης. Δεδομένου του συνεχιζόμενου περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων, η Scope διαβλέπει κινδύνους για την πραγματοποίηση των αναμενόμενων όγκων δανείων, αλλά αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί από ισχυρά -επιτοκιακά- περιθώρια.
Οι μετρήσεις ποιότητας ενεργητικού της ABBank είναι σταθερές, αντανακλώντας όχι μόνο τις προσπάθειες εκκαθάρισης, αλλά και τη συνετή διάθεση ανάληψης κινδύνου, τα υψηλά επίπεδα εξασφάλισης και έναν ευνοϊκό οικονομικό κύκλο. Ο ακαθάριστος δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 0,8% το έτος 2023, πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης