Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βλέποντας την ήττα, το γυρνάνε οι ΗΠΑ, συνομιλούν με Ρωσία και ο Macron αναδιπλώνεται - ΗΠΑ: Δεν θα μείνει... τίποτα από Ουκρανία

Βλέποντας την ήττα, το γυρνάνε οι ΗΠΑ, συνομιλούν με Ρωσία και ο Macron αναδιπλώνεται - ΗΠΑ: Δεν θα μείνει... τίποτα από Ουκρανία
Jordan Bardella (National Rally Γαλλία): Είμαστε ξεκάθαρα κατά της αποστολής γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία - CNN: Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία
(upd 40) Πλέον όλοι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα στο έδαφος, η Ρωσική δύναμη προελαύνει και ο Ουκρανικός στρατός ηττάται. 
Ητταται και το ΝΑΤΟ και η συλλογική Δύση που απένδυσε λανθασμένα σε ένα λάθος στόχο, την αποδυνάμωση της Ρωσίας...

Αυτό το σκηνικό έχει ως αποτέλεσμα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γαλλία να αναδιπλωθούν μερικώς…
Οι ΗΠΑ σε επίπεδο κορυφής συνομιλεί με την Ρωσία, ο Lloyd Austin ο αμερικανός υπουργός άμυνας συνομίλησε με τον Andrei Belousov τον υπουργό άμυνας την Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ ο Macron βλέποντας την βαριά ήττα στις γαλλικές εκλογές έκανε στροφή 180 μοιρών και υποστηρίζει ότι δεν θα σταλούν στο εγγύς μέλλον γαλλικά στρατεύματα στην Ουκρανία…
Η πολιτική Macron απέτυχε παταγωδώς δίνοντας ώθηση στην LePen που έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αδιανόητο Γάλλοι στρατιώτες να εμπλακούν στην Ουκρανία.
Ο Macon βλέποντας την βαριά ήττα να έρχεται προειδοποίησε για την πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία, προφανώς κινδυνολογεί λίγο πριν τις εκλογές… είναι το επιχείρημα των ηττημένων.
Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει ποτέ μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία διαβεβαιώνει και ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz.
Στο μέτωπο είναι ξεκάθαρο ότι ο Ρωσικός στρατός προελαύνει στην κατεύθυνση Kupyansk, Toresk, Chasiv Yar και Avdiivka… τα εδαφικά κέρδη των ρώσων είναι εντυπωσιακά ειδικά δυτικά της Avdiivka οι ρώσοι κατέλαβαν μόνο σε μια περιοχή περισσότερα εδάφη από αυτά που είχαν καταλάβει οι Ουκρανοί στην 5μηνη αποτυχημένη αντεπίθεση τους που ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου 2023.

Προειδοποίησε ο Andrei Belousov (Υπ. Άμυνας Ρωσίας) τον Lloyd Austin (Υπ. Άμυνας ΗΠΑ) στην συνομιλία τους: Ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Andrei Belousov και ο Αμερικανός ομόλογός του Lloyd Austin είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.
«Στις 25 Ιουνίου 2024, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Andrei Belousov και του υπουργού Άμυνας των Lloyd Austin», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Άμυνας αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
«Ο Andrei Belousov επεσήμανε τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης σε σχέση με τη συνεχιζόμενη προμήθεια αμερικανικών όπλων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας», ανέφερε το υπουργείο.
Στις 25 Ιουνίου 2024, το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για την άρση της de facto απαγόρευσης των στρατιωτικών εκπαιδευτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία. Διευκρινίστηκε ότι ο πρόεδρος Biden δεν έχει λάβει ακόμη αυτή την απόφαση, αλλά εάν εγκριθεί, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ήδη από το 2024.
Οι πηγές του CNN ελπίζουν ότι οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τεχνικοί θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Το περιοδικό Der Spiegel έγραψε ότι οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία «προειδοποιούσαν» τη Γερμανία για πιθανή μεταφορά στρατιωτών στη Ουκρανία εάν η κατάσταση εξελιχθεί δυσμενώς.
Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε τέτοιες ιδέες έναν άνευ προηγουμένου γύρο κλιμάκωσης της έντασης που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και μέτρα.

O Macron βλέποντας την ήττα στις γαλλικές εκλογές αναδιπλώνεται - Αποφάσισε να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron αποφάσισε να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία λόγω της εσωτερικής πολιτικής μάχης στη χώρα του, δήλωσε ο Ρώσος βουλευτής Alexey Pushkov.
Στις 24 Ιουνίου 2024, το BFMTV δημοσίευσε το podcast «Generation Do It Yourself», στο οποίο ο Γάλλος ηγέτης είπε ότι δεν σκοπεύει να στείλει στρατιώτες στο «ουκρανικό έδαφος» στο εγγύς μέλλον.
«Ο Macron υποχώρησε: στο εγγύς μέλλον, είπε, η Γαλλία δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία:
Ο Macron δεν έχει χρόνο για στρατεύματα τώρα», έγραψε ο Alexey Pushkov.
Όπως σημείωσε ο ρώσος Πολιτικός, για πρώτη φορά στη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση της Le Pen ενδέχεται να κερδίσει τις εκλογές.
«Αν συμβεί αυτό, ο προστατευόμενος του προέδρου Attal θα αφήσει τη θέση του πρωθυπουργού και ο Macron θα αντιμετωπίσει έναν άλλο πόλεμο - με τη δική του νέα κυβέρνηση», πιστεύει ο πολιτικός.
Στο παρελθόν ο Macron είχε δηλώσει ότι υπάρχει ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν η Ρωσία σπάσει τις γραμμές του μετώπου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πολλές χώρες» συμφώνησαν με την προσέγγιση της Γαλλίας .
Όπως σημείωσε ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, οι εκπαιδευτές που εκπαιδεύουν στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας δεν έχουν καμία ασυλία.
Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη ρητορική Γαλλίας και Βρετανίας σχετικά με το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών στην Ουκρανία.

Jordan Bardella (National Rally Γαλλία): Είμαστε ξεκάθαρα κατά της αποστολής γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία

Ο ηγέτης του κόμματος National Rally, το οποίο εκπροσωπήθηκε στην Κάτω Βουλή από τη Le Pen και το οποίο οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη στις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, Jordan Bardella δήλωσε ότι είναι κατά της αποστολής Γαλλικού στρατού στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν κόκκινες γραμμές που έχει περάσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, αντίθετα με τον πρόεδρο, είμαι κατά της αποστολής στρατευμάτων και Γάλλων στρατιωτών στην Ουκρανία» είπε ο Jordan Bardella στο περιθώριο της στρατιωτικής έκθεσης Eurosatory στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τον Jordan Bardella, η πλειοψηφία των Γάλλων είναι κατά μιας τέτοιας απόφασης και η ίδια η Ουκρανία δεν απαιτεί την αποστολή στρατευμάτων.
«Αυτό θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες και δεν θέλω η Γαλλία να εμπλακεί άμεσα σε μια σύγκρουση με μια πυρηνική δύναμη, η οποία θα αποτελούσε κίνδυνο για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα της χώρας μας», πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο Jordan Bardella έδειξε ότι δεν σκοπεύει να «αναθεωρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της Γαλλίας», σημειώνοντας ότι «υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης στους Ευρωπαίους εταίρους μας και στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Τόνισε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αποχωρήσει από τη συμμαχία, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποδυνάμωνε τη Γαλλία.
Ο Γάλλος πρόεδρος Macron είχε δηλώσει προηγουμένως ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία εάν η Ρωσική Ομοσπονδία σπάσει την Ουκρανική άμυνα.
Ωστόσο ο Macron αναδιπλώθηκε τονίζοντας ότι η Γαλλία δεν θα στείλει στρατεύματα στο εγγύς μέλλον.
Στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της 9ης Ιουνίου στη Γαλλία, το δεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση κέρδισε το 31,36% των ψήφων σχεδόν υπερδιπλάσιο από το κόμμα του Macron.
Στη συνέχεια, ο Μαψρον ανακοίνωσε τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης, της Κάτω Βουλής του γαλλικού κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών σε δύο γύρους - στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου.
Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 33% των Γάλλων είναι έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης, ενώ ο προεδρικός συνασπισμός ενδέχεται να λάβει 18% των ψήφων.

Ηττάται και κινδυνολογεί – Macron: (Γάλλος Πρόεδρος): Υπάρχει πιθανότητα εμφυλίου πολέμου στη Γαλλία

Τα προγράμματα των ακροδεξιών και ακροαριστερών πολιτικών, που σχηματίστηκαν πριν από τις εκλογές για τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο την Γαλλία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Macron.
«Τα προγράμματα των «δύο άκρων» οδηγούν σε εμφύλιο πόλεμο».
Έτσι, ο Macron περιέγραψε τη θέση του κόμματος της Εθνικής Συσπείρωσης, με επικεφαλής την Le Pen.
Κατά τον Macron η ακροδεξιά διαιρεί τους ανθρώπους, φέρνοντας έτσι τον εμφύλιο πιο κοντά.
Με τη σειρά του, η Αριστερά του Jean-Luc Mélenchon προτείνει μια ορισμένη μορφή επιλεκτικού κοινοτισμού, που θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο, καθώς αυτό το σύστημα βασίζεται στη διαίρεση των ανθρώπων αποκλειστικά σύμφωνα με τη θρησκευτική ή κοινοτική τους πεποίθηση, κατέληξε ο πρόεδρος.
Ο Macron πιστεύει ότι και τα δύο μέρη ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα φέρνουν πιο κοντά την εσωτερική αντιπαράθεση.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, ηγέτης του κεντρώου κόμματος Ορίζοντες, που αποτελεί μέρος του προεδρικού συνασπισμού στο κοινοβούλιο, δήλωσε νωρίτερα ότι με τη διάλυση του κοινοβουλίου, ο Macron «σκότωσε την προεδρική πλειοψηφία».
Κατά τη γνώμη του, ο Macron, ο οποίος μετά τις προεδρικές εκλογές του 2022 δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές, θα λάβει ακόμη λιγότερες έδρες μετά τις νέες εκλογές.
Ο ίδιος ο Macron έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα εγκαταλείψει την προεδρία «ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών».

Scholz (Γερμανός καγκελάριος): Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει ποτέ μέρος του πολέμου στην Ουκρανία – Δεν θα περάσει καμία κόκκινη γραμμή

Το ΝΑΤΟ δεν είναι και δεν θα αποτελέσει ποτέ μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz.
«Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα συζητήσει την ενίσχυση του ρόλου του στον συντονισμό της υποστήριξης για την Ουκρανία και την εκπαίδευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο Scholz στη Bundestag σχετικά με τις συνόδους κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 27-28 Ιουνίου και 9-11 Ιουλίου αντίστοιχα.
«Είναι ταυτόχρονα προφανές και θεωρώ σημαντικό να δηλώσω ότι λόγω αυτού που κάνουμε, το ΝΑΤΟ δεν θα είναι μέρος της σύγκρουσης.
Δεν θα περάσουμε αυτή τη γραμμή και δεν τη διασχίζουμε», είπε.
Ο Γερμανός καγκελάριος υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ έχει ομόφωνη θέση σε αυτό το θέμα.
«Η διατλαντική ασφάλεια είναι κεντρικής σημασίας, ακόμη και όταν σκεφτόμαστε τις προοπτικές ασφάλειας της Ουκρανίας», είπε ο Scholz.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 9-11 Ιουλίου.

Wagenknecht (Γερμανίδα πολιτικός) σε Scholz: Ρεαλιστική μία κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία – Μην ακούτε μόνο τον Zelensky, ακούστε και τον Putin

Μια κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της γραμμής του μετώπου στην Ουκρανία ως σημείο εκκίνησης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο, λέει η Sahra Wagenknecht, επικεφαλής του πολιτικού κόμματος της Γερμανίας Bundnis Sahra Wagenknecht.
«Μια κατάπαυση του πυρός στην πρώτη γραμμή ως σημείο εκκίνησης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες θα ήταν ένα ρεαλιστικό σενάριο.
Γιατί δεν υποστηρίζετε την Κίνα ή τη Βραζιλία, που απαιτούν ακριβώς αυτό;» είπε η Wagenknecht, απευθυνόμενη στον Γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz.
Αντίθετα, οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν «τα αιτήματα του Zelensky, ο οποίος θέλει να διεξάγει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο αφού οι Ρώσοι αποσύρουν τις δυνάμεις τους από την Κριμαία και το Donbass», είπε.
«Δεν μπορείτε να γεμίσετε με τρύπες τον προϋπολογισμό, αλλά τα χρήματα για όπλα για την Ουκρανία και οι παραγγελίες ρεκόρ για τη Rheinmetall είναι φαινομενικά απεριόριστες», συνέχισε.
«Το πιο επικίνδυνο είναι ότι αυτή η πολιτική μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε έναν μεγάλο ευρωπαϊκό πόλεμο.
Αυτό τρομάζει πολλούς ανθρώπους», σημείωσε η Wagenknecht.

Lawrence Wilkerson (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Δεν θα μείνει τίποτα από την Ουκρανία, εάν δεν αρχίσουν συνομιλίες

Δεν θα μείνει τίποτα από την Ουκρανία εάν δεν αρχίσουν άμεσα οι συνομιλίες για μια διευθέτηση του ουκρανικού ζητήματος λέει ο Lawrence Wilkerson απόστρατος Αμερικάνος συνταγματάρχης και πρώην επικεφαλής του επιτελείου του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Colin Powell.
Όπως λέει ο Wilkerson, οι προσπάθειες της Δύσης να «αιμορραγήσει τη Ρωσία» χρησιμοποιώντας το καθεστώς του Κιέβου «απέτυχαν παταγωδώς».
«Η υποστήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων δυτικών συμμάχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας είναι παράλογη.
Σκοτώνει τους στρατιώτες της Ουκρανίας για έναν ανεδαφικό σκοπό.
Εκτός από το να κερδίζει χρήματα για τους εργολάβους άμυνας των ΗΠΑ και της Ευρώπης και να προσπαθεί μέσω πληρεξουσίων να αιμορραγήσουν τη Ρωσία», είπε ο Wilkerson, τονίζοντας ότι «αυτός ο τελευταίος στόχος, όσο ειδεχθής κι αν είναι, απέτυχε παταγωδώς να επιτευχθεί».
«Στην πραγματικότητα, η Ρωσία κερδίζει ξεκάθαρα.
Εάν δεν κηρυχθεί εκεχειρία και εάν δεν συγκληθεί σύντομα μια πραγματική ειρηνευτική διάσκεψη, θα απομείνουν ελάχιστα από την Ουκρανία» υποστήριξε ο Wilkerson.

Το Κίεβο απορρίπτει το σχέδιο ειρήνης του Trump – Podolyak (Ουκρανία): Μιλάμε μόνο για τη φόρμουλα Zelensky

Το σχέδιο ειρήνης του Donald Trump απορρίπτει το Κίεβο, διαμηνύοντας πως η Ουκρανία δεν μπορεί να συμφωνήσει με αυτό και ότι εμμένει στην «ειρηνευτική φόρμουλα» που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Zelensky και που είχε απορρίψει κατηγορηματικά ως τελείως ανεδαφικό η Ρωσία.
Σε δηλώσεις του ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του Zelensky, υποστήριξε ότι το Κίεβο δεν μπορεί να συμφωνήσει με το ειρηνευτικό σχέδιο που φέρεται να ετοίμασαν οι Keith Kellogg και Fred Fleitz, σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας του Trump.
Ο Podolyak υποστηρίζει πως το «πάγωμα» των εχθροπραξιών στη βάση της υπάρχουσας γραμμής εμπλοκής είναι «περίεργο», ενώ επισημαίνει ότι το Κίεβο προωθεί μόνο την ειρηνευτική φόρμουλα που έχει διατυπώσει ο πρόεδρος Zelensky.
Βάσει του σχεδίου αυτού, ο Trump αναμένεται να διαμηνύσει στο Κίεβο ότι εάν θέλει να λάβει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ, θα πρέπει να αρχίσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία.
Την ίδια στιγμή, θα προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε άρνηση της να διαπραγματευτεί, θα οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.
Σύμφωνα με το σχέδιο που καταρτίστηκε από τους Kellogg και Fred Fleitz, κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, θα υπάρξει κατάπαυση πυρός στη γραμμή του μετώπου που θα έχει διαμορφωθεί στο πεδίο της μάχης.
Επιπλέον, το σχέδιο προβλέπει ότι στην προσπάθεια να πειστεί η Μόσχα να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, θα δοθεί η υπόσχεση πως η ένταξη της Ουκρανίας θα αναβληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ επισημαίνεται ότι μια διαρκής ειρήνη θα απαιτούσε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.

Lavrov (ΥΠΕΞ Ρωσίας): Γελοίοι οι ισχυρισμοί της Δύσης για τέλος πολέμου στην Ουκρανία με επιστροφή στα σύνορα του 1991

Γελοίους χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει, εφόσον υπάρξει επιστροφή στα σύνορα του 1991 (κάτι που σημαίνει επιστροφή της Κριμαίας και των επαρχιών Luhansk, Donetsk, Kherson, Zaporizhia στην Ουκρανία) ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, ο οποίος κατηγόρησε τους Δυτικούς ότι εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική τους όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα.
«Όμως όλο το πάθος των δυτικών συναδέλφων μας έχει ως στόχο να προκαλέσει μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία.
Σταματήστε τη Ρωσία, πηγαίνετε στα σύνορα του 1991, και ο πόλεμος θα σταματήσει αμέσως.
Σοβαροί ενήλικες τα λένε αυτά;
Είναι γελοίοι», είπε ο Lavrov, ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα προσπάθεια της Δύσης για μια ειρηνευτική διάσκεψη.
«Η Δύση προσπαθεί τώρα να πείσει ορισμένες αραβικές χώρες να φιλοξενήσουν κάποιο νέο είδος διάσκεψης για την Ουκρανία» σημείωσε ο Lavrov.

CNN: Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να επιτρέψουν την ανάπτυξη στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος εργάζεται για να άρει την de facto απαγόρευση ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία, αναφέρει το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους.
«Η κυβέρνηση Biden κινείται προς την άρση της de facto απαγόρευσης της ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία», ανέφερε το CNN.
Ο Λευκός Οίκος δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση, δήλωσαν ωστόσο οι αξιωματούχοι.
«Ο πρόεδρος είναι απολύτως ότι δεν θα στείλει αμερικανικά στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε άλλος αμερικανός αξιωματούχος.
Σύμφωνα με πηγές, εάν ληφθεί η απόφαση, πιθανότατα θα εφαρμοστεί το 2024.
Ελπίζουν ότι οι στρατιωτικοί εκπαιδευτές και τεχνικοί θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της επισκευής και συντήρησης του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.
Ένας από τους αξιωματούχους επεσήμανε ότι οι εταιρείες που θέλουν να στείλουν τους υπαλλήλους τους στην Ουκρανία θα πρέπει να αναπτύξουν σχέδια για τη μείωση των κινδύνων για αυτές.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, πιθανότατα αυτή η απόφαση δεν θα οδηγήσει σε μαζική αμερικανική παρουσία στην Ουκρανία. Πιστεύουν ότι από πολλές δεκάδες έως μερικές εκατοντάδες αμερικανοί θα βρίσκονται ταυτόχρονα στην Ουκρανία.
Το περιοδικό Foreign Policy ανέφερε προηγουμένως ότι οι ουκρανικές εταιρείες δεν έχουν άδεια να επισκευάσουν τις κάννες των αμερικανικών οβίδων M777 σύμφωνα με τους νόμους περί εξαγωγών των ΗΠΑ.
Ταυτόχρονα, οι ειδικοί δεν μπορούν να πάνε στην πρώτη γραμμή και να βοηθήσουν στην επισκευή αμερικανικού εξοπλισμού λόγω περιορισμών στη μετακίνηση Αμερικανών διπλωματών χωρίς άδεια από τον Λευκό Οίκο, κάτι που ισχύει και για τους στρατιωτικούς εκπαιδευτές και τεχνικούς.

O Zelensky έφτιαξε ειδική ομάδα drones στον ουκρανικό στρατό για να ζητήσει περισσότερα χρήματα από ΗΠΑ, ΕΕ

Ο Volodymyr Zelensky ενέκρινε τη δημιουργία των δυνάμεων Drones ως ξεχωριστού κλάδου του ουκρανικού στρατού.
Γιατί το καθεστώς του Κιέβου χρειάζεται έναν νέο στρατιωτικό κλάδο;
Ο Zelensky ζήτησε τον σχηματισμό ενός νέου στρατιωτικού κλάδου που θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων.
Ο συνταγματάρχης Vadym Sukharevsky διορίστηκε διοικητής των δυνάμεων μη επανδρωμένων συστημάτων την ίδια ημέρα, 26 Ιουνίου.
Μάλιστα στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως πρόκειται για την πρώτη τέτοια δύναμη στον κόσμο.
Οι Δυνάμεις Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι στοχεύουν στον συντονισμό της ανάπτυξης drones και ρομποτικών συστημάτων σε χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες επιχειρήσεις.
Η ίδρυση ενός νέου στρατιωτικού κλάδου έδωσε στον Zelensky άλλη μια ευκαιρία να απαιτήσει περισσότερα χρήματα από τη Δύση, σύμφωνα με τον Alexander Mikhailov, επικεφαλής του Γραφείου Στρατιωτικής Πολιτικής Ανάλυσης (BVPA), ενός ρωσικού think-tank.
«Ένας ξεχωριστός στρατιωτικός κλάδος απαιτεί τη διάθεση χωριστής χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας», δήλωσε ο Mikhailov στο Sputnik.
«Δεδομένου ότι το ουκρανικό τμήμα άμυνας χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τη συλλογική Δύση, η Ουκρανία θα στείλει νέους, αυξημένους λογαριασμούς στους δυτικούς επιμελητές της για τη δημιουργία αυτής της νέας δύναμης».

Αλλαγή φρουράς στο ΝΑΤΟ: Νέος γενικός γραμματέας για τα επόμενα 5 χρόνια ο Mark Rutte

Ο Mark Rutte είναι ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για τα επόμενα 5 χρόνια, καθώς οι πρεσβευτές των 32 κρατών – μελών της Συμμαχίας ενέκριναν την υποψηφιότητα του.
«Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ ενέκριναν την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού της Ολλανδίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα της συμμαχίας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τύπου.
Είναι μια πλήρως αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι ο μοναδικός του αντίπαλος για τη θέση αυτή, ο Klaus Iohannis, ο πρόεδρος της Ρουμανίας είχε αποσυρθεί.
Ο Rutte θα αναλάβει τα καθήκοντά του τον Οκτώβριο, αντικαθιστώντας τον Νορβηγό Jens Stoltenberg.

David Sachs (Αμερικανός επενδυτής): Η παρουσία αμερικανών εκπαιδευτών και τεχνικών στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά την ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων

Οι ΗΠΑ βρίσκονται πιο κοντά στην αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία εάν αρθεί η απαγόρευση ανάπτυξης Αμερικανών στρατιωτικών τεχνικών, έγραψε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος David Sachs στο κοινωνικό δίκτυο X.
«Ένα βήμα πιο κοντά στην αποστολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουκρανία, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται στη δεύτερη θητεία του Biden», σχολίασε τα σχέδια του Λευκού Οίκου.
Το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος εργάζεται για την άρση της de facto απαγόρευσης των στρατιωτικών τεχνικών και εκπαιδευτών που σταθμεύουν στην Ουκρανία.
Οι αμερικανοί πάντως συνεχίζουν να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν θα πάνε αμερικανοί στρατιώτες στην Ουκρανία.

Βρέθηκε νεκρός ο ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Κίεβο

Η σορός ενός ακόλουθου της πρεσβείας των ΗΠΑ βρέθηκε στο ξενοδοχείο Hilton στο κέντρο του Κιέβου την Τετάρτη (26/6/2024), αναφέρει το ουκρανικό μέσο Strana.ua επικαλούμενο αστυνομικές πηγές.
«Χθες περίπου στις 11:00 π.μ. βρέθηκε το σώμα ενός ακόλουθου της Πρεσβείας των ΗΠΑ σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Δεν βρέθηκαν σημάδια βίας στο πτώμα.
Ο άνδρας έφτασε στην Ουκρανία στις 15 Ιουνίου», είπε μια ανώνυμη πηγή στο δημοσίευμα.
Τον Ιανουάριο, τα πτώματα της πρώην αναπληρώτριας γενικής εισαγγελίας της Ουκρανίας Olga Kolinko και της κόρης της Yaroslava βρέθηκαν στο Κίεβο.

Nigel Farage (Βρετανός πολιτικός): Για τους θανάτους Βρετανών ευθύνεται ο πρώην πρωθυπουργός Boris Johnson

Ο ηγέτης του βρετανικού δεξιού κόμματος Reform UK, Nigel Farage, κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό Boris Johnson για το θάνατο πολλών στρατιωτικών στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των Times, πως θα ήταν μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, ο Farage είπε ότι η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελεί προτεραιότητα.
«Δεν υπάρχει λόγος να εγκαταλείψουμε την ειρηνευτική συμφωνία, όπως έκανε ο Boris Johnson πολύ ξεκάθαρα, για τους δικούς του λόγους.
Πόσοι άνθρωποι πέθαναν ως αποτέλεσμα αυτού, δεν ξέρω... Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Boris Johnson φαίνεται να θέλει και τα δύο οι πλευρές να πολεμήσουν μέχρι θανάτου», είπε ο Farage στους Times.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, ο Nigel Farage πρόσθεσε ότι για το συμφέρον της ειρήνης, ο Zelensky θα πρέπει να επανεξετάσει τις φιλοδοξίες του
«Αυτή είναι η επιλογή του Zelensky.
Κανείς δεν μιλάει καθόλου για ειρήνη, όλοι μιλούν για τη «νίκη της Ουκρανίας»...
Είμαι δύσπιστος ως προς αυτό», τόνισε ο Nigel Farage.
Ο ηγέτης του κόμματος Reform UK αποκάλεσε προηγουμένως τον Johnson ψεύτη και υποκριτή στα social media λόγω των αντιφατικών δηλώσεών του για την Ουκρανία.
Ο Farage έχει τονίσει ότι η Ουκρανία αργά ή γρήγορα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες απώλειες στο πλαίσιο των πλεονεκτημάτων του Ρωσικού στρατού.
Ο Βρετανός πολιτικός δήλωσε επίσης ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία προκλήθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συνεχή επέκτασή τους προς τα ανατολικά.
Η Ρωσική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή στην άνευ προηγουμένου δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα δυτικά της σύνορα και δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ στοχεύει στην αντιπαράθεση

Stevan Gajic (Σέρβος πολιτικός επιστήμονας): Η Ουκρανία πρέπει να θεωρείται ως δυτικό ρωσικό έδαφος

Η Δύση μάχεται με τον υπόλοιπο κόσμο στο έδαφος της Ουκρανίας, η οποία θα πρέπει να θεωρείται ως «το δυτικό έδαφος της Ρωσίας», δήλωσε ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας Stevan Gajic σε συνέντευξή του στην έκδοση Pechat.
«Η Ουκρανία πρέπει να θεωρηθεί ως δυτικό ρωσικό έδαφος, το οποίο σήμερα έχει γίνει πεδίο μάχης όπου, όπως λένε οι Αμερικανοί, εκτυλίσσεται ένα θέατρο πολέμου - σε αυτήν την περίπτωση μεταξύ Δύσης και Ρωσίας , ή καλύτερα, μεταξύ της Δύσης και μεγάλου μέρους του υπόλοιπου κόσμου, που αγωνίζεται να σταματήσει τη δυτική ηγεμονία».
Όπως σημείωσε ο εμπειρογνώμονας, Ρώσοι και Ουκρανοί είναι κομμάτια του ίδιου λαού, αλλά μια στρεβλή ταυτότητα έχει επιβληθεί στην Ουκρανία εδώ και πολλά χρόνια.
«Η μόνη λειτουργία αυτής της ψεύτικης ταυτότητας είναι ότι προς όφελος του ξένου αποικιοκράτη, που τα σκέφτηκε όλα αυτά, οι φορείς αυτής της ταυτότητας, σαν ζόμπι, πολεμούν εναντίον του εαυτού τους μέχρι την πλήρη αυτοκαταστροφή», πρόσθεσε ο Stevan Gajic.
Προηγουμένως, ο Ρώσος Πρόεδρος Putin δήλωσε ότι, ουσιαστικά, οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι ένας λαός και αυτό που συμβαίνει τώρα είναι μια τεράστια τραγωδία, παρόμοια με έναν εμφύλιο πόλεμο, όταν αδέρφια βρίσκονται σε αντίθετες πλευρές.

Αποκάλυψη: Ο νέος διοικητής των μικτών δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού διέφυγε από την Μαριούπολη ως πρόσφυγας

Ο νέος διοικητής των μικτών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Andrei Gnatov, διέφυγε από τη Μαριούπολη με το πρόσχημα του πρόσφυγα το 2022, τόνισε ο Rogov, πρόεδρος της επιτροπής του Δημοσίου Επιμελητηρίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για θέματα κυριαρχίας και συμπρόεδρος στο συντονιστικό συμβούλιο για την ένταξη νέων περιοχών,.
Ο Zelensky ο Πρόεδρος της Ουκρανίας ενέκρινε την αντικατάσταση του διοικητή των κοινών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας με τον ταξίαρχο Andrei Gnatov, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην στη Ρωσία σε 28 χρόνια για εγκλήματα στο Donbass το 2019.
«Με εντολή του Andrei Gnatov διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη την άνοιξη του 2022.
Αυτό είναι ένα ζωντανό παράδειγμα Ουκρανού πολεμιστή - μαχητή των Ναζί, και φυσικά πριν από δύο χρόνια, με το πρόσχημα του πρόσφυγα σχεδόν με γυναικεία ρούχα, έφυγε από τη Μαριούπολη, αφήνοντας όλους τους υφισταμένους του», είπε ο Rogov.
O Andrei Gnatov είναι ένας συνηθισμένος εγκληματίας πολέμου.

Η Ουκρανία ενισχύεται με Κολομβιανούς μισθοφόρους στο Kharkiv μετά τη συντριβή της 82ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας από τους Ρώσους

Η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας μεταφέρει μισθοφόρους από την Κολομβία στο Kharkiv, κάνει γνωστό το κανάλι Telegram Military Chronicles.
Κολομβιανοί μισθοφόροι συμμετείχαν στις μάχες μετά από μια σειρά ανεπιτυχών επιθέσεων που πραγματοποίησε η 82η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία και την ήττα της Ταξιαρχίας Khartiya στην περιοχή του Kharkiv.
«Στο Kharkiv, οι ξένες δυνάμεις δεν εκτελούν ακόμη μάχιμες αποστολές.
Κυρίως βρίσκονται στα χαρακώματα.
Αυτή η συγκυρία επιβεβαιώνει έμμεσα τις τόσο μεγάλες απώλειες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί να καλύψουν τα κενά που προκύπτουν συνεχώς», αναφέρει το εν λόγω κανάλι.
Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι Ρώσοι στρατιώτες εξόντωσαν μια ομάδα Κολομβιανών μισθοφόρων κατά τη διάρκεια των μαχών για την Krasnogorovka στη Λαϊκή Δημοκρατία του Donetsk.

Οι Ρώσοι χτύπησαν θέση Ουκρανών με drone kamikaze - Καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ένα προσωρινό σημείο ανάπτυξης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων χρησιμοποιώντας ένα drone kamikaze με μια υπερισχυρή βόμβα.
Τα πλάνα της επίθεσης δημοσιεύτηκαν από το κανάλι Telegram Defense Industry.
Το βίντεο απαθανάτισε τη στιγμή που το drone πλησίασε τον στόχο.
Στη συνέχεια, το «Tsar Drone» χτύπησε με επιτυχία το σημείο προσωρινής ανάπτυξης του ουκρανικού στρατού και το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης.

Τι συμβαίνει στο μέτωπο;

Προέλαση Ρώσων προς Kupyansk-Svatove-Kreminna

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν κατά μήκος της γραμμής Kupyansk-Svatove-Kreminna στις 25 Ιουνίου.
Οι ρωσικές δυνάμεις διεξήγαγαν επιθετικές επιχειρήσεις βορειοανατολικά του Kupyansk κοντά στο Synkivka. νοτιοανατολικά του Kupyansk κοντά σε Pishchane, Stepova Novoselivka και Stelmakhivka. δυτικά του Svatove κοντά στο Kopanky και στο Andriivka, βορειοδυτικά του Svatove κοντά σε Hrekivka, Makiivka και Nevske, δυτικά της Kreminna κοντά στο Torske


Ρωσική προέλαση προς το Siversk

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν πρόσφατα νοτιοανατολικά του Siversk κατά τη διάρκεια μιας μηχανοκίνητης επίθεσης μεγέθους διμοιρίας.
Γεωγραφικά πλάνα που δημοσιεύθηκαν στις 24 Ιουνίου δείχνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να αποκρούουν μια μηχανοκίνητη επίθεση μεγέθους διμοιρίας αποτελούμενη από τέσσερα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (AFV) νότια του Spirne (νοτιοανατολικά του Siversk) κατά την οποία οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν.
Oi ρωσικές δυνάμεις πολεμούν και προελαύνουν εντός της Rozdolivka (νότια του Siversk)

Συνεχίζεται η προέλαση προς Avdiivka

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πρόσφατα οριακές προελάσεις βορειοδυτικά της Avdiivka.
Το γεωγραφικό υλικό που δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουνίου δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε μια περιοχή ακριβώς βόρεια του Sokil (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν θέσεις κατά μήκος του δρόμου O0544 Ocheretyne-Pokrovsk ακριβώς βορειοδυτικά του Ocheretyne (βορειοδυτικά της Avdiivka).
Επίσης προελαύνουν κοντά στη Yasnobrodivka (δυτικά της Avdiivka) και έχουν μερικώς περικυκλώσει τις ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή.
Ρωσικές και ουκρανικές πηγές ανέφεραν ότι συνεχίστηκαν οι μάχες βόρεια της Avdiivka κοντά στην Oleksandropil. βορειοδυτικά της Avdiivka κοντά σε Yevhenivka, Novooleksandrivka, Vozdvyzhenka, Sokil και Novoselivka Persha, δυτικά της Avdiivka κοντά σε Umanske και Yasnobrodivka και νοτιοανατολικά της Avdiivka κοντά στην Karlivka, το Nevelske και τη δεξαμενή Karlivske.

Οι Ρώσοι χτύπησαν και κατέστρεψαν 3 HIMARS ενώ σάρωσαν τους Ουκρανούς σε 109 περιοχές

Τα ρωσικά στρατεύματα κατέστρεψαν τρία συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης HIMARS αμερικανικής κατασκευής κατά την τελευταία ημέρα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη (26/6/2024) το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
«Αεροσκάφη, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, πυραυλικά στρατεύματα και πυροβολικό των ρωσικών δυνάμεων κατέστρεψαν τρεις αμερικανικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών HIMARS, ένα όχημα μεταφορέα-φορτωτή και ξένο προσωπικό υπεύθυνο για τη χρήση τους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
Οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν επίσης ένα ουκρανικό εργαστήριο συναρμολόγησης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και τους χώρους προετοιμασίας τους για εκτόξευση ενώ χτύπησαν συγκέντρωση στρατιωτικού δυναμικού και στρατιωτικό υλικό σε 109 περιοχές, ανέφερε.

Kharkiv_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

Luhansk_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

Chasiv_Yar_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

West_of_Avdiivka_Battle_Map_Draft_June_25_2024.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης