Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ξανά «διασώζεται» η Τουρκία στην Σύνοδο 10-11/12, ανούσιες οι κυρώσεις - Επαναξιολόγηση 25-26 Μαρτίου 2021 - Σχέδιο για συνολικό διάλογο στην Ανατ. Μεσόγειο

Ξανά «διασώζεται» η Τουρκία στην Σύνοδο 10-11/12, ανούσιες οι κυρώσεις - Επαναξιολόγηση 25-26 Μαρτίου 2021 - Σχέδιο για συνολικό διάλογο στην Ανατ. Μεσόγειο
Ουσιαστικά θα επιβληθούν αντίμετρα, στα όρια της μηδενικής επίδρασης στην οικονομία της Τουρκίας
Η Σύνοδος Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020 έφθασε και όπως αναμενόταν τα μέτρα που εξετάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες κατά της Τουρκίας… στηρίζονται στην αρχή «με το μαλακό, να μην χαθεί η ευκαιρία του διαλόγου και θα ήταν λάθος οι σοβαρές κυρώσεις σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».
Ουσιαστικά θα επιβληθούν αντίμετρα, στα όρια της μηδενικής επίδρασης στην οικονομία της Τουρκίας.
Η ΕΕ θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα στις 25 και 26 Μαρτίου του 2021.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Conte τόνισε τα εξής.
«Τα σήματα που πρέπει να δοθούν στην Άγκυρα δεν πρέπει να ενεργοποιούν τη δυναμική που θα αυξήσει την ένταση, την οποία δεν θέλουμε.
Πρέπει να διατηρήσουμε τον διάλογο ανοιχτό για την προώθηση της θετικής ατζέντας.
Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης να τροφοδοτήσει την ένταση, ειδικά ενάντια σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ.

Τι θα περιλαμβάνονται στα αντίμετρα… κατά της Τουρκίας

Τα αντίμετρα ή ήπιες κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου σε αξιωματούχους ή στελέχη του ναυτικού της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ.
Το μέτρο θα αφορά στελέχη της Κρατικής Εταιρίας Πετρελαιοειδών ή το πλήρωμα του Oruc Reis το οποίο δεν θα μπορεί να ελλιμενίζεται σε λιμάνια της Ευρώπης.
Το ίδιο θα ισχύσει και για το Barbaros το οποίο ερευνούσε επί εβδομάδες νοτιοδυτικά της Κύπρου.
Θα υπάρξουν κυρώσεις σε αξιωματούχους για την υπόθεση των Βαρωσίων στην Κύπρο.

Δεν περνάει η σκληρή γραμμή της Γαλλίας και της Ελλάδος

Η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα ζητούσαν σκληρές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, με επίκεντρο την Τελωνειακή Ένωση και embargo όπλων.
Και οι δύο προτάσεις δεν υποστηρίζονται από πλήθος χωρών.
Η Τουρκία βρίσκεται στο στόχαστρο για τρεις λόγους
1)Για τις έρευνες του Oruc Reis σε ελληνική θαλάσσια δικαιοδοσία και το Barbaros που ερευνούσε κυπριακή θαλάσσια δικαιοδοσία.
2) Για την υπόθεση των Βαρωσίων μια νεκρή Πόλη στην Αμμόχωστο που οι τουρκοκύπριοι την άνοιξαν με στόχο να την εντάξουν στα τουριστικά τους θέρετρα παραβιάζοντας την ουδετερότητα που πρέπει να υπάρχει.
3)Για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Nagorno Karabakh μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν όπου η εμπλοκή των τουρκικών drones μη επανδρωμένων αεροπλάνων καθόρισαν την έκβαση της νίκης των Αζέρων επί των Αρμενίων.
Μάλιστα οι Γερμανοί εκθειάζουν το γεγονός ότι το 2020 ο μεγάλος νικητής σε πόλεμο ήταν τα τουρκικά drones.

Πρόταση για forum διαλόγου με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Μετά τις ήπιες κυρώσεις που επί της ουσίας δεν θα αγγίξουν την Τουρκία φαίνεται ότι ορισμένες χώρες πιέζουν προς την εξής κατεύθυνση.
Να δημιουργηθεί ένα forum διαλόγου όπου θα συμμετάσχουν Τουρκία, Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτος, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη κ.α. ώστε να διευθετηθούν οι εκκρεμότητες.
Π.χ. η Τουρκία δεν έχει μόνο με την Ελλάδα και την Κύπρο εκκρεμότητες αλλά και με το Ισραήλ και την Αίγυπτο…
Υπάρχει μια πιθανότητα εάν ξεκινήσει αυτό το forum διαλόγου να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή και η Ανατολική Μεσόγειος να εξελιχθεί σε θάλασσα της ειρήνης και της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης