Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στην κυβέρνηση Netanyahu, πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα - Θετική σε συμφωνία η Hamas

Χάος στην κυβέρνηση Netanyahu, πιέσεις ΗΠΑ για εκεχειρία στη Γάζα - Θετική σε συμφωνία η Hamas
Πιέζει για κατάπαυση πυρός ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, στη Μέση Ανατολή και πάλι ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken
(upd5) Χαοτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu, η οποία δέχεται έντονες πιέσεις από τις ΗΠΑ να μην προχωρήσει στην χερσαία εισβολή στη Rafah αλλά αντιθέτως να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με την Hamas που θα ανοίξει το δρόμο και για την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων.
Ο Netanyahu είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση.
Αν και έχει δεσμευτεί για την εισβολή στη Rafah προκειμένου να εξοντώσει την Hamas, δέχεται πιέσεις από τον Αμερικάνο πρόεδρο, Joe Biden να μην προχωρήσει σε αυτό το βήμα αλλά αντιθέτως να συναινέσει σε μια κατάπαυση πυρός.
Την ίδια στιγμή, ακροδεξιοί Ισραηλινοί υπουργοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια συμφωνία θα θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του ίδιου του Ισραήλ και θα σηματοδοτήσει το τέλος της σημερινής κυβέρνησης, ενώ άλλοι πιο κεντρώοι υπουργοί υπογραμμίζουν πως … η κυβέρνηση δεν έχει καμία νομιμοποίηση εάν εμποδιστεί η εφαρμογή σχεδίου για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων.
Και ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση τελεί υπό πιέσεις και εμφανίζεται διχασμένη, η Hamas δηλώνει θετική στο προσχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία, αναφέροντας πως δεν βλέπει κάποιο … μεγάλο εμπόδιο.
Μάλιστα αντιπροσωπεία της Hamas μεταβαίνει στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με την Αίγυπτο και το Κατάρ, τη στιγμή που ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Anthony Blinken βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία για ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή με ζητούμενο την εκεχειρία και την επόμενη ημέρα στη Γάζα.

Διχασμός στην κυβέρνηση Netanyahu

Διχασμένη εμφανίζεται η ισραηλινή κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu για το ποια θα πρέπει να είναι η επόμενη κίνηση της.
Εάν δηλαδή θα πρέπει να πραγματοποιήσει την χερσαία εισβολή στη Rafah, εκεί όπου πιστεύει ότι είναι η διοίκηση και τα τελευταία τάγματα της Hamas προκειμένου να τους εξοντώσει ή εάν θα πρέπει να πάει σε μια συμφωνία εκεχειρίας με την Hamas προκειμένου να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι.
Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich είπε ότι μια συμφωνία εκεχειρίας και μια αναβολή της επίθεσης στη Rafah θα θέσουν σε κίνδυνο το ίδιο το Ισραήλ και θα φέρουν το τέλος της σημερινής κυβέρνησης ενώ και ο κεντρώος Benny Grantz, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν θα έχει κανένα μέλλον… εάν εμποδίσει μια συμφωνία που θα απελευθερώσει ομήρους δεδομένου ότι δεν έχει καμία νομιμοποίηση να πράξει κάτι τέτοιο.
Και όλα αυτά τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Netanyahu, αν και έχει δεσμευτεί για την επίθεση στην Rafah, δέχεται τεράστιες πιέσεις αφενός από τον πρόεδρο Biden να μην προχωρήσει στην εισβολή στη Rafah αφετέρου από χιλιάδες Ισραηλινούς πολίτες, οι οποίοι ζητούν την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επιστροφή των ομήρων.

Θετική σε συμφωνία η Hamas

Από την πλευρά της η Hamas δηλώνει θετική σε μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός με το Ισραήλ, αναφέροντας πως δεν βλέπει κάποια μεγάλα εμπόδια.
Αξιωματούχος της Hamas είπε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως η ατμόσφαιρα είναι θετική «εκτός και αν υπάρξουν νέα εμπόδια από το Ισραήλ».
Αντιπροσωπεία της Hamas θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα 29/4 στο Κάιρο όπου θα συμμετάσχει σε τριμερή συνάντηση με εκπροσώπους της Αιγύπτου και του Κατάρ, στους οποίους και αναμένεται να δώσει την απάντηση της επί της πρότασης εκεχειρίας που κατήρτισε η Αίγυπτος και τροποποίησε το Ισραήλ.
Αν και λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστές, το αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios υποστηρίζει πως προβλέπεται μια προσπάθεια διαρκούς ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πιέσεις Biden

Την προοπτική μιας συμφωνίας εκεχειρίας προωθεί και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Netanyahu, επανέλαβε πως δεν θα πρέπει το Ισραήλ να προχωρήσει σε χερσαία επίθεση στη Rafah, επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετες σε αυτό το σενάριο.
Μάλιστα ο Biden φέρεται να επισήμανε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό πως θα πρέπει να βελτιωθεί η διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.

Στη Σαουδική Αραβία ο Blinken: Μετρήσιμη πρόοδος στη βοήθεια στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα περιοδεία στη Μέση Ανατολή πραγματοποιεί ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, Anthony Blinken, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, όπου θα πάρει μέρος σε ειδική σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) αφιερωμένη στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ υποστήριξε πως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα είναι να διασφαλιστεί η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Hamas, ενώ τόνισε πως καταγράφεται μετρήσιμη πρόοοδος όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Επιπλέον, ο Blinken υποστήριξε πως το Ιράν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.


Εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση

Μάλιστα ο Blinken υποστήριξε ότι η Hamas έχει ενώπιον της μια εξαιρετικά γενναιόδωρη πρόταση εκ μέρους του Ισραήλ.
«Πρέπει να πάρουν μια απόφαση και πρέπει να το κάνουν γρήγορα (...).
Ελπίζω πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση» υποστήριξε ο Αμερικάνος ΥΠΕΞ, ο οποίος εξέφρασε και αυτός την αντίθεση του σε μια επίθεση στη Rafah αναφέροντας πως δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα κάποιο σχέδιο σχετικά με την ασφαλή απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή.
Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο Blinken θα μεταβεί στην Ιορδανία και στο Ισραήλ, όπου και θα συζητήσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα, επιδιώκοντας να πείσει τους Ισραηλινούς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Έκκληση Abbas

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Mahmoud Abbas κάλεσε τις ΗΠΑ να εμποδίσουν την εισβολή του Ισραήλ στη Rafah, αναφέροντας πως μόνο αυτές μπορούν να επιτύχουν κάτι τέτοιο.
«Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να διαπράξει αυτό το έγκλημα.
Η επιχείρηση αυτή θα προκαλέσει τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού» υπογράμμισε ο Abbas.

Douglas McGregor (Αμερικανός συνταγματάρχης): Ο Putin κρατά όλα τα χαρτιά στη Μέση Ανατολή

Ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin κρατά όλα τα χαρτιά στη Μέση Ανατολή και έχει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή αυτή από ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζει ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Douglas McGregor.
«Στρατηγικά, ο Putin κρατά όλα τα χαρτιά στη Μέση Ανατολή.
Είναι ιδιαίτερα σεβαστός στην περιοχή και δείχνει αυτοσυγκράτηση.
Ταυτόχρονα, η εικόνα των ΗΠΑ στην περιοχή έχει πληγεί σοβαρά» υποστηρίζει ο McGregor, αναφέροντας πως «φαινόμαστε αστείοι ενώ η Ρωσία ισχυρή».

Βομβαρδισμοί στη Rafah, 22 νεκροί

Και ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση έτσι ώστε να υπάρξει μια συμφωνία εκεχειρίας που θα βάλει τέλος στα σχέδια εισβολής στη Rafah, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να προετοιμάζει το έδαφος για την χερσαία επίθεση.
Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε θέσεις στη Rafah, σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι.
«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε την Hamas παντού στη Γάζα.
Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα που μπορούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους μας.
Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε την αποστολή μας: να ελευθερώσουμε τους ομήρους μας από την Hamas και απελευθερώσουμε τη Γάζα από την Hamas» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του IDF, Daniel Hagari.

Στους 34.488 οι νεκροί στη Γάζα

Σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, στη Γάζα και εξαιτίας των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.488 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.
Την ίδια στιγμή, σε περίπου 78.000 υπολογίζονται οι τραυματίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης