Η Ευρωπαική Ένωση αποφάσισε να αναβάλλει τις πιθανές κυρώσεις στην Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου 2021 ενώ σύμφωνα με ορισμένες αξιόπιστες πηγές η επιτροπή Josep Borrell η οποία είχε αναλάβει να συντάξει πρόταση για το εύρος των πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία έχει ατονήσει.
Επισήμως η Ευρώπη αναφέρει ότι η αρμόδια επιτροπή που συγκλήθηκε μετά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2021, ώστε να παρουσιάσει μια γκάμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας, συνεχίζει να επεξεργάζεται τα σχέδια…
Ωστόσο καλά ενημερωμένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο bankingnews ότι η επιτροπή κυρώσεων κατά της Τουρκίας έχει ατονήσει.
Την ίδια στιγμή και κόντρα στις αναφορές περί διαλόγου και συνεχιζόμενων επαφών στο πλαίσιο των νέων διερευνητικών επαφών η πρώτη συνάντηση στις 25 Ιανουαρίου 2021 στην Κωνσταντινούπολη δεν πήγε καλά καθώς διαπιστώθηκε το χάσμα των διαφορών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδος.
Η ΕΕ ανακαλεί το σχέδιο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία
Με βάση καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, η Τουρκία κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες και ειδικά την Γερμανία, ότι άπαξ και αποσύρθηκαν τα ερευνητικά πλοία της Τουρκίας, το Oruc Reis από το Νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Barbaros από την νοτιοδυτική Κύπρο και ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα… δεν έχουν νόημα οι κυρώσεις.
Κατά τις ίδιες πηγές, η Τουρκία κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες να παγώσει την επιτροπή Josep Borrell του αρμοδίου για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η οποία θα συνέτασσε κατάλογο κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην νέα σύνοδο κορυφής 25 και 26 Μαρτίου 2021.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αποδυναμώνεται το επιχείρημα Σαμαρά του πρώην έλληνα πρωθυπουργού ο οποίος τάχθηκε κατά των διερευνητικών επαφών γιατί θα αποδυναμωθεί η πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία.
Εν μέρει είναι σωστή και λάθος αυτή η τοποθέτηση.
Η Τουρκία διαβλέποντας ότι εάν κάνει ένα βήμα πίσω και ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα, οι κυρώσεις θα αποσυρθούν, αυτές τις διαβεβαιώσεις πήρε από τον H. Mass τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο ρόλος της Γερμανίας
Η Γερμανία θεωρεί ότι η Τουρκία κάνει θετικά βήματα προς εξομάλυνση της έντασης στο Ανατολικό Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Heiko Mass ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών όταν επισκέφθηκε την Τουρκία πρόσφατα, διαβεβαίωσε την τουρκική πλευρά ότι «οι κυρώσεις έχουν τελειώσει ως απειλή για την Τουρκία»
Σοκ από το Ισραήλ, αποδομεί τον EastMed
Το bankingnews εδώ και μήνες προειδοποιεί ότι ο EastMed ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από το κοίτασμα Leviathan του Ισραήλ, θα περνάει από Κύπρο και Ελλάδα για να καταλήξει στην Ιταλία… δεν υφίσταται έχει καταρρεύσει λόγω κόστους και χρόνου αλλά και τεχνικών δυσκολιών.
Στην πράξη όμως το Ισραήλ ενταφίασε τον East Med καθώς όπως έχει αναφέρει το bankingnews το Ισραήλ πρότεινε στην Τουρκία… ότι εάν δείξει καλά δείγματα γραφής… θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μια παλαιότερη πρόταση να δημιουργηθεί αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας και έτσι το ισραηλινό φυσικό αέριο να διοχετεύεται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας και όχι μέσω EastMed.
H πρώτη συνάντηση δεν πήγε καλά μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας
Η πρώτη διερευνητική συνάντηση, μετά από 5 χρόνια μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας δεν πήγε καλά.
Κυρίως γιατί διαπιστώθηκε το χάσμα μεταξύ των δύο χωρών για τι τι θεωρούν πρόβλημα.
Η Ελλάδα εμφανίστηκε συνεπής με μονοθεματική ατζέντα, ενώ η Τουρκία ανέπτυξε την δική της προσέγγιση, παρουσιάζοντας μια σειρά θεμάτων που χαρακτηρίστηκαν μείζονος σημασίας για την τουρκική διπλωματία.
Η τουρκική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Sedat Önal και τον διπλωμάτη Παύλο Αποστολίδη επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, συμφώνησαν ότι διαφωνούν στην ατζέντα, ωστόσο θεωρείται θετικό το γεγονός ότι θα υπάρξει συνέχεια, η τουρκική αντιπροσωπεία θα έρθει στην Αθήνα για συνέχιση των διερευνητικών επαφών.
Ο υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να συναντήσει κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, δήλωσε ότι η Τουρκία ήταν προετοιμασμένη για συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, σε αντίθεση με την Αθήνα.
Τουρκία και επίμονη διπλωματία
Η στρατηγική της Τουρκίας το προσεχές διάστημα θα εστιάσει στην τακτική της επίμονης διπλωματίας στα εξής μέτωπα.
1)Συντηρώντας τον διάλογο με την Ελλάδα ακόμη και δεν έχει αποτέλεσμα είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει την Τουρκία.
Γιατί;
Εγκαταλείφθηκαν οι κυρώσεις των ευρωπαίων, ενώ ξεκινάει και διάλογος Τουρκίας με την ΕΕ… ώστε να κερδίσει η Άγκυρα και οικονομικά οφέλη.
2)Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και το Ισραήλ δημιουργούν ένα θετικότερο κλίμα και στις σχέσεις Τουρκίας με ΗΠΑ υπό την προεδρία Biden.
3)Η Τουρκία θέλει να κάνει μια νέα αρχή με την Ευρωπαική Ένωση, αν και ακόμη υπάρχει αμοιβαία καχυποψία.
4)Ο Biden ο αμερικανός Πρόεδρος έχει στόχο να αποκαταστήσει τους δεσμούς με το ΝΑΤΟ οπότε είναι βέβαιο ότι μια Τουρκία που προσπαθεί να λύσει τις διαφορές με τους γείτονες της ταιριάζει στο προφίλ Εξωτερικής Πολιτικής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.
5)Η Τουρκία είναι προνομιακός συνομιλητής με την Ρωσία και μπορεί το αντιαεροπορικό σύστημα S400 να πυροδότησε κυρώσεις των αμερικανών κατά της Τουρκίας, στην πράξη θα χρησιμοποιήσουν την Τουρκία οι ΗΠΑ… εκμεταλλευόμενοι τις σχέσεις με την Ρωσία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών