Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέα πυρά από Akar: Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Νέα πυρά από Akar: Μάταιες οι προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επιμένοντας στη γραμμή της διχοτόμησης

Σχετικά Άρθρα
Νέα πυρά εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
«Συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας στην Ανατολική Μεσόγειο βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Οι προσπάθειες της Ελλάδας να παρακάμψει αυτή τη συμφωνία είναι μάταιες.
Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία, τον διάλογο και τις ειρηνικές μεθόδους» επεσήμανε από τη Λιβύη.

Το Κυπριακό

Ο Akar αναφέρθηκε και στο Κυπριακό επιμένοντας στη γραμμή της διχοτόμησης.
«Δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελέσματα από την επαναδιαπραγμάτευση των προτάσεων λύσης που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς στην Κύπρο, γι’ αυτό και η λύση των δύο κρατών είναι πλέον η μοναδική βιώσιμη λύση.
Έτσι, ζητούμενο είναι η ειρήνη, ο διάλογος και οι σχέσεις καλής γειτονίας.
Ωστόσο, υπάρχει μια γλώσσα διαρκούς πρόκλησης, κρίσης, έλλειψης σεβασμού και απειλών από την ελληνική πλευρά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Akar υποστήριξε πως Τουρκία και Λιβύη έχουν κοινή ιστορία και αξίες.
Capture_13.JPG

Η μάχη Ελλάδας - Τουρκίας στη Λιβύη

Τον τελευταίο μήνα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σκληρό πόκερ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τη Λιβύη.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε την Τρίπολη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρέθηκε στη Βεγγάζη.
Επίσης, ο Λίβυος πρωθυπουργός, Abdul Hamid Dbeibeh, επισκέφθηκε την Τουρκία, ενώ ο πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed al-Menfi, συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό τη Λιβύης

Στην πραγματικότητα στο εσωτερικό της νέας λιβυκής κυβέρνησης συνυπάρχουν πολιτικοί που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν το ρόλο της Τουρκίας στη χώρα, και άλλοι που θεωρούν ότι η ραγδαία βελτίωση των σχέσεων Λιβύης - Ελλάδας και μέσω αυτής η προσέγγιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η συμφερότερη οδός.
Από τους πρώτους ξεχωρίζει ο προσωρινός πρωθυπουργός Dbeibeh και από τους δεύτερους ο προσωρινός πρόεδρος al-Menfi, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Al Qatrani και ο πρόεδρος της Βουλής, Aguila Saleh.

To... χαστούκι σε Τουρκία

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Najla Mohammed El Mangoush, ζήτησε την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη με τη συνδρομή της Τουρκίας.
«Υπογραμμίζουμε το σημαντικό ρόλο της Τουρκίας στον τερματισμό του πολέμου και για τη διατήρηση της εκεχειρίας. Καλούμε την Τουρκία να κάνει βήματα στην κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής των συμπερασμάτων της διάσκεψης του Βερολίνου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Καλούμε την Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για να τερματιστεί η παρουσία ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων στη Λιβύη» τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης