Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση ωφέλησε τον Μητσοτάκη - Πρώτες εκλογές χωρίς «εχθρικές κορώνες», η ξένη εμπλοκή κάνει τη ζημιά

Η ελληνοτουρκική προσέγγιση ωφέλησε τον Μητσοτάκη - Πρώτες εκλογές χωρίς «εχθρικές κορώνες», η ξένη εμπλοκή κάνει τη ζημιά
Χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους, καθώς το κύριο πρόβλημα μεταξύ των γειτονικών χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος πηγάζει από εξωτερική εμπλοκή επισημαίνει τουρκική εφημερίδα
Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν πως χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους, καθώς το κύριο πρόβλημα μεταξύ των γειτονικών χωρών στο Αιγαίο Πέλαγος πηγάζει από την εμπλοκή εξωτερικών παραγόντων, σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabbah σε άρθρο της.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τον δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, με διαφορά 35 ημερών.
Το συντηρητικό κόμμα του οποίου ηγείται η Νέα Δημοκρατία (NDP) εξασφάλισε το 40,8% των ψήφων, αλλά έπεσε κάτω από το απαιτούμενο 46% για να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο του.
Ωστόσο, η διατήρηση του ίδιου μεριδίου ψηφοφόρων με τις εκλογές του 2019 είναι αναμφισβήτητα επιτυχής.

Πρωτιά Μητσοτάκη, με προσφυγή στις... εντάσεις με Τουρκία

Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Μητσοτάκης θα αναδεικνυόταν πρώτος, αλλά η υποστήριξή του εκλογικού σώματος δεν έφτανε το όριο του 30%.
Με το 68% του πληθυσμού να δηλώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν σε λάθος δρόμο, η οικονομία ήταν αναμφισβήτητα το πρωταρχικό μέλημα.
Όταν οι εσωτερικές υποθέσεις πήραν μια στροφή προς το χειρότερο, ο Μητσοτάκης, όπως πολλοί Έλληνες πολιτικοί, κατέφυγε στην πυροδότηση εντάσεων με την Τουρκία.
Άλλωστε, είχε πολλά ζητήματα, όπως το Κυπριακό, εδαφικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και διεκδίκηση δικαιωμάτων σε ακατοίκητες βραχονησίδες στο Αιγαίο, όπως γράφει ο αρθρογράφος Melih Altinok.

Στρατιωτικοποίηση των νησιών

Στη συνέχεια, ο Μητσοτάκης συμμετείχε σε δραστηριότητες συγκέντρωσης όπλων σε γειτονικά νησιά του Αιγαίου, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες από την Τουρκία.
Παρά τις προειδοποιήσεις από την Τουρκία, δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον διάλογο με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan χωρίς να εμπλέκονται τρίτα μέρη.
Ωστόσο, ξέχασε γρήγορα την υπόσχεσή του στον Erdogan κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη.
Τον Μάιο του 2022, ενώ οι Τούρκοι αντιπρόσωποι συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις για την απόκτηση αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
Εκφώνησε μια συγκλονιστική ομιλία κατά της Άγκυρας για να πείσει τα μέλη του Κογκρέσου να μην πουλήσουν F-16 στο μέλος του ΝΑΤΟ, Τουρκία.
Η υποστήριξή του τον κυρίευσε τόσο πολύ που παρατήρησε: «Ακόμα και στην Ελλάδα δεν με έχουν χειροκροτήσει τόσο πολύ πριν».
Ωστόσο, δεν φαινόταν διατεθειμένος να αναρωτηθεί γιατί.

Προειδοποίηση Τσίπρα

Ακόμη και ο αντίπαλός του Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έλαβε περίπου το 18% των ψήφων στις πρόσφατες εκλογές, έπρεπε να προειδοποιήσει τον Μητσοτάκη για τον υπερβολικό εθνικισμό του προς την Τουρκία.
Ο Erdogan έκανε επίσης αποφασιστική δήλωση κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στα τέλη Ιουνίου, όταν ρωτήθηκε για το αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση. Αυτός απάντησε, "Τελείωσε. Πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους."

Ο σεισμός μαλάκωσε την ατμόσφαιρα - Mητσοτάκης: «Ας ξεκινήσουμε εκ νέου με αυτήν την περίσταση».

Οι σεισμοί της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία, που στοίχισαν τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους, άλλαξαν ολόκληρο το τοπίο.
Ο Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που τηλεφώνησε στον Erdogan, προσφέροντας ειλικρινή υποστήριξη.
Είπε, «Ας ξεκινήσουμε εκ νέου με αυτήν την περίσταση».
Μετά από ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Λάρισα στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Erdogan έστειλε μηνύματα παρηγοριάς στην Ελληνίδα Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Μητσοτάκη.
Και οι δύο ηγέτες μπήκαν στις αντίστοιχες εκλογές σε αυτό το μαλακό τοπίο και απέφυγαν να στοχοποιήσουν ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια των εκστρατειών τους.

Συγχαρητήρια μηνύματα

Ο ανθισμένος διάλογος συνεχίστηκε όταν ο Μητσοτάκης τηλεφώνησε στον Πρόεδρο Erdogan για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη στις 28 Μαΐου.
Τέλος, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκικής Προεδρίας ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Erdogan τηλεφώνησε στον Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί μετά την ορκωμοσία του.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Erdogan και ο Μητσοτάκης θα συναντηθούν στα διαλείμματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στις 12 Ιουλίου.
Οι φήμες αναφέρουν ότι η πρόταση για τη συνάντηση προήλθε από ελληνική πλευρά, υποδεικνύοντας ότι ο Μητσοτάκης συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κερδίσει εκλογές χωρίς κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Εν κατακλείδι, όπως έχω τονίσει συχνά σε αυτή τη στήλη, εάν τρίτα μέρη μείνουν έξω από αυτό, η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα ζητήματά τους.
Οι δύο γειτονικοί λαοί και κράτη που βρίσκονται αντιμέτωποι στο Αιγαίο δεν έχουν άλλο πρόβλημα πέρα από την εμπλοκή τρίτων.
02_13.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης