Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν Ursula von der Leyen - Κύπρος

Μεταναστευτικό: Τι συμφώνησαν Ursula von der Leyen  -  Κύπρος
Για λόγους ευνόητους και ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με το Λίβανο η Λευκωσία δημοσίως τηρεί σιγήν ιχθύος για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των Αθηνών
Πολιτική και οικονομική η στήριξη στον Νίκο Χριστοδουλίδη από την Ursula von der Leyen.
Το αποκαλυπτικό παρασκήνιο και τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στην Αθήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΡΤ, την Κυριακή 7 Απριλίου 2024.
Ενισχυμένος μετά και από τη σημερινή συνάντησή του με την Ursula von der Leyen. μεταβαίνει τη Δευτέρα (8/4)  στη Βηρυτό ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης.
Για λόγους ευνόητους και ενόψει της επικείμενης διαπραγμάτευσης με το Λίβανο η Λευκωσία δημοσίως τηρεί σιγήν ιχθύος για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των Αθηνών.
Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η συζήτηση κινήθηκε σε δύο άξονες: πρώτον, το πλάνο που ετοίμασε η ΕΕ ώστε να κινηθεί «πολύ συγκεκριμένα» στην ενίσχυση της Κύπρου για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, ως προς την κατάληξη αναφορικά με τα μηνύματα που θα μεταφέρει αύριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ηγεσία του Λιβάνου.
Το τελευταίο κρίνεται ως εξέχουσας πολιτικής σημασίας καθώς αυτά που θα ακούσει η Βηρυτός αύριο, δεν θα είναι απλώς θέσεις της Κύπρου αλλά θέσεις με τις οποίες συμφωνεί πλέον και η ΕΕ. Το θέμα άλλωστε θα μεταφερθεί στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ.
Εξίσου σημαντική ωστόσο, εάν όχι και σημαντικότερη για τις αυριανές εξελίξεις κρίνεται η οικονομική διάσταση.
Η ίδια πηγή τόνισε στην ΕΡΤ ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν πήγε εξαιρετικά προετοιμασμένη όσον αφορά και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης η οποία θα μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Λιβάνιους αξιωματούχους για τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας για ανακοπή των ροών.
Παράλληλα, τέτοια ενίσχυση θα υπάρξει και προς την κατεύθυνση της Κύπρου η οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει από πλευράς πόρων και δομών για τους Σύρους οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο νησί.
Η Λευκωσία δείχνει απόλυτα ικανοποιημένη από τη στάση της Προέδρου της Κομισιόν και ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι η ίδια πηγή τόνισε το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση.
Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας για τη στήριξη της Αθήνας και του Πρωθυπουργού προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και εξ αφορμής των όσων ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στην πλατφόρμα X για δεδομένη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο σημειώνοντας μάλιστα ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης