Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Βαριές καταγγελίες της Ρωσίας για Κύπρο στον ΟΗΕ: Η Λευκωσία συνεργάζεται με τη CIA, μεροληπτεί υπέρ Ουκρανών προσφύγων

Βαριές καταγγελίες της Ρωσίας για Κύπρο στον ΟΗΕ: Η Λευκωσία συνεργάζεται με τη CIA, μεροληπτεί υπέρ Ουκρανών προσφύγων
«Συνιστούμε στη Λευκωσία να διασφαλίσει την ελευθερία γνώμης και έκφρασης σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», υπογραμμίζει η Μόσχα σε αυστηρό τόνο
Η Μόσχα εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την «πίεση που ασκούν οι κυπριακές αρχές» σε Ρώσους πολίτες και νομικά πρόσωπα, καθώς και για το «ανεξέλεγκτο ανθρωποκυνηγητό» των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σε «ανεπιθύμητους Ρώσους», που ουσιαστικά διευκολύνεται από τη Λευκωσία, όπως καταγγέλλεται.
Μάλιστα, οι σχετικές βαρύτατες καταγγελίες κατά των κυπριακών αρχών αποτυπώθηκαν ανάγλυφα στην ομιλία του εκπρόσωπου της ρωσικής αντιπροσωπείας Ilya Barmin στην 46η σύνοδο της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (HRC) στη Γενεύη.
«Η πίεση των κυπριακών αρχών στους Ρώσους πολίτες και νομικά πρόσωπα υπό το πρόσχημα του ελέγχου των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων προκαλεί σοβαρή ανησυχία», τόνισε σχετικά ο διπλωμάτης σε συνάντηση της Ομάδας Εργασίας αφιερωμένη στην εξέταση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δημοκρατία του Κύπρου, στο πλαίσιο της διαδικασίας Καθολικής Περιοδικής Αναθεώρησης.
«Η εξάπλωση της πρακτικής, κατά την οποία οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες εξαπολύουν κυνηγητό σε ανεπιθύμητους Ρώσους στην Κύπρο, είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Συνιστούμε στην Κύπρο να θέσει τέλος σε τέτοιες ενέργειες», επισήμανε σε αυστηρό τόνο ο Barmin.
Μάλιστα, ο διπλωμάτης υπενθύμισε ότι τον Οκτώβριο του 2023, ο Alexander Gasyuk, ανταποκριτής της Rossiyskaya Gazeta στο νησί, συνελήφθη και εκδιώχθηκε από την Κύπρο με «τραβηγμένο» νομικό πρόσχημα.
Αποτέλεσμα «των βάναυσων ενεργειών των κυπριακών δυνάμεων ασφαλείας ήταν να υποστεί σωματικές βλάβες».
«Συνιστούμε στη Λευκωσία να διασφαλίσει την ελευθερία γνώμης και έκφρασης σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας.

Η Ρωσία θέτει το ζήτημα των Ουκρανών μεταναστών στην Κύπρο

Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στη Μόσχα και η επιδείνωση της κατάστασης σχετικά με τον «σεβασμό των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο και τις δύσκολες συνθήκες κράτησης παράτυπων μεταναστών» εκ μέρους των αρχών της Λευκωσίας.
«Σε αντίθεση με τους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, οι Ουκρανοί πρόσφυγες λαμβάνουν γρήγορα καθεστώς προσωρινής προστασίας», κατήγγειλε ο Barmin.
Βάσει αυτής της καταγγελίας, η ρωσική αντιπροσωπεία επέστησε την προσοχή στη Λευκωσία, προκειμένου να διασφαλίσει «μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχο από την κοινωνία των πολιτών για να διασφαλίσει ότι το καθεστώς αυτό παρέχεται στους πρόσφυγες επί ίσοις όροις, ανεξάρτητα από το κράτος καταγωγής τους».
Ακολούθως η Ρωσία ήγειρε και το ζήτημα της κατάστασης των κυπριακών σωφρονιστικλων ιδρυμάτων.
«Συνιστούμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και τους χώρους κράτησης σε πλήρη συμφωνία με τα σχετικά διεθνή πρότυπα», κατέληξε ο διπλωμάτης.
Επισημαίνεται ότι η Universal Periodic Review είναι ένας μηχανισμός συλλογής πληροφοριών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα 193 κράτη του ΟΗΕ.
Ουσιαστικά συνιστά μια συνεχή υπενθύμιση για τα κράτη προκειμένου να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε αυτούς τους τομείς.
Η Ομάδα Εργασίας HRC συγκροτείται, δε, από εκπροσώπους 47 κρατών που είναι μέλη του Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία.
Όλα τα κράτη του ΟΗΕ περιοδικά, περίπου μία φορά κάθε πέντε χρόνια, αποστέλλουν εκθέσεις στο HRC σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών.

H υπόθεση Gasyuk ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

Tον περασμένο Οκτώβριο, η Μόσχα είχε επισημάνει ότι είχε αρκετούς λόγους να πιστεύει πως δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στο περιστατικό σύλληψης του ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk στην Κύπρο, καθώς και σε «απαράδεκτες ενέργειες κατά ενός υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας».
Μάλιστα, το περιστατικό καταγγέλθηκε, τότε, επίσημα από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών συνέβαλαν στην οργάνωση αυτής της προβοκάτσιας», τόνισε σχετικά το υπουργείο.
Επίσης, η Ρωσία απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντος δημοσιογράφου ενώ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε με διάβημα και στον Πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρο Γιωργαλλή.
Αναλυτικότερα, το διάβημα της Μόσχας ανέφερε:
«Στις 6 Οκτωβρίου, ο Πρέσβης της Κύπρου στη Μόσχα κλήθηκε επειγόντως στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Εναντίον του υποβλήθηκε κατηγορηματική διαμαρτυρία σε σχέση με τις απαράδεκτες και προκλητικές ενέργειες των αρχών της χώρας κατά του διαπιστευμένου στη Λευκωσία ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk, καθώς και ενός υπαλλήλου της Ρωσικής Πρεσβείας D.V. Ο Doinikov ενώ εκτελούσε τα επίσημα καθήκοντά του <...> Ως αποτέλεσμα, αυτός και ένας εκπρόσωπος της διπλωματικής μας αποστολής που βρισκόταν στον τόπο του συμβάντος τραυματίστηκαν σωματικά και ο ίδιος ο Alexander Gasyuk ρίχτηκε πίσω από τα κάγκελα με σοβαρό τραυματισμό στο χέρι <. ..> Απαιτήθηκε από την κυπριακή διοίκηση να απελευθερώσει αμέσως τον Ρώσο ανταποκριτή, ενώ ζητήθηκαν εξηγήσεις για το εξωφρενικό περιστατικό και επίσημη απολογία».

Τα αντίποινα της Μόσχας για τη σύλληψη και την κακοποίηση του Ρώσου δημοσιογράφου

Ως απάντηση σε αυτό που έκρινε ως παρέμβαση ξένων μυστικών υπηρεσιών, η Μόσχα επέβαλε απαγόρευση εισόδου σε ορισμένους Κύπριους αξιωματούχους.
«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενημέρωσε στις 18 Ιανουαρίου τον πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα για τα αντίποινα σε σχέση με απαράδεκτες ενέργειες των κυπριακών αρχών (τον Οκτώβριο 2023) σε σχέση με τον ανταποκριτή της Rossiyskaya Gazeta A. G. Gasyuk, διαπιστευμένο στη Λευκωσία, και τον υπάλληλο της ρωσικής πρεσβείας, D. V. Doinikov.
Έτσι απαγορεύεται στους αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, άμεσα εμπλεκόμενους στην πρόκληση, να εισέλθουν στο έδαφος της χώρας μας σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί κανόνων αναχώρησης από τη Ρωσική Ομοσπονδία και εισόδου στη Ρωσική Ομοσπονδία της 15ης Αυγούστου 1996 № 114-FZ), ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ανταποκριτής της Rossiyskaya Gazeta, Alexander Gasyuk, συνελήφθη στις 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.
Τη στιγμή της κράτησης βρισκόταν σε αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι όπου μένει με την οικογένειά του.
Σε βάρος του δημοσιογράφου ασκήθηκε βία και τραυματίστηκε το χέρι.
Αργότερα, ο δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Στις 7 Οκτωβρίου επέστρεψε στη Ρωσία.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova επεσήμανε ότι η απέλαση του Gasyuk, είναι άλλη μια κίνηση που εντάσσεται στη δυτική εκστρατεία καταστολής οποιασδήποτε πηγής εναλλακτικών πληροφοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης