Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κίνδυνος θάνατος για Ευρώπη η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Noon – Στο στόμα του λύκου η Ελλάδα με αποστολή σοκ

Κίνδυνος θάνατος για Ευρώπη η πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ Steadfast Noon – Στο στόμα του λύκου η Ελλάδα με αποστολή σοκ
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2024 τις στρατιωτικές ασκήσεις «Steadfast Noon» στη Δυτική Ευρώπη, με βασικό σενάριο ένα θερμό πόλεμο με τη Ρωσία σε έδαφος χωρών της ΕΕ
Κλιμακώνεται ανεξέλεγκτα η ένταση στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια με ευθύνη της συλλογικής Δύσης, ειδικά στον πυρηνικό τομέα.
Εν μέσω εντάσεων και φόβων για έναν παγκόσμιο πόλεμο υψηλής έντασης, το ΝΑΤΟ έχει ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας πυρηνικές ασκήσεις, επιδεινώνοντας σημαντικά την κατάσταση ασφάλειας στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμια.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου 2024 τις στρατιωτικές ασκήσεις «Steadfast Noon» στη Δυτική Ευρώπη, με βασικό σενάριο ένα θερμό πόλεμο με τη Ρωσία σε έδαφος χωρών της ΕΕ.
Οι ασκήσεις απαίτησαν τεράστια στρατιωτική κινητοποίηση με τουλάχιστον 13 χώρες να συμμετέχουν υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.
Επικεντρώνονται στη βελτίωση της ικανότητας του ΝΑΤΟ να αναπτύξει και να χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκό έδαφος.
nooks_2_1.jpg


Πάνω από 2.000 στρατιώτες και 60 αεροσκάφη


Τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες και 60 αεροσκάφη από χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη για να λάβουν μέρος στην επιχείρηση«Steadfast Noon».
Στις ασκήσεις χρησιμοποιείται ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών, αεροσκαφών συνοδείας, μαχητικών και προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.
Οι περισσότερες ασκήσεις πραγματοποιούνται στο Βέλγιο και την Ολλανδία, 900 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Ρωσίας.
Ορισμένες διεξάγονται και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία.
«Σε έναν αβέβαιο κόσμο, είναι ζωτικής σημασίας να δοκιμάσουμε την άμυνά μας και να την ενισχύσουμε, ώστε οι αντίπαλοί μας να γνωρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο και σε θέση να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε απειλή», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Mark Rutte σχολιάζοντας την ασκήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία συμμετείχε πρόσφατα σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον κύριο σύμμαχό της, Λευκορωσία με βασικό σενάριο έναν πυρηνικό πόλεμο.

30 januari 2023, Malbork, Polen, Een Nederlands detachement van het 322 squadron is met 8 F-35's aanwezig voor de enhanched Air Policing missie tbv versterking NAVO's oostflank. Foto: F-35 operatieen vanaf de Poolse vliegbasis Malbork.
Τι σημαίνει «κοινή χρήση» των αμερικανικών πυρηνικών

Κεντρικό στοιχείο των ασκήσεων Steadfast Noon είναι η εξάσκηση της έννοιας της «κοινής χρήσης πυρηνικών» (nuclear sharing), η οποία επιτρέπει στα μαχητικά αεροσκάφη των συμμάχων του ΝΑΤΟ να προσομοιώνουν πολεμικές αποστολές με πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, που είναι αποθηκευμένα στο έδαφός τους.
Η έννοια αυτή της «κοινής χρήσης πυρηνικών» χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι ΗΠΑ ανέπτυξαν χιλιάδες όπλα με πυρηνικές κεφαλές σε συμμαχικές χώρες, όπως ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Ιταλία και η Δυτική Γερμανία.
Αυτά τα όπλα, τα οποία φρουρούνταν από προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Στρατού των ΗΠΑ, παραμένουν υπό τον έλεγχο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κατέχει τους κωδικούς για την ενεργοποίησή τους.
Μέχρι το 1991, η ΕΣΣΔ είχε αποσύρει όλα τα πυρηνικά όπλα της από την Ανατολική Ευρώπη και είχε καλέσει τις ΗΠΑ να κάνουν το ίδιο.

Ωστόσο  οι ΗΠΑ δεν ακολούθησαν ποτέ την κίνηση των Ρώσων, και σήμερα διατηρούν 100-150 βόμβες B61 στην Ευρώπη και την Τουρκία, όπως:

-10-15 βόμβες στην αεροπορική βάση Kleine Brogel στο Βέλγιο, που παραδίδονται από μαχητικά αεροσκάφη F-16 MLU και F-35A.

-10-15 B61 στην αεροπορική βάση Buchel στη Γερμανία, που παραδίδονται από αεροσκάφη PA-200 Tornado και μελλοντικά από F-35A.

- Μέχρι 45 B61 στις αεροπορικές βάσεις Aviano και Ghedi στην Ιταλία, με αεροσκάφη F-16 C/D, Tornado και F-35A.

- Περίπου 20 βόμβες στη βάση Volkel στην Ολλανδία, που παραδίδονται από F-16 MLU και F-35A.

- Μέχρι 50 B61 στην αεροπορική βάση Incirlik στην Τουρκία, με «σκιώδη» αεροσκάφη των ΗΠΑ, ο ακριβής αριθμός των οποίων αποκρύπτεται από την Άγκυρα.

Πυρηνική απάντηση στη Ρωσία

Η Μόσχα και το Μινσκ έχουν συνάψει συμφωνία που προβλέπει την απεριόριστη συνεργασία τους λόγω του Συμφώνου για την Ένωση των Κρατών.
Έτσι μία επίθεση στο έδαφος της Λευκορωσίας θεωρείται αυτόματα ως χτύπημα στη Ρωσία και νομιμοποιεί μια πυρηνική απάντηση.
Αυτή η συνεργασία Ρωσίας-Λευκορωσίας έχει επικριθεί συχνά από τη Δύση, η οποία δεν αποδέχεται καμία άλλη μορφή διεθνούς συνεργασίας εκτός από αυτή που διατηρείται μεταξύ δυτικών κρατών, επισημαίνει ο γεωπολιτικός – στρατιωτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Επίσης πρόσφατα, η Μόσχα και η Λευκορωσία πραγματοποίησαν κοινές πυρηνικές ασκήσεις, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τη συλλογική Δύση ως «παραβίαση» των διεθνών κανόνων.
Η κοινή πρωτοβουλία Ρωσίας-Λευκορωσίας νομιμοποιείται από το διεθνές δίκαιο, καθώς και οι δύο χώρες έχουν συνάψει συλλογική αμυντική σύμβαση στο πλαίσιο της Ένωσης των Κρατών.
Οι ασκήσεις χρησίμευσαν ακριβώς για να αποδείξουν την ετοιμότητα της Ρωσίας να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή κατά της ίδιας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας – η οποία αναγνωρίζεται από τη ρωσική κυβέρνηση ως ο κύριος κρατικός εταίρος της.
Υπό αυτή την έννοια, η Δύση νομιμοποιεί τις τρέχουσες ασκήσεις χρησιμοποιώντας τη ρητορική ότι είναι «αναγκαίο» να ανταποκριθεί στις πυρηνικές δοκιμές της Ρωσίας.
Προφανώς η Δύση αγνοεί το γεγονός πως η Ρωσία μόλις άρχισε ένα διεθνές πυρηνικό πρόγραμμα ως απάντηση στις συνεχείς αμερικανικές προκλήσεις.
noon.jpg

Πυρηνική κόλαση ζητούν οι ΗΠΑ

«Το καλύτερο που μπορεί να κάνει η Δύση στην παρούσα στιγμή της έντασης είναι να αμβλύνει τις ηγεμονικές της τάσεις και να αρχίσει να συνεργάζεται για την ειρήνη και την αποκλιμάκωση, επιτυγχάνοντας έτσι μια πυρηνική ισορροπία στην Ευρώπη», υποστηρίζει ο Leiroz.
Ξεκινώντας μεγάλης κλίμακας πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ακόμη και χωρίς τη χρήση πραγματικών πυρηνικών βλημάτων, η Ουάσιγκτον επιδεινώνει τις εντάσεις και συμβάλλει στην κλιμάκωση.
Δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιες ασκήσεις να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας στρατηγικής ισορροπίας, καθώς είναι απλώς ένας τρόπος να επιδεινωθούν οι ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
Υπό αυτή την έννοια, είναι επείγον να ληφθούν μέτρα αποκλιμάκωσης πριν περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή.
Στρατηγική της Δύσης είναι να συνεχίζει, να κλιμακώνει και να ανοίγει νέες εστίες πολεμικής έντασης.
Εάν το ΝΑΤΟ συνεχίσει να διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι μια σοβαρή διαταραχή της παγκόσμιας πυρηνικής ισορροπίας.
Αυτό το σενάριο μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσω μιας πραγματικής προσπάθειας για ειρήνη – κάτι που η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.
Από την πλευρά της η Ρωσία έχει χαράξει μία σαφέστατη κόκκινη γραμμή.
Καμία πυρηνική επίθεση δεν θα γίνει ανεκτή, ούτε μέσω αντιπροσώπων.
Πρόσφατα, το ρωσικό πυρηνικό δόγμα τροποποιήθηκε για να προετοιμαστεί η χώρα.
Πλέον μία επίθεση από μη πυρηνική χώρα, που θα στηρίζεται από κράτος που διαθέτει ατομικά όπλα, θα νομιμοποιεί πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία.
Αυτό σημαίνει ότι η ανοχή της Μόσχας στις εξωτερικές προκλήσεις μειώνεται, γεγονός που είναι άμεση συνέπεια της ανεύθυνης στάσης της Δύσης.
Για άλλη μια φορά η ευρωπαϊκή ασφάλεια –και όλου του κόσμου– απειλείται από τις επικίνδυνες ενέργειες των ΗΠΑ, οι οποίες αρνούνται να αναγνωρίσουν το αναπόφευκτο της δημιουργίας ενός πολυπολικού κόσμου, σημειώνει ο Leiroz.

greek_f16.jpg
Στο στόμα του λύκου η Ελλάδα - Στόχος ρωσικών αντιποίνων 

Στις επικίνδυνες πυρηνικές ασκήσεις Steadfast Noon συμμετέχει και η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Τρία μαχητικά F-16 viper έχουν μετασταθμεύσει στη Γερμανία για να λάβουν μέρος στις σχετικές ασκήσεις της Συμμαχίας.
 Ως προς τον ρόλο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τα ελληνικά μαχητικά αναμένεται είτε να συνοδεύουν τα αεροσκάφη που έχουν αναλάβει να πλήξουν τους στόχους με πυρηνικά, είτε να αναλάβουν τη θέση των μαχητικών της αντίπαλης χώρας που θα προσπαθήσει να σταματήσει τις πυρηνικές επιθέσεις.
Πρόκειται για μία πολύ επικίνδυνη αναβάθμιση του ελληνικού ρόλου στο πλαίσιο επιθετικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.
Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ακολουθεί μία επικίνδυνη αντιρωσική πολιτική.
Καθίσταται βασικός πολεμικός παράγοντας και γίνεται στόχος ρωσικών αντιποίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης