Υπαρκτός ή πλασματικός ο κίνδυνος εξόδου από την Ευρωζώνη
Στην Ελλάδα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, με το διεθνή Τύπο να εστιάζει στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.
Η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη ημέρα των εκλογών και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος φυσικά, μονοπωλούν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου.
Στην «ατζέντα» βέβαια, βρίσκεται και το σενάριο του Grexit, με τα διεθνή ΜΜΕ να εμφανίζονται διχασμένα ως προς το εάν συνιστά ένα πραγματικό ή υποθετικό σενάριο.
Πιο αναλυτικά:
FT: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι ή ΑΝ.ΕΛ. θα «βγάλει» η κάλπη της Κυριακής
Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα των καλπών στην Ελλάδα και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ενόψει της Κυριακής, πως «οι επενδυτές εμφανίζονται χαλαροί σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών μάλιστα, να καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον περασμένο Οκτώβριο».
Ενδεικτική του κλίματος, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, είναι η περαιτέρω πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδα.
Ωστόσο, οι Financial Times διερωτούνται περί του «τι μέλλει γενέσθαι», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενδεχομένως θα είναι ο νικητής, ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να μην συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παράλληλα, υπάρχει το ερώτημα, συμπληρώνει η εφημερίδα, κατά πόσο ισχύει το σενάριο του Grexit.
Προς επίλυση των δύο σημαινόντων ερωτημάτων, οι Financial Times παραθέτουν τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών…
Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group, εκτιμά - σε ποσοστό 60% - πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Παράλληλα, σημειώνει πως Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι είναι οι πλέον πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπάρχει ασάφεια περί των επόμενων βημάτων, ο Alberto Gallo, αναλυτής της Royal Bank of Scotland, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Αντιθέτως, πιστεύει πως από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων θα προκύψει μία «απαλή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη διαγραφεί του ελληνικού χρέους, αλλά όχι την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η Κομισιόν παράλληλα, αντιτίθεται στη διαγραφή του χρέους, τασσόμενη υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσής του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης.
Επομένως, αναμένουμε σε πρώτη φάση, μία ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.
Φυσικά, μία τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει εκ νέου για τη διαγραφή του» εξηγεί ενδελεχώς.
Στον αντίποδα, το Bruges Group υποστηρίζει πως «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, τη λιτότητα και τον έλεγχο της ΕΚΤ».
«Παρά το πρόγραμμα της ΕΚΤ, είναι πολύ αργά για την Ευρωζώνη. Το ευρώ, το οποίο υπονομεύεται από τη λιτότητα, έχει ήδη αποτύχει.
Την Κυριακή, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να φοβηθούν να λάβουν γενναίες αποφάσεις» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
WSJ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Συμβιβασμός ή Έξοδος;
Τα πιθανά σενάρια σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακή επιχειρεί να δώσει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα με άρθρο της η WSJ επιχειρεί να προβλέψει τι θα γίνει όσο αφορά την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
- Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση
Οι κάλπες της Κυριακές είναι πολύ πιθανό να αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν ο Αντώνης Σαμαράς κάνει την μεγαλύτερη αιφνιδιαστική νίκη από τη νίκη του Χάρι Τρούμαν το 1948.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί στήριξη και από άλλο κόμμα.
Μία συμμαχία με το κεντρώο Ποτάμι ή κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση πιο διαλλακτικές στις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Μία συμμαχία με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση.
- Ποιες συμφωνίες θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσουν για μια παράταση του προγράμματος στην Ελλάδα που κάνει πολλά πράγματα:
- Θα αποτελεί εγγύηση προς τους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνει την ισορροπία του προϋπολογισμού και την αναμόρφωση της οικονομίας της
- Θα εγγυάται την εφαρμογή φορολογικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να ξεκλειδώσει την δόση των 7,2 δισ.
- Θα διασφαλίσει την παραμονή ης Ελλάδας στο ευρώ, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων.
- Πόσος χρόνος μπορεί να δοθεί στη νέα κυβέρνηση
Η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη λήγει τον Ιούλιο.
Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά ήδη από τον Μάρτιο, όταν λήγουν οι αποπληρωμές των δανείων του ΔΝΤ.
Μάλιστα αν οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και τρόικας πάνε άσχημα, θα μπορούσε να γιγαντωθεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει χρόνος», τονίζει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics.
- Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία απορρίπτει ρητά;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμβιβαστεί προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός των αναλήψεων καταθέσεων και ένα νέο οικονομικό κραχ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχτεί μια νέα συμφωνία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.
- Τι γίνεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν όρο του μνημονίου;
Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολο για ΣΥΡΙΖΑ από μια στροφή στη δημοσιονομική πολιτική.
Όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τα μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί. Οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Το χάσμα μεταξύ των δύο θέσεων είναι τεράστιο.
- Τι θα συμβεί αν δενεπιτευχθεί συμφωνία;
Πρόκειται για έναν σοβαρό κίνδυνο, δεδομένου του χάσματος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των εταίρων, κυρίως με το Βερολίνο.
Ακόμη και το ενδεχόμενο αποτυχίας ενός συμβιβασμού μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Σε εκείνο το σημείο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να διατηρήσει τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ή να την διακόψει, λόγω της έλλειψης μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα είτε η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δραχμές για να γλυτώσει την οικονομία, την κυβέρνηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση.
- Είναι Γερμανία διατεθειμένη να ανεχθεί ελληνική έξοδο από το ευρώ;
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel θα ήθελε σίγουρα να αποφευχθεί ένα Grexit.
Το Grexit θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα αντιμετωπίσουν βαριές απώλειες από τα δάνεια προς στην Ελλάδα.
- Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στην εξουσία;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβαστεί γρήγορα με την Ευρώπη, συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων και υπό τον πανικό του Grexit πανικού, η οικονομία της Ελλάδας θα βρίσκεται υπό πολιορκία.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει από την εξουσία προκαλώντας νέες εκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήσει την αδύναμη θέση της Ελλάδας πολύ αργά, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.
Le Figaro: Μια καθοριστική εκλογική περίοδος «αναδύεται» στην Ελλάδα
Στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών αν κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ηγείται στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, αλλά και του κατακερματισμού των ψηφοφόρων σε πολλά πολιτικά σχήματα.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αυτοδυναμία, θα λάβει διερευνητική εντολή τριών ημερών προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αν δεν τα καταφέρει, η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Liberation: Με την αυτοδυναμία «φλερτάρει» ο Αλέξης Τσίπρας
Εφικτό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 25 Ιανουαρίου, η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία τονίζει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πλέον «φλερτάρει» με το 35% των ψήφων, γεγονός που θα του επιτρέψει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να έχει πλήρεις εξουσίες.
Διαφορετικά, όπως σημειώνεται, θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η πρόκληση για το κόμμα που θα έρθει πρώτο είναι να εκλέξει 151 βουλευτές ή να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που για να συμβεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει την Κυριακή το 35,6% των ψήφων και να μην υπάρξει μεγάλη αντιπροσώπευση όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα.
Αν αυτά λάβουν το 12% ή μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το πρώτο κόμμα τότε δεν θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος γίνεται αυτομάτως πρωθυπουργός.
Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εξακολουθεί να ελπίζει, καταλήγει το άρθρο.
El Pais: Ελληνικές εκλογές, «νέοι παίκτες σε ένα… αρχαίο δράμα»
Η πολιτική και το δράμα είναι πάντα αλληλένδετα στην Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο… χείλος της αβύσσου και της κοινωνικής πόλωσης.
Οι ακραίες διακηρύξεις, η μονομαχία των υποψηφίων, η έντονη ρητορική των ηγετών και το πάθος των ψηφοφόρων ήταν στοιχεία που πάντοτε χαρακτηρίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μεταξύ εκείνων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και εκείνων που φοβούνται ότι θα χάσουν τα πάντα.
Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνεται, με τον πιθανό νικητή με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει τη νίκη του σαν μια εκδίκηση για την ήττα των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949.
Παράλληλα, επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που η μάχη για την εξουσία δεν γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των μεγάλων δυναστειών που βρίσκονταν στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.
Οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου έχουν δώσει έξι πρωθυπουργούς και έχουν κυβερνήσει τη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που όπως αναφέρεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, δεν συμβαίνει τώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος τη Ν.Δ. και ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στην πολιτική «ελίτ», αλλά πρωταγωνιστούν ο καθένας με τον τρόπο του εδώ και πέντε έτη εν μέσω μιας φοβερής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κάνοντας μια σκιαγράφηση των ηγετών των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Α. Σαμαράς, ένας καιροσκόπος με βάση τους επικριτές του, διέσπασε τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της Μακεδονίας, ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη, ένα κόμμα με ξενοφοβικές πινελιές και το οποίο συνετρίβη αργότερα στις εκλογές, για να επιστρέψει στη Ν.Δ. το 2004 και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα τάχθηκε εναντίον του πρώτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηλικίας 40 ετών, ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας «άγνωστος» πολιτικός κομμουνιστικής προέλευσης.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, από το 5% που συγκέντρωσε το 2009 στο 16,6% τον Μάιο του 2012 και στο 27% έναν μήνα αργότερα του ίδιου έτους, ήρθε εν μέσω της διαμορφούμενης κατάστασης στην Ελλάδα από τη λιτότητα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, αλλά και απολύσεων, μειώσεων μισθών και συντάξεων, επιδείνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Ήταν τότε και όχι τώρα που έσπασε ο δικομματισμός, σημειώνεται.
Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2012, όταν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έλαβαν συνολικά το 35% των ψήφων έναντι του 89% που είχαν συγκεντρώσει το 2009.
Το πολιτικό σύστημα πληγώθηκε θανάσιμα και ένα αντισυστημικό κόμμα δεν επρόκειτο να χάσει την ευκαιρία.
Υπήρχε ένας ένοχος: η καγκελάριος Μέρκελ και το δόγμα της λιτότητας.
Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί τη συντηρητική Ευρώπη και άφησε «άφωνους» τους Σοσιαλδημοκράτες.
Όμως, η ελληνική πολιτική μνήμη είναι μακρά και ο λαϊκισμός και ο κρατισμός αυτής της νέας αριστεράς έχει τις ρίζες του στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε τον δρόμο προς την κατάκτηση της εξουσίας ζητώντας δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε., όντας αντίθετος με την ένταξη στην Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και φλερτάροντας με τις αραβικές δικτατορίες.
Τι θα έλεγαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αν άκουγαν τον Τσίπρα να επαναλαμβάνει αυτές τις απόψεις ενάντια στην ολιγαρχία και ενάντια στο καπιταλιστικό κλαμπ που ήταν η Ευρώπη, όπως έκανε και παλιά του ΠΑΣΟΚ;
Στο τέλος, τα πάντα μένουν στα λόγια, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Σήμερα, ύστερα από 240 δισ. ευρώ που δαπανώνται για διασώσεις και με τον Τσίπρα στις πύλες της εξουσίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του, δηλώνοντας υπέρ του ευρώ, της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους για την ελάφρυνση των πολιτών και εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς οικονομικής πολιτικής έναντι των ευρωπαίων πιστωτών.
Η ελληνική πολιτική ταλαντεύεται για μια ακόμη φορά μεταξύ του «Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» που διακήρυττε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
FT: Ο Στ. Θεοδωράκης μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι του Α. Τσίπρα
Την εκτίμηση ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παίξει κεντρικό ρόλο στις εκλογές» διατυπώνει η δημοσιογράφος Kerin Hope σε άρθρο της στους Financial Times, σημειώνοντας ότι το μόλις δέκα μηνών κόμμα, το Ποτάμι είναι έτοιμο για την πρώτη του εκλογή στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους FT ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν εμπνέει αναγκαστικά εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους του ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά το Ποτάμι στην Τρίτη θέση της εκλογικής αναμέτρησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας κυβέρνησης περνάει μέσα από τη στάση που κρατήσει ο Επικεφαλής του Ποταμιού.
«Η σθεναρή φωνή του υπέρ της Ευρώπης σηματοδοτεί ότι ο Θεοδωράκης είναι έτοιμος να αναδειχθεί σε κομβική φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και σημειώνει ότι αρκετοί ήδη επενδύουν στο Ποτάμι ως τη δύναμη που θα τραβήξει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από μια δυνητικά καταστροφική αντιπαράθεση με τους εταίρους,, σε ζητήματα όπως το χρέος.
«Μόλις o Τσίπρας συνειδητοποιήσει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, Το Ποτάμι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο άλλοθι για να βάλεις την άκρη τις θέσεις του κατά της λιτότητας. . . Είναι ίσως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ένας αναλυτής που διατηρεί την ανωνυμία του.
Μάλιστα σημειώνεται ότι ο κ Θεοδωράκης είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπό προϋποθέσεις.
«Η συνεργασία μας δεν θα είναι για την κατανομή υπουργείων. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μόνο στη βάση μιας σαφούς πολιτικής συμφωνίας», δήλωσε στους Financial Times και πρόσθεσε:
«Αν λάβουμε εντολή θα κάνουμε κάποιες δυναμικές προτάσεις για να ταρακουνήσουμε το σύστημα».
Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές θα εξαρτηθούν από το εάν το Ποτάμι θα καταφέρει να λάβει την Τρίτη θέση, περνώντας σε ποσοστό την Χρυσή Αυγή.
Οι FT επικαλούνται δηλώσεις ενός δημοσκόπου που αναφέρει:
«Φαίνεται να υπάρχει μια τάση προς την κατεύθυνση να ψηφιστεί να Ποτάμι για να αποτραπεί η Χρυσή Αυγή να βγει τρίτο και να πάρει μια εντολή», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θεωρείται από τους ψηφοφόρους ως απαράδεκτο αποτέλεσμα σε μια δημοκρατική χώρα».
Εν τω μεταξύ το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε η δημοσιογράφος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης , όπως η Αναστασία που δηλώνει «Έχω παρακολουθήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού αλλά δεν ξέρω πολλά για την πολιτική του» ή ο Αλέκος που δηλώνει: «Το Ποτάμι δεν ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα και έχει πολλούς αξιόλογους υποψήφιους».
AP: Αέρας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, όμως η λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη… γωνία
Αέρας πολιτικής αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, όμως η οικονομική λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη γωνία, τονίζεται σε άρθρο του πρακτορείου Associated Press.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος διάσωσης της χώρας, απολαμβάνει τουλάχιστον 4% διαφορά έναντι της Ν.Δ., του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορική πρωτιά για την ελληνική Αριστερά, ενδεχομένως να χρειαστεί τη στήριξη ενός εκ των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.
Η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε συναγερμό τις αγορές και τους επενδυτές λόγω της ρητορικής του για το χρέος και το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αν και είναι λιγότεροι εκείνοι που βλέπουν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως προάγγελο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, όπως στις εκλογές του 2012.
Οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να λάβει βοήθεια.
Αν τα πράγματα «στραβώσουν», η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, παρά την ύψους 240 δισ. ευρώ βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό που ακόμη παραμένει αμφίβολο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει το μίνιμουμ των 151 εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο, που χρειάζεται για να κυβερνήσει.
Αν όχι, θα πρέπει να αναζητήσει μια συνεργασία με έναν από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.
Από αυτούς θα πρέπει να εξαιρεθούν η Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται έγκλειστη στη φυλακή κατηγορούμενη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε.
Απομένουν, λοιπόν, ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι το νεοσχηματηθέν κόμμα Ποτάμι και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ.
Μια τρίτη επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμμα το οποίο συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα, όμως διαφωνεί σε σειρά άλλων πολλών θεμάτων.
Independent: Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών
Την εκτίμηση ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής, εκφράζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Τhe Independent.
Ειδικότερα σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής - όπως το χαρακτηρίζει - η ηγεσία του οποίου παράμεινε στη φυλακή για σχεδόν 1,5 χρόνο, αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.
Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα επαναφέρει το σενάριο του Grexit, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε αν οδηγήσει σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο.
Η Independent αναφέρεται και στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποιήσεις τραπεζών, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και κατάργηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
«Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα επαινέσει την Αθήνα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους ότι εάν έρθει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να προκληθεί τεράστιο πλήγμα, με σχολιαστές να αναβιώνουν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη», συμπληρώνεται.
Η εφημερίδα φιλοξενεί εκτίμηση του Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», ενώ εκτιμά ότι το κόμμα θα συνεργαστεί πιθανόν με το Ποτάμι.
SZ: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ε.Ε. - Ουτοπία η επιβίωση χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ουτοπικές τους υποσχέσεις, αλλά και σε ΝΔ και Ε.Ε. για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ασκεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
«Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση.
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του.
Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση.
Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες.
Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».
«Ο Σαμαράς ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές»
Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές.
Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά.
Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα.
Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά.
Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο.
Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000.
Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας;
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:
«Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν.
Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του.
Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή.
Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».
Reuters: Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, θα κινηθεί υψηλότερα των δημοσκοπήσεων
Πολλοί ψηφοφόροι της δεν αποκαλύπτουν στις μετρήσεις τι θα ψηφίσουν αναφέρει το δημοσίευμα
Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σχεδόν ύστερα από τρία χρόνια από την είσοδο της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή διεξάγει μια πολύ πιο ήσυχη προεκλογική εκστρατεία, μια και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται από αρκετές δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, γεγονός που – όπως υπογραμμίζεται – θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή στον προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποτύχουν είτε να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία είτε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί, η οποία έγινε από την φυλακή.
«Η τελευταία προεκλογική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να γίνει νωρίς επειδή στις 8 το βράδυ, οι πόρτες των φυλακών κλείνουν και η επικοινωνία διακόπτεται.
Για αυτό έπρεπε να κάνουμε την εκδήλωση στις 6 το απόγευμα προκειμένου ο αρχηγός να μπορεί να μιλήσει χωρίς να ανησυχεί για το εάν θα κλείσουν οι πόρτες των φυλακών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εκ των λίγων βουλευτών που είναι εκτός φυλακής.
Σημειώνεται ότι 7 από τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι ενώ οι τρεις τελούν υπό κατ’οίκον περιορισμό, και ενώ αναμένεται εντός του έτους η δίκη τους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρόλο αυτά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή θα δώσει μάχη με το Ποτάμι για την τρίτη θέση.
Ωστόσο πολλοί δημοσκόποι υποστηρίζουν πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ενδεχομένως να είναι υψηλότερα από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν.
Και αυτοί κυρίως ανήκουν στα εξτρεμιστικά κόμματα» υπογραμμίζει στο Reuters ο Γιώργος Σιακάς, δημοσκόπος και πολιτικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
«Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της αλλά από το 2012 φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκρυσταλλωθεί στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή και ότι συμβεί» τονίζει ο Σιακάς.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί:
«Την Κυριακή, θα πάρουμε περισσότερες ψήφους από ότι λάβαμε το 2012 και θα είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Μην πιστεύετε τους ψεύτες δημοσκόπους».
Handelsblatt: Πολύ κοντά στον γκρεμό η Ελλάδα - Κίνδυνος για τη ρευστότητα
«Πολύ κοντά στον γκρεμό», βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.
«Η κατάσταση είναι εύφλεκτη.
Η Ελλάδα βαδίζει αυτήν την ώρα κατά μήκος μιας μακράς διαδρομής στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Αν κάνει ένα βήμα προς τη λάθος πλευρά, αν σκοντάψει, η πτώση είναι σίγουρη. Η χρηματοδότηση της χώρας είναι τόσο οριακή, ώστε το κράτος ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας σε λίγες εβδομάδες, αν δεν σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και δεν λάβει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης και για μία προληπτική βοήθεια για το διάστημα μετά (σ.σ. τη λήξη του μνημονίου)», τονίζει το δημοσίευμα.
FT: Το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ ακτινοβολεί - Στα ύψη το credit risk λόγω των δεσμεύσεων για το χρέος
Στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το ευρώ έρχεται πλέον αντιμέτωπο με τις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Όπως επισημαίνουν, σε νέο δημοσίευμά τους, οι Financial Times, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά πως η Ελλάδα - μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου - θα αποκτήσει μια κυβέρνηση υπό τον αριστερό και αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι πως στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του.
Ωστόσο η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αποδεικνύει πως ο πιστωτικός κίνδυνος (credit risk) παραμένει όχι μόνο ζωντανός, αλλά και υψηλός.
Όσο περισσότερο λάμπει το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχε βρεθεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη...
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποκλείεται να δέχεται πιέσεις στη σκιά των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθεί απέναντι από τους ολιγάρχες όταν ανέλθει στην εξουσία.
Ποιος θα είναι ακριβώς ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών στην πορεία του ευρώ δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Reuters: Θα δοθεί νέα παράταση στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος
Όλα θα εξαρτηθούν από τα χρονικά περιθώρια που θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
Νέα παράταση πιθανόν να δοθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, το περιθώριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.
Πιθανότατα, λοιπόν, να δοθεί και νέα παράταση, εάν μάλιστα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ζητήσει.
FT: Ελάφρυνση του χρέους ζητούν 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι - «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»
Έκκληση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα, απευθύνουν μέσω των Financial Times, 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Joseph Stiglitz.
Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως τονίζουν, μόνο με τέτοια απόφαση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Παράλληλα προτείνουν τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης:
Πρώτον, υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για παράδειγμα και μόνο εάν η Ελλάδα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στη ρήτρα «bisque» στο βρετανικό δάνειο από τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο J M Keynes μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία δεν εξυπηρετούσε το χρέος της μέχρις ότου η οικονομία της ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δεύτερον, κάποια μείωση του χρέους, ειδικότερα του διμερούς επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Τρίτον, σημαντικά κεφάλαια για αποτελεσματικά επενδυτικά έργα, ειδικότερα για τις εξαγωγές.
Το σχέδιο Juncker θα ήταν ένα καλό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και τη γερμανική KfW.
Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς ενισχύει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως τονίζουν.
Παράλληλα καλούν την Ευρώπη να διαχωρίσει τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία, ενώ επικαλούνται ως παράδειγμα την ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας το 1950.
www.bankingnews.gr
Η διαφαινόμενη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η επόμενη ημέρα των εκλογών και η συζήτηση για το ελληνικό χρέος φυσικά, μονοπωλούν τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς Τύπου.
Στην «ατζέντα» βέβαια, βρίσκεται και το σενάριο του Grexit, με τα διεθνή ΜΜΕ να εμφανίζονται διχασμένα ως προς το εάν συνιστά ένα πραγματικό ή υποθετικό σενάριο.
Πιο αναλυτικά:
FT: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Ποτάμι ή ΑΝ.ΕΛ. θα «βγάλει» η κάλπη της Κυριακής
Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει μέχρι το άνοιγμα των καλπών στην Ελλάδα και σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Τύπος έχει στραμμένο το βλέμμα του στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Εξαίρεση δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν ενόψει της Κυριακής, πως «οι επενδυτές εμφανίζονται χαλαροί σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών μάλιστα, να καταγράφει τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη από τον περασμένο Οκτώβριο».
Ενδεικτική του κλίματος, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, είναι η περαιτέρω πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδα.
Ωστόσο, οι Financial Times διερωτούνται περί του «τι μέλλει γενέσθαι», καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ενδεχομένως θα είναι ο νικητής, ενδέχεται να μην εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία και να μην συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Παράλληλα, υπάρχει το ερώτημα, συμπληρώνει η εφημερίδα, κατά πόσο ισχύει το σενάριο του Grexit.
Προς επίλυση των δύο σημαινόντων ερωτημάτων, οι Financial Times παραθέτουν τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών…
Ο Mujtaba Rahman, αναλυτής της Eurasia Group, εκτιμά - σε ποσοστό 60% - πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας, καθώς δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Παράλληλα, σημειώνει πως Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ποτάμι είναι οι πλέον πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν και υπάρχει ασάφεια περί των επόμενων βημάτων, ο Alberto Gallo, αναλυτής της Royal Bank of Scotland, εκτιμά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Αντιθέτως, πιστεύει πως από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαίων θα προκύψει μία «απαλή» αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη διαγραφεί του ελληνικού χρέους, αλλά όχι την έξοδο από την Ευρωζώνη.
Η Κομισιόν παράλληλα, αντιτίθεται στη διαγραφή του χρέους, τασσόμενη υπέρ της ήπιας αναδιάρθρωσής του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της ωρίμανσης.
Επομένως, αναμένουμε σε πρώτη φάση, μία ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.
Φυσικά, μία τέτοια κίνηση δεν πρόκειται να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιέσει εκ νέου για τη διαγραφή του» εξηγεί ενδελεχώς.
Στον αντίποδα, το Bruges Group υποστηρίζει πως «θα ήταν καλύτερο για την Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ, τη λιτότητα και τον έλεγχο της ΕΚΤ».
«Παρά το πρόγραμμα της ΕΚΤ, είναι πολύ αργά για την Ευρωζώνη. Το ευρώ, το οποίο υπονομεύεται από τη λιτότητα, έχει ήδη αποτύχει.
Την Κυριακή, οι Έλληνες δεν θα πρέπει να φοβηθούν να λάβουν γενναίες αποφάσεις» διαμηνύει χαρακτηριστικά.
WSJ: Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών - Συμβιβασμός ή Έξοδος;
Τα πιθανά σενάρια σχετικά με το τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακή επιχειρεί να δώσει η Wall Street Journal.
Ειδικότερα με άρθρο της η WSJ επιχειρεί να προβλέψει τι θα γίνει όσο αφορά την επόμενη ελληνική κυβέρνηση, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους αλλά και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.
- Ποια θα είναι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση
Οι κάλπες της Κυριακές είναι πολύ πιθανό να αναδείξουν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εάν ο Αντώνης Σαμαράς κάνει την μεγαλύτερη αιφνιδιαστική νίκη από τη νίκη του Χάρι Τρούμαν το 1948.
Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα χρειαστεί στήριξη και από άλλο κόμμα.
Μία συμμαχία με το κεντρώο Ποτάμι ή κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κάνει την κυβέρνηση πιο διαλλακτικές στις συνομιλίες με τους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας. Μία συμμαχία με τους εθνικιστές Ανεξάρτητους Έλληνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια πιο σκληροπυρηνική κυβέρνηση.
- Ποιες συμφωνίες θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους για να κρατήσει την Ελλάδα ζωντανή
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πρέπει να συμφωνήσουν για μια παράταση του προγράμματος στην Ελλάδα που κάνει πολλά πράγματα:
- Θα αποτελεί εγγύηση προς τους πιστωτές ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βελτιώνει την ισορροπία του προϋπολογισμού και την αναμόρφωση της οικονομίας της
- Θα εγγυάται την εφαρμογή φορολογικών μέτρων και μεταρρυθμίσεων άμεσα προκειμένου να ξεκλειδώσει την δόση των 7,2 δισ.
- Θα διασφαλίσει την παραμονή ης Ελλάδας στο ευρώ, ούτως ώστε να συνεχιστεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ ακόμη και αν υπάρχουν μεγάλες εκροές καταθέσεων.
- Πόσος χρόνος μπορεί να δοθεί στη νέα κυβέρνηση
Η τελευταία προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρώπη λήγει τον Ιούλιο.
Ωστόσο αξιωματούχοι της Ευρωζώνης φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεμείνει από μετρητά ήδη από τον Μάρτιο, όταν λήγουν οι αποπληρωμές των δανείων του ΔΝΤ.
Μάλιστα αν οι συνομιλίες μεταξύ της Αθήνας και τρόικας πάνε άσχημα, θα μπορούσε να γιγαντωθεί η φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.
«Δεν υπάρχει χρόνος», τονίζει ο Gabriel Sterne, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Oxford Economics.
- Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συμβιβαστεί με τα μέτρα λιτότητας, τα οποία απορρίπτει ρητά;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συμβιβαστεί προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός των αναλήψεων καταθέσεων και ένα νέο οικονομικό κραχ.
Αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να δεχτεί μια νέα συμφωνία που θα αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία.
- Τι γίνεται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποτελούν όρο του μνημονίου;
Αυτό θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δύσκολο για ΣΥΡΙΖΑ από μια στροφή στη δημοσιονομική πολιτική.
Όλα τα ιδεολογικά ρεύματα του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τα μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αντιστρέψει μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη θεσπιστεί. Οι πιστωτές λένε ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει περαιτέρω μέτρα.
Το χάσμα μεταξύ των δύο θέσεων είναι τεράστιο.
- Τι θα συμβεί αν δενεπιτευχθεί συμφωνία;
Πρόκειται για έναν σοβαρό κίνδυνο, δεδομένου του χάσματος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των εταίρων, κυρίως με το Βερολίνο.
Ακόμη και το ενδεχόμενο αποτυχίας ενός συμβιβασμού μπορεί να οδηγήσει σε μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και στη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα.
Σε εκείνο το σημείο, η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να διατηρήσει τη ρευστότητα για τις ελληνικές τράπεζες ή να την διακόψει, λόγω της έλλειψης μιας μελλοντικής συμφωνίας.
Είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα είτε η Ελλάδα θα πρέπει να τυπώσει δραχμές για να γλυτώσει την οικονομία, την κυβέρνηση και το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση.
- Είναι Γερμανία διατεθειμένη να ανεχθεί ελληνική έξοδο από το ευρώ;
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Merkel θα ήθελε σίγουρα να αποφευχθεί ένα Grexit.
Το Grexit θα ήταν εξαιρετικά επιζήμιο για την εικόνα της Γερμανίας στην Ευρώπη.
Επιπλέον, η Γερμανία, όπως και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, θα αντιμετωπίσουν βαριές απώλειες από τα δάνεια προς στην Ελλάδα.
- Θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να μείνει στην εξουσία;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμβιβαστεί γρήγορα με την Ευρώπη, συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων και υπό τον πανικό του Grexit πανικού, η οικονομία της Ελλάδας θα βρίσκεται υπό πολιορκία.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πέσει από την εξουσία προκαλώντας νέες εκλογές.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιήσει την αδύναμη θέση της Ελλάδας πολύ αργά, όταν οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν ήδη φύγει από τη χώρα.
Le Figaro: Μια καθοριστική εκλογική περίοδος «αναδύεται» στην Ελλάδα
Στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η Ελλάδα μετά την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών αναφέρεται σε άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, στο οποίο υπογραμμίζεται το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών αν κανένα κόμμα δεν κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Όπως επισημαίνεται, παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά ηγείται στις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ των προτέρων, εξαιτίας της πολυπλοκότητας του εκλογικού συστήματος, αλλά και του κατακερματισμού των ψηφοφόρων σε πολλά πολιτικά σχήματα.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν λάβει την αυτοδυναμία, θα λάβει διερευνητική εντολή τριών ημερών προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας και αν δεν τα καταφέρει, η εντολή θα δοθεί στο δεύτερο κόμμα κ.ο.κ.
Σε περίπτωση που οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, τότε θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Liberation: Με την αυτοδυναμία «φλερτάρει» ο Αλέξης Τσίπρας
Εφικτό χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει την αυτοδυναμία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, 25 Ιανουαρίου, η γαλλική εφημερίδα Liberation, η οποία τονίζει ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς έρχεται πρώτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις και πλέον «φλερτάρει» με το 35% των ψήφων, γεγονός που θα του επιτρέψει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία και να έχει πλήρεις εξουσίες.
Διαφορετικά, όπως σημειώνεται, θα κληθεί να διαπραγματευθεί με τα μικρότερα κόμματα, προκειμένου να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Όπως σημειώνεται στο άρθρο, η πρόκληση για το κόμμα που θα έρθει πρώτο είναι να εκλέξει 151 βουλευτές ή να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία, κάτι που για να συμβεί το πρώτο κόμμα θα πρέπει να λάβει την Κυριακή το 35,6% των ψήφων και να μην υπάρξει μεγάλη αντιπροσώπευση όσον αφορά τα μικρότερα κόμματα.
Αν αυτά λάβουν το 12% ή μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων, το πρώτο κόμμα τότε δεν θα μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.
Στην αντίθετη περίπτωση, ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος γίνεται αυτομάτως πρωθυπουργός.
Προς το παρόν, ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εξακολουθεί να ελπίζει, καταλήγει το άρθρο.
El Pais: Ελληνικές εκλογές, «νέοι παίκτες σε ένα… αρχαίο δράμα»
Η πολιτική και το δράμα είναι πάντα αλληλένδετα στην Ελλάδα, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais, επισημαίνοντας ότι οι εκλογές της Κυριακής δεν είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο… χείλος της αβύσσου και της κοινωνικής πόλωσης.
Οι ακραίες διακηρύξεις, η μονομαχία των υποψηφίων, η έντονη ρητορική των ηγετών και το πάθος των ψηφοφόρων ήταν στοιχεία που πάντοτε χαρακτηρίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα από την αποκατάσταση της δημοκρατίας πριν από 40 χρόνια.
Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που το αποτέλεσμά τους θα κριθεί μεταξύ εκείνων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και εκείνων που φοβούνται ότι θα χάσουν τα πάντα.
Σίγουρα θα υπάρξουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνεται, με τον πιθανό νικητή με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις, τον ΣΥΡΙΖΑ, να βλέπει τη νίκη του σαν μια εκδίκηση για την ήττα των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο του 1946-1949.
Παράλληλα, επισημαίνεται, είναι οι πρώτες εκλογές που η μάχη για την εξουσία δεν γίνεται μεταξύ των εκπροσώπων των μεγάλων δυναστειών που βρίσκονταν στην εξουσία εδώ και δεκαετίες.
Οι οικογένειες Καραμανλή, Μητσοτάκη και Παπανδρέου έχουν δώσει έξι πρωθυπουργούς και έχουν κυβερνήσει τη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάτι που όπως αναφέρεται στο άρθρο της ισπανικής εφημερίδας, δεν συμβαίνει τώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος τη Ν.Δ. και ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στην πολιτική «ελίτ», αλλά πρωταγωνιστούν ο καθένας με τον τρόπο του εδώ και πέντε έτη εν μέσω μιας φοβερής οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.
Κάνοντας μια σκιαγράφηση των ηγετών των δύο κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, στο άρθρο σημειώνεται ότι ο Α. Σαμαράς, ένας καιροσκόπος με βάση τους επικριτές του, διέσπασε τη Νέα Δημοκρατία για το θέμα της Μακεδονίας, ιδρύοντας την Πολιτική Άνοιξη, ένα κόμμα με ξενοφοβικές πινελιές και το οποίο συνετρίβη αργότερα στις εκλογές, για να επιστρέψει στη Ν.Δ. το 2004 και να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος το 2009, ενώ ένα χρόνο αργότερα τάχθηκε εναντίον του πρώτου προγράμματος διάσωσης της χώρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ηλικίας 40 ετών, ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια ένας «άγνωστος» πολιτικός κομμουνιστικής προέλευσης.
Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, από το 5% που συγκέντρωσε το 2009 στο 16,6% τον Μάιο του 2012 και στο 27% έναν μήνα αργότερα του ίδιου έτους, ήρθε εν μέσω της διαμορφούμενης κατάστασης στην Ελλάδα από τη λιτότητα που επιβλήθηκε από το εξωτερικό, αλλά και απολύσεων, μειώσεων μισθών και συντάξεων, επιδείνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών.
Ήταν τότε και όχι τώρα που έσπασε ο δικομματισμός, σημειώνεται.
Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2012, όταν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ έλαβαν συνολικά το 35% των ψήφων έναντι του 89% που είχαν συγκεντρώσει το 2009.
Το πολιτικό σύστημα πληγώθηκε θανάσιμα και ένα αντισυστημικό κόμμα δεν επρόκειτο να χάσει την ευκαιρία.
Υπήρχε ένας ένοχος: η καγκελάριος Μέρκελ και το δόγμα της λιτότητας.
Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί τη συντηρητική Ευρώπη και άφησε «άφωνους» τους Σοσιαλδημοκράτες.
Όμως, η ελληνική πολιτική μνήμη είναι μακρά και ο λαϊκισμός και ο κρατισμός αυτής της νέας αριστεράς έχει τις ρίζες του στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος ξεκίνησε τον δρόμο προς την κατάκτηση της εξουσίας ζητώντας δημοψήφισμα για την ένταξη στην Ε.Ε., όντας αντίθετος με την ένταξη στην Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και φλερτάροντας με τις αραβικές δικτατορίες.
Τι θα έλεγαν σήμερα στις Βρυξέλλες, αν άκουγαν τον Τσίπρα να επαναλαμβάνει αυτές τις απόψεις ενάντια στην ολιγαρχία και ενάντια στο καπιταλιστικό κλαμπ που ήταν η Ευρώπη, όπως έκανε και παλιά του ΠΑΣΟΚ;
Στο τέλος, τα πάντα μένουν στα λόγια, σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.
Σήμερα, ύστερα από 240 δισ. ευρώ που δαπανώνται για διασώσεις και με τον Τσίπρα στις πύλες της εξουσίας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του, δηλώνοντας υπέρ του ευρώ, της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους για την ελάφρυνση των πολιτών και εναντίον οποιασδήποτε μονομερούς οικονομικής πολιτικής έναντι των ευρωπαίων πιστωτών.
Η ελληνική πολιτική ταλαντεύεται για μια ακόμη φορά μεταξύ του «Η Ελλάδα ανήκει στη Δύση», που έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» που διακήρυττε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
FT: Ο Στ. Θεοδωράκης μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι του Α. Τσίπρα
Την εκτίμηση ότι «ο Σταύρος Θεοδωράκης θα παίξει κεντρικό ρόλο στις εκλογές» διατυπώνει η δημοσιογράφος Kerin Hope σε άρθρο της στους Financial Times, σημειώνοντας ότι το μόλις δέκα μηνών κόμμα, το Ποτάμι είναι έτοιμο για την πρώτη του εκλογή στη Βουλή.
Σύμφωνα με τους FT ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν εμπνέει αναγκαστικά εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους του ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά το Ποτάμι στην Τρίτη θέση της εκλογικής αναμέτρησης, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία μιας κυβέρνησης περνάει μέσα από τη στάση που κρατήσει ο Επικεφαλής του Ποταμιού.
«Η σθεναρή φωνή του υπέρ της Ευρώπης σηματοδοτεί ότι ο Θεοδωράκης είναι έτοιμος να αναδειχθεί σε κομβική φιγούρα στην ελληνική πολιτική σκηνή» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο και σημειώνει ότι αρκετοί ήδη επενδύουν στο Ποτάμι ως τη δύναμη που θα τραβήξει τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από μια δυνητικά καταστροφική αντιπαράθεση με τους εταίρους,, σε ζητήματα όπως το χρέος.
«Μόλις o Τσίπρας συνειδητοποιήσει τους περιορισμούς που αντιμετωπίζει, Το Ποτάμι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο άλλοθι για να βάλεις την άκρη τις θέσεις του κατά της λιτότητας. . . Είναι ίσως το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ένας αναλυτής που διατηρεί την ανωνυμία του.
Μάλιστα σημειώνεται ότι ο κ Θεοδωράκης είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά υπό προϋποθέσεις.
«Η συνεργασία μας δεν θα είναι για την κατανομή υπουργείων. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε μόνο στη βάση μιας σαφούς πολιτικής συμφωνίας», δήλωσε στους Financial Times και πρόσθεσε:
«Αν λάβουμε εντολή θα κάνουμε κάποιες δυναμικές προτάσεις για να ταρακουνήσουμε το σύστημα».
Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές θα εξαρτηθούν από το εάν το Ποτάμι θα καταφέρει να λάβει την Τρίτη θέση, περνώντας σε ποσοστό την Χρυσή Αυγή.
Οι FT επικαλούνται δηλώσεις ενός δημοσκόπου που αναφέρει:
«Φαίνεται να υπάρχει μια τάση προς την κατεύθυνση να ψηφιστεί να Ποτάμι για να αποτραπεί η Χρυσή Αυγή να βγει τρίτο και να πάρει μια εντολή», συμπληρώνοντας ότι «αυτό θεωρείται από τους ψηφοφόρους ως απαράδεκτο αποτέλεσμα σε μια δημοκρατική χώρα».
Εν τω μεταξύ το δημοσίευμα επικαλείται δηλώσεις καθημερινών ανθρώπων που συνάντησε η δημοσιογράφος στην πλατεία Αγίας Ειρήνης , όπως η Αναστασία που δηλώνει «Έχω παρακολουθήσει τις προγραμματικές δηλώσεις του Ποταμιού αλλά δεν ξέρω πολλά για την πολιτική του» ή ο Αλέκος που δηλώνει: «Το Ποτάμι δεν ανήκει στο παλιό πολιτικό σύστημα και έχει πολλούς αξιόλογους υποψήφιους».
AP: Αέρας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, όμως η λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη… γωνία
Αέρας πολιτικής αλλαγής πνέει στην κουρασμένη από τη λιτότητα Ελλάδα, όμως η οικονομική λαίλαπα μπορεί να παραμονεύει στη γωνία, τονίζεται σε άρθρο του πρακτορείου Associated Press.
Όλες οι δημοσκοπήσεις συμφωνούν ότι το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση των όρων του προγράμματος διάσωσης της χώρας, απολαμβάνει τουλάχιστον 4% διαφορά έναντι της Ν.Δ., του κόμματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ωστόσο, όπως σημειώνεται, προκειμένου να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ιστορική πρωτιά για την ελληνική Αριστερά, ενδεχομένως να χρειαστεί τη στήριξη ενός εκ των μικρότερων πολιτικών σχηματισμών.
Η πιθανότητα νίκης του ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει σε συναγερμό τις αγορές και τους επενδυτές λόγω της ρητορικής του για το χρέος και το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, αν και είναι λιγότεροι εκείνοι που βλέπουν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ως προάγγελο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, όπως στις εκλογές του 2012.
Οι διεθνείς πιστωτές επιμένουν ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, προκειμένου να λάβει βοήθεια.
Αν τα πράγματα «στραβώσουν», η Ελλάδα θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία, παρά την ύψους 240 δισ. ευρώ βοήθεια.
Ωστόσο, αυτό που ακόμη παραμένει αμφίβολο είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει το μίνιμουμ των 151 εδρών στο ελληνικό κοινοβούλιο, που χρειάζεται για να κυβερνήσει.
Αν όχι, θα πρέπει να αναζητήσει μια συνεργασία με έναν από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς.
Από αυτούς θα πρέπει να εξαιρεθούν η Χρυσή Αυγή, η ηγεσία της οποίας βρίσκεται έγκλειστη στη φυλακή κατηγορούμενη για τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και το ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να συνεργαστεί με τον οποιονδήποτε.
Απομένουν, λοιπόν, ως πιθανοί κυβερνητικοί εταίροι το νεοσχηματηθέν κόμμα Ποτάμι και οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ.
Μια τρίτη επιλογή θα ήταν μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κόμμα το οποίο συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην ανάγκη να μπει τέλος στη λιτότητα, όμως διαφωνεί σε σειρά άλλων πολλών θεμάτων.
Independent: Η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών
Την εκτίμηση ότι η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών της Κυριακής, εκφράζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Τhe Independent.
Ειδικότερα σημειώνεται ότι το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής - όπως το χαρακτηρίζει - η ηγεσία του οποίου παράμεινε στη φυλακή για σχεδόν 1,5 χρόνο, αγωνίζεται σήμερα για την τρίτη θέση.
Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα επαναφέρει το σενάριο του Grexit, τονίζοντας ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε αν οδηγήσει σε μια καταστροφική έξοδο της Ελλάδας από την Eυρωζώνη.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών ιστορικών εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα μπορούσε να αναδείξει νικητή το πρώτο ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα της Ευρώπης.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει ότι θα επιδιώξει την επαναδιαπραγμάτευση και τη διαγραφή μέρους του τεράστιου χρέους της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα που επεβλήθη στην Ελλάδα από τους διεθνείς δανειστές της είναι μη βιώσιμο, τη στιγμή που πέρυσι ανήλθε σε 320 δισ. ευρώ, σχεδόν 30.000 ευρώ ανά κάτοικο.
Η Independent αναφέρεται και στα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για κρατικοποιήσεις τραπεζών, αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 750 ευρώ και κατάργηση των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.
«Από την πλευρά τους, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πρόσφατα επαινέσει την Αθήνα για τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής της, εκφράζοντας παράλληλα τον φόβο τους ότι εάν έρθει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα μπορούσε να προκληθεί τεράστιο πλήγμα, με σχολιαστές να αναβιώνουν συζητήσεις περί εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη», συμπληρώνεται.
Η εφημερίδα φιλοξενεί εκτίμηση του Μιχαήλ Σφακιανάκη, επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων RASS, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη εκλογική νίκη και να σχηματίσει μια ισχυρή κυβέρνηση», ενώ εκτιμά ότι το κόμμα θα συνεργαστεί πιθανόν με το Ποτάμι.
SZ: Κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ε.Ε. - Ουτοπία η επιβίωση χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για τις ουτοπικές τους υποσχέσεις, αλλά και σε ΝΔ και Ε.Ε. για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, ασκεί η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.
«Και μετά τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε τερματίζεται το πρόγραμμα δανειακής στήριξης της ΕΕ, η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια δεν πρόκειται να δοθεί δωρεάν, δηλαδή (δεν πρόκειται να δοθεί) χωρίς όρους για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, τις οποίες τελευταία ο (πρωθυπουργός Αντώνης) Σαμαράς αρνούνταν, σχεδόν σε μόνιμη βάση.
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει κι εκείνη με τους εταίρους στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο.
Διαφορετικά οι τράπεζες στην Αθήνα θα μείνουν όντως χωρίς μετρητά», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Γι αυτό, τονίζει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας, «δεν είναι ιδιαίτερα ευφυές να παρουσιάζει κανείς την ΕΕ ως σκιάχτρο και να ισχυρίζεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα προβλήματα της Ελλάδας.
Αυτό όμως κάνει ο Τσίπρας, μιλώντας συνεχώς για ʻεθνική ταπείνωσηʼ και υποσχόμενος μελλοντική ʻαυτονομίαʼ για τη χώρα του.
Μία Ελλάδα χωρίς ευρωπαϊκή ζωτική αρτηρία αποτελεί ψευδαίσθηση.
Αυτό το γνωρίζουν και οι περισσότεροι Έλληνες.
Τρία τέταρτα των Ελλήνων θέλουν να διατηρήσουν το ευρώ και οι περισσότεροι θα προτιμούσαν να μην προσέλθουν καν στις κάλπες».
«Ο Σαμαράς ευθύνεται για τις πρόωρες εκλογές»
Η κριτική διάθεση του σχολίου δεν στρέφεται ωστόσο αποκλειστικά στον ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνει η αρθρογράφος «ο ίδιος ο Σαμαράς είναι υπεύθυνος για τις πρόωρες εκλογές.
Ουσιαστικά τις προκάλεσε πιστεύοντας, εσφαλμένα, ότι θα ρίξει τη μεγάλη ζαριά.
Οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αντελήφθησαν τη ματαιότητα του σχεδίου και ετράπησαν σε φυγή. Τώρα προσεγγίζουν τον Τσίπρα.
Ο απολογισμός της κυβέρνησης Σαμαρά έχει θετικά και αρνητικά.
Για την Αθήνα ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός αποτελεί κάτι καινούργιο.
Η χώρα δεν απασχολεί 900.000 δημοσίους υπαλλήλους όπως το 2009, αλλά 650.000.
Όμως η ανεργία είναι τρομακτική, καθώς φτάνει στο 25% και το ¼ του ΑΕΠ έχει εξαλειφθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Δεν έχει κάνει λάθη όμως και η ίδια η ΕΕ ή τουλάχιστον εκείνοι που σχεδίασαν το πρόγραμμα βοήθειας;
Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει:
«Διαδοχικές κυβερνήσεις στην Αθήνα αρχικά φόρτωσαν τα βάρη στους ώμους των πιο αδύναμων και, όταν εκείνοι δεν είχαν τίποτε άλλο να συνεισφέρουν, άρχισε η αιμορραγία της μεσαίας τάξης με συνεχείς φορολογικές επιβαρύνσεις.
Οι επόπτες της ΕΕ το επέτρεψαν.
Αυτό ήταν ένα σοβαρό λάθος του προγράμματος διάσωσης, που απέτρεψε την ευρύτερη αποδοχή του.
Καμία κυβέρνηση στην Αθήνα δεν θα συνεχίσει τη δραστική πολιτική περικοπών, για την οποία επέβαλε μεταξύ άλλων και η ΕΕ.
Κάτι τέτοιο θα ήταν και παράλογο, η χώρα θα άφηνε την τελευταία της πνοή.
Τώρα προέχουν η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης με κάθε μορφή και η δίκαιη κατανομή των βαρών.
Το να λέμε πεισματικά ότι ʻθα συνεχίσουμε έτσιʼ δεν ωφελεί κανέναν».
Reuters: Η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτο κόμμα, θα κινηθεί υψηλότερα των δημοσκοπήσεων
Πολλοί ψηφοφόροι της δεν αποκαλύπτουν στις μετρήσεις τι θα ψηφίσουν αναφέρει το δημοσίευμα
Την εκτίμηση ότι είναι πολύ πιθανό η Χρυσή Αυγή να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου διατυπώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι σχεδόν ύστερα από τρία χρόνια από την είσοδο της στη Βουλή, η Χρυσή Αυγή διεξάγει μια πολύ πιο ήσυχη προεκλογική εκστρατεία, μια και τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη της βρίσκονται στην φυλακή με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται από αρκετές δημοσκοπήσεις να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, γεγονός που – όπως υπογραμμίζεται – θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί η τρίτη διερευνητική εντολή στον προφυλακισμένο αρχηγό της Χρυσής Αυγής να σχηματίσει κυβέρνηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ αποτύχουν είτε να εξασφαλίσουν αυτοδυναμία είτε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνεργασίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ομιλία του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συνάντηση μελών της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί, η οποία έγινε από την φυλακή.
«Η τελευταία προεκλογική εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, έπρεπε να γίνει νωρίς επειδή στις 8 το βράδυ, οι πόρτες των φυλακών κλείνουν και η επικοινωνία διακόπτεται.
Για αυτό έπρεπε να κάνουμε την εκδήλωση στις 6 το απόγευμα προκειμένου ο αρχηγός να μπορεί να μιλήσει χωρίς να ανησυχεί για το εάν θα κλείσουν οι πόρτες των φυλακών» ανέφερε σε δηλώσεις του ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, εκ των λίγων βουλευτών που είναι εκτός φυλακής.
Σημειώνεται ότι 7 από τους 16 βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι προφυλακισμένοι ενώ οι τρεις τελούν υπό κατ’οίκον περιορισμό, και ενώ αναμένεται εντός του έτους η δίκη τους.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι παρόλο αυτά και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Χρυσή Αυγή θα δώσει μάχη με το Ποτάμι για την τρίτη θέση.
Ωστόσο πολλοί δημοσκόποι υποστηρίζουν πως τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής ενδεχομένως να είναι υψηλότερα από αυτά που της δίνουν οι δημοσκοπήσεις.
«Υπάρχουν ψηφοφόροι, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν τι θα ψηφίσουν.
Και αυτοί κυρίως ανήκουν στα εξτρεμιστικά κόμματα» υπογραμμίζει στο Reuters ο Γιώργος Σιακάς, δημοσκόπος και πολιτικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία.
«Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις ιδιαιτερότητες της αλλά από το 2012 φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή έχει αποκρυσταλλωθεί στη συνείδηση πολλών ψηφοφόρων.
Υπάρχουν άνθρωποι που θα ψηφίσουν Χρυσή Αυγή και ότι συμβεί» τονίζει ο Σιακάς.
Το δημοσίευμα καταλήγει με τη δήλωση του Ηλία Κασιδιάρη σε προεκλογική συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στο Κορωπί:
«Την Κυριακή, θα πάρουμε περισσότερες ψήφους από ότι λάβαμε το 2012 και θα είμαστε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα.
Μην πιστεύετε τους ψεύτες δημοσκόπους».
Handelsblatt: Πολύ κοντά στον γκρεμό η Ελλάδα - Κίνδυνος για τη ρευστότητα
«Πολύ κοντά στον γκρεμό», βρίσκεται η Ελλάδα αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική Handelsblatt.
«Η κατάσταση είναι εύφλεκτη.
Η Ελλάδα βαδίζει αυτήν την ώρα κατά μήκος μιας μακράς διαδρομής στο χείλος του γκρεμού», αναφέρει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
«Αν κάνει ένα βήμα προς τη λάθος πλευρά, αν σκοντάψει, η πτώση είναι σίγουρη. Η χρηματοδότηση της χώρας είναι τόσο οριακή, ώστε το κράτος ενδέχεται να αντιμετωπίσει έλλειψη ρευστότητας σε λίγες εβδομάδες, αν δεν σχηματιστεί γρήγορα η νέα κυβέρνηση και δεν λάβει την έγκριση της ΕΕ και του ΔΝΤ για παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης και για μία προληπτική βοήθεια για το διάστημα μετά (σ.σ. τη λήξη του μνημονίου)», τονίζει το δημοσίευμα.
FT: Το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ ακτινοβολεί - Στα ύψη το credit risk λόγω των δεσμεύσεων για το χρέος
Στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την έναρξη προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, το ευρώ έρχεται πλέον αντιμέτωπο με τις εκλογές στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης.
Όπως επισημαίνουν, σε νέο δημοσίευμά τους, οι Financial Times, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν καθαρά πως η Ελλάδα - μετά την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου - θα αποκτήσει μια κυβέρνηση υπό τον αριστερό και αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλήθεια είναι πως στον δρόμο προς την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ρίξει τους τόνους και έχει χαλαρώσει ορισμένες από τις θέσεις του.
Ωστόσο η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα αποδεικνύει πως ο πιστωτικός κίνδυνος (credit risk) παραμένει όχι μόνο ζωντανός, αλλά και υψηλός.
Όσο περισσότερο λάμπει το άστρο του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει υποχωρήσει κοντά στα χαμηλά επίπεδα, στα οποία είχε βρεθεί κατά την κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη...
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν αποκλείεται να δέχεται πιέσεις στη σκιά των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ πως θα βρεθεί απέναντι από τους ολιγάρχες όταν ανέλθει στην εξουσία.
Ποιος θα είναι ακριβώς ο αντίκτυπος των ελληνικών εκλογών στην πορεία του ευρώ δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί.
Reuters: Θα δοθεί νέα παράταση στην Ελλάδα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του προγράμματος
Όλα θα εξαρτηθούν από τα χρονικά περιθώρια που θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου
Νέα παράταση πιθανόν να δοθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Σύμφωνα με τις πηγές της ΕΕ που επικαλείται το Reuters, το περιθώριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος, θα λήξει στις 28 Φεβρουαρίου.
Πιθανότατα, λοιπόν, να δοθεί και νέα παράταση, εάν μάλιστα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ζητήσει.
FT: Ελάφρυνση του χρέους ζητούν 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι - «Δώστε στην Ελλάδα μια ευκαιρία»
Έκκληση προς την Ευρώπη και τη Γερμανία να δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα, απευθύνουν μέσω των Financial Times, 15 κορυφαίοι οικονομολόγοι, μεταξύ των οποίων οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Joseph Stiglitz.
Οι οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν απαραίτητη την ελάφρυνση του χρέους, καθώς όπως τονίζουν, μόνο με τέτοια απόφαση θα μπορέσει η Ελλάδα να δημιουργήσει μία αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία θα εκμεταλλευθεί πλήρως τις ικανότητες του λαού για να συνεισφέρει σε μία ενοποιημένη και δημοκρατική Ευρώπη.
Παράλληλα προτείνουν τρεις μορφές χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης:
Πρώτον, υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Για παράδειγμα και μόνο εάν η Ελλάδα καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008. Υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στη ρήτρα «bisque» στο βρετανικό δάνειο από τις ΗΠΑ, που διαπραγματεύθηκε ο J M Keynes μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το οποίο η Βρετανία δεν εξυπηρετούσε το χρέος της μέχρις ότου η οικονομία της ανταποκριθεί σε συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Δεύτερον, κάποια μείωση του χρέους, ειδικότερα του διμερούς επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
Τρίτον, σημαντικά κεφάλαια για αποτελεσματικά επενδυτικά έργα, ειδικότερα για τις εξαγωγές.
Το σχέδιο Juncker θα ήταν ένα καλό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση αυτών των επενδύσεων που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να προέλθει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε. και τη γερμανική KfW.
Εκτός από την αύξηση της συνολικής ζήτησης, ένα τέτοιο μέτρο από την πλευρά της προσφοράς ενισχύει επίσης τη μελλοντική ανάπτυξη, όπως τονίζουν.
Παράλληλα καλούν την Ευρώπη να διαχωρίσει τη λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις, τονίζουν ότι η Ελλάδα αξίζει μια ευκαιρία, ενώ επικαλούνται ως παράδειγμα την ελάφρυνση του χρέους της Γερμανίας το 1950.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών