Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο Τσίπρας θυσιάζει το haircut στο βωμό της δημοσιονομικής χαλάρωσης

Economist: Ο Τσίπρας θυσιάζει το haircut στο βωμό της δημοσιονομικής χαλάρωσης
«Μεταξύ Απειλών και Κολακειών» η διαπραγμάτευση Ελλάδας - Βρυξελλών
Φως στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους αποπειράται να «ρίξει» ο Economist, διατηρώντας στάση αναμονής, ενόψει των κρίσιμων επαφών σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη.
Υπό τον τίτλο «Μεταξύ Απειλών και Κολακειών», το βρετανικό περιοδικό σημειώνει πως η Ελλάδα σταδιακά αποκτά τη συναίνεση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα σχέδιά της για αλλαγή των όρων του προγράμματος διάσωσης.
Ωστόσο, επισημαίνει, ο καταλυτικότερος παράγοντας έγκειται στην… Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Βαρουφάκης πραγματοποιούν περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προωθώντας την ανάγκη για ένα νέο deal» εξηγεί ο Economist.
Ενόσω όμως, οι Έλληνες συγκροτούν συμμαχίες, το Βερολίνο σκληραίνει τη ρητορική του, σημειώνει ο Economist.
«Ο ρόλος – καταλύτης ωστόσο, έγκειται στη στάση της ΕΚΤ, η οποία θα κρίνει εν πολλοίς και την έκβαση των διαπραγματεύσεων» εξηγεί εν συνεχεία.
Όπως αναλύει, ακόμη και εάν η Ελλάδα εξέλθει του προγράμματος, οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα μέσω του έκτακτου μηχανισμού βοήθειας (ΕLA).
«Όμως, δεν υπάρχει καμία απολύτως εγγύηση» διατείνει, υπενθυμίζοντας πως η ψήφος των 2/3 των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ καθίσταται αρκετή προκειμένου να διακοπή η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών.
Μάλιστα, μία τέτοια εξέλιξη, προειδοποιεί ο Economist, θα επιφέρει την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών και πιθανώς, την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
«Ο Mario Draghi δεν επιθυμεί μία τέτοια εξέλιξη, επομένως θα επιχειρήσει να διαμεσολαβήσει μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, προκειμένου να επέλθει συμφωνία» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Economist, η συμφωνία θα οικοδομηθεί σε δύο βάσεις:
- «Όχι» στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, «ναι» στην επέκταση των ωριμάνσεων και τη μείωση των επιτοκίων
- «Χαλάρωση» του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους 4,5% του ΑΕΠ. Μία τέτοια εξέλιξη, θα παράσχει στον Αλέξη Τσίπρα τον κατάλληλο δημοσιονομικό «χώρο», προκειμένου να εκτελέσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες.
Παράλληλα, τονίζει ο Economist, η Ευρωζώνη θα χορηγήσει στην Ελλάδα ένα τρίτο πακέτο βοήθειας.
Όμως προκειμένου να καταστεί αποδεκτό από την ελληνική πλευρά, το νέο πρόγραμμα δεν πρόκειται να ονομάζεται «μνημόνιο» και προφανώς, δεν θα υπάρχει… τρόικα!

Γεράσιμος Χιόνης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης