Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εconomist: Η πρόκληση Τσίπρα... Ικανοποίηση ψηφοφόρων και συμβιβασμός με δανειστές;

Εconomist: Η πρόκληση Τσίπρα... Ικανοποίηση ψηφοφόρων και συμβιβασμός με δανειστές;
Σύμφωνα με τον Economist «πολλά σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει την προθυμία του για συμβιβασμό»
Το ερώτημα αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να καταφέρει να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους της και ταυτόχρονα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές της θέτει με άρθρο του ο Economist.
Ειδικότερα στο άρθρο του περιοδικού σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εάν εφαρμοστεί πλήρως, θα οδηγήσει σε μια απότομη πτώση των εσόδων και μια μεγάλη αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα πολλοί Έλληνες σταμάτησαν να πληρώνουν φόρους πριν από τις εκλογές του περασμένου μήνα, προβλέποντας μείωση της φορολογίας και μία πιο ανεκτική από την νέα κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή καμία διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της Ελλάδας δεν είχε θετικό αποτέλεσμα, ενώ αρκετές χώρες όπως η Γερμανία πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.
«Εάν δεν βρεθεί σύντομα κάποιο είδος συμφωνίας τότε μία ελληνική χρεοκοπία θα είναι αναπόφευκτη» σημειώνεται.
Σύμφωνα με τον Economist το πρόβλημα της Ελλάδας είναι στη ρίζα του είναι απλό και συμπυκνώνεται στο ότι «η Ελλάδα δεν έχει αρκετά έσοδα για να πληρώσει τους λογαριασμούς της».
«Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η οικονομία της Ελλάδα έχει συρρικνωθεί περισσότερο από κάθε άλλη πλούσια χώρα καθώς την περίοδος 2008 με 2014 το ονομαστικό ΑΕΠ, ένα μειώθηκε κατά 22%, πολύ περισσότερο από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Την ίδια στιγμή οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% από το 2008, ενώ το μέσο εισόδημα μειώθηκε κατά 22% την περίοδο 2008 και 2013 ενώ για τους Έλληνες κάτω των 24 ετών τα εισόδημα μειώθηκε έως 38%. Η οικονομική κατάρρευση της Ελλάδα είναι ανάλογη με αυτή που σημειώθηκε στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο στη Λιβύη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Economist.
Εν τω μεταξύ η οικονομική βοήθεια που έλαβε η Ελλάδα το 2010 και το 2012 μετατόπισε τα χρέη της σε νέους πιστωτές ενώ σήμερα οφείλει περίπου 315 δισ. ευρώ (175% του ΑΕΠ).
Όπως σημειώνει ο Economist οι νέοι πιστωτές στην Ελλάδα είναι μεν γενναιόδωροι αλλά και αρκετά απαιτητικοί καθώς τα χρήματα δόθηκαν στην Ελλάδα με αυστηρούς όρους που αποσκοπούν στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
Οι όροι αυτοί περιλάμβαναν περικοπές στον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτικοποίηση των διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των λιμένων και κρατικών κτιρίων.
Ωστόσο η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την αποκατάσταση αυτών των μέτρων που επέβαλαν οι πιστωτές ενώ έχει προαναγγέλλει την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που θα κοστίσει στο κράτος 2 δισ. έσοδα.
Σε αυτό το πλαίσιο υπογραμμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας για να εξισορροπήσει τις απώλειες από αυτά τα μέτρα εναποθέτει τις ελπίδες του στην επιβολή φόρων και την καταστολή του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καυσίμων που κοστίζει στην κυβέρνηση περίπου 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Η καταπάτηση της φοροδιαφυγής και η πληρωμή φόρων από μεγιστάνες θα μπορούσαν να παρέχουν κάποια έξτρα έσοδα στο ελληνικό κράτος.
Μάλιστα ο Παναγιώτης Νικολούδης, ο πρώην τσάρος της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που ηγείται ένα νέο υπουργείο κατά της διαφθοράς, αποκάλυψε ότι υπάρχουν 3.500 περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής ύψους 7 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποφέρουν 2,5 δισ. ευρώ το 2015.
Ωστόσο ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που όλα αυτά τα χρήματα αποδοθούν στο κράτος, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να χρειάζεται 4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Economist «πολλά σχέδια της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν και ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δηλώσει την προθυμία του για συμβιβασμό» υπενθυμίζοντας ότι στις 9 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ένα σχέδιο που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την τήρηση του 70% του μνημονίου που έχει υπογραφεί αλλά και την πρόταση για το ελληνικό χρέος.
Όπως τονίζεται ο Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος για συμβιβασμό αλλά έχει στο μυαλό δύο ομάδες ψηφοφόρων που δεν μπορεί να δυσαρεστήσει καθώς θα αντιδράσουν έντονα.
Από τη μία είναι η ακροαριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων όπως ο Θεόδωρος Δρίτσας, ο υπουργός Ναυτιλίας που έχει υποσχεθεί να μπλοκάρει τη συμφωνία με την Cosco για τον ΟΛΠ.
Ωστόσο ενδεικτικό είναι ότι τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης, έχουν εκφράσει την υποστήριξη για την ολοκλήρωση της πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ.
Παράλληλα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ηγείται ένα νέο υπουργείο για την «παραγωγική ανασυγκρότηση», του περιβάλλοντος και της ενέργειας, έχει μπλοκάρει δύο άλλες προσφορές.
Από την άλλη πλευρά η άλλη ομάδα που ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να κρατήσει ικανοποιημένη είναι ένα μέρος του εκλογικού σώματος που στηρίζει τη ρήξη της κυβέρνηση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί στη συνέχεια, ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει δώσει πίσω την αξιοπρέπειά μας», δήλωσε μία 68χρονη συνταξιούχος επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση έρχεται σε αντιπαράθεση με τις ξένες δυνάμεις που έχουν κάνει τη ζωή μας τόσο δύσκολη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης