Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Κίνα προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές ότι διαθέτει υγιές οικονομικό και τραπεζικό σύστημα

tags :
FT: Η Κίνα προσπαθεί να καθησυχάσει τις αγορές ότι διαθέτει υγιές οικονομικό και τραπεζικό σύστημα
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 500 δις δολάρια
«Το οικονομικό σύστημα της Κίνας είναι απόλυτα σταθερό και υγιές» διαβεβαίωσε η κινεζική ρυθμιστική αρχή ξένου συναλλάγματος σήμερα (10/1) σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις παγκόσμιες αγορές μετά την ταραχώδη πρώτη εβδομάδα του χρόνου στα διεθνή χρηματιστήρια που οφειλόταν στην Κίνα.
Σύμφωνα ωστόσο με δημοσίευμα των Financial Times, η προσοχή παραμένει στραμμένη στην κεντρική Τράπεζα της Κίνας και τους τρόπους διαχείρισης του Γουάν αυτή την εβδομάδα , μετά και την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να θέσει σε λειτουργία το μηχανισμό προστασίας των μετοχών παρατείνοντας την απαγόρευση αγοράς και πώλησης μετοχών από μεγάλους μετόχους.
Το Γουάν υποχώρησε κατά 1,5% έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, με τους επενδυτές να φαίνεται ότι αγνοούν σε μεγάλο βαθμό τις καθησυχαστικές οδηγίες της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας η οποία έχει ως βασικό της στόχο την σταθεροποίηση του εθνικού της νομίσματος κυρίως απέναντι σε 13 ξένα νομίσματα και λιγότερο απέναντι στο δολάριο.
Στις υπεράκτιες αγορές το Γουάν υποχώρησε κατά 1,7% έναντι του δολαρίου σε Rmb 6.68, διευρύνοντας τη διαφορά μεταξύ των δύο επιτοκίων σε επίπεδα ρεκόρ.



Η διαφορά αυτή σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν δεδομένη την περαιτέρω αποδυνάμωση του κινεζικού νομίσματος.
Πριν από την απόφαση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας να υποτιμήσει το νόμισμα χωρίς καμία προειδοποίηση τον περασμένο Αύγουστο, οι τιμές του διαπραγματεύτηκαν ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο.
«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι το Γουάν παρασύρεται σε ένα σύστημα διαπραγμάτευσης δύο επιπέδων κι αυτό είναι ανησυχητικό», δήλωσε στους Finanacial Τimes ένας στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί .
ωστόσο οι αρμόδιες κινεζικές αρχές επιμένουν να διαβεβαιώνουν τους διεθνείς επενδυτές ότι το οικονομικό σύστημα της χώρας είναι σταθερό και δυνατό παρά το γεγονός ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας μειώθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 108 δις δολάρια, ποσό ρεκόρ.
«Οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν ότι οι κινεζικές αρχές θα ρίχνουν τα αποθεματικά τους επ αόριστων σε μια προσπάθεια να κρατήσουν το Γουάν σταθερό έναντι του δολαρίου» υποστήριξε ο Mansoor Mohi - Uddin , στρατηγικός αναλυτής της αγοράς με την RBS στη Σιγκαπούρη.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 500 δις δολάρια , αν και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό δεν αποτελεί ανησυχία , καθώς η χώρα κατέχει σήμερα πολύ περισσότερα από τα αποθέματα οικονομιών του επιπέδου της και μπορούν να αντέξουν οικονομικά ακόμη και περαιτέρω μείωσή τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης