Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FactSet: Συνεχίζεται η ανατίμηση του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων – Ποιοι ωφελούνται από την ενίσχυσή του

FactSet: Συνεχίζεται η ανατίμηση του δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων – Ποιοι ωφελούνται από την ενίσχυσή του
Το δολάριο αναμένεται να ανατιμηθεί κατά 6,5% έναντι του ευρώ το 2016 (από το 1,086 στο 1,020), κατά 5,6% έναντι του γεν (από τα 120,3 στα 127) και κατά 3,2% έναντι του γουάν (από τα 6,496 στα 6,7)
Το 2016 ξεκίνησε πολύ δύσκολα για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές: ο S&P 500 υποχωρεί 7,9% μέχρι τώρα, ο Eurostoxx 50 σημειώνει πτώση 8,8% και ο Nikkei 225 καταγράφει απώλειες 10,4%.
Στο επίκεντρο του αρνητικού κλίματος είναι η Κίνα, με τον δείκτη Shanghai Composite να σημειώνει πτώση 15% μέχρι τώρα το 2016.
Για αυτή τη μηχανή ανάπτυξης, την Κίνα, τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία και οι χαμηλότερες προβλέψεις για την ανάπτυξη παρασύρουν χαμηλότερα και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η απαισιοδοξία σχετικά με τις προοπτικές της Κίνας επιδρούν επιβαρυντικά στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων καθώς οι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη τους τον αντίκτυπο της χαμηλής ζήτησης από αυτόν τον βιομηχανικό γίγαντα.
Πέραν τούτων, όμως, και πάνω απ' όλα, το κινεζικό γουάν συνεχίζει να υποτιμάται έναντι του αμερικανικού δολαρίου.
Τον Αύγουστο του 2015, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας επέτρεψε μια οξεία υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου προκειμένου να αντιμετωπίσει την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και τις αναταραχές στο χρηματιστήριο.
Το νόμισμα υποτιμήθηκε overnight κατά 1,8%, όμως από τις αρχές Νοεμβρίου έχει υποτιμηθεί επιπλέον 4%.



Το δολάριο, όμως, δεν ενισχύεται μόνον έναντι του κινεζικού γουάν, αλλά ανατιμάται έναντι σχεδόν όλων των βασικών νομισμάτων.
Κατά τη διάρκεια του 2015 το δολάριο ανατιμήθηκε κατά 11,4% έναντι του ευρώ και κατά 5,8% έναντι της στερλίνας.
Ακόμη και αν οι αναλυτές ανησυχούν σχετικά με την ανθεκτικότητα της εν εξελίξει οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ, η οικονομία υπεραποδίδει στο μεγαλύτερο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου, ενισχύοντας τη θέση του δολαρίου ως ασφαλούς καταφυγίου.
Η αμερικανική οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε κατά 2,5% το 2015, πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες του G7 και της Ευρωζώνης.
Μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε κοντά σε αυτό παρουσιάζοντας ανάπτυξη 2,4%.
Επιπλέον των διαφορών όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη, το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται έναντι τον επονομαζόμενων νομισμάτων των εμπορευμάτων εξαιτίας των διολισθαινουσών τιμών του πετρελαίου.
Το 2015 το αμερικανικό δολάριο ανατιμήθηκε κατά 19,9% έναντι του δολαρίου Καναδά και 12,5% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας.



Η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, τον Δεκέμβριο του 2015 διασφάλισε τη συνέχιση της ενίσχυσης του δολαρίου.
Εν όψει των βελτιωμένων οικονομικών επιδόσεων, η FED ξεκίνησε ένα σταδιακό μονοπάτι προς ένα περισσότερο εξομαλυμένο περιβάλλον επιτοκίων.
Αναλυτές σε έρευνα του FactSet αναμένουν ότι το επιτόκιο στα τέλη του 2016 θα διαμορφωθεί στο 1,25% και πάνω από το 2% στα τέλη του 2017.
Οι άλλες κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών του G7 συνεχίζουν να διατηρούν την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης, αν και η Bank of England εκτιμάται ότι θα αρχίσει τον δικό της δρόμο προς τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων στα μέσα του 2016.



Οι σχετικά ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και η αύξηση των επιτοκίων θα επιτρέψουν στο δολάριο να συνεχίσει να ενισχύεται έναντι βασικών εμπορικών εταίρων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του FactSet, το δολάριο θα ανατιμηθεί κατά 6,5% έναντι του ευρώ το 2016 (από το 1,086 στο 1,020), κατά 5,6% έναντι του γεν (από τα 120,3 στα 127) και κατά 3,2% έναντι του γουάν (από τα 6,496 στα 6,7).
Εν τω μεταξύ, το δολάριο αναμένεται να αποδυναμωθεί ελαφρώς έναντι του δολαρίου Καναδά (4,1%) και της βρετανικής στερλίνας (3%).
Το ισχυρό δολάριο καθιστά δύσκολο για τους αμερικανούς εξαγωγείς να πωλήσουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό και πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποδώσει στο ισχυρό δολάριο και τις αδύναμες παγκόσμιες πωλήσεις την αδύναμη κερδοφορία τους.
Ωστόσο, φθηνότερες εισαγωγές και χαμηλές τιμές ενέργειας, είναι θετικά στοιχεία για τον αμερικανό καταναλωτή και θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να υποστηριχθεί γενικά η οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και αν το έλλειμμα στο αμερικανικό εμπορικό ισοζύγιο διευρυνθεί.
Οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ επίσης θα επωφεληθούν από το ισχυρό δολάριο και αυτό θα πρέπει να βοηθήσει ώστε να διαχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και έξω από τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης