Έχουμε εισέλθει σε έναν ψυχρό, ακήρυχτο νομισματικό πόλεμο, υποστηρίζει με άρθρο του ο διακεκριμένος Ισπανός οικονομολόγος Daniel Lacalle.
Τo μεγαλύτερο λάθος που διαπράττει μέχρι στιγμής ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, είναι ότι ακούει τις σειρήνες που του έλεγαν να υποτιμήσει το δολάριο, τυπώνοντας συνεχώς χρήματα, στο πλαίσιο όσων ορίζουν οι σύμβουλοί του ως υπέρμαχοι της νέα νομισματικής θεωρίας.
Καταστρέφοντας τη νομισματική δύναμη της χώρας του, μία πρόκειται να είναι η κατάληξη:
Η οικονομική κατάρρευση.
Έπειτα από μια πρωτοφανή αύξηση χρέους λόγω κολοσσιαίων μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, πολλές χώρες έχουν έρθει αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο υποτίμησης του νομίσματός τους – κάτι που πυροδοτεί, εκ των πραγμάτων, έναν νομισματικό πόλεμο.
Τι είναι ο νομισματικός πόλεμος
Ο νομισματικός πόλεμος είναι η διαμάχη μεταξύ δύο κρατών που τεχνηέντως υποτιμούν τα νομίσματά τους, με σκοπό να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να βλάψουν με αυτό τον τρόπο τις εξαγωγές των ανταγωνιστών τους.
Με άλλα λόγια, χρησιμοποιούν το νόμισμά τους για να εξασθενίσουν τα άλλα κράτη.
Αλλά αυτό αποτελεί έναν οικονομικό μύθο.
Η υποτίμηση δεν είναι ένα εργαλείο για εξαγωγές, είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί κανείς για να καταστρέψει την αγοραστική δύναμη των μισθών και των αποταμιεύσεων ωφελώντας τομείς χαμηλής παραγωγικότητας και την κυβέρνηση.
Η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να θεωρήσει ότι ορισμένες χώρες χειραγωγούν τα νομίσματά τους είναι πολύ σχετική και μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, όπως:
• Εξαίρεση εταιρειών από δημόσιες συμβάσεις.
• Αποκλεισμός ή διακοπή εμπορικών συμφωνιών.
• Απαίτηση για αυξημένη παρακολούθηση του ΔΝΤ.
• Κυρώσεις σε εταιρείες που διαπραγματεύονται αυτά τα νομίσματα και ενέργειες στο ΔΝΤ για την κατάργηση της νομισματικής τους ελευθερίας.
Χειραγώγηση νομίσματος
Είναι πολύ εύκολο να αποδειχθεί ότι μια χώρα δεν χειραγωγεί το νόμισμά της.
Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν ποτέ να κατηγορήσουν την Κίνα εάν η αξία του γιουάν δεν καθοριζόταν καθημερινά από την κυβέρνηση και αν δεν υπήρχαν οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.
Το πρόβλημα είναι ότι η Κίνα, η Ευρωζώνη και άλλες χώρες επιθυμούν την κατάρρευση του δολαρίου ΗΠΑ ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος για να ξεπροβάλουν ως εναλλακτική λύση.
Ως εκ τούτου, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσες κυβερνήσεις, τράπεζες και οικονομολόγοι παγκοσμίως ζητούν από την κυβέρνηση Biden να τυπώνει δολάρια εις το διηνεκές.
Ο απώτερος στόχος τους είναι η καταστροφή του δολαρίου ΗΠΑ.
Η υποτίμηση δεν είναι ένα εξαγωγικό εργαλείο, είναι ένα εργαλείο για την απόκρυψη των διαρθρωτικών ανισορροπιών και βλάπτει πάντα πολύ περισσότερο από ό, τι ωφελεί.
Κανείς δεν κερδίζει
Εάν όμως ο κόσμος μπαίνει σε έναν νομισματικό πόλεμο, με επίθεση στους μισθούς και τις αποταμιεύσεις, που συνεπάγεται η υποτίμηση, κανείς δεν κερδίζει.
Ένας νομισματικός πόλεμος είναι ένας πόλεμος ενάντια στους πολίτες, τους μισθούς και τις αποταμιεύσεις τους, για να ωφεληθούν οι αναποτελεσματικοί και χρεωμένοι τομείς.
Ένας νομισματικός πόλεμος θα καταστρέψει την αγοραστική δύναμη των μισθών και θα καταστείλει τις επενδύσεις και την κατανάλωση.
Ο νομισματικός πόλεμος δεν αφορά το ποιος κερδίζει, αλλά ποιος χάνει περισσότερο.
www.bankingnews.gr
Lacalle: Έχουμε εισέλθει σε έναν ψυχρό, ακήρυχτο νομισματικό πόλεμο
Ένας νομισματικός πόλεμος είναι ένας πόλεμος ενάντια στους πολίτες
Σχόλια αναγνωστών