Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Από τις πλέον πληγείσες χώρες η Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής - Βαρύ κόστος 7,7 δισ. από το 1980

Scope: Από τις πλέον πληγείσες χώρες η Ελλάδα λόγω κλιματικής αλλαγής - Βαρύ κόστος 7,7 δισ. από το 1980
Στα 197 εκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη Scope Ratings

Στα 197 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ή περί τα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σωρευτικά, από το 1980 έως το 2019 ανέρχεται το κόστος των επιπτώσεων των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τη Scope Ratings
Αν μη τι άλλο, τα ακραία κλιματικά φαινόμενα αποτελούν σημαντική πρόκληση για όλες τις κυβερνήσεις.
Οι ακραίες θερμοκρασίες, οι έντονες βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη.
Τέτοια συμβάντα είναι ολοένα και πιο πιθανό να γίνονται πιο συχνά και σοβαρά με την Ελλάδα καθώς και άλλα κράτη της Νότιας Ευρώπης να επηρεάζονται περισσότερο, αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Οι οικονομικές απώλειες λόγω ακραίων καιρικών και κλιματικών φαινομένων αντιπροσωπεύουν σημαντικό κίνδυνο στις χώρες μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).
Σε αυτό το πλαίσιο, το εκτιμώμενο οικονομικό κόστος για την περίοδο 1980-2019 ανέρχεται στα 446 δισεκατομμύρια ευρώ – τριπλάσιο κόστος από τη δεκαετία 1980-89.

αδ_6.JPG

Ελλείψει επενδύσεων άμβλυνσης των επιπτώσεων, το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε όλη την Ευρώπη.
Έτσι, παρότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών επιταχύνονται, οι επιπτώσεις των ακραίων κλιματικών γεγονότων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιστωτική πρόκληση για τις αξιολογήσεις των κρατών.

Οικονομικές επιπτώσεις

Οι φυσικοί κίνδυνοι είναι οι κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της ΕΕ και δη χώρες όπως η Ελλάδα.
Μεταξύ 1980 και 2019, οι ακραίες συνθήκες που σχετίζονται με το κλίμα αντιπροσώπευαν περίπου το 81% των συνολικών οικονομικών απωλειών που προκλήθηκαν από φυσικούς κινδύνους.
Σε κάθε περίπτωση, είναι δύσκολο να αναλυθούν οι τάσεις σε ό,τι αφορά τις οικονομικές απώλειες, δεδομένου ότι η συχνότητα των φυσικών καταστροφών, π.χ. δασικές πυρκαγιές, ποικίλλει σημαντικά από έτος σε έτος,
Εν προκειμένω, σημειώνει η Scope, το 2021 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε οικονομική βοήθεια 500 εκατ. ευρώ σε ανθρώπους που έχασαν σπίτια και περιουσίες στις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.
Και, δυστυχώς, οι χώρες με χαμηλότερο εισόδημα τείνουν να έχουν υποστεί το υψηλότερο κόστος από σοβαρά κλιματικά φαινόμενα.

δσ_2.JPG

Η υπερθέρμανση του πλανήτη προβλέπεται να αυξήσει την πιθανότητα σοβαρών επιπτώσεων στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, οδηγώντας σε έξαρση ακραίων γεγονότων και συναφών οικονομικών και δημοσιονομικών ζημιών, αναφέρει η Scope.
Συνακόλουθα, η ανθρώπινη θνησιμότητα θα αυξηθεί.
Το μεγαλύτερο μέρος των εκτιμώμενων οικονομικών επιπτώσεων θα οφείλεται στην αύξηση της ανθρώπινης θνησιμότητας από πιο ακραίες θερμοκρασίες.
Οι μεσογειακές οικονομίες, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους τομείς της Γεωργίας, της Αλιείας και του Τουρισμού, είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Η συνολική συνεισφορά της γεωργίας, της αλιείας, της δασοκομίας και του τουρισμού στο ΑΕΠ είναι περίπου 10% για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης έναντι 6% στη Βόρεια Ευρώπη.
Ο δε παράκτιος τουρισμός κινδυνεύει ιδιαίτερα λόγω των διαταραχών που συνδέονται με τις σφοδρές καταιγίδες στις μεταφορές, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στις οποίες βασίζεται ο κλάδος.
Παρομοίως, η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να οδηγήσει σε μετατοπίσεις στις τουριστικές ροές καθώς οι κλιματικές συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές στις βόρειες χώρες εις βάρος των νότιων περιοχών.
Η διάχυση λοιπόν του φυσικού κινδύνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβαθμίσεις, δεδομένου ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε φυσικούς κινδύνους.
das_6.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης