Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Σε μακροοικονομικό σοκ η ΕΕ αν υπάρξει εμπορική ρήξη Ρωσίας - Γερμανίας

Standard & Poor's: Σε μακροοικονομικό σοκ η ΕΕ αν υπάρξει εμπορική ρήξη Ρωσίας - Γερμανίας
«Πιστεύουμε ότι αυτό που θα κινούσε πραγματικά τη… μακροβελόνα θα ήταν κάποιου είδους εμπορική ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε ο Paul Gruenwald στο CNBC

Πιθανή η πρόκληση οικονομικού σοκ σε Ευρώπη και γενικότερα, αν υπάρξει εμπορική ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.
«Πιστεύουμε ότι αυτό που θα κινούσε πραγματικά τη… μακροβελόνα θα ήταν κάποιου είδους εμπορική ρήξη μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης», είπε ο Paul Gruenwald στο CNBC.
«Δεν πρόκειται απλώς για διακοπή του φυσικού αερίου – είτε η Γερμανία σταματήσει να αγοράζει είτε η Ρωσία το κόψει», πρόσθεσε.
Μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολλές παγκόσμιες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και του Καναδά, έχουν πλήξει τη Μόσχα με κυρώσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει εάν θα απαγορεύσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία και έχει δεσμευτεί να μειώσει τελικά την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο κατά τα δύο τρίτα.
Η Ρωσία, από την πλευρά της, ζήτησε από τις αποκαλούμενες «μη φιλικές» χώρες να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο, αναφερόμενη σε εκείνες που έχουν επιβάλει βαριές οικονομικές κυρώσεις με σκοπό να την απομονώσουν για την απρόκλητη επίθεση της στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από ρωσικούς αγωγούς και περίπου το ένα τέταρτο αυτού ρέει μέσω της Ουκρανίας.
Η Γερμανία προμηθεύεται περίπου το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία.
Ο Gruenwald πρόσθεσε:
«Έχουμε το ενεργειακό συγκρότημα, έχουμε τιμές εμπορευμάτων, έχουμε βιομηχανικές εισροές που εισάγει η Ευρώπη, όπως νικέλιο και τιτάνιο και άλλα παρόμοια πράγματα».
Η εταιρεία ερευνών και συμβούλων Wood Mackenzie προειδοποίησε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να υποστεί «μόνιμες αλλαγές», με το παγκόσμιο εμπόριο πιθανώς να μεταβάλλεται από την κρίση.
«Εάν η πανδημία Covid-19 υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξουν οι αλυσίδες εφοδιασμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογραμμίζει τη σημασία τού να έχουμε αξιόπιστους εμπορικούς εταίρους», έγραψε ο διευθυντής έρευνας Peter Martin σε σημείωμα της Τρίτης.
«Αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια μόνιμη αναδιάταξη του παγκόσμιου εμπορίου.
Η παγκόσμια οικονομία γίνεται πιο περιφερειακή – χρειαζόμαστε μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού με αξιόπιστους εταίρους».

Εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας

Μια εμπορική ρήξη μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας θα μπορούσε να πλήξει βάναυσα τη γερμανική μεταποίηση, είπε ο Gruenwald.
«Αυτό θα οδηγούσε σε… χαμηλότερο ΑΕΠ, χαμηλότερη απασχόληση, χαμηλότερη εμπιστοσύνη – και τότε θα δεχόμασταν ένα είδος μακροοικονομικού σοκ.
Άρα, αυτό είναι το είδος του σεναρίου», προειδοποίησε.
Το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Ρωσίας εκτινάχθηκε σημαντικά το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με την αξία των αγαθών να αυξάνεται κατά 34,1%, στα 59,8 δισεκατομμύρια ευρώ (65 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας.
Οι εισαγωγές της Γερμανίας από τη Ρωσία αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 54,2% σε σύγκριση με το 2020.
Οι εξαγωγές αυξήθηκαν επίσης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από τις εισαγωγές – αυξήθηκαν κατά 15,4%.
Τα κύρια προϊόντα που εξήγαγε η Γερμανία στη Ρωσία περιελάμβαναν οχήματα, μηχανήματα, ρυμουλκούμενα και χημικά προϊόντα, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Οι κύριες εξαγωγές της Ρωσίας στη Γερμανία περιελάμβαναν αργό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, μέταλλα και άνθρακα.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 2,3% του συνολικού γερμανικού εξωτερικού εμπορίου και ήταν η τέταρτη πιο σημαντική χώρα για τις γερμανικές εισαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης