Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το κόστος των εθνικών πoλέμων και η ελάφρυνση χρέους - Γιατί Μεσολόγγι και Μαριούπολη δεν έχουν καμία σχέση

Το κόστος των εθνικών πoλέμων και η ελάφρυνση χρέους - Γιατί Μεσολόγγι και Μαριούπολη δεν έχουν καμία σχέση
Όπως η μικρή Ελλάδα κατά την επανάσταση του 1821 έτσι και η Ουκρανία σήμερα υπερδανείζεται για να υποστηρίξει μια πολεμική τους προσπάθεια ενάντι σε έναν υπέρτερο αντίπαλο, με τους αναγακίες στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Μόνο που η στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στα χρέη των δύο χωρών είναι εντελώς διαφορετική
Σχετικά Άρθρα

Όπως ξέρουν από τα μαθήματα ιστορίας όλοι όσοι έχουν τελειώσει Λύκειο και όπως έγινε ευρύτερα γνωστό στα χρόνια της μεγάλης κρίσης χρέους, το ελληνικό κράτος ταλαιπωρήθηκε επί 180 χρόνια με διαδοχικές χρεοκοπίες, εν μέρει γιατί ήταν χρεωμένο πριν από τη γέννησή του.

Αυτό έγινε επειδή οι κυβερνήσεις της Επανάστασης για να στηρίξουν την πολεμική προσπάθεια απέναντι στις υπέρτερες δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πήραν τρία δάνεια από τις αγγλικές τράπεζες για να αγοράσουν όπλα, με επαχθέστατους όρους, τα οποία έπρεπε να αποπληρωθούν μετά από μια χώρα τόση δα, φτωχή και κατεστραμμένη από τον πόλεμο.

Και βέβαια, πληρώθηκαν στο ακέραιο με τόκους και πανωτόκια, χωρίς καμιά ελάφρυνση ή διαγραφή χρέους, και δανεισμός στο δανεισμό, χρέος στο χρέος, ανά τις δεκαετίες, σε συνδυασμό βεβαίως, με τις λάθη των ελληνικών κυβερνητικών και τις διεθνείς αρνητικές συγκυρίες, φτάσαμε στην κρίση του 2010 και στη χρεοκοπία του 2012, όπου βεβαίως δεν υπήρξε πραγματική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Μα θα πει ο αναγνώστης πώς τα θυμηθήκατε όλα αυτά σήμερα; Τα θυμηθήκαμε γιατί ψάχνοντας τις αξιολογήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings, βρήκαμε μια ανάλυση του Dennis Shen, διευθυντή του τμήματος πιστοληπτικής αξιολογησης κρατών της Scope, και μέσα στις γραμμές ανακαλύψαμε κάτι που δεν ξέραμε:

Ότι ειδικώς στην Ουκρανία, έχει δοθεί ελάφρυνση του δημόσιου χρέους που με τρόπο αναμενόμενο σχεδόν διπλασιάστηκε κατά τον σύντομο πόλεμο της Κριμαίας και το 2015 και αναμένεται με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι θα δοθεί νέα ελάφρυνση χρέους και πιθανώς διαγραφή μεγάλου μέρους του μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία.

Διαφορετικά μέτρα και σταθμά λοιπόν στην περίπτωση της Ελλάδας και στην περίπτωση της Ουκρανίας, άλλο Μεσολόγγι και άλλο Μαριούπολη, και καλό είναι αυτό να το έχουμε όλοι υπόψη μας, ακόμη και οι κυβερνητικοί

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε την ανάλυση του Dennis Shen από της Scope Ratings
 

Ουκρανία: Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 40% το 2022
Τεράστια χρηματοδότηση, ακολουθεί το έργο της ανοικοδόμησης

Η οικονομία της Ουκρανίας θα υποστεί ύφεση 40% το 2022 εν μέσω του εξελισσόμενου πολέμου, εκτιμά ο Dennis Shen. Η μελλοντική πιστοληπτική ικανότητα της χώρας εξαρτάται από την έκβαση του πολέμου, το τελικό κόστος της σύγκρουσης και τη βοήθεια των κρατών της Δύσης για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Αναλυτικότερα, σημειώνει ο Dennis Shen, η αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας είναι τεράστια, αλλά είναι πιθανό η παραγωγή να ανακάμψει εν μέρει κατά το ένα πέμπτο το 2023 καθώς θα επανέρχεται η δραστηριότητα όπου η πολεμικη σύγκρουση χαλαρώνει. Για το λόγο αυτό, το ΑΕΠ της Ουκρανίας μπορεί το 2023 να βρρεθεί δυνητικά 30% κάτω από τα επίπεδα του 2021.
Η σοβαρή μείωση του ουκρανικού ΑΕΠ θα ασκήσει τεράστια πίεση στη βιωσιμότητα του χρέους. Το δημόσιο χρέος προς το ΑΕΠ της Ουκρανίας αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά σε πάνω από 90% έως το 2027, από 48,9% στα τέλη του 2021. Ωστόσο, οι προοπτικές για το χρέος της Ουκρανίας θα ήταν πολύ πιο ζοφερές αν δεν υπήρχαν κυβερνητικά μέτρα και η πολύ σημαντική διεθνής οικονομική βοήθεια.

Λόγω της πολύ απότομης αύξησης του δημοσίου χρέους της κατά την κρίση της Κριμαίας το 2014-15, η κυβέρνηση της Ουκρανίας αυτή τη φορά υποστήριξε τη δυναμική του χρέους μέσω διοικητικών ελέγχων, ενώ η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας (NBU) καθόρισε τη συναλλαγματική ισοτιμία. Η κίνηση περιόρισε την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος στο 5% έναντι του ευρώ από τον Νοέμβριο του 2021, αν και τα ανεπίσημα επιτόκια είναι περίπου 22% χαμηλότερα από τα επίσημα σε αυτό το στάδιο. Η Κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας στήριξε το εθνικό νόμισμα πουλώντας ξένο νόμισμα, οπότε τα συναλλαγματικά αποθεματικά της χώρας μειώθηκαν στα 24,0 δισ. δολάρια τον Απρίλιο από 29,4 δισ. δολάρια τον Δεκέμβριο του 2021.

Το χρηματοδοτικό κενό της Ουκρανίας κυμαίνεται μεταξύ 5-7 δισ. δολάρια το μήνα αλλά καλύπτεται από την οικονομική βοήθεια των κρατών της Δύσης. Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει ότι τελικά θα καταβάλλουν στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 40 δισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προτείνει την έκδοση ομολόγων με την εγγύηση των κρατών μελών για να χρηματοδοτήσει την Ουκρανία με δάνειο έκτακτης ανάγκης ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ παράλληλα με ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων και δανείων «Rebuild Ukraine». Το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν επίσης δημιουργήσει λογαριασμούς όπου δέχονται δωρεές, χορηγίες και δάνεια από διάφορους διεθνείς πολυμερείς και διμερείς ευεργέτες.

Ωστόσο, η Ουκρανία αντιμετωπίζει το τρομακτικό κόστος της ανοικοδόμησης της οικονομίας. Η κυβέρνηση εκτιμά σε 560 δισεκατομμύρια δολάρια το κόστος της επισκευής των κατεστραμμένων υποδομών και της αποκατάστασης του φυσικού κεφαλαίου. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της κυβέρνησης της Ουκρανίας θα αυξηθεί στο 15% του ΑΕΠ φέτος από 4% το 2021. Την περίοδο 2023-25, το έλλειμμα θα παραμείνει πάνω από το 10% του ΑΕΠ ετησίως.

Μακροπρόθεσμα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν σκεφτεί να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά αποθεματικά, ακόμη και τη ρευστοποίηση κατασχεθέντων περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών ύψους 300 δισ. ευρώ για να τα καταβάλλουν ή να τα χρησιμοποιήσουν ως εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας.

Αυτό έχει ξαναγίνει, με την κατάσχεση των αποθεματικών του Αφγανιστάν από τις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Μια τέτοια ενέργεια θα ήταν θετική για την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας, αν και υπάρχουν βάσιμα ερωτηματικά σχετικά με το εάν μια τέτοια κίνηση υπονομεύει τις δέουσες διαδικασίες και εάν τα αποθεματικά θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικά στοιχεία στις διπλωματικές συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Η χρηματοδότηση που μπορεί να εξασφαλίσει από το εσωτερικό της χώρας η ουκρανική κυβέρνηση είναι πιο περιορισμένη, παρόλο που το Κίεβο έχει πουλήσει περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμικών ομολόγων από τον Μάρτιο – κυρίως στο εθνικό του νόμισμα, με την υποστήριξη της ουκρανικής κεντρικής τράπεζας.

Η ελάφρυνση του χρέους είναι μια συμπληρωματική επιλογή. Το ΔΝΤ θεωρεί το ουκρανικό χρέος βιώσιμο σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει. Κατά τον πόλεμο της Κριμαίας το 2014, το ουκρανικό χρέος αυξήθηκε στο 99% του ΑΕΠ έως τον Φεβρουάριο του 2015 από 40% τον Ιανουάριο του 2014 και αναδιαρθρώθηκε στα τέλη του 2015. Τα επίπεδα του ουκρανικού χρέους φαίνεται ότι θα προσεγγίσουν εκ νέου τέτοια επίπεδα σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας απέρριψε την αναδιάρθρωση του εξωτερικού χρέους σε αυτό το στάδιο, θέτοντας ως προτεραιότητα ενα δεσεμύσει τους ξένους στη στήριξη της χρηματοδότησης του πολέμου και της ανάκαμψης της Ουκρανίας μέσω πρωτοβουλιών όπως τα «ομόλογα ειρήνης».

Δεδομένης της καλής θέλησης όλων των χωρών της Δύσης προς την Ουκρανία όπως δείχνουν και οι εκκλήσεις για ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμησή της, αναμένεται ελάφρυνση του χρέους της Ουκρανίας από τον επίσημο τομέα  (δηλαδή τα κράτη της Δύσης), πιθανή αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους βραχυπρόθεσμα και πιθανή διαγραφή του μακροπρόθεσμα.

Το αν οι ξένοι ομολογιούχοι θα υποστηρίξουν την ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται από το πόσο θα διαρκέσει ο πόλεμος, ποιο θα είναι το τελικό του κόστος και το βαθμό στον οποίο η διεθνής διμερής και πολυμερής βοήθεια δεν θα αφήσει τη μεγέθυσνη του ουκρανικού χρέους να καταστεί εμπόδιο στη βιώσιμη ανάκαμψη.

Η Scope υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ουκρανίας σε CCC στις αρχές Μαρτίου, από Β/αρνητική πριν από την πλήρη εισβολή, και περιμένει την έκβαση του πολέμου για να επανεκτιμήσει τις αξιολογήσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης