Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

S&P για ελληνικές τράπεζες: Δεν θα χρειαστούν άμεσα νέα κεφάλαια - Σε θετικό από σταθερό το outlook

S&P για ελληνικές τράπεζες: Δεν θα χρειαστούν άμεσα νέα κεφάλαια - Σε θετικό από σταθερό το outlook
Βελτίωση σημειώνουν οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Standard and Poor's
Oυσιαστική πρόοδο σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια και την κερδοφορία έχουν σημειώσει οι ελληνικές τράπεζες, με μεγάλο αγκάθι όμως να παραμένουν οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC), σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε ενημερωτικό σημείωμά του ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s στις 19 Ιουλίου 2022..., αναθεωρώντας το Outlook από σταθερό σε θετικό.

Συγκεκριμένα, αναθεώρησε τις προοπτικές για την Alpha Bank Α.Ε., την Alpha Υπηρεσίες και Συμμετοχών, τη Eurobank Α.Ε., τη Eurobank Συμμετοχών, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., την Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και την Aegean Baltic Bank S.A.
Ταυτόχρονα, επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών αυτών.
Επιπλέον, επιβεβαιώνει και την αξιολόγησή της για την Πειραιώς Financial Holdings, διατηρώντας το σταθερό outlook.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. 
Μετά από τρία χρόνια τιτλοποιήσεων, χάρη στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Ηρακλής» (HAPS ), τα «κοκκινισμένα» δάνεια μειώθηκαν περισσότερο από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα ο αντίστοιχος δείκτης να πέσει στο 15,9% το 2021, από 42,0% το 2019.
Η ανθεκτικότητα της ποιότητας του ενεργητικού έναντι των επιπτώσεων της COVID-19 στήριξε τη βελτίωση των NPEs.
Σύμφωνα με την S&P, δεδομένων των επερχόμενων πωλήσεων NPLs, ο αντίστοιχος δείκτης θα υποχωρήσει σε μονοψήφια από το 10% έως το τέλος του 2022.
Ως αποτέλεσμα, το κόστος κινδύνου (COR) θα επιβαρύνει λιγότερο τις τράπεζες τους επόμενους 12-18 μήνες.
Ειδικότερα, το κόστος κινδύνου της Eurobank και της Εθνικής θα εξομαλυνθεί στις 60-70 μονάδες βάσης (bps) τα επόμενα δύο χρόνια.
Αναμένεται επίσης βελτίωση στο κόστος κινδύνου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank μόλις οι δείκτες απορροφήσουν το πρόσθετο κόστος από τις εκκρεμούσες πωλήσεις τιτλοποιήσεων.
Σύμφωνα με την S&P, υπάρχουν ορατές διαφορές στην ποιότητα ενεργητικού που προκύπτουν από την κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικά σημαντικών τραπεζών.
Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι τράπεζες ξεκίνησαν το «ταξίδι» της ανάκαμψής τους σε διαφορετικούς χρόνους και με διαφορετικούς ρυθμούς.
Εν προκειμένω, αξίζει να επισημανθεί πως τα «κόκκινα» δάνεια της Eurobank και της Εθνικής έχουν ήδη μειωθεί σε μονοψήφιο νούμερο. 
Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι τα NPEs της Alpha Bank θα φτάσουν σε παρόμοιο εύρος προς το τέλος του 2022
Τα NPΕs της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο, πρόκειται να παραμείνουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσοστό την ίδια περίοδο.
Αντίστοιχα, αναμένεται ότι το κόστος κινδύνου της Alpha Bank, της Εθνικής και της Eurobank θα παραμείνει στο εύρος των 60-70 μ.β. έως το τέλος του 2023, ενώ της Τράπεζας Πειραιώς κοντά στις 100 μ.β.
Η Εθνική και η Eurobank ξεχωρίζουν επίσης για την κάλυψη των NPEs, με τις προβλέψεις επί επισφαλειών να φτάνουν στα επίπεδα του 70% και 80%, αντίστοιχα, στις 31 Μαρτίου 2022.
Από την άλλη, σε ό,τι αφορά τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς οι προβλέψεις αγγίζουν τα επίπεδα του 50%
Ως εκ τούτου, οι προσαρμοσμένοι ως προς τον κίνδυνο δείκτες κεφαλαίων (RAC) της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα ξεπεράσουν το 5% μέχρι το τέλος του 2023. 

«Αγκάθι» το DTC

Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, ωστόσο, η κεφαλαιακή ποιότητα των μεγάλων ελληνικών τραπεζών παραμένει χαμηλή, λόγω του υψηλού ποσοστού των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTC) στις κεφαλαιακές τους βάσεις.
Οι τράπεζες τις αποσβένουν με διαφορετικούς ρυθμούς αλλά με αμελητέα ποσά ετησίως σε σύγκριση με τα συνολικά συσσωρευμένα ποσά.
Οι καθαρότεροι ισολογισμοί και η βελτίωση των κερδών αποτυπώνουν θετικά τις κεφαλαιοποιήσεις.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Eurobank και την Εθνική, για τις οποίες προβλέπεται ότι οι δείκτες RAC θα βελτιωθούν σε πάνω από 5% έως το τέλος του 2023.
Ωστόσο, το υψηλό ποσό των DTC επιβαρύνει την πιστοληπτική ικανότητα όλων των ελληνικών τραπεζών, ειδικά σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Ως εκ τούτου, τα κεφάλαια και τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν αδυναμία, όπως και της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, παρά τις καλύτερες προσδοκίες RAC. 
Καθώς η εκκαθάριση των NPΕs πλησιάζει στην ολοκλήρωση, οι τράπεζες πιθανότατα θα δώσουν προτεραιότητα στην αποκατάσταση της κερδοφορίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P αναμένει ότι τα κέρδη θα βελτιωθούν σημαντικά, υποστηριζόμενα από χαμηλότερες προβλέψεις, την ανάκαμψη της ζήτησης για δάνεια και την εστίαση στον έλεγχο των δαπανών.
Οι τράπεζες θα εστιάσουν στην αποκατάσταση των κερδών και στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών τους, αντί της απαλλαγής από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα μέσω πωλήσεων, τιτλοποιήσεων και πωλήσεων εγχώριων και ξένων χρηματοοικονομικών θυγατρικών.
Οι επιδοτήσεις τραπεζικών δανείων θα αυξηθούν κατά 3%-4% αν και ο καθοδικός κίνδυνος παραμένει υψηλός λόγω των αυξημένων μακροοικονομικών κινδύνων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση των δανείων είναι θετικός παράγοντας για την πιστοληπτική ικανότητα των ελληνικών τραπεζών.  

Προκλήσεις

Οι ελληνικές τράπεζες εξισορροπούν τα προφίλ χρηματοδότησής τους χάρη στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο εσωτερικό, αλλά οι μεσοπρόθεσμες προκλήσεις παραμένουν.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυξήθηκαν κατά περισσότερα από 50 δισ. ευρώ, σε 188 δισ. ευρώ.
Αυτό, αν μη τι άλλο, σηματοδοτεί μια ανάκαμψη, λαμβανομένης υπόψη της απώλειας περίπου 40 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις τους, από 173 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014.
Η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών από το 2017 επέτρεψε στις ελληνικές τράπεζες να αξιοποιήσουν τις αγορές χρέους στο εξωτερικό.
Αυτό συνέβη επίσης χάρη στη συνεχή υποστήριξη της ΕΚΤ.
Παράλληλα, η απομόχλευση με την απομάκρυνση μεγάλων όγκων επισφαλών περιουσιακών στοιχείων, οδήγησε τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 70% πέρυσι, σε σύγκριση με το ανώτατο όριο του 128% το 2014. 
Την ίδια στιγμή, αν και αναγνωρίζεται η θετική τάση, η απόφαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, να αρχίσει να εξομαλύνει τη νομισματική της πολιτική θέτει νέες προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες, δεδομένης της σχετικά μεγαλύτερης εξάρτησής τους από το σχήμα TLTRO. Βέβαια, σύμφωνα με την S&P, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν επαρκή ρευστότητα για να αποπληρώσουν αυτά τα δάνεια, αλλά με εμφανείς διαφορές μεταξύ των τραπεζών.
Για παράδειγμα, ο δείκτης εποπτικής κάλυψης ρευστότητας της Εθνικής είναι από τους υψηλότερους.
Τούτου λεχθέντος, πιστεύουμε ότι οι καθαροί σταθεροί δείκτες χρηματοδότησης (NSFR) των τραπεζών θα γίνουν αναπόφευκτα αυστηρότεροι, κάτι το οποίο θα τις αναγκάσει μακροπρόθεσμα να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Αυτό, στο τρέχον περιβάλλον της αγοράς, θα μπορούσε να αποδειχθεί σπάνιο και ακριβό.
Και πάλι, ο αντίκτυπος θα έχει διαφορετικά μεγέθη.
Για παράδειγμα, η Εθνική δηλώνει ήδη ότι ο δείκτης NSFR μετά την πλήρη αποπληρωμή του TLTRO θα είναι άνετα πάνω από 100%.
Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ελαχιστοποιήσουν την πιθανή μεταδοτική επίδραση του υψηλότερου κρατικού κόστους στη βάση χρηματοδότησης λιανικής τους.

Ρωσία – Ουκρανία

Ο αντίκτυπος από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και το παγκόσμιο πληθωριστικό σοκ κρίνονται διαχειρίσιμα, αφού η έκθεση στις εμπόλεμες χώρες είναι περιορισμένη.
Στο βασικό σενάριο του οίκου, περιγράφεται μια ελαφρά αρνητική επίδραση στις νέες ροές NPEs και στην επέκταση των δανείων λόγω της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.
Tα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλες μεταβιβαστικές πληρωμές θα στηρίξουν τη ζήτηση νέων δανείων. 
Στον αντίποδα, οι υψηλότερες τιμές στην Ενέργεια και η επιτάχυνση του πληθωρισμού θα συμβάλουν στην επιβράδυνση του ΑΕΠ φέτος στο 3,4%, έναντι 8,3% το 2021, ενώ αναμένεται ανάπτυξη κατά μέσο όρο πάνω από 3,0% κατά την περίοδο 2023-2025, χάρη στο NGEU και τον Τουρισμό
Σημειώνεται ότι η επέκταση του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου ήταν ισχυρή και εξακολουθεί να υποστηρίζει την πρόβλεψη του αμερικανικού για αύξησή του κατά 3,5% φέτος.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί εμφανώς, αλλά η Ελλάδα έχει ένα αρκετά μεγάλο απόθεμα μετρητών και ένα πολύ μακροπρόθεσμο χρέος, απολαμβάνοντας έτσι την ευελιξία να αντιμετωπίζει τις εκδόσεις όταν οι τιμές φαίνονται πιο ελκυστικές. 
δσφα_3.JPG
Alpha Bank

Σύμφωνα με την S&P, η θετική προοπτική για την Alpha Bank δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μειωμένους κινδύνους τους επόμενους 12 μήνες.
Ανοδικό σενάριο: Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Alpha Bank κατά μία βαθμίδα, σε «BB-», εάν σχηματίσει την άποψη ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί βιώσιμα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν παρατηρούνταν σημαντική βελτίωση στη διαφοροποίηση της βάσης χρηματοδότησης του κλάδου.
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερό εάν προκύψει το συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι απίθανο να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ή αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ή της νομισματικής σύσφιξης.

Alpha Services and Holdings

Ανοδικό σενάριο: Μια ενέργεια θετικής αξιολόγησης θα ακολουθούσε μια ενέργεια θετικής αξιολόγησης της Alpha Bank, εκτός εάν δούμε πιθανή σημαντική αύξηση στους κινδύνους ρευστότητας, σε ένα σενάριο όπου οι επενδύσεις του NOHC στην Alpha Bank υπερβαίνουν ουσιαστικά το 120% των ιδίων κεφαλαίων του σε διαρκή βάση.
Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να διευρυνθεί η διαφορά μεταξύ της Alpha Bank και της Holdings
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερές για τις Υπηρεσίες και τις Συμμετοχές της Alpha κατά τους επόμενους 12 μήνες, εάν λάμβανε χώρα παρόμοια δράση στην Alpha Bank.

Eurobank και Eurobank Holdings

Σύμφωνα με την S&P, η θετική προοπτική για την Eurobank δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μειωμένους κινδύνους τους επόμενους 12 μήνες.
Ανοδικό σενάριο: Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank κατά μία βαθμίδα, εάν σχηματίσει την άποψη ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί βιώσιμα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν παρατηρούνταν σημαντική βελτίωση στη διαφοροποίηση της βάσης χρηματοδότησης του κλάδου.
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερό εάν προκύψει το συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι απίθανο να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ή αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ή της νομισματικής σύσφιξης.

Eurobank Holdings

Ανοδικό σενάριο: Μια ενέργεια θετικής αξιολόγησης θα ακολουθούσε μια ενέργεια θετικής αξιολόγησης της Eurobank Holdings, εκτός εάν δούμε πιθανή σημαντική αύξηση στους κινδύνους ρευστότητας, σε ένα σενάριο όπου οι επενδύσεις του NOHC στη Eurobank υπερβαίνουν ουσιαστικά το 120% των ιδίων κεφαλαίων του σε διαρκή βάση.
Σε αυτήν την περίπτωση, ενδέχεται να διευρυνθεί η διαφορά μεταξύ της Eurobank και της Holdings
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερές για τις Υπηρεσίες και τις Συμμετοχές της Eurobank κατά τους επόμενους 12 μήνες, εάν λάμβανε χώρα παρόμοια δράση στην Eurobank. 

Εθνική Τράπεζα

Σύμφωνα με την S&P, η θετική προοπτική για την Εθνικής Τράπεζας δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μειωμένους κινδύνους τους επόμενους 12 μήνες.
Ανοδικό σενάριο: Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Εθνικής κατά μία βαθμίδα, εάν σχηματίσει την άποψη ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί βιώσιμα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν παρατηρούνταν σημαντική βελτίωση στη διαφοροποίηση της βάσης χρηματοδότησης του κλάδου.
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερό εάν προκύψει το συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι απίθανο να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ή αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ή της νομισματικής σύσφιξης.  

Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με την S&P, η θετική προοπτική για την Τράπεζα Πειραιώς δείχνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν μειωμένους κινδύνους τους επόμενους 12 μήνες.
Ανοδικό σενάριο: Ο οίκος θα μπορούσε να αναβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τράπεζας Πειραιώς κατά μία βαθμίδα, σε «B-», εάν σχηματίσει την άποψη ότι οι κίνδυνοι έχουν μειωθεί βιώσιμα.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, για παράδειγμα, εάν παρατηρούνταν σημαντική βελτίωση στη διαφοροποίηση της βάσης χρηματοδότησης του κλάδου.
Πτωτικό σενάριο: Θα μπορούσε να αναθεωρηθεί το outlook σε σταθερό εάν προκύψει το συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας είναι απίθανο να μειωθούν τα επόμενα δύο χρόνια ή αν επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας ή της νομισματικής σύσφιξης.

Η Piraeus Financials Holdings

Η σταθερή προοπτική για την Piraeus Financial Holdings αντανακλά την υποταγή της συμμετοχής στη λειτουργούσα εταιρεία και εξισορροπεί τη χαμηλή ποιότητα κεφαλαίου της τράπεζας, την ασθενή ικανότητα παραγωγής κερδών και τα υψηλά NPEs σε σχέση με τον ανταγωνισμό έναντι της βελτιωμένης ρευστότητάς της και των οφελών από τον στρατηγικό της μετασχηματισμό με στόχο έναν καθαρότερο ισολογισμό.
Πτωτικό σενάριο: Πιθανόν να υπάρξει αρνητική αξιολόγηση εάν οι οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα επιδεινωθούν σημαντικά.
Η πίεση της αξιολόγησης θα προέλθει επίσης από μια απροσδόκητη αποδυνάμωση του προφίλ χρηματοδότησης της Τράπεζας Πειραιώς.
Επιπλέον, θα μπορούσαμε να προβούμε σε αρνητική ενέργεια αξιολόγησης για την Piraeus Financial Holdings, εάν βλέπαμε μικρότερη πιθανότητα η Τράπεζα Πειραιώς να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του NOHC.
Ανοδικό σενάριο: Μια θετική ενέργεια αξιολόγησης της Piraeus Financial Holdings είναι απίθανη λόγω της διαρθρωτικής υπαγωγής της NOHC στην Τράπεζα Πειραιώς.
«Στο επίπεδο 'bb-', συνήθως βαθμολογούμε τα NOHC δύο βαθμίδες κάτω από την ομάδα SACP. Επομένως, μια αναβάθμιση στο NOHC θα απαιτούσε από εμάς να αναθεωρήσουμε τον όμιλο SACP προς τα πάνω κατά τουλάχιστον δύο βαθμίδες» καταλήγει η S&P. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης