Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παγκόσμια ύφεση και κρίσεις χρέους φέρνει ο πόλεμος των κεντρικών τραπεζών ενάντια στον πληθωρισμό

Παγκόσμια ύφεση και κρίσεις χρέους φέρνει ο πόλεμος των κεντρικών τραπεζών ενάντια στον πληθωρισμό
Γιατί το τρέχον κύμα πληθωρισμού θα έχει μεγάλη διάρκεια και ποιες θα είναι οι αρνητικές αντανακλάσεις της παρατεταμένης περιοριστικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών
Σχετικά Άρθρα

Tο μήνυμα που εκπέμπουν σε όλους τους τόνους οι επικεφαλής των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών είναι ηχηρό και ξεκάθαρο:

O αχαλίνωτος πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει και η τιθάσευσή του θα απαιτήσει εξαιρετική προσπάθεια, πιθανότατα μια ύφεση με σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας και θα έχει ισχυρές αντανακλάσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ωστόσο, αυτό το κόστος αξίζει να πληρωθεί, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.
Οι κεντρικές τράπεζες χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτίσουν την αξιοπιστία τους σε ότι αφορά τις δεξιότητες τους στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και η απώλεια αυτής της μάχης μπορεί να κλονίσει τα θεμέλια της σύγχρονης νομισματικής πολιτικής.
«Η ανάκτηση και η διατήρηση της εμπιστοσύνης απαιτεί να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο γρήγορα», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel.
«Όσο περισσότερο ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να χάσει το κοινό την εμπιστοσύνη του στην αποφασιστικότητά μας και στην ικανότητά μας να διατηρήσουμε την αγοραστική δύναμη».

Στόχος η καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμη και με αύξηση της ανεργίας
 
Οι τράπεζες πρέπει να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο ακόμη και αν χαθεί η ανάπτυξη  και οι άνθρωποι αρχίσουν να χάνουν τις δουλειές τους.
«Ακόμα κι αν εισέλθουμε σε ύφεση, δεν μπορούμε ουσιαστικά να παρεκλίνουμε της πολιτικής μας πορείας», είπε η Schnabel.
«Εάν υπήρχε μια απόκλιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, η επίδραση στην οικονομία θα ήταν ακόμη χειρότερη».
Ο πληθωρισμός είναι σχεδόν διψήφιος σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, σε επίπεδα που δεν έχει παρατηρηθεί ξανά τα τελευταία 50 χρόνια.
Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο πληθωρισμός δεν φαίνεται να έχει κορυφώσει ακόμη και αναμένεται να κορυφώσει σε αρκετούς μήνες.

Οι κεντρικές τράπεζες δεν ελέγχουν το πρόβλημα

Το πρόβλημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες ως επί το πλείστον φαίνεται να έχουν περιορισμένο μόνο έλεγχο του προβλήματος.
Πρώτον, οι υψηλές τιμές της ενέργειας, που αποτελούν συνάρτηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης, δημιουργούν ένα σοκ προσφοράς στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει πολύ περιορισμένη επίδραση.
Οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες των κρατών,  επίσης εκτός ελέγχου των κεντρικών τραπεζών, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Jackson Hole υποστηρίζει ότι ο μισός πληθωρισμός της αμερικανικής οικονομίας οφείλεται στη  δημοσιονομική πολιτική και ότι η Fed θα αποτύχει να ελέγξει τις τιμές χωρίς τη  συνεργασία της κυβέρνησης.
Τέλος, μπορεί να έχουμε εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού που θα διατηρήσει την ανοδική πίεση στις τιμές για πολύ πιο παρατεταμένη περίοδο από όσο φανταζόμαστε.
Η αποπαγκοσμιοποίηση, η επανευθυγράμμιση των συμμαχιών λόγω του πολέμου της Ρωσίας, οι δημογραφικές αλλαγές και η αύξηση του κόστους παραγωγής στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν όλα να καταστήσουν τους περιορισμούς της προσφοράς πιο μόνιμους.

Ιστορική αλλαγή

«Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ιστορικής αλλαγής, καθώς πολλές από τις τάσεις της συνολικής προσφοράς που κράτησαν τον πληθωρισμό χαμηλά για πολλά χρόνια φαίνεται ότι τώρα θα αντιστραφούν», δήλωσε ο Agustín Carstens, επικεφαλής της Bank of International Settlements.
«Εάν συμβεί αυτό, η πρόσφατη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων μπορεί να αποδειχθεί πιο επίμονη»,  πρόσθεσε ο Carstens, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας που συχνά αποκαλείται η κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών του κόσμου.
Όλα αυτά υποδεικνύουν ότι πάμε σε ταχείες  αυξήσεις των επιτοκίων, με επικεφαλής τη Fed με την ΕΚΤ να ακολουθεί προσπαθώντας να καλύψει τη διαφορά, και ότι θα μείνουμε με αυξημένα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια.

Τι θα γίνει στις αναδυόμενες αγορές

Ο πόνος των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ θα έχει επιπτώσεις πολύ πέρα ​​από την οικονομία της χώρας και θα πλήξει σκληρά τις αναδυόμενες αγορές, ειδικά εάν τα υψηλά επιτόκια αποδειχθούν τόσο διαρκή όσο σηματοδοτεί τώρα ο Powell.
«Για τη Fed αυτή η στιγμή, αντιπροσωπεύει την ώρα της κρίσης», δήλωσε ο Peter Blair Henry, καθηγητής και ομότιμος κοσμήτορας του Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
«Η αξιοπιστία των τελευταίων 40 ετών είναι στο όριο, επομένως η Fed θα επιδιώξει τη μείωση του πληθωρισμού ό,τι κι αν συμβεί, ακόμη και αν αυτό σημαίνει παράπλευρες ζημιές στον αναδυόμενο κόσμο».

Η αύξηση των επιτοκίων της Fed πλήττει τις αναδυόμενες οικονομίες μέσα από πολλά κανάλια

Πολλές χώρες των αναδυόμενων αγορών δανείζονται σε δολάρια και η αύξηση των επιτοκίων της Fed τις πλήττει σε πολλαπλά μέτωπα.
Καταρχήν επειδή αυξάνει το κόστος δανεισμού τους και εγείρει ζητήματα βιωσιμότητας του χρέους τους.
 Δεύτερον επειδή απορροφά ρευστότητα από αυτές και τη διοχετεύει στις αγορές των ΗΠΑ, ωθώντας τα ασφάλιστρα κινδύνου των αναδυόμενων αγορών ψηλότερα και καθιστώντας έτσι τον δανεισμό τους ακόμη πιο δύσκολο.
Τέλος, επειδή  το δολάριο δείχνει ότι θα συνεχίσει να ενισχύεται έναντι των περισσότερων νομισμάτων, ωθώντας ανοδικά τον εισαγόμενο πληθωρισμό στις αναδυόμενες αγορές.

Ποιες χώρες θα υποφέρουν

Οι μεγαλύτερες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία φαίνεται να είναι καλά προστατευμένες,  αλλά μια σειρά από χώρες μεσαίου μεγέθους, από την Τουρκία μέχρι την Αργεντινή, θα υποφέρουν σαφώς.
«Έχουμε μια σειρά από αναδυόμενες οικονομίες και χώρες χαμηλού εισοδήματος που έχουν δει τα spread τους να αυξάνονται σε αυτά που αποκαλούμε επίπεδα δυσφορίας ή σχεδόν επίπεδα κινδύνου, επομένως περί τις 700 ως 1000 μονάδες βάσης», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Pierre-Olivier Gourinchas.
«Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός χωρών, είναι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος, έχουμε περίπου 20 αναδυόμενες  οικονομίες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση», είπε.
«Έχουν ακόμη πρόσβαση στην αγορά, αλλά σίγουρα οι συνθήκες δανεισμού έχουν επιδεινωθεί πολύ».

S&P Global: Αυξάνεται ο πιστωτικός κίνδυνος για τα δημόσια χρέη και τις τράπεζες

Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις  της  S&P Global, ο κίνδυνος χρηματοδότησης της Νότιας Αφρικής, της Αργεντινής και της Τουρκίας έχει καταστεί πλέον για τους πιστωτές υψηλός ή πολύ υψηλός.
Η ίδια εκτιμά ότι  ο πιστωτικός κίνδυνος των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει καταστεί  υψηλός ή εξαιρετικά υψηλός σε πολλές χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία.
«Υπάρχουν μερικές οικονομίες όπως η Σρι Λάνκα, η Τουρκία και ούτω καθεξής που θα πληγούν δραματικά αν η Fed αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια και τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά», δήλωσε ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Αν τα επιτόκιά παραμείνουν υψηλά σε 2-3 χρόνια θα αρχίσουν να δυσκολεύουν τα πράγματα...
Εάν καταστεί σαφές ότι η Fed πρόκειται να διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι πιέσεις θα μπορούσαν να χτυπήσουν τις χώρες αμέσως», πρόσθεσε ο Prasad.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης