Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης Fitch σχετικά με την επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 αλλά και την οικονομία της ευρωζώνης. Ειδικότερα, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η διακοπή λειτουργίας αυξάνει τις πιθανότητες για ύφεση στην ευρωζώνη, ενώ την ίδια στιγμή, δεν αναμένουν ροές ρωσικού αερίου τον Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο του 2022.
«Τώρα υποθέτουμε ότι δεν θα υπάρχουν ροές ρωσικού φυσικού αερίου τον Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τα εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα στις προηγούμενες υποθέσεις μας» αναφέρεται σε σχετική ανάλυση. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αν και αυτό δεν έχει ουσιώδη αντίκτυπο στις εκτιμήσεις της Fitch για να τα ισοζύγια της αγοράς φυσικού αερίου, «ενδεχομένως να στρέψει τους κινδύνους προς τα κάτω, αν και εν μέρει αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι η Γερμανία έχει γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 85%, με τη διαδικασία να συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο».
Σύμφωνα με τους αναλυτές, «η έκθεση στη διακοπή του ρωσικού αερίου ποικίλλει μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Όσες χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από τις προμήθειες του Nord Stream 1 και λίγες επιλογές όσον αφορά την προμήθεια αερίου, όπως η Γερμανία, έχουν μικρά περιθώρια ελιγμών. Ωστόσο, η Γερμανία έχει ήδη πετύχει μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 13% το 5μηνο του 2022 σε ετήσια βάση από 15% που υποθέσαμε για το 2023 σε σύγκριση με το 2021».
Πρόβλεψη προσφοράς-ζήτησης φυσικού αερίου στην αγορά της ΕΕ (* δισ. κυβικά μέτρα)
Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες (5/9/2022) ότι ο αγωγός Nord Stream δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως, εάν η Δύση δεν προχωρήσει σε άρση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. «Πριν από τη διακοπή, ο αγωγός Nord Stream 1 λειτουργούσε με μόλις 20% της χωρητικότητας. Η πλήρης διακοπή ήρθε τέσσερις μήνες νωρίτερα από ό,τι είχαμε υποθέσει προηγουμένως στην ανάλυσή μας.
Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ, που υποστηρίζεται από τις αυξήσεις στις εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, ιδίως τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και τη μειωμένη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% το 2023 σε σύγκριση με το 2021, αναμένεται να συμβάλει στην αποφυγή έντονων ελλείψεων» σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.
Citi: Μεγάλη πιθανότητα, ο Nord Stream 1 να παραμένει κλειστός για μεγάλο χρονικό διάστημα
Για τον κίνδυνο ο αγωγός Nord Stream 1 -μέσω του οποίου η Ρωσία τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη- να παραμείνει κλειστός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμένεται, προειδοποιεί η Citi Research.
Ειδικότερα, οι αναλυτές επισημαίνουν: Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, οι ροές μέσω του Nord Stream 1 να παραμείνουν στο μηδέν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα -ή σε κάποια ελάχιστα επίπεδα- με βάση πολιτικούς προβληματισμούς τόσο της Ρωσίας όσο και της Δύσης».
Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενώ οι τιμές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να αποτελούν πηγή καθοδικού κινδύνου για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου. Επίσης, τονίζουν ότι το outlook για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη συνεχίζει να επιδεινώνεται αλλά και ο πληθωρισμός δεν παρουσιάζει ακόμα σημάδια χαλάρωσης.
Η Gazprom ειρωνεύεται...
Εν τω μεταξύ, η Gazprom συνεχίζει τον πόλεμο νεύρων κατά της Δύσης. Λίγες ώρες αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο αγωγός Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως, εάν δεν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom δημοσίευμα ένα βίντεο-πρόκληση για την ΕΕ. Στο βίντεο εμφανίζεται ένας υπάλληλος της Gazprom, ο οποίος κλείνει τον διακόπτη για το φυσικό αέριο... Στη συνέχεια ένα ψύχος σκεπάζει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες… Μάλιστα, το βίντεο έχει και μουσική υπόκρουση με τίτλο: «Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος».
❄️?️Gazprom has published a video with an epic soundtrack "And winter will be big"
— AZ ???? (@AZmilitary1) September 5, 2022
P.S. It is worth reminding commentators that it was the EU that imposed sanctions against Russia, and not vice versa. pic.twitter.com/htvkG4eiFL
Ο Nord Stream ήταν μέχρι πρόσφατα η κύρια οδός διέλευσης του ρωσικού φυσικού αερίου και κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μια ξεχωριστή διαδρομή, ο αγωγός Yamal-Europe που διέρχεται από την Πολωνία και τη Λευκορωσία, έχει κλείσει λόγω των ρωσικών κυρώσεων.
Έτσι, το ρωσικό φυσικό αέριο ρέει στην Ευρώπη μέσω δύο αγωγών που διέρχονται από την Ουκρανία και του TurkStream. Η μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία συνέβη σε μια κακή στιγμή για την περιοχή, που αντιμετωπίζει επίσης την περιορισμένη παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νορβηγία και την απότομη πτώση της παραγωγής από τον γαλλικό «στόλο» πυρηνικής ενέργειας.
Η διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενέχει κινδύνους για τη Μόσχα, καθώς η κατασκευή υποδομών αγωγών προς την Κίνα και άλλες αγορές θα πάρει χρόνια.
Η Gazprom έχει μειώσει την παραγωγή. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι θα επιταχύνει τα μακροχρόνια σχέδια για τη σύνδεση περισσότερων ρωσικών πόλεων στο δίκτυο, ώστε να δώσει άλλη διέξοδο στο φυσικό αέριο που κάποτε κατευθυνόταν στην Ευρώπη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών