Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Η κρίση στην Ενέργεια θα αφήσει μόνιμα στίγματα στη ΕΕ - Πόσο κινδυνεύει η οικονομία της Ελλάδας

Moody’s: Η κρίση στην Ενέργεια θα αφήσει μόνιμα στίγματα στη ΕΕ - Πόσο κινδυνεύει η οικονομία της Ελλάδας
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο…
Σχετικά Άρθρα

Η ενεργειακή κρίση κινδυνεύει να αποδυναμώσει σε μακροπρόθεσμη βάση την οικονομία της ΕΕ, σύμφωνα με τον αμερικανικό πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, με την περίπτωση της Ελλάδας να είναι «κάπως» ιδιαίτερη λόγω… Τουρισμού.
Οι περικοπές στον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία αύξησαν την αβεβαιότητα και εκτίναξαν τις τιμές, ιδιαίτερα του φυσικού αερίου.
Αυτές οι αυξήσεις τροφοδότησαν τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα, τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί από τη δεκαετία του 1980, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια πολιτικής τους, τερματίζοντας μια μακρά εποχή νομισματικής χαλάρωσης, λέει η Moody’s, προσθέτοντας:
«Μοιραία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και η επιχειρηματική δραστηριότητα κατέρρευσαν.
Οι υψηλές τιμές πιθανότατα θα ωθήσουν τον βιομηχανικό τομέα και την οικονομία της ΕΕ σε ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο του 2022-2023.
Αυτές οι συνθήκες αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο του στασιμοπληθωρισμού».
Επειδή η ΕΕ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας (και ειδικότερα φυσικού αερίου), η άνοδος των τιμών της ενέργειας αποτέλεσε σοκ για τους όρους του εμπορίου στην περιοχή.
1_542.JPG
Τα πακέτα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, από την άλλη, μετριάζουν ορισμένες από τις απώλειες εισοδήματος, ενώ οι αυτόματοι σταθεροποιητές που είναι εγγενείς στα συστήματα φορολογίας και μεταφορών των χωρών της ΕΕ διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο.
«Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες θα αρχίσουν να μειώνουν την παραγωγή τους ή ακόμη και να κλείνουν, ειδικά σε τομείς όπως η βιομηχανία, που εξαρτάται από την ενέργεια, όπου το κόστος των εισροών εκτοξεύτηκε.
Σε περίπτωση μακροχρόνιας, συνεχιζόμενης επιδείνωσης των όρων εμπορίου, υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος οι επενδύσεις σε ενεργοβόρους μεταποιητικούς τομείς να μετατοπιστούν από τις χώρες της ΕΕ σε άλλες χώρες με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος όπως οι ΗΠΑ».
2_416.JPG
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο…

Οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Ιταλία και η Γερμανία είναι περισσότερο εκτεθειμένες στον κίνδυνο.
Ειδικότερα, μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Ολλανδίας, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% της οικονομίας της ΕΕ το 2021, η Ιταλία είναι περισσότερο εκτεθειμένη.
Εκτεθειμένη είναι και η Γερμανία, με τον βιομηχανικό τομέα να αντιστοιχεί στο 22% του ΑΕΠ της.
Αυτό που ενδεχομένως λειαίνει κάπως τις γωνίες του προβλήματος, λέει η Moody’s, είναι το γεγονός ότι η εταιρική της δομή είναι πιο ευνοϊκή, καθώς οι πολύ μικρές και μικρές εταιρείες αντιπροσωπεύουν μόνο το 21%.
Η Ισπανία βρίσκεται στη μεσαία θέση με τη βιομηχανία και το πιο ευάλωτο τμήμα του κλάδου της βιομηχανίας να αντιπροσωπεύει το 15% και 9% του ΑΕΠ της, αντίστοιχα.
Η Γαλλία και η Ολλανδία είναι οι λιγότερο εκτεθειμένες μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ, με την Ολλανδία να επωφελείται από τη σχετικά μεγάλη εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της κατανάλωσης.
Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν η Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβακίαμε τους βιομηχανικούς τους τομείς να αντιπροσωπεύουν το 25% και 23% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Η σημασία του Τουρισμού για την Κροατία (16% του ΑΕΠ), την Ελλάδα (15% του ΑΕΠ) και την Πορτογαλία (11% του ΑΕΠ) τις εκθέτει στον κίνδυνο πιθανής πτώσης των εισοδημάτων, ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι η δομή των εταιρειών που αυξάνει τους κινδύνους για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
3_278.JPG
5_157.JPG
Οι θεσμοί και το δημοσιονομικό περιθώριο θα καθορίσουν τα πιστωτικά αποτελέσματα


Η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της λειτουργίας των οικονομιών και στη σταθεροποίηση της προσφοράς.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται στις πιο αδύναμες θέσεις στην κλίμακα των χωρών που αντιμετωπίζουν μέτριο οικονομικό κίνδυνο, λόγω χαμηλότερης δημοσιονομικής ισχύος, υψηλότερου κινδύνου πιστωτικού γεγονότος στον τραπεζικό τομέα.
Μεταξύ των πιστωτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λέει η Μοοdy’s, είναι η ασθενέστερη θεσμική και οικονομική ισχύ της.
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ζητήματα προβληματισμού είναι η σχετικά μικρή οικονομία, η υψηλή αστάθεια ανάπτυξης, τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και οι κίνδυνοι του τραπεζικού τομέα.
6_124.JPG
Ενεργειακή κρίση

Σε αντίθεση με την πανδημία που αποδείχτηκε παροδικός κίνδυνος, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης παρουσιάζει μακροπρόθεσμο, διαρθρωτικό χαρακτήρα, με μεγάλο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής θα καθορίσει τελικά τα πιστωτικά αποτελέσματα, καταλήγει η Moody’s.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης