Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Σύσταση αγοράς για ΟΠΑΠ, τιμή στόχος 15,90 ευρώ

Eurobank Equities: Σύσταση αγοράς για ΟΠΑΠ, τιμή στόχος 15,90 ευρώ
Κορυφαία επιλογή, δυνατότητα ανανέωσης, σύσταση αγορά
Σχετικά Άρθρα

Σύσταση  αγοράς και τιμή στόχο τα 15,90 ευρώ δίνει για τη μετοχή του ΟΠΑΠ η Eurobank Equities.

Αιτιολογώντας την πρότασή της, αναφέρει ότι ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε αρκετά ισχυρά αποτέλεσμα 3ο τριμήνου, που έδειξαν αύξηση των EBITDA  κατά +13%, έσοδα αυξημένα κατά +6% σε ετήσια βάση και κατά +13% τριμηνιαία, τα οποία  υποστηρίζονται από ένα πλούσιο αθλητικό ημερολόγιο και από τα διαδοχικά τζακ ποτ στο Τζόκερ που οδήγησαν σε περαιτέρω διαδοχικές βελτιώσεις των εσόδων του.
Το έσοδά του πλέον διαμορφώνονται μόλις 4% χαμηλότερα από τα επίπεδα της προπανδημικής περιόδου, από -9% το δεύτερο τρίμηνο, με τις εκτιμήσεις ια το έτος να ενσωματώνουν συντηρητικά μία μείωση -9% για το τέταρτο τρίμηνο.
Τα καθαρά λειτουργικά κέρδη ήταν κατά €9 εκατ. χαμηλότερα σε ετήσια βάση (εν μέρει λόγω των χαμηλότερων προμηθειών), με αποτέλεσμα την αύξηση των EBITDA κατά 13% σε ετήσια βάση στα €198 εκατ., περίπου €7 εκατ. υψηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις της χρηματιστηριακής.
Αυτό οδήγησε σε αύξηση κατά 20% στα καθαρά κέρδη στα €119 εκατ. 
Η απόδοση μετρητών ήταν και πάλι πολύ ισχυρή (OCF/EBITDA >90%), με τον ΟΠΑΠ να  αποδίδει περισσότερα από 170 εκατ. FCF το τρίμηνο.
Τα μετρητά αυτά χρηματοδότησαν μέρισμα 1,4 €/μετοχή που καταβλήθηκε στους μετόχους (€389 εκατ. ταμειακή δαπάνη) οδηγώντας το καθαρό χρέος στα €244 εκατ. από €26 εκατ. στο τέλος Ιουνίου 2022.
Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι ο ΟΠΑΠ πλησιάζει σε αποδόσεις EBITDA άνω των 700 εκατ. ευρώ για ολόκληρο το έτος.

Η εικόνα για το τρίτο τρίμηνο αναλυτικότερα: διαδοχική ενίσχυση λιανικών/διαδικτυακών εσόδων.  

Τα έσοδα λιανικής κατέγραψαν διαδοχική βελτίωση φτάνοντας σε επίπεδα μόλις 4% χαμηλότερα από τα προπανδημικά επίπεδα, έναντι -9% το δεύτερο τρίμηνο.
Η απόδοση των λιανικών εσόδων τροφοδοτήθηκε από το πλουσιότερο αθλητικό ημερολόγιο και τα διαδοχικά τζάκποτ στο Τζόκερ, που βοήθησαν στην ενίσχυση των πωλήσεων. Όσον αφορά το ψηφιακό κομμάτι, μετά από ένα κάπως αργό τρίμηνο, το τρίτο τρίμηνο ήταν πράγματι αρκετά ισχυρό, με συνολικά διαδικτυακά έσοδα αυξημένα κατά +29% σε ετήσια βάση (στα €125 εκατ.).
Μέσα σε αυτά, τα έσοδα του ΟΠΑΠ από ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια θα έπρεπε να έχουν αυξηθεί κατά 30-35%, με την ανάπτυξη του Stoiximan πιθανότατα στο εύρος 25-28%.
Από την πλευρά του κόστους, το μη μεταβλητό λειτουργικό κεφαλαιακό κόστος του ΟΠΑΠ σημείωσε πτώση 6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το λειτουργικό κεφαλαιακό κόστος του Stoiximan ήταν υψηλότερο αλλά δημιούργησε αρκετά ισχυρά περιθώρια EBITDA (>25%) και EBITDA  υψηλότερα των 25 εκατ. ευρώ.

Οι προοπτικές για το 2023: ήπιο νέο άνοιγμα και ανάπτυξη στο διαδίκτυο

Μετά τη σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2022, λόγω της επαναλειτουργίας των καταστημάτων και της μείωσης των προμηθειών για τα τυχερά παιχνίδια, οι προσδοκίες για τα κέρδη του ΟΠΑΠ αναθεωρούνται  (EBITDA >€700εκ.). Οι προοπτικές είναι θετικές για το πρώτο τρίμηνο του 2023 , αλλά η εστίαση θα μετατοπιστεί σταδιακά προς το online κανάλι. Αναμένονται μέτριοι ρυθμοί αύξησης των εσόδων του ομίλου της τάξης του 6%/4% το 2023-24 που θα προέρχεται από  διψήφια αύξηση στα διαδικτυακά παιχνίδια και 5%/2% στα καταστήματα.
Αυτό θα οδηγήσει  σε αύξηση 6% και 3% αντίστοιχα στα EBITDA του ομίλου κατά την περίοδο 2023-24 και θα στηρίξει μερίσματα κοντά στα 1,6 ευρώ ανά μετοχή και τα δύο έτη, δηλαδή μια αρκετά συναρπαστική διψήφια απόδοση.

Αποτίμηση Eurobank Equities

Κορυφαία επιλογή, δυνατότητα ανανέωσης, σύσταση αγορά, τιμή στόχος 15,9 ευρώ. Συν τοις άλλοις, εκτιμάται ότι μόνο το 30% της αξίας που σχετίζεται με τις ανανεώσεις/τελικές αξίες των παραχωρήσεων του ΟΠΑΠ είναι ενσωματωμένο στην τρέχουσα τιμή της μετοχής, αφήνοντας περιθώριο για αύξηση της τιμής της μετοχής υψηλότερης των 4€ ως προαιρετική δυνατότητα, που αντιστοιχεί σε άλλο ένα περιθώριο ανόδου άνω του 30% σε σχέση με τα παρόντα επίπεδα.

www.bankingnews.gr.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης