Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θετικό σήμα από τη Scope για αναβάθμιση της Ελλάδας - Μία στις τρεις πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα

Θετικό σήμα από τη Scope για αναβάθμιση της Ελλάδας - Μία στις τρεις πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα
Θετικό σήμα για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στέλνει η Scope Ratings
Σχετικά Άρθρα
Θετικό σήμα για την αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στέλνει η Scope Ratings, με τις πιθανότητες για επενδυτική βαθμίδα να ανέρχονται στο 33%, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση για το Sovereing Outlook του 2023.
«Στις 2 Δεκεμβρίου, η Scope έγινε o πρώτος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης που έθεσε θετικές προοπτικές στο ελληνικό αξιόχρεο ΒΒ+ υποδεικνύοντας τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες αναβάθμισης σε επενδυτική βαθμίδα.
Αυτό συνέβη ένα χρόνο αφότου έγινε ο πρώτος οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ΒΒ+, ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Η ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα είναι μια εξέλιξη που η Scope αναμένει να διαρκέσει πέραν των σημερινών κρίσεων και μπορεί να συνηγορήσει υπέρ της διαβάθμισης ΒΒΒ, εάν η εν λόγω θεσμική στήριξη προς την Ελλάδα διατηρηθεί μετά τις εκλογές του επόμενου έτους και μετά την κρίση της Covid-19», αναφέρουν οι αναλυτές.
«Συγκεκριμένα, υποθέτουμε ότι η νομισματική πολιτική και οι καινοτομίες της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την πανδημική κρίση είναι διαθέσιμες για επαναφορά κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων, εάν απαιτηθεί, σφραγίζοντας τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», εξηγεί ο οίκος αξιολόγησης.
Έτσι, όσο η Ελλάδα παραμένει συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ, η Scope θεωρεί ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να στηρίξει τις ελληνικές αγορές στο μέλλον υπό δυσμενή σενάρια της αγοράς -παρέχοντας μια πολύ αναγκαία χρηματοοικονομική υποστήριξη.

Ανάπτυξη και πληθωρισμός

«Η έμφαση στη θεσμική στήριξη της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια βασική διαφορά της προσέγγισής μας για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και άλλων κρατικών δανειοληπτών της ζώνης του ευρώ», τονίζουν οι αναλυτές.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θεωρείται ότι θα επιβραδυνθεί σε 1,1% το επόμενο έτος (μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από τις προβλέψεις του Ιουλίου), αλλά θα ανακάμψει σε 1,5% πάνω από το δυνητικό επίπεδο μέχρι το 2024 και 1,4% το 2025-27.
Αυτό έρχεται μετά την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη από την άνοιξη του 2020 (ανάπτυξη 8,3% το 2021 και περαιτέρω ανάπτυξη 6% εκτιμάται για το 2022).
Ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλότερος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ενισχύοντας ένα κόστος κρίσης διαβίωσης, βλέπουμε τον πληθωρισμό βάσει του ΕνΔΤΚ να υποχωρεί από το 9,5% το 2022 σε ένα ακόμα υψηλό 5,8% το 2023.

scope_1.JPG

Οι προοπτικές και το δημόσιο χρέος

«Η επιστροφή σε πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μέχρι το επόμενο έτος φαίνεται πιθανή. Επί του παρόντος, η βασική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους προβλέπει ότι το χρέος προς το ΑΕΠ θα φθάσει το 169,3% φέτος (περίπου αμετάβλητο από το 172% στις προβλέψεις μας του Ιουλίου), 160% το 2023 (157%) και 147% έως το 2027 (148%), αντανακλώντας μια σημαντική μείωση από το 206,4%, υψηλό όλων των εποχών το 2020, και συγκλίνει με τα επίπεδα χρέους άλλων υπερχρεωμένων κρατών της ζώνης του ευρώ», αναφέρει η Scope.
Ωστόσο, οι προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας για το επόμενο έτος περιορίζονται από μια σειρά παραγόντων, όπως
i) το αυξημένο κρατικό χρέος,
ii) τις αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος, ακόμη και αν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί,
iii) τις διαρθρωτικές οικονομικές αδυναμίες, καθώς και
iv) τις αβεβαιότητες γύρω από το 2023 και τις εκλογές, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή της οικονομικής πολιτικής θα μπορούσε να αυξήσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης