Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο Michael Burry, ο θρύλος του «μεγάλου σορταρίσματος» των subprimes... βλέπει βαθιά ύφεση και υπερπληθωρισμό

Ο Michael Burry, ο θρύλος του «μεγάλου σορταρίσματος» των subprimes... βλέπει βαθιά ύφεση και υπερπληθωρισμό
Στασιμοπληθωρισμός προ των πυλών...
Ο Michael Burry, ο επενδυτής που έγινε γνωστός για τη μεγάλη short θέση έναντι των ενυπόθηκων τίτλων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ξαναχτύπησε: «Οι ΗΠΑ είναι σε ύφεση εξ ορισμού».
Στη συνέχεια, ανέφερε πως θα έχουμε άλλη μια «πληθωριστική άνοδο», συντασσόμενος με μια άλλη γνωστή αρκούδα της αγοράς…
Τις δύσκολες ημέρες του 2022, ένας από τους πλέον bearish –αλλά ακριβής ως προς τις εκτιμήσεις του– ήταν ο αναλυτής της Societe Generale, Albert Edwards.
Όπως είχε επανειλημμένες φορές αναφέρει, αυτό που πιστεύει ότι θα είναι η μεγάλη έκπληξη του 2023 θα είναι η επιστροφή του αποπληθωρισμού, καθώς ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει υπό του μηδενός.
Στο μεταξύ, οι επενδυτές αναμένουν ύφεση και δείχνουν μια ασυνήθιστα ισχυρή προτίμηση για τα ομόλογα.
Ο Edwards αναμένει επίσης ότι, παρότι η τρέχουσα ύφεση και η κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα θα προκαλέσουν κατάρρευση του πληθωρισμού, ο βασικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει επίσης, αλλά θα παραμείνει σταθερός γύρω στο 3% λόγω της σπείρας μισθών-τιμών (που δικαιολογεί την αναπόφευκτη αλλαγή του στόχου της Fed) – γεγονός που, σύμφωνα με τον Edwards, ας προετοιμάζει για το χειρότερο δυνατό σενάριο: ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού, όπως ακριβώς είδαμε στη δεκαετία του 1970.

«Οποιαδήποτε πτώση θα είναι καθαρά ένα κυκλικό φαινόμενο και όχι μια πλήρης επιστροφή στην Εποχή των Παγετώνων.
Ως εκ τούτου, οι επενδυτές δεν έχουν ακόμη προεξοφλήσει δεύτερο πληθωριστικό κύμα καθώς τελικά εξερχόμαστε από αυτήν την εξελισσόμενη ύφεση – δηλαδή τη Μεγάλη τήξη» αναφέρει ο αναλυτής της Societe Generale.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο Edwards που μιλά για ύφεση και αποπληθωριστική αντιστροφή των τρεχουσών αυξανόμενων τιμών, ακολουθούμενη από ένα ακόμη πιο βάναυσο πληθωριστικό κύμα…
Σε tweet αργά τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου, ο Michael Burry της Scion Capital, γνωστός και ως «the Big Short» είπε ότι, ενώ ο πληθωρισμός έχει αγγίξει ταβάνι, είναι πιθανό να αυξηθεί ξανά, ως απάντηση στο επερχόμενο πακέτο μέτρων ελάφρυνσης που θα εξαπολυθεί για να αντισταθμίσει την οδυνηρή ύφεση του 2023.
«Οι ΗΠΑ σε ύφεση εξ ορισμού», έγραψε ο Burry την Κυριακή, επαναλαμβάνοντας αυτολεξεί τον Albert Edwards, προσθέτοντας ότι «η Fed θα περικόψει και η κυβέρνηση θα τονώσει.
Και θα έχουμε άλλη μια πληθωριστική άνοδο».
Ο Burry έχει σίγουρα δίκιο για το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε ύφεση - ειδικά τώρα που περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αρνητική ανάπτυξη, ένα όριο που πάντα οδηγούσε σε ύφεση στο παρελθόν...

Πακέτο ελάφρυνσης

... το τελευταίο κομμάτι που λείπει είναι το BLS (η αρμόδια υπηρεσία για την εργασία στις ΗΠΑ) που παραδέχεται ότι η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και τώρα που ακόμη και η Fed της Φιλαδέλφειας άνοιξε το κουτί της πανδώρας για τα στημένα δεδομένα είναι μόνο θέμα εβδομάδων, αν όχι ημερών, πριν από το Τμήμα της Εργασίας και Ασφάλισης παραδεχτεί ότι έκανε ένα «λάθος».

Εκεί που ο Burry κάνει λάθος είναι στο ότι περιμένει μια κυβερνητική, ή δημοσιονομική, δυσκαμψία.
Με το Κογκρέσο να είναι πλέον διαιρεμένο τουλάχιστον μέχρι το 2024, καλό θα είναι να αποχαιρετήσουμε οποιαδήποτε ένεση τρισεκατομμυρίων μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Πράγμα που σημαίνει ότι το μόνο πακέτο ελάφρυνσης για τους επόμενους 24 μήνες θα πρέπει να προέλθει από τη Fed, δηλαδή νομισματικό.
Αυτή ήταν η τελευταία προειδοποίηση του Burry από τον Σεπτέμβριο, όταν ο S&P υποχώρησε σε χαμηλά 52 εβδομάδων, με τον ίδιο τον «Big Short» να εκτιμά πως τα χειρότερα έρχονται για το χρηματιστήριο, λέγοντας ότι «δεν έχουμε πιάσει πάτο ακόμα».
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, ο Burry έβαλε τα χρήματά του εκεί που είναι το στόμα του, καθώς η εταιρεία του απέρριψε όλη την έκθεσή της σε μετοχές εκτός από μία εταιρεία.
Ένα τρίμηνο αργότερα, επέστρεψε στην αγορά, ενισχύοντας το ποσοστό του στο GEO Group και ανοίγοντας νέες θέσεις σε 5 εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης