Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HFR: Όπου φύγει φύγει οι επενδυτές από τα hedge funds το 2022 – Eκροές 55 δισ., στα 125 δισ. οι απώλειες

tags :
HFR: Όπου φύγει φύγει οι επενδυτές από τα hedge funds το 2022 – Eκροές 55 δισ., στα 125 δισ. οι απώλειες
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τον κλάδο από το 2016
Τα hedge funds παγκοσμίως σημείωσαν κέρδη το δ’ τρίμηνο του 2022, ολοκληρώνοντας έτσι ένα ασταθές έτος, με τους διαχειριστές να αναγκάζονται να προσαρμοστούν σε ένα περίπλοκο μακροοικονομικό τοπίο, που οδηγήθηκε και οδηγείται από γεωπολιτικούς κινδύνους, πρωτόγνωρο πληθωρισμό, απότομες και μεγάλες επιτοκιακές αυξήσεις, την πτώση στα χρηματιστήρια, την αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας, την αβέβαιη τροχιά της πανδημικής κρίσης μαζί με τις επιπτώσεις της καραντίνας, αλλά και την κατάρρευση της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Ως αποτέλεσμα, το παγκόσμιο κεφάλαιο των hedge funds έκλεισε το έτος στα 3,83 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπερ σημαίνει μια αύξηση, σε επίπεδο τριμήνου, 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως αναφέρει στις 20 Ιανουαρίου 2023 η HFR®, ο παγκόσμιος ηγέτης στην τιμαριθμική αναπροσαρμογή, ανάλυση και έρευνα του κλάδου των αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, στην τελευταία έκδοση του HFR Global Hedge Fund Industry Report.
Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο έτους, ο κλάδος σημείωσε απώλειες 125 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημάδι της καταστροφής που προκάλεσε η αστάθεια πέρυσι.
Οι επενδυτές έδειξαν ένα ισχυρό risk aversion σε ό,τι αφορά τα assets των hedge funds, προκαλώντας εκροές ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη φυγή κεφαλαίων από τον κλάδο από το 2016, δήλωσε η HFR.
Σε αντίθεση, το 2021, ο κλάδος θετικές καθαρές εισροές 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επενδυτές έβγαλαν 40,4 δισεκατομμύρια δολάρια από hedge funds που αγοράζουν και πωλούν μετοχές, η οποία είναι επίσης η στρατηγική που σημείωσε τα χειρότερα νούμερα απόδοσης, οδηγώντας σε απώλειες ενεργητικού 112,5 δισ. δολ.

Τι έδειξαν οι δείκτες το δ’ τρίμηνο

Ο επενδυτικός δείκτης HFRI 500 κέρδισε +1,6% το δ’ τρίμηνο, κλείνοντας το ημερολογιακό έτος 2022 με μικρή πτώση -3,37%.
Ο δείκτης HFRI 500 προσπέρασε τις απότομες μειώσεις στις αγορές μετοχών και σταθερού εισοδήματος, υπεραποδίδοντας έναντι του τεχνολογικού κλάδου κατά σχεδόν 3.000 μονάδες βάσης.
Ο HFRI Fund Weighted Composite Index® σημείωσε άνοδο +2,26% το 4ο τρίμηνο, μειώνοντας την πτώση του FY22 στο -4,2%.
Τα μεγαλύτερα, πιο καθιερωμένα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου ξεπέρασαν τα μικρότερα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου το 2022, με τον σύνθετο δείκτη HFRI Asset Weighted Composite (αποτελούμενο από τα ίδια στοιχεία με την ισοσταθμισμένη έκδοση) να σημειώνει άνοδο +0,9% για το 2022.
Ο δείκτης HFRI 500 Macro αυξήθηκε κατά +14,2% για το 2022, ξεπερνώντας τον τεχνολογικό κλάδο κατά 4.700 μ.β.!
Οι μειώσεις με βάση τις επιδόσεις και οι καθαρές εκροές περιουσιακών στοιχείων το δ’ τρίμηνο οδήγησαν στη μείωση του συνολικού κεφαλαίου των Macro κατά 34 δισεκ. δολ., για να κλείσει το έτος στα 677,6 δισεκατομμύρια δολάρια - αν και τα περιουσιακά στοιχεία μακρο-στρατηγικής αυξήθηκαν σε ολόκληρο το έτος κατά 40 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι εκροές μακροοικονομικών επιμέρους στρατηγικών οδηγήθηκαν από τις στρατηγικές Συστηματικής Διαφοροποίησης των CTA, οι οποίες παρουσίασαν καθαρή εκροή ενεργητικού ύψους 6,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το δ’ τρίμηνο, ολοκληρώνοντας το έτος με 327,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια στρατηγικής.
Για το 2022, ο επενδυτικός δείκτης HFRI 500 Macro: Systematic Diversified Index εκτινάχθηκε +15,7%, ο δείκτης HFRI 500 Trend Following Index σημείωσε άνοδο +14,4% και ο HFRI 500 Macro: Commodity Index υποστρατηγικές οδήγησε σε υποστρατηγικές σε όλο τον κλάδο (+41%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης