Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley - Θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου, για 2 λόγους

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Morgan Stanley - Θα συνεχιστεί το ράλι ανόδου, για 2 λόγους
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών εξακολουθούν να είναι φθηνές
"Higher rates = more upgrades"...
Με αυτή τη φράση η Morgan Stanley ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναβάθμιση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών, καθώς παρά το ισχυρό ξεκίνημα του έτους (+10-25%), βλέπει δυνατότητες το ράλι των ελληνικών τραπεζικών μετοχών να συνεχιστεί, υποστηριζόμενο από τα κέρδη και τις φθηνές αποτιμήσεις.
Ενσωματώνει, δε, τα υψηλότερα επιτόκια στις εκτιμήσεις της, αυξάνοντας τα κέρδη ανά μετοχή του 2023 κατά ~6% κατά μέσο όρο.
Παραμένει overweight σε Πειραιώς και Eurobank, ενώ αρχίζει την κάλυψη της Εθνικής, με σύσταση equal-weight.

Αυξάνει τις τιμές στόχους

Η Morgan Stanley αυξάνει την τιμή στόχο της Alpha Bank στα 1,37 ευρώ, από 1,34 ευρώ προηγουμένως, στα 1,45 ευρώ για την Eurobank, από 1,38 ευρώ προηγουμένως, και στα 2,24 ευρώ για την Πειραιώς, από 1,96 ευρώ.
Για την Εθνική η τιμή στόχος είναι στα 4,86 ευρώ.
Από τα τρέχοντα επίπεδα, οι τιμές στόχοι υποδηλώνουν άνοδο 15% για την Alpha Bank, 23% για την Eurobank και την Πειραιώς και 12% για την Εθνική.
Εικόνα
Σύμφωνα με την Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι φθηνές.
Eurobank και Εθνική διαπραγματεύονται σε ~0,6x σε όρους P/BV για ROTE ~12,5% και ~11,0% αντίστοιχα για το 2023, ενώ η Πειραιώς και η Alpha Bank διαπραγματεύονται στο 0,4x για ROTE ~9,0%.
Βλέπει επίσης ~35% core αύξηση των λειτουργικών κερδών το 2023 και ~19% CAGR το 2022 - 2024.
Η ανάλυσή της δείχνει ότι το αναμενόμενο από την αγορά COE (κόστος κεφαλαίων) για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει αυξημένο στο ~15-21%, το οποίο πιστεύει ότι θα πρέπει να συμπιεστεί καθώς η ανάκαμψη των ελληνικών μακροοικονομικών μεγεθών εξελίσσεται μεσοπρόθεσμα.
Κάθε κατά 0,5% χαμηλότερη παραδοχή για το COE συνεπάγεται ~4% περιθώριο ανόδου για τις μετοχές, με βάση τη δίκαιη αξία για τις ελληνικές τράπεζες.
Εικόνα
Εικόνα
Αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία

Οι ελληνικές τράπεζες είναι θετικά προσανατολισμένες στα υψηλότερα επιτόκια της ΕΚΤ, δεδομένου ότι το 85-90% του χαρτοφυλακίου δανείων είναι κυμαινόμενα, ενώ ~83% των καταθέσεων είναι τρεχούμενοι λογαριασμοί κατά μέσο όρο.
Αύξηση των NIM (περιθώρια επιτοκιακών κερδών) για τις ελληνικές τράπεζες έχει μόλις αρχίσει (με το 3ο τρίμηνο του 22), με την Morgan Stanley να αναμένει ανοδικές τάσεις για τα περιθώρια κέρδους και το 2023.
Εικόνα

Η υψηλή ρευστότητα για τον τραπεζικό τομέα (~61% δείκτης LDR) σημαίνει ότι, μέχρι στιγμής, η πίεση για την ανατιμολόγηση των καταθέσεων είναι περιορισμένη, με τα μέσα beta των καταθέσεων στο ~1% από τον Νοέμβριο του 2022.
Ενσωματώνοντας τις παραδοχές για υψηλότερα επιτόκια στο 3% για το 2023 στις προβλέψεις της έναντι 2,5% προηγουμένως, θα πρέπει να επιφέρει αύξηση κερδών κατά ~6% κατά μέσο όρο.
Οι εκτιμήσεις της υποθέτουν ~55-60% beta προθεσμιακών καταθέσεων για το 2023, το οποίο η Morgan Stanley πιστεύει ότι είναι ο βασικός παράγοντας που πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές τους επόμενους μήνες όσον αφορά την ευαισθησία του κινδύνου στα επιτόκια.

Η περίπτωση της Εθνικής

Η Morgan Stanley επανέρχεται στην κάλυψη της Εθνικής με αξιολόγηση Equal-weight.
Η Εθνική είναι από τις καλύτερες τοποθετήσεις στον κλάδο, καθώς έχει:
i) τη δεύτερη χαμηλότερη έκθεση μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) στον κλάδο, στο 6,1% και την υψηλότερη κάλυψη NPE στο ~82%,
ii) την ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση, με CET 1 της τάξης του 15,2% το 3ο τρίμηνο του 2022
iii) ένα ROTE της τάξης του ~11% για το 2023, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της.
Παρόμοια με τη Eurobank, η Morgan Stanley αναμένει ότι η Εθνική θα ξεκινήσει εκ νέου τη διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2022, γεγονός που πιστεύει ότι θα αποτελέσει έναν ακόμη θετικό καταλύτη για τη μετοχή της.
Η αξιολόγηση Equal-weight για την Εθνική οφείλεται στην καλύτερη σχετική ανοδική πορεία της, εξηγεί η Morgan Stanley.

Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των Εθνική και Eurobank από την Morgan Stanley
Εικόνα
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των Alpha Bank και Πειραιώς από την Morgan Stanley
Εικόνα

Τα σενάρια των τιμών στόχων της Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες:
1_41.JPG
2_31.JPG
3_24.JPG
4_17.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης