Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επενδυτές προσοχή - Η ύφεση...αναβάλλεται, δεν ακυρώνεται - Έρχεται πτώση στις μετοχές

Επενδυτές προσοχή - Η ύφεση...αναβάλλεται, δεν ακυρώνεται - Έρχεται πτώση στις μετοχές
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν βαρύνει σε μεγάλο βαθμό την πιστωτική επέκταση
Σχετικά Άρθρα
Προσοχή συστήνει στους επενδυτές η Capital Economics, καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι υφέσεις αναβάλλονται, δεν ακυρώνονται, ενώ αναμένει πτώση στις μετοχές και διεύρυνση στα spreads.
«Μια σειρά από ισχυρά στοιχεία από τις ΗΠΑ έχουν «παγώσει» την ιδέα ότι η οικονομία έχει διολισθήσει σε ύφεση στις αρχές του 2023.
Και αυτό έρχεται μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ που αποκάλυψαν ότι οι οικονομίες της ευρωζώνης και του Ηνωμένου Βασιλείου απέφυγαν (οριακά) την απόλυτη συρρίκνωση το δ' τρίμηνο, εκτός από μια σαφή στροφή στις έρευνες για τις επιχειρήσεις και περαιτέρω ενδείξεις ότι, αν μη τι άλλο, οι αγορές εργασίας έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους δύο μήνες.
Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι η ύφεση που προβλέπουμε εδώ και καιρό στις προηγμένες οικονομίες θα ξεκινήσει λίγο αργότερα από ό,τι είχαμε αρχικά προβλέψει», εξηγεί η Capital Economics.

Μείωση της ζήτησης για δάνεια

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παραμένει πιθανό το ενδεχόμενο η πλήρης ισχύς της νομισματικής σύσφιξης να μην έχει γίνει ακόμη αισθητή
Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν βαρύνει σε μεγάλο βαθμό την πιστωτική επέκταση, η οποία με τη σειρά της υποδηλώνει σημαντική επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ.
Και οι τελευταίες έρευνες τραπεζικών χορηγήσεων υποδεικνύουν γενικά περαιτέρω μείωση της ζήτησης για δάνεια και περαιτέρω αυστηροποίηση των πιστωτικών όρων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, γεγονός που συνάδει με ακόμη ασθενέστερη πιστωτική ανάπτυξη.
Αυτό είναι πιθανό να επιβαρύνει τη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες.
Και στον βαθμό που δεν το κάνει, απλώς θα αυξήσει τον κίνδυνο να διατηρηθεί η νομισματική πολιτική πιο σφιχτή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τονίζει η ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Simon MacAdam.

Έρχεται πτώση στις μετοχές, μειώνεται η διάθεση για ρίσκο

Το πρόσφατο ράλι των ριψοκίνδυνων assets λόγω της αισιοδοξίας των επενδυτών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και την επαναλειτουργία της Κίνας έχει σημειώσει παύση τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τα ισχυρά αμερικανικά στοιχεία αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

«Τα στοιχεία της Τρίτης για τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) των ΗΠΑ τον Ιανουάριο 2023 φάνηκε να εδραιώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών ότι η μείωση του πληθωρισμού μπορεί να είναι πιο σταδιακή από ό,τι ελπίζαμε πρόσφατα.
Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί στο 5,5%, ελαφρώς υψηλότερα και αργότερα από ό,τι προβλέπουμε.
Αυτή η αλλαγή στις προσδοκίες προκάλεσε την ενίσχυση του δολαρίου έναντι των περισσότερων σημαντικών νομισμάτων τον τελευταίο μήνα, ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν επίσης άνοδο μετά την πτώση τους από τον Ιανουάριο.
Και ενώ οι δείκτες μετοχών των ανεπτυγμένων αγορών βρίσκονται πάνω από τα επίπεδα που είχαν σημειώσει τον περασμένο μήνα, το πρόσφατο ράλι του δολαρίου έχει επιβαρύνει τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών.
Παρά το γεγονός ότι έχουν τιμολογήσει την πτώση του πληθωρισμού, οι επενδυτές φαίνεται ότι εξακολουθούν να αναμένουν σχετικά ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, είναι πιθανό οι ΗΠΑ και άλλες ανεπτυγμένες αγορές να δουν ήπια ύφεση αργότερα το 2023, επιμένει η Capital Economics, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών και διεύρυνση των πιστωτικών spreads, καθώς η ανάπτυξη απογοητεύει και η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιδεινώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης