Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη +1,3% το 2023 και +2% το 2024 – Πώς θα επηρεάσουν τη χώρα οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες

Scope για Ελλάδα: Ανάπτυξη +1,3% το 2023 και +2% το 2024 – Πώς θα επηρεάσουν τη χώρα οι δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες
Στο πώς θα επηρεάσουν τις προοπτικές της χώρας οι δύσκολες μακροοικονομικές και νομισματικές συνθήκες... αναφέρεται η Scope Ratings
Oικονομική επιβράδυνση αλλά όχι ύφεση εκτιμά για την ελληνική οικονομία ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Όπως αναφέρει, η μεγέθυνση στην Ελλάδα θα «τρέξει» με 1,3% το 2023 και 2% το 2024, ενώ την περίοδο 2025-2027, κατά μέσο όρο η χώρα θα καταγράψει ρυθμούς ανάπτυξης 1,4%.
Επισημαίνεται πως η τρέχουσα οικονομική επιβράδυνση ακολουθεί την ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημική κρίση – αύξηση 8,4% το 2021 και εκτιμώμενη 4,9% πέρυσι, υπερβαίνοντας τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ.
4_25.JPG
Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των τιμών, ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει σταδιακά από το αυξημένο 9,3% πέρυσι σε 3,9% το 2023 και 2,8% το επόμενο έτος.
Μια αναμενόμενη παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, με επιτόκιο (καταθέσεων) τουλάχιστον 3% έως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους, θα προσφέρει την ανακούφιση που χρειάζεται τόσο για τις περιφερειακές αγορές όσο και για τις οικονομίες.
Ωστόσο, παρότι τα επιτόκια πολιτικής βραχυπρόθεσμης διάρκειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, στο 4,3%, με το spread να κυμαίνεται στις 187 μ.β.
Αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική πτωση από τις κορυφές του 5,1% και τις 295 μ.β. του περασμένου φθινοπώρου.

Eυρωπαϊκή υποστήριξη

«Η σημαντικά ενισχυμένη ευρωπαϊκή θεσμική στήριξη στην Ελλάδα από την κρίση της Covid-19, στην οποία βασίστηκε αρχικά η αναβάθμισή μας σε BB+ (θετικό outlook), θα είναι πιστοληπτικά θετική εάν διατηρηθεί και μετά τις φετινές εκλογές» αναφέρει η Scope.
Τα εργαλεία της ευρωπαϊκής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής ενισχύουν τη βιωσιμότητα του χρέους ιδιαίτερα των ευάλωτων κρατών όπως η Ελλάδα, μέσω αγορών περιουσιακών στοιχείων από την κεντρική τράπεζα και επανεπένδυσής τους, χαλαρών απαιτήσεων σε ό,τι αφορά τις εξασφαλίσεις και εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το ενισχυμένο πλαίσιο πολιτικής της ΕΚΤ μετά την πανδημική κρίση και οι δικλίδες ασφαλείας που χορηγούν στην Ελλάδα πρόσβαση στις διευκολύνσεις του Ευρωσυστήματος εδραιώνουν έναν βαθμό σύγκλισης σε ό,τι αφορά το προφίλ πιστωτικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η χώρα με αυτό των άλλων κρατών μελών της ζώνης του ευρώ.
Εφόσον η Ελλάδα συνεχίζεται να συμμορφώνεται με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, η ΕΚΤ θα προσφέρει backstop για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, επιδεικνύοντας συνεχή στήριξη.
Η δημοσιονομική πολιτική δρα επίσης ενισχυτικά
Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς τον στόχο της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης, βοηθώντας τους πιο υπερχρεωμένους δανειολήπτες της ΕΕ όπως η Ελλάδα.

Σταθερή μείωση του δημόσιου χρέους

Σύμφωνα με τη Scope Ratings, οι θετικές προοπτικές αξιολόγησης της Ελλάδας εξαρτώνται από τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οίκος «βλέπει» μείωση του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ από 171% το 2022 σε 164,5% το 2023 και 150,5% έως το 2027.
Υπενθυμίζεται πως το 2020 το χρέος ήταν στο 206,3%.
Σε αυτό το σημείο, θετικά συμβάλλει ο υψηλός πληθωρισμός… αν και ο τιμάριθμος μπορεί να αποδειχθεί βασικό εμπόδιο στο μονοπάτι της Ελλάδας προς την επενδυτική βαθμίδα, εάν τα επιτόκια δανεισμού αυξηθούν και πάλι.
Λόγω των υψηλότερων επιτοκίων, το καθαρό επιτοκιακό κόστος ως ποσοστό των συνολικών εσόδων της γενικής κυβέρνησης αναμένεται να αυξηθεί από το 5% το 2021 στο 8,9% έως το 2027, έστω και εάν ο δείκτης του χρέους μειώνεται.
2_53.JPG
Αυτό είναι ένας περιορισμός για την περαιτέρω ανοδική πορεία στις αξιολογήσεις της Ελλάδας. Παρόλο που η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους υποβοηθιέται από τη μείωση του δείκτη χρέους, η βραχυπρόθεσμη έως μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους αποδυναμώνεται καθώς τα εκκρεμή δάνεια με ευνοϊκούς όρους από τους ευρωπαϊκούς επίσημους δανειστές του - κυρίως τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (AAA/Stable) και τον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (AA+/Stable) – αντικαθίστανται σταδιακά από ακριβότερη χρηματοδότηση από την αγορά.
Επίσης, η μετάβαση της ΕΚΤ στην ποσοτική σύσφιξη θα μεταφέρει το χρέος που κατέχει το Ευρωσύστημα στους ισολογισμούς του ιδιωτικού τομέα.
Καθώς οι αξιολογήσεις κρατικών εταιρειών αποδίδονται στο ιδιωτικό χρέος ενός κράτους, η ποσοτική αυστηροποίηση είναι πιστωτική αρνητική διευρύνοντας το απόθεμα αξιόλογων ιδιωτικών τίτλων.
Κατά τ’ άλλα, ο οίκος «αναμένει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα 1% του ΑΕΠ από το 2024-2027, ελαφρώς πιο συντηρητικά από την κυβέρνηση υπόθεση 2% της χώρας.
Η διατήρηση συνετών πρωτογενών πλεονασμάτων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος Ενισχυμένης Εποπτείας και μετά τις εκλογές του 2023 είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Προγραμματισμένες αξιολογήσεις

Η Scope Ratings αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 3 Μαρτίου και τις 4 Αυγούστου 2023.
Όπως λέει, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, αλλά υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι: μέτρια ανάπτυξη περίπου 1% μεσοπρόθεσμα, άνω του μέσου όρου της ΕΕ ανεργία στο 11,6%, περιορισμένη οικονομική διαφοροποίηση, άκαμπτη αγορά εργασίας, ευπάθειες του εξωτερικού τομέα και ακόμη αυξημένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Οι βουλευτικές εκλογές έως τον Ιούλιο εγείρουν επίσης πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς οποιαδήποτε μετεκλογική στροφή των οικονομικών πολιτικών θα μπορούσε να ενέχει χρηματοοικονομικούς κινδύνους, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης